ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

O zi pe Montjuic

Ilustrație video-muzicală
Juan Manuel Serrat - La Mujer Que Yo Quiero

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE

Cand in ianuarie 2012 userul TraianS a postat impresii de pe Montjuic vezi impresii si nu numai am citit cu atentie mi-a trezit interesul. si m-a facut sa-mi doresc sa revad mai in amanunt orasul. Ii multumesc in mod deosebit. Drept pentru care in sejurul meu de 9 zile in Barca in august 2012 mi-am rezervat o zi pentru a vizita obiectivele de pe Montjuic. Desi ciudat, luna august, ziua excursiei noastre a fost singura zi in care a plouat ceva, dupa cateva zile de canicula care ne-a coplesit, mai ales in Parcul Guell unde la 40 de grade nu se putea respira, cu numai o zi inainte. Dar asa a fost nu aveam de unde sa stim cu toate ca ne informaseram cu cateva zile inainte pentru a ne face programul. Dar nu numai politica minte ci si meteo...

Sa ne intoarcem la Montjuic colina de 184,8 m din vestul Barcelonei- Muntele Evreilor sau Colina lui Jupiter. Punct de reper pentru plecarea noastra in expeditie a fost Piata Spaniei, Fantana Magica, vis-a-vis de Arena, devenita acum un mare Mall.

Mijloace de transport: autobuz 193 prioritar, circula foarte frecvent si 150,55 si parca 13 si 50. Daca folositi autobuzul 193 este mai mult decat suficient.

Este cunoscut ca unul dintre marile parcuri ale orasului alaturi de Parcul Guell si Ciutadella.

Palatul National aflat la baza muntelui, cladire cu aer istoric de constructie ceva mai recenta 1929, in care se afla acum Muzeul National de Arta catalana este la piciorul dealului.

In fata Palatului National se afla FANTANA MAGICA despre care am scris in rew. tur de noapte in Barcelona vezi impresii, inaugurata in 1929 cu ocazia Marii Expozitii Universale. Planul fantanii a fost depus numai cu un an inainte de eveniment. Peste 3000 de muncitori au lucrat la acest proiect, finalizat cu succes in 1929 pentru Expozitia mai sus amintita.

Dealul in acceptiunea mea, desi ei il denumesc munte- are varful relativ plat, cu vedere spre port in zona de est, mai ales partea comerciala a acestuia dar si spre centrul orasului. In partea opusa se vede Palatul Real. Pantele Montjuic au fost impadurite, aici pasteau in voie animalele localnicilor. Incepand cu 1890 padurile au inceput sa fie taiate, rapindu-se putin cate putin din farmecul colinei, mai ales cand au inceput constructiile ce aveau sa adaposteasca Expozitia Internationala din 1929.

La capatul din sud se coboara spre bd. Regina Maria Cristina. Drumul in panta care urca/coboara spre centrul orasului a fost si circuit de formula I, Grand Prix-spaniol, timp de 4 ani. In urma unui accident major din 1975, cand un concurent Rolf Stommelen a intrat cu masina in tribune omorand 4 oameni, cursele au fost suspendate si asa au ramas.

La aprox. 800 de m din zona Pietei Spaniei si a Fantanii Magice, pe panta care urca, pe mana stanga, vis-a-vis de statia de autobuz nu puteti rata POBLE ESPANIOL. Il vazusem in turul in noapte frumos luminat si ghida ne spusese ca merita sa-l vizitam. Un fel de muzeul satului din Bucuresti.

Biletul costa 10 Eur, se achizitioneaza de la casa situata chiar la intrare. La ora 10,10 dimineata i-am facut inaugurarea, cam devreme pentru ca la acea ora abia se deschideau casele spre a fi vizitate, iar salariatii isi savurau inca cafeluta matinala.

Construit si acesta pentru Expozitia Universala din 1929 pe cca 49000 mp. ca un sat cu caracteristici ale fiecarei zone a Spaniei, au fost ridicate 117 cladiri, strazi, piatete, biserica. Arhitectul modernist Puig I Cadafalch a conceput proiectul finalizat de arh. Francesc Folquera si Ramon Reventos, cu participarea unui recunoscut pictor catalan Xavier Nogues.

