ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Belgrad - oraşul unde se îmbrăţişează două râuri

TIPĂREȘTE

Belgrad este capitala Serbiei si totodata cel mai mare oras din Serbia si se afla foarte aproape de Timisoara (aprox 150 km), asa ca chiar era pacat sa nu tragem o fuga pana acolo. Ne-am plimbat o zi intreaga pe strazile Belgradului si vreau sa ma axez mai mult pe partea centrala a orasului, cea vizitata de turisti si pe locurile frumoase ale orasului, de care am ramas impresionata. Strazile mai putin centrale arata trist, cu cladiri gri si cu mizerii pe strada, cu cladiri inegrite de timp si abandonate. Dar punand una peste alta, nu am regretat ca am venit sa vad Belgradul si credeti-ma merita vazut, macar o data in viata.

Parcul Kalemegdan, este partea cea mai vizitata din oras pentru ca gazduieste Fortareata Kalemegdan, cetatea veche a orasului, Gradina Zoologica, si pentru ca ofera o panorama superba a Dunarii si a Savei, cele doua rauri care se intalnesc in Belgrad, cu tot cu insula verde dintre ele. Si chiar langa acest parc se afla Stari Grad, sau partea veche a Belgradului.

Fortareata Kalemegdan, este una din cele mai importante fortarete din istoria poporului sarb, fiind acaparata de-a lungul timpului de mai multe popoare. Astazi gasim ruine cu turnuri si porti medievale, cu ziduri vechi ramase inca in picioare. Se vede extraordinar de frumos Dunarea si Sava, de acolo, de la cetate. Si putin mai departe, se zareste Zemun-ul, un cartier marginas al Belgradului, la care abia asteptam sa ajungem. Turnul Sahat Kula, sau Turnul cu ceas se vede perfect din parc, inaltandu-se semet spre albastrul cerului cu varful sau tuguiat. Este deschis publicului si intrarea este 80 dinari. Plimbandu-ne pe podurile cetatii am ajuns si la un muzeu de tunuri, in aer liber, care se incadra perfect acolo si te ducea in vremuri uitate in timp.

Biserica Ruzica se afla tot in Parcul Kalemegdan, si se traduce in Biserica Trandafirilor. Este considerata monument national si este protejata de lege. Fiind construita in totalitate din piatra este ca o cetate mai mica, dar elementul care o face diferita de celelalte biserici este faptul ca este acoperita in totalitate de verdeata agatatoare.

Strabatand apoi Parcul incep sa apara strazile pietonale ale Stari Grad-ului, cu forfota, cu cabanute cu suveniruri, de la magneti la lucrusoare realizate de mesterii sarbi, accesibile la pret (magnetii sunt de la 100 dinari, adica 3,65 lei). Noi am schimbat euro in tara si in Belgrad, din euro, in dinari sarbesti. Strazile incep sa se desparta si din strada cea mai importanta, Knez Mihailova, o iau in directii variate, printre cafenele si taverne sarbesti, cu terase si magazinase frumoase, statui si monumente, fantani, biserici. Balconase dragute cu flori agatoare, infrumuseteaza si ele cladirile inalte si vechi de pe stradutele inguste.

Gradina Zoologica de langa cetate chiar nu vroiam sa o ratam, pentru ca noi doi suntem mai rau decat copii, vizitam gradini zoologice din fiecare oras in care ajungem, pentru ca ne plac animalele foarte mult. Intrarea este 400 dinari, cam 15 lei/adult. Intr-adevar, spatiile create pentru animale si conditiile nu se ridica de exemplu la nivelul gradinii zoologice din Viena, dar indraznesc sa spun ca animale sunt mai multe si mai variate chiar ca in Viena. Imi place chiar si faptul ca aleile sunt cumva ca niste carari inguste care urca si coboara mereu, vesnic surprinzandu-te ce vezi in custile cu gard.

M-au impresionat leii albi, superbi de-a dreptul, ingrijiti (erau cam 5 exemplare si 2 puiuti foarte jucausi), tigrii albi, maiestuoisi, lupii albi pe care nu ii mai vazusem pana acum. Elefantul foarte prietenos venea pana langa gard, girafa la fel. Ursi sunt 3, adica polar, brun si negru, maimute de toate felurile, hipopotami, zebre, hiene, pasari, reptile, camile, canguri,gheparzi,puma,foci. Nu a existat un animal pe care sa imi doresc sa il vad si sa nu il gasesc acolo.

