ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sărbători de Paști la Balcic (III)

TIPĂREȘTE URM de aici

Ce se poate face la Balcic

Spre deosebire de alte plecări în afara țării de data asta nu m-am documentat în nici un fel înainte de plecare, în legătură cu obiectivele turistice din locul unde urma să petrecem cele câteva zile de sărbători, undeva mai departe de casă. De altfel, nici nu ne-am făcut probleme prea mari în acest sens, pentru că înainte de plecare cu o săptămână, cercetasem pe Google prognoza vremii și știam că aceasta nu ne va fi foarte favorabilă pe timpul șederii la Balcic.

Cu toate acestea nu ar fi fost rău să fi încercat o scurtă documentare, pentru există la Balcic destule obiective, care pot fi vizitate și atunci când vremea nu este favorabilă.

Tot ce știam despre obiectivele turistce de la Balcic, se limita la ”Castelul Reginei Maria” și la frumoasa gădină botanică a acestuia pentru că am mai fost acolo de trei ori, dar aceasta s-a întâmplat mereu în timp ce ne aflam în trecere, venind dinspre stațiunile turistice de la sud de Balcic. Așa se face că de fiecare dată, am intrat acolo, pe partea de sus, de pe platoul unde se află ceea ce am numit orașul nou și cu toate că am coborât până la castel, niciodată nu am vizitat litoralul Balcicului, pe care l-am admirat doar de la înălțimea teraselor castelului.

De asemenea știam de cetatea Kaliakra pe care ne-am propus să o vizitm din nou în perioada de timp cât vom sta la Balcic, pentru că este un loc istoric foarte interesant, aflat într-o zonă cu peisagii marine, deosebit de frumoase.

Abia în dimineața zilei când am plecat, căutând prin sertarele mobilierului, pentru a nu uita ceva acolo, soția a găsit o hartă a orașului cu o listă privind toate locurile de cazare din Balcic și obiectivele turistice care ar fi fost de vizitat. Așa că doar voi enumera aceste obiective în descrierea mea, fără a intra în amănunte, pentru că nu le-am vizitat.

Astfel, cred că sunt interesante și merită a fi văzute, ”Muzeul de istorie al Balcicului”, ”Muzeul etnografic”, ”Galeriile de artă”, ”Templul antic al zeiței Cybelle”, Biserica ”Sfântul Gheorghe” și ”Biserica Sfinții Constantin și Elena”. Acestea bineînțeles, în afară de Castelul Reginei Maria și a Grădinii botanice care este legată de el.

Având cazarea la Balcic, pot fi vizitate de asemenea, prin excursii individuale de o zi, cu mașina proprie sau cu autobusele care circulă destul de des, stațiunile turistice Albena, Nisipurile de Aur și Constantin și Elena cu frumosul și interesantul ”Parc Dendrologic” aflat în aceasta din urmă stațiune, precum și orașul Varna, care se află la numai două zeci și șase km. de Balcic.

La nord de Balcic se află orașul Kavarna, și Cap Kaliakra cu cetatea despre care am spus deja câteva cuvinte.

La plecarea de acasă, am avut în vedere, două obiective, vizitarea pentru a patra oară a castelului și a grădinii botanice, precum și a cetății Kaliakra, unde urma să mergem pentru a doua oară.

Castelul l-am programat pentru prima zi de Paști când am și pornit să-l vizităm. Am luat-o încet pe țărmul mării mergând pe jos, admirând pe partea stângă marea iar pe dreapta, construcțiile de pe versantul ce urcă spre platoul orașului nou, multe dintre ele foarte frumose, chiar vile de lux, dar și construcții mari începute și neterminate, rămase în paragină.

După acestea, începe domeniul Castelului reginei Maria, care se întinde pe un teren terasat, în două sau trei niveluri, de la baza versantului de care vorbeam mai sus, până la înălțimea platoului orașului nou.

Delimitarea de țărm, a domeniului castelului, este realizată, printr-un zid construit la baza pantei, din piatră de mare, combinat cu gard de fier. Dinspre țărm se vede foarte bine castelul cu turnul în genul celor al geamiilor turcești, Crama Regală unde în afară de mobilier și de colecția de vinuri vechi, vizitatorii au parte și de o degustare a băuturilor păstrate acolo.

Imediat în dreapta Casei vinurilor, este un pârâu amenajat în cascade cu malurile din piatră. Ceva mai spre dreapta un al doilea pârâu învârte o roată mare de moară cu apă. Totul este foarte frumos și încântă privirile celor ce le admiră.

