ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Istoria unui oras si muzeul ce o prezinta – Muzeul orasului Nördlingen

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul orasului se afla chiar langa muzeul craterului despre care v-am povestit aici vezi impresii, si poate ca nu as fi intrat sa il vizitez daca nu m-ar fi impins curiozitatea, si de ce sa nu recunosc, si faptul ca in biletul de intrare de la Muzeul Craterului era inclus si acest muzeu si am zis ca de ce nu, retinerea mea era data in special de explicatiile pe care aveam sa nu le inteleg, insa am avut marea surpriza sa descopar ca sunt pregatiti in felul lor si pentru turistii straini, asa incat doamna de la bilete mi-a dat un dosar A4 cu poze si explicatii in engleza (ceea ce m-a ajutat mult deoarece explicatiile erau bine detaliate, astfel incat la fiecare etaj mai intai parcurgeam documentatia apoi vedeam exponatele), asa ca am putut vizita relaxata muzeul.

Muzeul este infiintat in 1959 intr-o cladire din secolul XVI care a apartinut Spitalului “Duhul Sfant” si se intinde pe 4 nivele (parter plus 3 etaje), asa ca ma intelegeti de ce am ezitat?

Pe scurt (voi detalia mai apoi), etajul 3 este despre inceputurile orasului, etajul 2 orasul in Evul Mediu, etajul 1 Razboiul de 30 de ani si picturi din secolul XIX-XX, parterul este dedicat secolelor XV-XVI.

Etajul 3:

Arheologie si inceputurile orasului, cu urme gasite avand o vechime de niste sute de mii de ani, fiind impartite pe perioade: epoca de piatra perioada 130000-6000 ani inainte de Cristos, pana in secolul XV. prezentand astfel diferite exponate apartinand epocilor respective si cred ca cel mai bine va voi prezenta asta prin poze.

Etajul 2:

Istoria orasului, care porneste din secolul IX cand cetatea era mentionata drept Curte Regala pentru ca trei secole mai tarziu sa regasim orasul Nordlingem, oras imperial liber, cu privilegii acordate, dar pentru care cetatenii plateau taxe, dar aveau si datoria de a-si pazi orasul. Statutul de Oras Imperial liber a tinut pana in 1803 si a stat la baza prosperitatii orasului si cetatenilor.

Privind acest statut de oras liber este interesant ca aceasta insemna ca trebuia sa se apere de orice atac, astfel, in timpul razboiului de 30 de ani fiecare locuitor al orasului era obligat sa aiba o arma si sa pazeasca pe rand zone din zidul cetatii. In 1807 orasul si-a pierdut statutul de oras imperial liber (ceea ce insemna pierderea unor drepturi dobandite, printre altele statut legislativ, juridic si administrativ propriu, chiar si moneda proprie) fiind alipit Bavariei cu adoptarea regulilor statului Bavaria.

Dar si in prezent faptul ca au avut acest statut, chiar si pierdut acum, ii face sa fie mandri si sa uzeze frecvent sigla orasului un vultur cu aripile deschise. De asmenea este mentionat si comertul in oras si felul in care se facea el (erau piete organizate o data pe saptamana).

Sunt prezentate si multe alte alte aspecte ale vietii orasului: bresle, comunitate dar si societate, regulamente dar si constrangeri, si am citit despre modul in care cineva putea deveni cetatean al orasului, printre altele trebuia sa apartina unei bresle. Este descris procesul de judecata si incarcerare, si cateva exemple de raufacatori. Dar si arta era apreciata, in perioada 1506-1612 aici se desfasura un concurs de muzica, iar in perioada 1515-1554 in timpul lui Maximilian I, trofeul oferit castigatorului era o adevarata opera de arta, reprezenta initial un crucifix, sub care era reprezentata Fecioara Maria, si toate acestea erau deasupra literei M, ulterior trofeului i-a fost adaugata si reprezentarea patronului cantaretilor, regele David cantand la harpa (o sa vedeti poza).

Etajul 1: Am spus ca era dedicat razboiului de 30 de ani si picturilor din secolul XIX.

Despre Razboiul de 30 de ani nu am sa ma apuc sa povestesc, nu sunt istoric si daca ar fi sa iau datele de pe internet, tot de acolo le puteti lua si voi, am deschis doar cateva pagini ca sa va spicuiesc cateva date despre acest razboi purtat in perioada 1618-1648 pornit din cate se pare pe motive religioase si in care au fost implicate mai multe state. Daca aveti rabdare sa cititi pe internet, mie pe acest link mi s-a parut povestit cu destule amanunte si consider ca merita sa cititi ro.historylapse.org/razbo ... treizeci-de-ani. Revenind la Nördlingen, aici este mentionata o batalie in 1634 dar si persoane care au participat la acea batalie sau au fost implicate in vreun fel in acea perioada. Este povestita perioada anterioara incepand cu tezele lui Martin Luther din 1517, sunt mentionate conflictele dintre catolici si protestanti pana la semnarea documentului numit “Pacea religioasa de la Augsburg” din 1555.

