ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Tips and tricks pentru vacanţa la Barcelona

TIPĂREȘTE URM de aici

Barcelooonaaaa, Barcelooonaaa mi-a răsunat mult timp în urechi, după ce, în toamna anului trecut, m-am decis să valorific premiul obţinut graţie voturilor voastre. De ce Barcelona? Am răspuns la această întrebare într-un review anterior (vezi impresii).

Pe scurt, am plecat la drum împreună cu o prietenă şi soţul ei şi ne-am cazat timp de cinci nopţi într-un apartament din centrul Barcelonei, Habitat Apartments ADN, în perioada 10-15 aprilie.

Ştiind că primăvara este destul de capricioasă în această parte a Spaniei – ca şi la noi de altfel -, am început să verific zilnic prognoza meteo chiar cu două săptămâni înainte. Şi mare mi-a fost supărarea să constat că pe măsură ce ne apropiam de ziua Z, se înmulţeau zilele cu ploaie. Deja începeam să mă gândesc cu regret că jumătate din planul meu va fi compromis de vreme. Dar, surpriză! Cu două zile înainte, prognoza s-a îmbunătăţit subit, iar până în ziua plecării nu mai era nici o zi cu ploaie, ci doar puţin vânt la începutul sejurului. Uraaaa! Şi prognoza s-a transformat în realitate. Deşi am plecat pregătiţi să înfruntăm intemperiile (:D), nu a căzut nici un strop de ploaie.

Şi cum vremea a ţinut cu noi, să vă povestesc şi cum ne-am structurat vacanţa. Programul a fost destul de încărcat, iar picioarele noastre s-au cam resimţit.

PROGRAMUL PE ZILE

Apartamentul fiind situat în apropiere de Piaţa Spaniei, am decis ca prima noastră zi la Barcelona să o dedicăm Montjuic şi Fântânei Magice.

A doua zi am mers dimineaţa pe Tibidabo, după care am văzut Hospital de Santa Creu i Sant Pau, apoi Sagrada Familia. După lăsarea serii, am făcut o plimbare de voie pe Passeig de Gracia, pentru a vedea casele lui Gaudi luminate.

În cea de-a treia zi am vizitat dimineaţa Casa Batllo şi Casa Mila – La Pedrera, iar după-amiază ne-am plimbat în voie pe La Rambla, în Cartierul Gotic, în timp ce seara ne-am relaxat printre rechini în Aquarium. Poate pentru că am mers mult pe jos, poate pentru că ne resimţeam după zilele precedente, aceasta a fost cea mai obositoare zi pentru noi.

A patra zi a fost dedicată Montserrat, unde am plecat dimineaţa devreme şi ne-am întors seara. Pe lângă mănăstire, am făcut şi câteva trasee.

A cincea zi a fost un tur de forţă, cu Figueres, Empuriabrava şi Girona. Dar cu un pic de organizare şi verificare atentă a mersului mijloacelor de transport în comun, am reuşit să nu pierdem pe drum mai mult timp decât am estimat. Iniţial am vrut să închiriez o maşină pentru ziua aceasta, găsisem chiar o agenţie online cu review-uri foarte bune pe tripadvisor, dar banca din România mi-a refuzat tranzacţia. N-am mai sunat să verific de ce, şi cum alte preturi gasite de mine erau cu mult mai mari, am renunţat la idee. În plus, preţul cu asigurare şi full-to-full depăşea costul total al biletelor pentru patru persoane.

A şasea şi ultima zi, din care am petrecut în Barcelona doar jumătate, a fost dedicată Stadionului/Portal de Finca Miralles (după preferinţe) şi Parcului Guell.

TRANSPORTUL

Pe toată perioada sejurului am circulat cu mijloacele de transport în comun şi, pentru două persoane, ne-au fost suficiente două cartele T10 (la care s-au adăugat călătoriile din cadrul biletului TransMonserrat), la preţul de 9,95 euro fiecare. Nu am optat pentru Barcelona Card pentru că ceea ce ne interesa pe noi nu intra în lista lor de gratuităţi sau reducerile erau nesemnificative. După calculele mele, am ieşit mult mai ieftin cu cartela T10 decât cu BCN card, bus turistic sau card de transport.

