GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Se pare că este un titlu cam pompos, nu-i așa? Nu aș vrea să vă pierd chiar de la început făcându-vă să credeți că nu sunt locuri mai frumoase pe planetă decât în Bavaria. Nici vorbă de așa ceva. Însă, dacă am îndrăznit să formulez un astfel de titlu, înseamnă că se ascunde un dram de adevăr în spatele acestor cuvinte.
Să zicem că dvs., cel care citiți aceste rânduri, sunteți un împătimit al fotbalului. Nu vă spune nimic echipa Bayern-München? Oho, cu câtă patimă savurați un meci de fotbal cu echipa favorită! Deci, ceva parcă vă leagă de Bavaria.
Sau poate că dvs., cel care citiți aceste rânduri, sunteți o doamnă sau o tânără care adorați ciocolata Milka. Ei bine, Bavaria este patria unde fermierii cresc cu pasiune și mândrei frumoasele vaci care oferă laptele care stă la baza producerii deliciosului și irezistibilului aliment. Desigur, astăzi poate nu mai este la mare modă, Milka fiind concurată de alte produse elvețiene mai rafinate, dar rămâne în topul celor mai longevive mărci de ciocolată. Așadar, parcă vă leagă ceva de Bavaria.
Sau poate că dvs., cel care citiți aceste rânduri, sunteți un pasionat al portului popular. Să nu spuneți că nu vă este cunoscut, cel puțin din fotografii, portul bavarez. Tinerele și doamnele purtând celebrul Dindl, rochie lungă susținută de bretele pe umeri, cu șorț în față și cămașă albă, cu varietate de culori și motive florale specifice alpilor. Domnii? Aaa, și ei, cu pantaloni scurți din piele, susținuți de bretele pe umăr, cămașă albă, pălărie de culoare verde, papuci din piele și ciorapi din lână până sub genunchi.
Sau poate dvs., cel care citiți aceste rânduri, sunteți un iubitor al muzicii de fanfară. Vă vând un mic secret. Bavaria este patria cu cele mai multe fanfare pe cap de locuitor din lume. Fie vorba între noi, ar fi o rușine pentru o familie bavareză ca măcar unul sau doi membri să nu cânte la un instrument de suflat. Nu există o sărbătoare bavareză autentică fără muzică de fanfară.
Vă mai ispitesc cu ceva. Poate că dvs., cel care citiți aceste rânduri, sunteți un consumator echilibrat al mărcilor de bere nefermentate. Să vă întreb dacă ați auzit de celebra bere Paulaner, naționala bere müncheneză, care se exportă cam în toate țările europene? Ei bine, aici este patria acestei băuturi delicioase. Și nu e singurul sortiment valoros al regiunii.
Mă opresc. Pentru a vă face o idee, vă dau încă de la început lista cu ceea ce ar putea constitui programul dvs. pentru un concediu de neuitat în Bavaria. Regiunea este atât de bogată în locuri de vizitat încât v-ar trebui ani buni să puteți savura frumusețile acestor locuri. De aceea, vă scriu în continuare câteva puncte pe care le-ați putea vizita într-un concediu, să zicem de o săptămână, și care nu vi se șteargă din memorie toată viața.
Așadar, dacă vă hotărâți pentru un astfel de concediu, eu v-aș sfătui pentru următoarele puncte majore de interes din Bavaria, despre care vă ofer informații detaliate apoi în continuare:
1. Castelele Neuswanstein și lacul Schwansee;
2) Castelul Hohenschwangau și telecabina Tegelberg;
3. Garmisch Parten Kirchen;
4. Lagărul de la Dachau;
5. Trecătoarea Breitachklamm.
Și acum să le luăm pe rând.
Bavaria este regiunea cea mai sudică a Germaniei. Regiunea e împărțită în două districte mari: partea de est, numită Ostallgäu (se citește ostalgoi) și partea de vest, Westallgäu (se citește vestalgoi). Zona de cel mai viu interes este cea care stă la baza alpilor, mai precis partea de nod-vest a alpilor, zonă învecinată cu Austria în sud, și Elveția în sud-vest. Așadar, aici la intrarea în munții Alpi sunt cele mai autentice forme de existență bavareză. Dacă se trece granița spre Austria, teritoriul se numește Tirol. Doar câțiva km despart cele două teritorii.