Intr-un scurt istoric pe care l-am primit impreuna cu biletul de vizitare se spune ca initiatorii proiectului au vizitat peste 1600 de localitati din peninsula pana in sudul Portugaliei. Au calatorit cu o masina spaniolo-elvetiana, asa spun ei, nu am inteles cum vine asta, asa incat au exclus din proiect insulele Canare si Insulele Baleare. In cele din urma a fost inclus un edificiu din Palma de Majorca. Tot asezamantul a fost construit in 13 luni si ar fi trebuit sa fie demolat dupa cele 6 luni, durata expozitiei universale. Datorita succesului de care s-a bucurat insa au pregetat in a-l desfiinta. Peste 40 de mesteri artizani au ateliere deschise aici, asa incat constinuie o zona comerciala manufacturiera deosebita, iar seara restaurantele sunt pline de turisti.

Nu am sa descriu aici casele pe care le-am vazut, fiecare zona cu arhitectura ei de exceptie, ci am sa mentionez ruta pe care am parcurs-o. Piata Castiliei, Piata Mare (unde se tin si spectacole in aer liber), Piata Bisericii, Fundatia Fran Daurel, Piata Carmen, Piata Penaflor, Piata de la Hermandat, Cale Levante. Ne-am indreptat spre Gradina care adaposteste manastirea Sant Miquel, usor in paragina, dar vederea spre Barca, de exceptie, apoi ne-am intors prin Sculpture garden pe Cale Mercaders, spre Piata Aragoneza, am intrat pe Principe de Viana, in lateral Calea Cervantes, apoi Calea Caballeros, iesind in final pe unde am intrat prin Piata Castiliei. Am vizitat de asemenea atelierul de sticlarie aflat in piata de Hermandat care detine un cuptor de suflat intre 1200-1500 de grade care nu a fost oprit niciodata, si de unde poti achizitiona mici amintiri (de ex. un mic glob de sticla viu colorat in nuante de rosu si galben a costat 5 Eur). Mai exista un atelier in piateta bisericii Art Lucsema care fabrica mare parte din vesela si paharele restaurantului El Bulli al unui master chef renumit Ferran Adria.

As mai remarca in mod deosebit Fundatia Fran Dauer care chiar mi-a placut in mod surprinzator prin expunerea unor lucrari de exceptie ale lui Juan Miro, Pablo Picasso (lucrari chiar mai frumoase si interesante fata de cele din muzeul din casa memoriala din oras, unde nu am fost prea entuziasmata pentru ca sunt lucrari mai de tinerete si mai putin reusite ale artistului) si alti pictori si sculptori contemporani.

Am parasit asadar Poble Espaniol

GRADINILE. Drumul serpuieste prin imensa gradina botanica., gradinile Joan Brossa in partea de sus a muntelui, gradinile Mirador, deosebit de frumoase pentru organizarea de picnicuri amenajate cu mese si terase, gradinile Jacint Verdaquer Mossen cu bulbi si plante acvatice, gradinile Costa Llobera cu plante tropicale si de desert, gradinile romantice Laribar situate intre teatrul grec si fundatia Joan Miro.

MUZEE

In afara muzeului national de arta catalana aflat la baza colinei mai exista muzeul de etnologie, muzeul catalan de arheologie, Muzeul Olimpic Joan Antoni Samaranch. Timpul nu ne-a permis sa vizitam decat muzeul national de arta catalana.

Iata-ne ajunsi in fata STADIONULUI. In 1992 cu ocazia jocurilor Olimpice de vara stadionul a fost renovat si s-a numit Estadi Olimpic Lluis Companys si are 65000 locuri. Ringul olimpic (Olimpica Anella) a fost construit in stadion acoperit. Tot acolo se afla Institutul National catalan de educatie fizica, piscine, turnul de telecomunicatii proiectat de un mare si cunoscut arhitect Santiago Calatrava. Stadionul se viziteaza. Era ceva activitate. Noaptea arata feeric luminat.

Urcand cativa zeci de metri, pe mana stanga a dealului se afla FUNDATIA JOAN MIRO, care adaposteste o mare colectie de opere de arta moderna. Intrarea Eur 10.