Domeniul castelului poate fi accesat pentru vizitare, prin două intrări. Prima este din oraș, iar pentru a ajunge la castel se străbate minunata grădină a acestuia amenajată cu mare artă la indicațiile reginei iar a doua este dinspre țărm unde cândva era amenajat și un mic port, care era la dispoziția reginei. Nu mi-am dat sema dacă acum mai este funcțional.

Cum spuneam undeva mai sus, în perioada de timp cât a aparținut României, Balcicul, era locul de relaxare al elitei boemei românești. Așa cum reiese din descrierile ce i s-au făcut, Regina Maria, o fire oarecum noncoformistă, un fel de ”Prințesă Diana” a României, a cochetat cu membri ai acestei boeme, prin intermediul cărora a ajuns să viziteze Balcicul, pe care l-a îndrăgit de la prima vedere. Astfel se face că după a doua sa vizită la Balcic, în anul 1924, a început construcția castelului și amenajarea întregului domeniu al acestuia, sub directa sa îndrumare, cu ajutorul a doi cunoscuți arhitecți ai vremii precum și al unui renumit decorator de grădini, italian. Întreaga lucrare a fost finalizată în anul 1936, dar Balcicul a devenit reședința de vară a reginei cu mult timp înainte de această dată.

Castelul, care este în fapt mai mult o vilă, a cărei arhitectură reprezintă o combinație de stiluri, de la cele orientale până la cel al caselor țărănești din Bulgaria, este situat foarte aproape de țărmul mării.

În fața castelului, se află plaja, destul de largă dar după impresia mea cu acces greu la apă. Undeva pe plajă, nu departe de intrarea la castel, pe un stâlp de lemn, când am ajuns noi acolo, flutura in bătaia vântului un drapel românesc zdrențuit. Probabil nu ar trebui să văd neapărat în asta o anume semnificație, dar ca să fiu sincer aș spune: decât așa, mai bine deloc.

Tot pentru a fi sincer însă, mă simt obligat să spun că există totuși pe litoralul Balcicului, locuri unde drapelul nostru național, flutură la loc de cinste, alături de cel bulgar și cel al Uniunii Europene. Ve-ți putea vedea asta în fotografiile atașate prezentului review.

Imediat ce te apropii de intrarea la castel îți dai seama că aceasta este una secundară. Lângă poartă se află o gheretă mică din lemn, pe care scrie ”Cassa”, iar pe geam are afișat prețul de intrare pentru o persoană, care este opt leva pentru vizitarea grădinii și șase leva pentru vizitarea castelului. Problema este însă că nu se vând bilete de intrare doar pentru unul dintre cele două obiective, ci ești obligat să le cumperi pe amândouă ca să poți face vizita vizita.

Am întrebat de ce sunt prețuri separate, dacă ești obligat să le cumperi pe amândouă, iar răspusul a fost: ”dacă nu vrei nu vezi”. Deși între timp mi-am amintit că și la vizitele anterioare, când am intrat pe poarta principală, la casă se dădeau tot două bilete, m-am enervat și i-am spus, ”atunci nu vreau că l-am mai vizitat de trei ori până acuma” și nu am mai intrat deși intenția noastră era să revedem sera și grădina de flori care ne-au încântat de fiecare dată când am fost acolo.

Pe scurt, din ambiție am renunțat, și ca să ne trecă necazul am mers la o terasă la o ”rakia” și o ciorbă de pește, după care la felul doi o porție de guvizi prăjiți, urmată de bere la draft, pentru care am plătit în total treizeci și două de leva. Aici am avut parte și de o întâmplare hazlie. I-am cerut ospătarului, de fapt un fel de șef de sală, în engleză. We want two fish soup, and have you... și așteptând ca soția să mă ajute spunând cilli, am spus cu gândul că râd de el, ”ciușcă”. Am avut o surpriză de nedescris, constatând că râd de fapt de mine. Aaaa... ”tshushka” of course... bravo Rumania”, iar apoi întorcânduse la un alt ospătar i-a cerut acestuia să aducă la masa noastră, ”dva tshushka”. Astfel am aflat originea etimologică a cuvântului românesc ciușcă

Iar acum revin, de fapt renunțând să mai intrăm la castel, am făcut repede un calcul în gând și anume: la Atena am plătit doisprezece euro ca să intrăm două persoane la Acropole, ceea ce însemna că aici plătim patrusprezece euro, deci cu doi euro mai mult decât la Atena, iar dacă luăm în calcul și faptul că Acropole are două mii și cinci sute de ani de istorie, în timp ce aici castelul abia se apropie de o sută de ani, reiese că la Balcic e prea scump secolul de istorie. Ce ziceți de raționament? Este și ăsta un punct de vedere.

