ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

,,Cuibul de pasăre´´ din Parcul Olimpic Beijing

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Deoarece Beijing a câştigat licitaţia pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2008, aleşii Chinei au hotărât să-şi arate încă o dată puterea economică.

Construcţia unui complex olimpic megalomanic a necesitat o proiectare fără precedent, un plan ambiţios care prevedea gigantice transformări ale urbei cu o istorie milenară. Astfel că, numeroase vestigii de peste 7000 de ani, alei tradiţionale şi edificii de cultură au fost dărâmate, bucată cu bucată, pierzându-se din istorie pentru totdeauna.

Deoarece în noiembrie 2005, UNEP şi Comitetul de Organizare de la Beijing au semnat un acord cu scopul de a face Jocurile Olimpice de vară din 2008 ecologice (Olimpiada Verde), oraşul a trecut printr-o transformare masivă.

Toate fabricile cu grave probleme de mediu au fost demolate sau mutate, au fost adăugate noi linii de metrou şi de cale ferată, aeroportului i s-a adăugat un nou terminal, tot parcul autobuzelor - expres a fost înnoit şi s-au alocat banii necesari pentru drumuri noi cu spaţii ample verzi pentru public.

De asemenea, pentru a reduce din emisiile de gaze cu efect de seră s-au înlocuit 50.000 de taxiuri, iar vehiculele private au fost supuse la controale ale noxelor, obligându-i la montarea catalizatoarelor.

Printre alte iniţiative, s-au plantat peste 30 de milioane de arbori, mulţi dintre ei ornamentali, gen : banianul sau Paulownia Regală. Din punct de vedere istoric şi practic, cel mai mare producător de arbori Paulownia este China, unde lemnul a constituit dintotdeauna o sursă veritabilă de materie primă pentru mobilier, jucării, instrumente muzicale şi alte obiecte.

Crescând calitatea aerului în extremitatea nordică a capitalei, s-a trecut la un boom de construcţie al arenelor sportive.

Încă din anul 2002, chinezii evaluaseră lucrările arhitecturale futuriste ale firmei Herzog & de Meuron Basel, condusă de Jacques Herzog şi Pierre de Meuron. Arhitecţii se întreceau în realizări arhitecturale mult prea provocatoare în design, cu edificii în ţări precum : Japonia, Statele Unite, Elveţia, Spania, Germania ş. a. m. d. au atras atenţia, dar din punctul meu de vedere, bănuiesc că contribuţia lor la amenajarea stadionului-bijuterie Allianz Arena din Munchen, a fost hotărâtor.

Pentru cel mai mare eveniment sportiv din istoria Chinei s-au inaugurat 59 de magazine, săli de conferinţe excesiv ornamentate, 42 de terenuri olimpice, bazine, 37 de hoteluri, săli pentru desfăşurarea diferitelor competiţii, centre de presă.

Am să amintesc în mod succint despre câteva dintre acestea.

Cubul de apă - preţ vizită 30 de Rmb se află în partea vestică a Naţional Arena (Bird's Nest) şi pare la ora actuală, clădirea construită într-o manieră neconvenţională cu o capacitate de 17000 de locuri.

Mi-a atras atenţia la căderea întunericului, atunci când oferă un adevărat show de lumină. Compus din ,,celule´´ translucide îmbinate între ele, combină toate nuanţele de culoare albastră proiectate pe structură în mod constant, cu ajutorul unui sistem inovativ.

S-a clădit la el timp de 4 ani, între anii 2004-2008 şi are 140 de metri, atât în lungime, cât şi-n lăţime. Are patru nivele : un subsol ce servea drept zona de servicii în timpul Jocurilor Olimpice, parterul şi etajul întâi - actualmente spaţiu de vizită şi al doilea etaj, ... acum, strict pentru mediul de afaceri.

În mod cert, multiplul campion Michael Phelps nu-l va uita, fiind autorul unui record de neegalat, aducând Americii opt medalii de aur la diferite probe de nataţie.

Principala arenă, acoperită cu o capacitate de 19000 de locuri este cea în care echipa feminină de gimnastică a României a luat medaliile de bronz, iar Sandra Izbaşa una de argint.