Reţeaua lor de transport este foarte bine pusă la punct, există automate pentru cumpărat bilete simplu de folosit şi indicatoare suficient de dese pentru a şti permanent unde te afli. Mie, personal, mi s-a părut că este foarte uşor să te orientezi cu ajutorul hărţilor şi al indicatoarelor. Trebuie doar să deschizi bine ochii, să ştii sensul în care vrei să mergi (pentru a nu greşi intrarea la metrou) să verifici dacă automatele sunt pentru TMB (transportul metropolitan) sau RENFE (transportul feroviar), dacă acceptă card sau cash şi totul merge strună. În plus, în metrou, tren sau autobuz (probabil şi tramvai, cu care eu însă nu am circulat), staţiile sunt afişate şi anunţate.

După cum spuneam, biletele de călătorie se pot cumpăra de la automate, care au meniu inclusiv în limba engleză, dar şi din autobuze de la şofer. În acest caz se pot cumpăra doar bilete cu o călătorie.

Aşa cum îi spune numele, cartela T10 pentru o zonă (care este suficientă pentru a te deplasa în centrul Barcelonei) are zece călătorii şi poate fi folosită de mai multe persoane (este echivalentul cartelei de metrou cu zece călătorii din Bucureşti). Aceasta este valabilă pentru sistemul de transport integrat (metrou, FGC - Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya -, RENFE din zona 1, autobuz, tramvai - excepţie face Tramvia Blau către Tibidabo -, funicularul către Montjuic – a nu se confunda cu telecabina - şi trenul de la aeroport către oraş). În sistemul integrat de transport se pot folosi patru tipuri diferite de transport şi se pot face trei schimburi. O călătorie este valabilă 75 de minute de la prima validare până la ultima, cu o singură intrare la metrou.

De exemplu, la întoarcere, noi am folosit o singură călătorie de persoană pentru a ajunge de la staţia de metrou Diagonal până la aeroport: am mers cu metroul de la Diagonal până la Barcelona Sants, de unde am ieşit pentru a ne recupera bagajele, după care am luat trenul către aeroport.

Pentru Montserrat am optat pentru biletele TransMonserrat, cumpărate de la automate, în preţul cărora am beneficiat şi de două călătorii de metrou, pe care le-am folosit după două zile. Nu ştiu dacă faptul că au funcţionat a fost o întâmplare, dar puteţi încerca să le folosiţi, în cazul în care vă rămân.

Metroul funcţionează de luni până joi în intervalul orar 05.00-24.00, vinerea 05.00-02.00, sâmbăta permanent, iar duminica până la ora 24.00.

DEPOZITAREA BAGAJELOR

La plecare, noi am avut avionul destul de târziu, respectiv după ora 19.00, iar check-out-ul trebuia făcut până în ora 11.00. Clădirea în care se afla apartamentul nu găzduia şi sediul central al agenţiei, ca atare, pentru a lăsa bagajele la ei, trebuia să străbatem jumătate de oraş, posibilitate pe care am exclus-o din start. Tipul care ne-a înmânat cheile apartamentului ne-a lăsat un număr de telefon al unei firme care, zicea el, în schimbul a 10 euro vine să îţi ia bagajele şi ţi le duce direct la aeroport la ora solicitată. Nu a putut să îmi spună dacă 10 euro de bagaj (ceea ce mi se pare mai credibil) sau de “tură”, aşa că n-am mai sunat să cer detalii. Căutasem de acasă un loc de depozitare şi am găsit la gara Barcelona Sants, de unde oricum luam trenul spre aeroport.

Dacă zona vă este la îndemână, căutaţi indicatoarele către “Consignas” şi simbolul aferent şi veţi găsi o încăpere destul de mare, păzită şi cu dispozitiv de scanare ca la aeroport, unde există posibilitatea de a închiria o cutie mică sau una mare. Sper să nu mă înşele memoria, dar pentru o cutie mare, în care au intrat un troler mare si două mici, am plătit 5,2 euro. Cele mici sunt puţin peste 3 euro. Cutiile mari (probabil şi cele mici) sunt mai înguste la intrare şi mai largi în adâncime – ca să vă faceţi o idee, seamănă cumva cu o gheată, dar cu margini drepte – ceea ce ne-a permis să aşezăm toate bagajele într-una singură.

Pentru mai multe detalii despre alte locuri de depozitare a bagajelor din Barcelona, puteţi accesa: barcelona-tourist-guide.c ... -barcelona.html. Este posibil ca preţurile să fi crescut uşor faţă de ce scriu ei – aşa cum a fost cazul în Barcelona Sants.