Catedrala Sf Sava, cea mai impunatoare catedrala ortodoxa din lume, este cu adevarat uimitoare. Aceasta se afla cam la 15-20 min de mers pe jos din Stari Grad, in cartierul Vracar. A fost construita in memoria Sf Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe. Este realizata in stil baroc, si este foarte inalta, cel mai inalt punct ajungand la 134 m. Inauntru, eu am ramas muta in fata coloanelor si arcadelor imense. Dar este vesnic in renovare, cu schele si arata ca un santier. Constructia ei a fost intrerupta in timpul a doua razboaie mondiale. Chiar si asa, sa nu cumva sa nu o vizitati, pentru ca este un simbol pentru Belgrad si pentru credinta ortodoxa sarba.

La vreo 15 min de mers pe jos se afla Biserica Sfantului Marc, in Parcul Tasmajdan, cu adevarat frumoasa si aceasta, construita din piatra in totalitate. Interiorul adaposteste icoane imense cu mai mult de jumatate din Sfintii din calendar. Parcul este foarte animat si verde, cu alei late, cu fantani si o terasa chiar aproape de biserica.

Dupa ce am vizitat cat am putut, printre reprize de ploi si iesiri de soare dintre nori era timpul sa ne indreptam catre Zemun, un cartier marginas al Belgradului, unit cu acesta cand a inceput sa fie construit Novi Beograd, partea noua a orasului, cu hoteluri inalte, mall-uri si alte cele. Se merge cu masina pana in Zemun, pentru ca sunt cativa km pana acolo, cam 8, dar si cu autobuzul.

Zemun-ul se afla pe malul drept al Dunarii si este cea mai boema parte din Belgrad, seamanand mai degraba cu Sighisoara noastra. Asa ca, daca va plac orasele vechi cu strazi inguste, aici trebuie sa ajungeti. Am tot cautat parcare, dar ne-am lasat pagubasi cand am intrebat niste politisti unde sa o lasam si ne-au spus ca oriunde gasim loc pe strada. Asa ca, fiind multe stradute, am parcat lateral pe una din ele si nu am primit nici o amenda.

Zemun-ul este plin de farmec si datorita faptului ca se afla pe un deal si astfel ai impresia ca casutele se pravalesc una peste alta. Simbolul Zemun-ului este Turnul Gardos, sau Turnul Mileniumului, construit in cel mai inalt punct al oraselului. Se poate vizita, intrarea este 200 dinari (7 lei). Este realizat din piatra si o scara spiralata intr-un spatiu extrem de ingust te duce pana in varf, acolo unde ai cea mai frumoasa priveliste asupra Zemun-ului si Belgrad-ului, si a Dunarii care serpuieste lin in zare. In cealalta parte, chiar vis a vis de turn este Biserica Sf Dimitrie.

Pentru ca am vazut mereu pe strazile din Zemun, un turn negru aurit al unei biserici, l-am cautat pe strazi intortocheate pana am ajuns la poarta Bisericii Sf Nicolae, veche si frumoasa si am avut noroc sa se tina si o slujba chiar in acel moment.

In Piata Centrala se afla Biserica Sfintei Fecioare Maria, cu o turla verde, dar a fost inchisa din pacate.

Am ajuns intr-un final in micutul port de la Dunare, in zona comerciala a Zemun-ului, unde terase si taverne se intreceau in arome si colorit, de-a lungul Dunarii, pe faleza.

Am plecat acasa, cu un oras nou descoperit, primul oras din Serbia vizitat dar cu siguranta urmeaza altele in curand. Mi-a placut Belgrad-ul, si pentru ca stiu sa vad mereu frumosul si pozitivul din orice oras, chiar il recomand. O sa gasiti poate in alte rewiev-uri pareri diferite, in care sunt scoase partile negative ale orasului, mizeria din unele cartiere si cladirile mazgalite, dar cred ca tine de fiecare ce alege sa aprecize cu adevarat.