Adevărul este că în realitate nu ne-am supărat prea tare, pentru că în iunie când ne vom afla cu nepoata la Mangalia, vrem să mergem din nou acolo pentru o zi, ca să vadă și ea castelul și atunci vom intra fără să mai punem întrebări legate de biletele de intrare.

Ca să reiau ideea cu prețul secolului de istorie vreau să spun că cel mai mic este tot în Bulgaria, anume la Kaliakra, unde două zeci și cinci dacă nu chiar două zeci și opt de secole de istorie, costă numai trei leva de persoană preț in care intră și parcarea mașinii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 03.05.17 19:24:13
Validat / Publicat: 03.05.17 23:37:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3770 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Castelul Reginei Maria, văzut de sub zidurile lui.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

ANILU
[04.05.17 14:34:09]
»

@Ioan Raita: Felicitări pentru articol pentru care v-am adus un FB meritat.

Am vizitat şi noi Castelul Reginei Maria şi grădina botanică, plecând de la Mangalia, ne-am rezervat o zi pentru plimbare la Balcic.

Legat de bilete, le-am plătit pe amândouă dar în lei, şi când am făcut paritatea a realizat că ne-am "ars". Dar nu a mai contat eram la prima vizită în Balcic.

După vizita la Castel am rămas cu un gust amar, pentru că pe afişele cu diverse informaţii scrie doar Regina Maria, fără a se preciza a României, eram un pic revoltată. Dar...

Să vă fie de bine.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZE
[04.05.17 17:13:56]
»

@Ioan Raita: Si eu mulțumesc pentru articol. De ce oare? Pentru ca noi mergem în Bulgaria ca acasa, iar zona din Balcic inclusiv orășelul pitoresc este destul de des frecventat de noi.

Așa că este binevenita orice informație despre obiective turistice, muzee, etc.

Da, multi români merg în Bulgaria ca acasă deoarece aceasta zona a fost pământ românesc o dată. Dar din păcate sint si destui care nu știu asta, sau stiu dar au nimerit un sejur prost (din păcate hotelierii sint diferiți) Personal am fost făcut bulgar (aici pe sait) pentru articolele pozitive despre Bulgaria. Pai cu ce sint de vina ca am nimerit sejururi reusite, ca nu s-a îmbolnăvit nimeni din familie din cauza meselor? Normal ca descriu pozitiv locul iar dacă alții critica se va face o medie binemeritată.

Utile informațiile din articol, doresc vacante plăcute în continuare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[04.05.17 19:58:06]
»

@ANILU: Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept. Mă bucur că v-a plăcut articolul meu. În bulgaria este bine să mergi cu leva în buzunar. Eu am avut impresia că cel mai avantajos lucru a fost schimbul pe care l-am făcut la Mangalia. De asemenea schimbul din euro în leva mi s-a părut mai avantajos decât plata în lei.

Ori cum o călătorie nu are farmec dacă nu are și măcar o mică problemă. Tocmai asta îmi place, pentru că ce aș mai povesti după ce revin acasă dacă totu este fără unpic de aventură.

Începe dragoste infinită. Vă las.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[05.05.17 17:06:20]
»

@Ioan Raita: Și pe mine m-au deranjat prețurile biletelor de intrare la obiectivele turistice din Bulgaria: la Arbanassi, la toate bisericile taxa era aceeași, și anume 6 leva, ceea ce mi s-a părut mult, având în vedere nu numai valoarea lor ca monumente de arhitectură, cât și faptul că nu am beneficiat de niciun fel de informații, nici măcar de o foaie A4 xeroxată cu câteva date despre lăcașul de cult respectiv. Nu mai spun că doamnele care vindeau biletele aveau niște moace acre, nu știau nicio limbă străină și singura loc grijă era să ne ia banii și să ne avertizeze no foto!