Urmeaza in zona tot felul de evenimente religioase (controverse unele chiar violente) la inceputul secolului XVII, pentru ca in 1617 cand Ferdinand al II-lea (adversar al protestantilor) devine rege al Bavariei sa permita distrugerea bisericilor protestante. De aici pana la pornirea razboiului nu a mai fost decat un pas care a dus la un razboi de 30 de ani si 5 milioane de vieti pierdute.

Dar de atunci si in continuare acum, batalia de la Nördlingen este celebrata in fiecare an la data de 1 Noiembrie, dar si prima duminica ce urmeaza, prin slujbe de multumire.

Despre pictura secolului XIX, tehnica se exersa intr-o academie de arte intr-un oras mare unde se invata arta folosirii materialelor de pictura si se dezvoltau abilitatile. Fiecare pictura incepea cu o idee, urmau ceva schite, anumite detalii erau desenate separat, iar in final totul era finalizat in frumoasele picturi pe care le admiram astazi. Atelierele artistilor erau totodata si spatii de invatare.

Astfel regasim la acest etaj multe lucrari, recunosc numele artistilor nu imi sunt cunoscute, dar lucrarile merita admirate.

Parterul:

Aici sunt multe picturi care au relatie cu divinitatea (normal ca nu am sa le pun pe toate) am sa explic doar cateva dintre ele, este prezentata Sfanta Treime in Judecata de Apoi cu mesajul prin care trebuie sa ne traim viata fara pacate si sa ne gandim la ce ne asteapta dupa moarte (asta asa, ca un rezumat).

Parterul prezinta si diverse epitafuri ale unor persoane si astfel in cateva fraze acele persoane care au reprezentat ceva pentru oras sunt onorate. Si ca un exemplu, epitaful dedicat lui Paul Strauss (1469) descendentul uneia dintre cele mai vechi familii care au guvernat orasul dar si exemplul unui bun catolic.

Asa cum spuneam, parterul cuprinde lucrari din secolul XV-XVI, de multe ori acestea fiind imbinari de autoportret si religie, si asa am sa va mai explic una dintre lucrari, un altar al pictorului Friedrich Herlin (1488) in care lucrarea centrala ne prezinta Fecioara cu pruncul iar de o parte a ei sunt sotia pictorului cu fetele ei, iar de cealalta parte pictorul (care si l-a ales ca reprezentare pe Luca Evanghelistul – sfantul patron al pictorilor) si baietii lui.

De partea stanga a lucrarii centrale se afla scena nasterii lui Isus iar in dreapta, Isus la 12 ani in templu.

Si la fel fiecare lucrare de la parter este explicata, iar eu voi mai pune explicatii la poze. Gasim insa si panouri bilingve, germana – engleza. Tot la parter se gaseste macheta bisericii Sf. Gheorghe si de asemenea cu ceva explicatii.

Sa stiti inca ca locuitorii au un simt civic dezvoltat, am vazut aici o doamna mai in varsta cu 4 copii (or fi fost nepotii) carora le dadea explicatii.

Muzeul prezinta mult mai multe lucruri decat am prezentat eu aici, si daca am intrat sceptica in muzeu, la final am plecat incantata de muzeu si vi-l recomand si voua.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 18.07.20 08:45:51
Validat / Publicat: 18.07.20 12:08:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul orasului Nördlingen - Fiecare etaj prezinta teme diferite
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[19.07.20 00:02:42]
»

@mishu

astfel incat la fiecare etaj mai intai parcurgeam documentatia apoi vedeam exponatele

Cam cum fac eu cu articolele AFA!

Interesant muzeu! Ce bine ca nu l-ai ocolit! Chiar si cu trei etaje+parter, cred ca n-ai simtit oboseala, ci, mai degraba"te-au prins" exponatele!

Interesant cum sunt ei mandri de statutul lor, chiar pierdut, de oras liber!

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.20 12:09:27]
»

@Zoazore:  Sa stii ca am apreciat aceasta documenatie mult de tot, o bogatie de informatii deoasebita si daca ar fi fost sa scriu acest articol bazadu-ma pe descrierea din paginile avute la dispozitie as fi putut scrie lejer cate un articol pentru fiecare etaj si tot as fi plictisit cititorii, insa eu m-am bucurat mult de ceea ce am aflat, si uite asa aflam informatii deosebite despre diferite epoci.

Si daca asa cum am spus a inceput am intrat putin sceptica in mzeu, chiar nu prea imi doream sa intru, la final m-am bucurat din plin de cele vazute.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bavaria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067425012588501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1