Dunarea si Sava se imbratiseaza in unul din cele mai vechi orase ale Europei, un oras care a trecut prin multe de-a lungul timpului. Belgradul, cel plin de viata mi-a demonstrat inca o data, celebrul citat... TRAVELING MAKES YOU RICH!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 15.05.16 12:36:25
Validat / Publicat: 15.05.16 17:26:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA

VIZUALIZĂRI: 7814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Kalemegdan si Turnul cu Ceas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.05.16 17:26:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

noi doiAUTOR REVIEW
[15.05.16 20:41:48]
»

@webmaster - Multumesc!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[15.05.16 23:39:09]
»

@noi doi - Un articol foarte util, dar la care aș vrea să vin cu unele completări:

Strazile mai putin centrale arata trist, cu cladiri gri si cu mizerii pe strada, cu cladiri inegrite de timp si abandonate.

E adevărat, dar o parte a acelor clădiri cenușii părăsite sunt vestigii ale atacurilor americane din timpul recentului război prin care a trecut fosta Yugoslavie, care a explodat (la propriu și la figurat) la sfârșitul secolului trecut în țările componente, așa cum le vedem azi pe hartă. Și nu cred că sârbii le vor mai repara vreodată, ci le vor păstra în acest fel încă multă vreme, pentru ca noile generații, dar și oaspeții lor, să nu uite.

- Zemun e de fapt un orășel, devenit cu timpul suburbie a Belgradului, prin extinderea acestuia peste Sava, în Noul Belgrad. Nu cred că va renunța totuși la statutul de oraș de sine stătător. Încă aud în urechi cum, zilnic, pe la orele 11:50 pe programul de 1 al Radio România se dădeau „Cotele apelor Dunării” și Zemun era unul dintre locurile înșirate acolo în română, franceză și rusă.

Biserica Ruzica se afla tot in Parcul Kalemegdan, si se traduce in Biserica Trandafirilor.

(...) elementul care o face diferita de celelalte biserici este faptul ca este acoperita in totalitate de verdeata agatatoare.

Biserica Ružica (se citește „Rujița” și înseamnă „Trandafirașul”) își trage numele de la faptul că Fecioara Maria iubea foarte mult trandafirii, numele său fiind adesea asociat acestei frumoase flori. Și cum biserica e închinată Maicii Domnului, a fost supranumită și „Trandafirașul”.

În ceea ce privește unicitatea sa, aș spune că se datorează altui fapt. Ceea ce fascinează ochiul pelerinului, în Biserica Ružica, sunt în primul rând policandrele acesteia, care sunt împodobite, de jur-împrejur, cu zeci de cartușe de gloanțe. Brațele policandrului sunt formate din săbii, iar părțile mai mari ale acestuia sunt confecționate din țevi de tun. Acestea amintesc de destinația inițială a acesteia, anume biserică de regiment militar.

Catedrala Sf Sava, cea mai impunatoare catedrala ortodoxa din lume...

(...) Dar este vesnic in renovare, cu schele si arata ca un santier.

De fapt, nu e în renovare, ci chiar în construcție (mai exact - în finisare), deoarece - deși începută acum vreo 77 de ani, abia în 2004 s-a încheiat construcția propriu-zisă, dar a rămas de terminat amenajarea interioară. Iar la acele dimensiuni, și cu fonduri doar din donații (fără nicio contribuție din partea bugetului de stat, ca prin alte părți) - treaba va mai dura ceva ani. Dar chiar și așa, merită văzută, într-adevăr.

Belgradul e frumos, are multe de arătat, și fiind așa de aproape de el, vă doresc din suflet să vă faceți timp și să petreceți acolo măcar un week-end!

noi doiAUTOR REVIEW
[16.05.16 00:22:35]
»

@Dragos: Wow! Chiar sunteti foarte bine documentat!

Dar... as vrea sa completez si eu la randul meu fiecare "completare" adusa de dumneavoastra.

Stiu ca unele cladiri au fost lasate asa special ca lumea sa nu uite crudul razboi. Eu nu la acelea ma refer. Sunt strazi intregi sau zone in oras care arata jalnic si saracacios, si e chiar pacat sa nu se intervina. Si... mizeria de pe strazi chiar pare din timpul razboiului. Am mers in zone diferite cu masina si ce am vazut nu e demn de o capitala.