Joan Miro (1893-1983) a fost pictor, sculptor, a explorat arta ceramica, teatrul, fiind un mare iubitor al diverselor materiale de lucru, formelor si mai ales al culorilor. Nascut intr-o familie instarita, tatal bijutier, bunicul fabricant de mobila, nu a iubit decat desenul, scoala nu l-a interesat. Un mic rebel. A fost influentat de suprarealism dar nu a recunoscut niciodata inregimentarea in acest curent. A inceput cu schite din Mallorca, a desenat flori, pesti, umbrele, broaste testoase, dar niciodata chipuri umane. Din 1912 a urmat scoala din atelierul unui pedagog ciudat, Francisco Gali, care l-a invatat sa picteze cu ochii acoperiti in ideea desvoltarii si cunoasterii prin pipait si memorie vizuala. Dupa esecul expozitiei din 1918 si-a schimbat atitudinea si s-a indreptat spre stilul suprarealist. Din 1919 de cand s-a stabilit la Paris s-a imprietenit cu Picasso, Hemingway, Andre Breton, Tristan Tzara intrand in lumea boema a Orasului Luminilor.

A participat la expozitii suprarealiste fara sa adere total la acest curent. In timpul celui de al II-ea razboi mondial a ramas in Franta, participand in 1947 la Expozitia Internationala de Suprarealism de la Paris, apoi a plecat la New York unde era deja cunoscut. A avut mari expozitii la Paris in 1948, in 1954 la Bienala de la Venetia a primit premiul pentru grafica. In anii '50 a inaugurat la Palma de Mallorca un atelier urias de ceramica unde a lucrat nu numai ceramica dar si gravura, tapiterie, sculptura. A avut o mare afinitate pentru Orientul Indepartat, prezentand opera sa in Tokyo si Kyoto. Impreuna cu prietenul sau Llorents Artigas, un alt artist de renume a lucrat 2 pereti cu ceramica - Luna si Soarele pentru sediul UNESCO din Paris, dar si un mare perete din ceramica pentru aeroportul din Barcelona, care poate fi vazut pe T1. A murit la 90 de ani, in ziua de Craciun la Palma de Mallorca, prima si marea lui dragoste.

In cadrul muzeului sunt peste 11000 de opere ale artistului dar si opere ale altor mari artisti contemporani. Muzeul este coplesitor, nu il poti parcurge nici macar intr-o zi. Cladirea care adaposteste fundatia muzeu a fost proiectat de arh. Luis Sert, fiind reprezentativa pentru arhitectura rationalista din Catalunya.

Trupul artistului se afla inmormantat in Cimitirul Montjuic, in partea de sud, alaturi de mormintele unor oameni celebri ai Barcelonei precum Companys Lluis Francesc Macia, presedinte al Catalunyei.

TELEFERICUL - L-am luat pe un singur sens- dus Eur 6,80/persoana, incepuse ploaia si trebuia experimentat si acest mijloc. Drumul pana la Castel nu a durat mai mult de 5 minute. Telefericul este modern, curat, civilizat, dar nimic spectaculos, poate numai vederea asupra Barcelonei.

CASTELUL Montjuic te intampina cu o harta de prezentare a intregului complex. A fost ridicat ca o fortificatie in 1640, in timpul revoltei impotriva lui Felipe al IV-lea si a devenit castel in adevaratul sens al cuvantului abia in 1694, capatand 3 bastioane. Forma actuala a castelului a fost data in 1751, cand inginerul militar Juan Martin Cermeno a demolat fortul vechi din 1640 dand complexului de fortificatii forma actuala. S-a instalat atunci si o cisterna de apa, s-a sapat un sant de fortificatie, s-au amenajat bucatarii si cuptoare pentru a hrani peste 3000 de oameni si s-au instalat de asemenea 120 de tunuri.

Un episod aparte il are castelul cand in februarie 1808 peste 5000 de soldati si 1800 de cai ai trupelor lui Napoleon au sosit in Barcelona, au urcat pe Montjuic si au fost primiti conform ordinelor cu "bunavointa".