Cum ajung în Bavaria? Varianta cea mai utilă este mașina personală, sau, dacă cineva alege avionul, o poate face spre două aeroporturi: München sau Memmingen. De aici se poate închiria o mașină pentru un sejur de o săptămână, cu care se poate circula în toată regiunea. Dacă se vine cu mașina personală, atunci lucrurile se simplifică.
Informații utile pentru circulatul cu mașina
Orice deținător al unei mașini personale și al unui permis auto european poate circula în Europa, deci și prin Bavaria. Trebuie respectate câteva reguli de bază, cum ar fi: limitările de viteză, interzicerea claxonatului (permis doar în cazuri extreme), interzicerea semnalizării cu farurile pentru a avertiza pe alți conducători, circulatul civilizat și fără forme de agresivitate tipic românești, folosirea parcărilor în orașe.
În orașe, cele mai multe parcări stradale sunt contracost, cu bilet eliberat la mașinile fixate pe marginea trotuarului. Sunt de asemenea și parcări stradale fără taxă. Trebuie să doar să vă abateți ușor pe străduțe mai lăturalnice. Totul e să vă uitați dacă la capătul străzii sunt sau nu temporizatoare constracost pentru ocuprea locurilor de parcare. Ele sunt fizate pe stâlpi la o înălțime de circa 2 metri. Nu le confundați cu automatele care eliberează bilet pentru parcare; ele sunt înalte de circa 1.60 m. Sunt apoi parcări libere de aceste taxe sâmbăta și duminica. Încălcarea regulilor înseamnă amenzi. De exemplu, ocuparea unei parcări stradale fără bilet scos de la aparatele automate de taxat se ridică în jurul sumei de 10-15 euro.
În cazul în care vă stabiliți la o pensiune sau hotel, acestea dețin și locuri de parcare. E bine totuși de întrebat dacă ele sunt incluse în preț sau se plătesc extra.
Cu mașina personală puteți ajunge oriunde. Vă fixați GPS-ul și destinațiile pot fi găsite ușor.
Pentru un astfel de sejur cel mai bine este să vă cazați la o pensiune și mai puțin la un hotel. În limba germană ele poartă generic denumirea de Gasthof (pensiune), sau Ferienwohnung (casă de vacanță). Care este diferența dintre cele două? În general un Gasthof este un mini-hotel de 2-3 stele, cele mai multe cu restaurant. În ele aveți și micul dejun inclus în preț. Apoi dacă doriți, dar contra-cost, se poate servi și seara o masă în regim de restaurant.
Celălalt tip de pesiune, Ferienwohnung, oferă condițiile de bază: cazare, duș, toaletă și bucătărie în care vă puteți dvs. singuri prepara mâncarea. Diferența de preț este esențială.
Dacă alegeți un sejur în Bavaria, cel mai bine este să vă stabiliți într-un loc anume, la o pesiune sau un Gasthof într-o localitate, iar de acolo să vă îndreptați zilnic spre punctele dorite, seara urmând să reveniți la destinație. Este varianta cea mai bună și cea mai puțin costisitoare. Nu vă temeți să alegeți Gasthofurile sau Pesiunile din sate. Satul, sau o localitate în Germania are foarte puține puncte comune cu satul românesc. În satul german găsiți de multe ori condiții mai bune uneori decât la oraș. Peste tot există farmacie, bancomate, magazin, stație de autobuz, grădiniță, școală, biserică catolică sau protestantă; aproape peste tot există benzinărie, stomatologie, cabinet medical, restaurant, berărie, pizzerie etc. Aș îndrăzni să spun, fără să supăr pe cei patrioți, că nu prea există oraș în România atât de bine pus la punct cu toate serviciile cum este un sat din Germania.