POSIBILE REDUCERI LA OBIECTIVE

Din cercetările mele, aşa cum precizam mai sus, BCN card nu mi s-a părut deloc avantajos. Având în vedere că urma să vizităm multe dintre operele “modernismului”, mi s-a părut mult mai avantajoasă Ruta del Modernisme. Aceasta este un ghid cu itinerarii şi prezentarea a 115 lucrări ale arhitecţilor “modernismului” din Barcelona – Gaudi, Domenech, Puig şi alţii. Ghidul costă 12 euro şi poate fi achiziţionat online (barcelonabooks.com), de la birourile de turism sau de la Centre del Modernisme. Ghidul este însoţit de o hartă şi de un set de vouchere care oferă diverse reduceri la obiectivele prezentate şi la unele restaurante sau baruri. Lista reducerilor o găsiţi aici (rutadelmodernisme.com/def ... .aspx?Idioma=en), în coloana din dreapta. În schimbul altor 5 euro, primiţi aceleaşi vouchere şi pentru însoţitor. Din ce am înţeles eu din exprimarea lor destul de deficitară de pe site, pentru copiii cu vârste mai mici de 18 ani, aceste voucherele sunt gratuite.

Din păcate, eu nu l-am mai găsit la birourile de turism (nici măcar la cel din Placa Catalunya, care este cel mai mare), online nu l-am comandat pentru că era disponibil doar în catalană, iar în weekend, centrul de la Drassanes (cel mai apropiat de traseul urmat de noi) era închis.

Un alt discount pentru care am optat a fost Tibidabo Classic, care costă 11 euro de persoană şi include transport dus-întors cu Tramvia Blau şi funicularul plus Sky Walk (Museu d’Autòmats, Miramiralls – sala oglinzilor-, o atracţie la alegere în Tibidabo Sky Walk). Biletul l-am achiziţionat de la biroul de turism.

Dacă optaţi pentru această variantă, verificaţi înainte programul de funcţionare al Tramvaiului Albastru. De exemplu, în perioada în care am mers noi, acesta funcţiona doar în weekend. Mai multe detalii, găsiţi aici: tmb.cat/en/tramvia-blau.

Există însă şi alte posibilităţi de a ajunge la Tibidabo, pe care le puteţi găsi aici: tibidabo.cat/en/info-park ... ublic-transport

Coala A4, scoasă la imprimantă, pe care am primit-o la biroul de turism conţinea biletele dus-întors pentru Tramvia Blau (pe care trebuia să le decupăm) şi un voucher pentru funicular şi Sky Walk, care ne-a fost preschimbat în bilete la staţia de jos a funicularului. Pentru Sky Walk am primit fiecare câte două bilete, pe care le-am folosit unul la Museu d’Automats şi unul într-una dintre atracţii.

Şi nu în cele din urmă aş menţiona biletele pentru Aquarium. Noi, fiind patru adulţi, am optat pentru pachetul de patru persoane achiziţionat online, pentru care am plătit 16 euro de persoană în loc de 20 de euro la faţa locului. Biletul poate fi folosit în decurs de trei luni de la data achiziţionării, nefiind condiţionat de zi sau oră.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iuliaen in 29.04.15 15:50:46
Validat / Publicat: 29.04.15 19:02:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 8455 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vedere de la MNAC spre Font Magica şi Placa d'Espanya. În plan îndepărtat se vede Tibidabo.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[29.04.15 19:26:55]
»

@iuliaen - Felicitări pentru un review plin de informaţii foarte utile. Aştept cu interes continuarea (continuările?). Într-adevăr a fost un tur de forţă, din moment ce aţi reuşit să "înghesuiţi" în puţinul timp avut la dispoziţie şi Monserrat, Figueres, Girona şi Empuriabrava.

iuliaenAUTOR REVIEW
[29.04.15 19:40:17]
»

@Carmen Ion - Multumesc. Cred ca vor fi continuarile pt ca nu reusesc sa inghesuiesc totul intr-un singur review, ar iesi kilometric. Au fost intr-adevar multe, dar, culmea, nu m-am simtit niciun moment pe fuga. Doar picioarele se mai resimteau din cand in cand pentru ca au fost zile in care am mers destul de mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, iuliaen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059759855270386 sec
    ecranul dvs: 1 x 1