Stadionul verde de 12 hectare era compus din două terenuri de iarbă şi putea aduna în tribune peste 17000 de spectatori. După Jocurile Olimpice acesta a fost reorientat în folosul cetăţenilor, construindu-se ulterior şi un lac artificial. Aceeaşi soartă a avut-o şi terenul de hochei şi cel ce a găzduit competiţii de tir.

Tennis Center beneficia de 16 terenuri cu o capacitate de 18000 de locuri, iar Convention Center unde Ana Maria Brînză la spadă şi Mihai Covaliu câştiga medaliile de bronz, se întindea pe o suprafaţă de 270.000 de metri patraţi.

În paranteză fie spus, fiecare medalie ascunde ani de antrenamente dure, sacrificii şi dureri. Toate dispar ca prin farmec în cele cîteva minute în care eşti pe podium, cu steagul tricolor arborat.

România a câştigat 8 medalii : 4 de aur (prin Alina Dumitru la judo, G. Andrunache / Susanu, la 2 rame fără cârmaci, Constantina Diţă la maraton şi Sandra Izbaşa la gimnastică) una de argint, cea a Anei Maria Brînză la spadă şi trei de bronz prin Mihai Covaliu la spadă, echipa feminină de gimnastică şi echipajul feminin 8+1 la canotaj.

Muzeul de ştiinţă şi tehnologie :

Orar : 9:30-17:00, preţ 30 Rmb

Situat în acelaşi district Chaoyang de lângă Pacul Olimpic, muzeul arată noile tendinţe în domeniul ştiinţei şi tehnologiei în diverse aplicaţii, inclusiv industria aerospaţială, energie, transport, materiale şi maşini, tehnologia informaţiei şi de mediu.

Muzeul deschis la sfârşitul anilor ´80 a fost renovat şi consolidat, iar acum este format din cinci săli de expoziţie permanentă.

La primul etaj se află Sala Paradise (preţ intrare separat : 10 Rmb/adult), la următorul etaj Sala Descoperirilor, la etajul al treilea Sala de expunere a tehnologiei din viitor şi în cele din urmă, amfiteatrele multifuncţionale unde se pot viziona filme în proiecţie 5D - preţ 30 de Rmb în capacitate maximă de 60 de persoane.

Pagoda Ling Long :

Are o înălţime de 130 de metri şi este poziţionat în nord-vestul stadionului. Aici televiziunile transmiteau competiţia din cele 7 etaje cu design compus din oţel şi sticlă. În vârful său se observă cele 5 cercuri olimpice, care au o altă semnificaţie faţă de cea cunoscută.

Mascotele olimpiadei :

Fiecare din cele cinci figuri reprezintă de asemenea câte o culoare olimpică, da?

- Bèibei : mascota albastră sub formă de peşte zburător, reprezintă sporturile acvatice sau apa limpede.

- Jīngjing : mascota neagră sub formă de ursuleţ Panda, adoptă sporturile de luptă şi transmite mesaje spre mediu înconjurător.

- Huānhuan : figurina roşie sub forma flacării olimpice, simbolizează sporturile cu mingea.

- Yíngying : mascota de culoare galbenă are o formă endemică de antilopă tibetană şi reprezintă atletismul.

- Nīni :ultima e marioneta verde sub formă de rândunică în zbor, ce întruchipează gimnastica.

Stadionul Cuibul de pasăre (Bird's Nest sau mai neaoş : Niǎocháo):

Preţ : 50 Rmb/adult, copii sub 1,2 metri 25 Rmb. Orar: 9 - 19

Conceptul proiectului s-a inspirat din realizările tradiţionale, iar forma de cuib de pasăre, arată şi mai mult legătura dintre om şi natura înconjurătoare.

Arhitecţiilor Herzog şi Meuron li s-au impus reguli stricte de numerologie în calcularea structurii de oţel.

Această interpretare populară veche de mai bine de un mileniu a avut rol şi în alegerea datei de începere a Olimpiadei. Data de 08.08.2008 a fost socotită prin conotaţiile sale drept cel de mai bun augur, calculul numerelor au conceput un rezultat în care, conform ,,Cărţii Vechi´´, vibraţiile numerice stabilesc o relaţie existenţială între pământ şi univers.

Aceste schimbări au introdus variaţii în imaginea arhitecturală, folosind tehnologii inovatoare, arhitecţii au creat structuri complexe, cu vederi tridimensionale ce serveşte scopului funcţional şi, nu în ultimul rând, celui comercial cu imaginea stadionului, atât pe timp de noapte, cât şi ziua.