Ce vă recomand eu pentru a alege să vă stabiliți pentru o săptămână
Localitățile cele mai bune de unde să vă puteți deplasa spre punctele dorite sunt: Horn, Buching, Schwangau, orașul Füssen. Ele sunt la circa 100-140 km despărtare de München. Însă punctele major de interes sunt în jurul acestor localități. De exemplu, din Füssen aveți 5 km până la cele două castele: Neuschwanstein și Hohenschwangau. Tot de aici aveți circa 60 de km până în Garmisch-Partenkirchen și cam tot atât până la strâmtoarea Breitachklamm. Dacă vă decideți și pentru Dachau, aveți circa 125 km, lagărul fiind de fapt exact lângă orașul München.
Pentru a găsi pesiunea dorită intrați pe net și obțineți toate informațiile dorite. Puteți accesa fără grijă și în limba engleză. Cam toți germanii vorbesc și limba engleză, atât cât măcar să expună informații de bază, mai ales când e vorba de recepționiși, chelneri, angajați în service etc. Pensiuni de 3 stele, foarte bune sunt în localitatea Horn, Schwangau, Hablech. Din aceste localități aveți o panoramă geografică asupra alpilor care vă va copleși de frumusețe. Nu veți uita niciodată acest locuri.
Bănuiesc faptul că aveți cunoștințe despre subiectul Frumoasa din pădurea adormită, nu-i așa? Casa de producție Holywood a făcut suficiente ecranizări despre castelul în care era ținută tânăra. De unde credeți că este imaginea din ecranizare? Este imaginea castelului Neuschwanstein din Bavaria. Amplasamentul castelului, pe coasta stâncoasă un muntelui și turnul înalt, rotund, domină toată zona și impresionează privitorul.
Castelul este punctul de interes numărul 1 al Bavariei. Zilnic vizitează castelul circa 4000-5000 de turiști, în plin sezon. E adevărat că cei mai mulți vizitatori vin din China, Japonia și Coreea de sud, însă nici națiunile europene nu se lasă mai prejos. Perioada cea mai bună de vizitat, pentru a putea savura în liniște frumusețea castelului și a locurilor, este septembrie și prima jumătatea a lunii octombrie, sau primăvara.
Câteva informații despre castel
Căutați mai întâi pe Youtube marșul nupțial compus de Wagner din opera Lohengrin. Nu cred că nu vă este cunoscută melodia și că nu vă place. Scrieți: Wagner, Hochzeitsmarch și ascultați melodia.
Richard Wagner a compus melodia în acest castel. Cum a ajuns să compună tocmai aici? Wagner era bun prieten cu cel care este personajul principal în istoria castelului: regele Ludovic al II-lea al Bavariei (König Ludwig). Construcția castelului a început în 1869, după 5 ani de la proclamarea sa ca rege. Multe dintre legendele locului se leagă de numele lui. El mai este cunoscut și sub numele de regele nebun. Moartea lui este de asemenea învăluită de mister, înecându-se în lacul de lângă castel, Schwansee. Prietenia dintre el și compozitorul Wagner au influențat în parte și arhitectura castelului, însă aceste aspecte sunt prea detaliate pentru a ne opri asupra lor. Mă întorc la aspecte mai utile pentru un vizitator. Castelul se află deci pe teritoriul localității Hohenschwangau.
Biletul de vizitare se cumpără de la centrul de bilete din localitate și costă 13 euro. Orarul de vizitare este: de pe 15 aprilie până pe 16 octombrie, orele 8.00 – 17.00; iar din 16 octombrie până în martie, orele 9.00 – 15.00. Spun centrul de bilete din localitate deoarece pentru a ajunge la castel, de la centrul de bilete trebuie să urcați un drum (șosea) fie pe jos, fie mergeți cu o trăsură trasă de faimoșii cai bavarezi din Schwangau, fie cu autobuzul în sezonul de vară. Recomand să mergeți pe jos. Doar 1,5 km de parcurs vă reîmprospătează cu aerul curat al zonei. În zilele pline de turiști e o splendoare să participi parcă la o procesiune interminabilă, spre sau dinspre castel.