Zemun-ul o fi oras de sine statator dar eu am citit doar de pe internet detalii despre el, si mai peste tot scrie ca este un cartier si ca face parte din Belgrad. Oricum mai putin important pentru mine este acest detaliu, important e ca lumea sa il viziteze, nu?

Biserica Ruzica eu nu am vizitat-o in interior si pentru mine verdeata este elemenentul distinctiv, vazand-o doar de afara. Numele si traducerea lui tot pe internet le-am gasit, asa ca imi asum mica "greseala".

Si in final, da, Catedrala Sf Sava avea chiar o macara in interior, deci e in constructie, nu in renovare, m-am exprimat gresit. Doar ca niciodata nu am mai fost intr-o biserica care inca nu e terminata.

Multumesc pentru detalii si completari, nu stiu daca mai revin curand in Belgrad, pentru ca am vazut ce mi-am dorit, si pentru ca imi place sa merg tot timpul in locuri in care nu am mai fost.

Calatorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[16.05.16 10:40:32]
»

@noi doi - Foarte frumos articolul, de fapt nici acum nu uit articolul tau despre Timisoara si ma uit din nou la varsta ta sai ma intreb daca nu cumva este o greseala.

Scrii foarte frumos, placut cititorului si cu multe amanunte la o varsta la care multi ar scrie mai pe scurt poate chiar telegrafic.

Am vrut sa mergem si noi sa facem o scurta vizita pe drumul de intoarcere de la Timisoara insa partenerii nostri (erau cu masina de serviciu si nu puteau iesi din tara) nu au putut astfel incat am renuntat cel putin deocamdata.

Insa am sa retin acest articol pentru o vizita. Felicitari votat cu mare placere.

noi doiAUTOR REVIEW
[16.05.16 15:37:54]
»

@mishu -

Imi place sa scriu (si sa citesc, in aceeasi masura) si incerc sa dau detalii care conteaza pentru un viitor turist, gandindu-ma mie ce mi-ar place sa stiu despre un oras pe care urmeaza sa il vizitez. In general obiectivele cele mai importante, distanta dintre ele, pretul biletelor de intrare, etc.

Multumesc pentru vot si pentru vorbele frumoase, si va doresc sa calatoriti mereu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
predasim
[15.01.18 10:29:24]
»

Buna! Imi poti spune te rog cum este cu parcarea masinilor pe acolo? Ma voi duce si eu in martie cu masina. Multumesc!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[15.01.18 11:22:31]
»

@predasim: am scris eu detaliat cum e cu parcarea în Belgrad, aici.

Pe scurt, nu prea ai fără plată loc, mai ales în zona centrală.

Pe larg:

Parcarea în oraș e cam peste tot pe bani; există ceva parcări amenajate (unele etajate, pe structură metalică) dar și altele „la bordură”. Atenție la semnele de parcare, unele specifică faptul că trebuie achitată o taxă, și chiar și în schimbul acelei taxe, durata în timp a parcării e limitată la una, două, respectiv trei ore, în funcție de zonă (e marcată clar pe semnul de circulație). O listă completă a parcărilor și garajelor cu plată (plus tarifele aferente) se găsește pe saitul oficial al firmei care se ocupă de treaba asta. În afara metodei de plată prin SMS (nepractică pentru noi, dacă nu cumva se cumpără o cartelă special pentru asta), se mai poate plăti cu niște taloane ce se cumpără de la chioșcuri (o oră pe zona roșie/1, una sau două pe zona galbenă/2 sau una, două ori trei ore pentru zona verde/3), sau se achită la parcometru, fie cu bani, fie cu o cartelă preplătită, achiziționată în prealabil tot de la chioșcuri (1300 de dinari ~ 11 €, din care 300 e costul cartelei și 1000 credit; creditul se poate reîncărca, dar numai în vreo trei locuri) sau chiar la paznicii parcărilor, dacă se întâmplă să dați peste unul (înainte să dea ei peste mașina lăsată fără o dovadă a plății sub parbriz).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, noi doi, predasim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Belgrad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061403036117554 sec
    ecranul dvs: 1 x 1