Minunea modernă arhitecturală a făcut din co-designerul chinez Ai Weiwei, cel ce asigura consultanţă artistică culturală, un vehement critic al guvernului chinez, fiind în cele din urmă reţinut de autorităţi. La presiunile diplomatice ale mai multor ţări, acesta a fost eliberat, iar creaţiile sale au sfârşit într-un con de umbră.

Elementele structurale se sprijină unul pe celălalt şi se îndreaptă spre acelaşi punct într-o orânduire simplă, asemănătoare unui grilaj haotic din cadre oţelite.

Conform informaţiilor de la faţa locului înrămate pe pilonii zugrăviţi în alb, descoperim câte un detaliu din istoria acestei megalomanice-construcţii, moduri de îmbinare a segmentelor exterioare şi date tehnice.

Aflăm că suprafaţa sa se întinde pe aproape 26 de hectare, ce poate găzdui peste 90000 de spectatori, dintre care 80000 sunt definitive, iar celelalte locuri se pot realoca temporar. Cel mai înalt punct al stadionului este de 68,5 metri şi cel mai de jos punct este de 42,8 metri.

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi de opulenta deschidere a Jocurilor Olimpice, atunci când de nicăieri a apărut o platformă piramidală în care diferiţi artişti îmbrăcaţi în costume tradiţionale, prezenta o parte din milenara cultură.

Ei, bine, ... vă voi dezvălui secretul! :)

În mijlocul stadionului se află o trapă uriaşă care se poate deschide/închide în timp de 20 de secunde. Sistemul hidraulic inovator poate susţine zeci de tone şi de aici a apărut acea piramidă gigantică. În zilele noastre, toată această investiţie este folosită drept... buncăr!

Dacă am vorbit în rândurile de mai sus despre înălţimea stadionului, am să vă mărturisesc că lungimea acestuia este de 320 de metri, iar lăţimea de 297. Este cel mai mare stadion construit vreodată în China!

Iniţial în proiect fusese inclus un acoperiş mobil translucid, cam ca cel pe care nu-l folosim noi pe Naţional Arena :), însă în timpul construcţiei s-a renunţat la acest element, considerându-se că greutatea acestuia ar pune în pericol întreg stadionul. Încă o dată, adevărata frumuseţe a sfârşit acolo unde apare expresivitatea intelectuală, iar acest acoperiş a fost înlocuit cu un material semi-transparent cu bule de aer, rezistent la apă şi permite suficientă lumină să intre în stadion, astfel încât gazonul să crească fără probleme.

Cu fiecare pas parcurs pe pardoseala de beton amprentat lucios, construcţia evoluează până ajungi la ultimul nivel, de unde te ia cu vârtej! Mă rog, aici se poate ajunge şi cu liftul, dar am preferat să merg printre sectoarele pline cu scaune comode în care domină culoarea roşie (ici colo, câte unul alb!), curăţate cu o metodologie de lucru complet... manuală.

La fiecare a treia treaptă existau corpuri de iluminat în pardoseală, cu rezistenţă sporită la umezeală şi şocuri mecanice.

Ca orice stadion care se respectă, spectacolul de pe teren se putea viziona din orice unghi pe toate cele 12 sectoare (numerotate de la A la M), fără vreo obstrucţie vizuală.

Pe tot parcursul vizitei ne-au fost prezentate pe tabela imensă de marcaj, tip Panasonic, secvenţe din ceremonialul de deschidere oficială a Jocurilor.

La ieşire am oprit într-unul din magazinele de suveniruri pentru a bifa cu un magnetuţ pe frigider, încă o destinaţie inedită. Scump, zău! Cel mai ieftin era cât preţul biletului, un breloc minuscul 25 de Rmb, un set cu mascotele olimpice 200 de Rmb, breloc cu imaginea stadionului 35 de Rmb.

Cum se ajunge :

Pe lângă o gamă largă de transporturi în comun ce duc spre Bulevardul Beisihuanlu, de unde puteţi coborî în staţiile Guo Jia Ti Yu Chang Dong şi Ao Ti Dong Men , cel mai comod şi accesibil este metroul (orar: 5 -23) - drept principalul mijloc de transport în comun în Beijing.