Când ajungeți sus lângă castel, vi se deschide o panoramă unică asupra castelului dar și asupra depresiunii care găzduiește localitățile și lacurile de la baza alpilor. Un peisaj compleșitor care vă va așterne o liniște sufletească și vă va provoca o bucurie estetică unică.
Pe biletul de intrare aveți înscrise ora de intrare (Einlasszeit: 14:30, de exemplu) și numărul de intrare (Tour: 432). Nu trebuie să faceți altceva decât să vă uitați la un ecran mare care afișează numărul de intrare și ora. De obicei se intră în grupuri la anumite ore fixate. Odată intrați, lăsați-vă conduși de ceea ce vedeți. Explicațiile mele sunt de prisos. Durata este de circa 1.30 h.
Terminarea vizitei se face ieșind prin magazinele de souveniruri de unde puteți achiziționa ceea ce vă place. Vă recomand să luați ceva legat de castel și de simbolul zonei, care este Lebăda. Multe dintre obiectele expuse poartă simbolul lebedei, de unde și denumirea locurilor, cum ar fi: Schwansee (Lacul lebedei), numele castelului, Neuschwanstein (Stânca nouă a lebedei), localitatea de la baza castelului, Hohenschwangau (Zona, teritoriul de sus al lebedei), localitatea Schwangau (Teritoriul, zona lebedei) etc.
În spatele castelului se poate vizita și o cascadă cu un pod suspendat pentru vizitatori, loc ideal pentru a contempla coasta masivă a muntelui și pentru a face fotografii.
La circa 150 de metri în jos de castel puteți servi ceva de mâncare la restaurantele și terasele care sunt deschise pentru turiști. Specialitățile locale bavareze, cum ar fi pulpa de porc cu garnitură de cartofi, sau gulașul făcut în stil bavarez, sunt delicatesuri locale. și evident, nu uitați berea reprezentativă la halbă: König Ludwig, dunkel (bere neagră, nefermentată, Regele Ludovic).
Trimis de cosimo in 08.09.17 10:06:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cosimo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 93&ridAnt=81796
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Am fost incantata sa gasesc acest review pe AFA, avand in vedere ca si noi planificam o excursie catre Paris cu masina in mai putin de o luna, cu opriri la Salzburg unde intentionam sa vizitam cabana lui Hitler (Eagle's Nest), Munchen unde intentionam sa vizitam Dachau si Strasbourg unde intentionam sa vizitam niste podgorii alsaciene — dupa vizitarea barlogului lui Hitler si lagarului din Dachau cred ca vom avea nevoie de mai multe guri de vin, nu?!.
La dus nu vor mai avea loc in program si castelele bavareze sugerate de dumneavoastra, dar articolul a fost atat de util incat luam in considerare sa schimbam traseul de intors (initial Elvetia, Italia, Slovenia...) pentru a ne opri si la castele. Am votat cu mare drag articolul si imi pare rau ca nu am avut si poze de votat.
Voi posta eu la intoarcere! Am retinut cateva informatii foarte utile referitoare la cazare, voi incerca!
Felicitari!
@cosimo:
Foarte reusita prezentare a landului Bayern! Felicitari.
In afara berea si fotbalul lor, aici imi plac mult muntii. Garmisch Partenkirchen este arhicunoscuta ca statiune de schi si un magnet pentru turistii iubitori de munte.
Bravo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Landsberg am Lech — un oras romantic pe drumul romantic — scris în 30.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Targ de Craciun la castel – Castelul Kaltenberg — scris în 15.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Istoria unui oras si muzeul ce o prezinta – Muzeul orasului Nördlingen — scris în 18.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Va ofer luna de pe cer - Muzeul craterului - Nordlingen – Ries — scris în 16.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Nördlingen – orasul de diamant — scris în 14.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Donauwörth – Calatorind pe drumul romantic — scris în 12.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Bavaria – tinutul romantic al Germaniei — scris în 10.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