In 1842 in timpul domniei generalului Espatero orasul a fost bombardat de la castel. Tot atunci, garnizoana loiala guvernului de la Madrid a devenit si inchisoare a detinutilor politici ai timpului. In 1897 a avut loc revolta in urma careia anarhistii care luptau pentru drepturile muncitorilor au fost executati in urma celebrului proces Els Processos de Montjuic. Tot castelul inchisoare a mai fost martor al executiilor detinutilor din Saptamana tragica din 1909, cand a fost ucis si creatorul Escola Moderna - Francesc Ferrer am Guardia. In anii 1936-1938 au fost ucisi aici peste 173 de oameni dezidenti ai razboiului civil, cel mai cunoscut fiind liderul Lluis Companys I Jover, nationalistul catalan extradat in 1940 de nazisti generalului Franco. Intre 1939-1944 peste 90000 de oameni au intrat in Spania lui Franco, traversand Pyrineii, majoritatea francezi, evrei cu familiile lor. Aproape 3000 dintre cei evadati au fost arestati la frontiera Val d'Aran si inchisi in inchisoarea de la Sort (inchisoarea muzeul Drumul Libertatii se afla in micul orasel Sort, situat pe N230-260 la intrarea din Franta spre Barcelona), inchisoare amenajata in capela unei vechi biserici gotice, devenita azi un mic muzeu. Aici au realizat majoritatea dintre ei ca drumul spre libertate era greu de parcurs, multi dintre fugari fiind trimisi in inchisoarea castelului de pe Montjuic, si tot multi dintre ei fiind executati.

Castelul a ramas inchisoare militara pana in 1960 cand a intrat sub juristictia orasului, fiind inaugurat ca muzeu in 1963. Muzeul are incaperile foarte bine organizate, intr-una dintre ele se afle ruinele vechiului fort pe fundatia caruia s-a construit castelul. In fiecare camera se afla documente si fotografii care atesta trecerea prin vreme si vremuri a oamenilor.

Coborarea spre Piata Spaniei am facut-o tot cu autobuzul. Mall Arena care ti se infatiseaza in fata ochilor este construit pe baza fostei arene a orasului, din caramida rosie in stil autentic catalan. In partea stanga a cladirii, pe partea exterioara se afla amplasat liftul care duce turistii la ultimul etaj de fapt pe acoperisul arenei. Aici se afla restaurante la preturile orasului, de la masa carora poti privi panorama orasului cu deschidere totala. Te poti plimba nestingherit pe acoperisul cupolei si daca prezinta interes, mall are magazine pentru toate categoriile de cumparatori. Restaurante nenumarate, gen fast food se afla si in interiorul mall-lui, cu mancaruri specifice Catalunyei la preturi rezonabile, deloc discordante cu zona deosebit de frumoasa in care se afla situate.

va doresc tuturor calatorii frumoase


[fb]
---
Trimis de amero in 23.01.13 16:35:59
Validat / Publicat: 23.01.13 19:56:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 punct de plecare - Piata Spaniei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

ameroAUTOR REVIEW
[23.01.13 20:04:08]
»

buna seara, am uitat sa-l rog pe web poate introduce o melodie cu Joan Manuel Serrat. multumesc

Admin
[23.01.13 20:21:19]
»

Excelent review-ul, cam la fel cum ne răsfață autoarea

Articolul a fost evident-selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[23.01.13 20:35:06]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

ameroAUTOR REVIEW
[23.01.13 21:25:27]
»

@Admin: multumesc, despre Barcelona s-a scris atat de mult si complex, incat e greu sa mai acoperi cate ceva.

ameroAUTOR REVIEW
[23.01.13 21:34:29]
»

@webmaster: ok. multumesc

Krisko
[24.01.13 00:40:49]
»

Au calatorit cu o masina spaniolo-elvetiana, asa spun ei, nu am inteles cum vine asta

Este vorba de Hispano-Suiza, fabrica de automobile fondata in 1904 (cu sediul in Barcelona), care in perioada interbelica a avut perioada de maxima glorie.

Felicitari pentru review-ul detaliat si foarte bine documentat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianS
[24.01.13 08:16:03]
»

Excelent review, frumos scris si foarte bine documentat. Am invatat multe.

Acum imi pare rau ca nu am ajuns si eu pe la Poble Espaniol, n-am urcat cu liftul pe acoperisul Arena, n-am trecut pe la nenea Miro... uff. Prea multe de inghesuit.

Montjuicul e mare si are foarte multe de oferit. Multumim pentru o plimbare virtuala de exceptie!

ameroAUTOR REVIEW
[24.01.13 10:37:46]
»

@Krisko: multumesc, acum m-am lamurit, am spus ca mai am multe de invatat, masina spaniolo-elvetiana...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Krisko
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14894986152649 sec
    ecranul dvs: 1 x 1