Traseul liniei 10 de metrou (linia de culoare bleu, nu albastră!) te duce până în apropiere, coborând la staţia Beitucheng. De aici luaţi pentru o staţie linia specială 8 (de culoare verde), construită special în vederea Jocurilor Olimpice şi coborâţi la staţia Olympic Sports Center Station sau... mergeţi pe jos.

Vă atrag atenţia că biletul (preţ 2,5 Rmb) trebuie păstrat până să ieşiţi din staţia de destinaţie, deoarece va trebui să-l scanaţi la ieşire!

Efectul ,,space´´ al stadionului cu totul inedit şi-n acelaşi timp simplu, faţada care nu este închisă şi permite o ventilaţie naturală, sonorizarea ce-şi menţine zgomotul în interior, sistemele de conservare de a reglementa aerul - au fost tehnici noi menite să deschidă metode ce au eclipsat monotonia arhitecturii tehnocratice şi un foarte bun exemplu pentru istoria arhitecturală din lume.

Rog webmaster-ul să-i aloce la începutul articolului acest filmuleţ în care se explică detaliile acestei minuni arhitecturale moderne!

youtube

Vacanţe frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 21.07.15 19:19:15
Validat / Publicat: 21.07.15 22:09:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4779 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Pagoda Ling Long : Are o înălţime de 130 de metri şi este poziţionat în nord-vestul stadionului. Aici televiziunile transmiteau competiţia din cele 7 etaje cu design compus din oţel şi sticlă. În vârful său se observă cele 5 cercuri olimpice, care au o altă semnificaţie faţă de cea cunoscută.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70600 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[21.07.15 22:08:46]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Marian PredaAUTOR REVIEW
[21.07.15 22:28:25]
»

@webmaster21 -

Mulţumesc, Web! O seară faină!

Dan&Ema
[22.07.15 06:58:01]
»

Articolul tau ma face sa imi doresc o olimpiada de vars si la noi care sa duca la schimbarea radicala si rapida a orasului in bine.

buterfly*
[22.07.15 07:43:13]
»

CE frumooos! Astept topoganul!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.07.15 10:23:53]
»

@Dan&Ema -

Din păcate, avem parte doar de o olimpiadă de iarnă, atunci când autorităţile sunt veşnic prinse nepregătite, iar noi cetăţenii ne-ntrecem pe străzi în patinaj artistic, maraton prin zăpadă, aruncarea omătului cât mai departe din faţa casei, îngrămădeală în autobuze şi alte discipline olimpice .

Să fim serioşi, Naţonal Arena ne-a costat cât stadionul la care am făcut referire în articol, un pasaj la noi durează între 6-8 ani, un aeroport de renovat (Băneasa) 10-12 ani, o linie de tramvai (Titan) 6-7 ani, o linie de metrou 20 de ani, nu mai amintesc de amenajarea unui parc... dar, ce-i drept, ne pricepem la schimbarea bordurilor. Avem noi aşa... o plăcere anormală de a umbla mereu la o infrastructură, după ce este terminată (adică... s-o termine de tot!).

Uff, ce m-ai făcut să-mi ies din resorturi! Toate bune, Dan!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[22.07.15 10:28:15]
»

@buterfly -

Am scris despre topogan aici :vezi impresii.

Îţi mulţumesc pentru vizită!

O zi frumoasă!

Dan&Ema
[22.07.15 15:53:03]
»

@Marian Preda: eu nu am precizat cand sa se organizeze olimpiada la noi

Zoazore
[01.08.15 18:12:17]
»

@Marian Preda - Siii... Onoarea de-a acorda ZB imi revine mie! Este o premiera si pentru mine acordarea ZB-ului!

Distinse Pretor, sa traiesti, sa fii sanatos ca sa ne mai poti plimba!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.08.15 19:42:00]
»

@Zoazore -

Wow! Zuper -mulţumesc, Zao!

Zilele astea am aflat că Beijing-ul, a învins orașul kazah Almatîi și va organiza Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Va fi o premieră mondială ca acelaşi oraş să organizeze pe rând Jocurile Olimpice de vară (din anul 2008) și de iarnă (din anul 2022). Incredibilă forţa financiară a acestei ţări, nu?

Sper ca aceste impresii să fie de bun augur pentru potenţialii vizitatori!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Dan&Ema, Marian Preda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058884143829346 sec
    ecranul dvs: 1 x 1