Așa încât comparația cu Acropolele nu mi se pare deloc nelalocul ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZE
[05.05.17 21:35:35]
»

@Carmen Ion: Am si eu o mica observatie la ecoul de sus: In Bulgaria am întâlnit foarte des taxa foto si chiar taxa de intrare la vizitarea unui lacas de cult. Taxa de intrare de regula este modica Bulgaria fiind tara balcanica. Taxa foto poate este la fel de modica sau foto interzis. In Romania i biserici si manastiri nu exista taxa foto si intrare dar in muzee câteodată fotografii au taxe usturătoare (Brukenthal Sibiu 120 ron) Foarte mult de parca le-ai fura muzeul. Am avut ocazia in ultimul an sa vad ceva din SUA, China si Franta iar taxa foto este inexistenta, taxele de intrare in China sînt ca la noi dar in SUA si FR costa multi dolari/euro(cca intre 10-20 eur/ obiectiv turistic)intrare libera la lacasele de cult in mare parte(de ex st Chapelle ,domul invalizilor din Paris au taxa)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion
[05.05.17 21:46:08]
»

@AZE: Mie taxa de intrare dintr-o biserică din Arbanassi de 6 leva nu mi se pare modică ,,și nici cea de 5 leva care era percepută pentrua fotografiat. In SUA nu am fost, dar în Occident în multe țări vizitarea bisericilor e gratuită, se plătește numai pentru muzeu, dacă biserica deține așa ceva. Franța e un asemenea exemplu.

AZE
[05.05.17 22:41:13]
»

@Carmen Ion: Deci 5 leva cca 12 ron, 6 leva cca 14 ron total 26 ron intrare+taxa foto sa zicem ca este mult pentru noi din Romania. Acum depinde si de destinatie, nu am fost in Arbanassi. Ar fi 5,7 euro pt cei din occident foarte putin, pt noi mai mult decat in tara noastra ca si comparatie. In tara noastra taxele de intrare de regula sint mici dar taxa foto cate odata nu mai inteleg deloc...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis
[05.05.17 23:09:26]
»

@AZE: Nu te mai necaji, mai, "bulgarule"!

Daca vrei, eu ma declar singura "bulgaroaica", alaturi de tine (si de altii) si nu mi-e jena deloc de acest fapt. Si noi am avut - intamplator sau nu - doar experiente pozitive in tara vecina, de la sudul Dunarii. Pana la urma, adevarul nici nu e prea departe; am citit un articol despre rezultatele unui studiu care dovedeste ca romanii au cele mai multe similitudini genetice cu bulgarii si cu grecii. Asta explica multe, nu crezi?!

Toate cele bune si vacante minunate! In Bulgaria sau aiurea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[06.05.17 22:15:40]
»

@AZE: Realitatea este că litoralul bulgar la Marea Neagră, este o prelungire a celui românesc întrerupt doar de un punct sau o linie perpendiculară pe acesta, imaginară. De aceea este sau cel puțin mie mi se pare că este ceva normal să ne simțim bine acolo. Lumea este plină de cârcotași și de snobi, dar nu trebuie luați în seamă. Eu așa cum am spus, mi-aș dori un imperiu româno-bulgaro grec.

În rest, vă mulțumesc pentru vizită și vă urez călătorii pline de satisfacții.

Tot odată cer scuze că răspund cu întârziere, asta este valabil și pentru ecourile altor colegi, dar sunt la tară și netul nu prea merge.

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[06.05.17 22:20:28]
»

@Carmen Ion: Pe mine mă deranjază foarte mult prețul de la Peleș pentru că este de 70 lei, adică 15 euro și fără dreptul de a face fotografii.

Asta este.

Carmen Ion
[06.05.17 22:22:32]
»

@Ioan Raita: Ai dreptate, e un preț mare pentru România

AZE
[06.05.17 23:45:31]
»

@Ioan Raita: sa nu va cereti scuze stiu ce inseamna netul slab, eu am incarcat multe articole si poze pe AFA de la locul unde ma aflu la fiecare sfarsit de saptamana intre munti, iar fotografiile pe care le incarc de aici le reduc la 30% altfel astept si 10 minute pana se incarca unul.

Referitor la imperiul tau romano-bulgaro-gec chiar exista, am intalnit-o pe insula Thassos, o terasa cu steagul grecesc, romanesc si bulgaresc (steagul uniunii europene lipsea) Ce zici de asta?

Calatorii placute in continuare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[10.05.17 09:22:50]
»

@Ioan Raita: O zona minunata pe care mi-a placut sa o vizitez chiar si cu preturile sarite. Intradevar aici profita de ceea ce au (si am pierdut noi), dar pentru noi este un loc care trebuie vizitat macar o data.

Eu am reusit sa vad Castelul Reginei Maria si gradinile de abia anul trecut dar am fost impresionata de ceea ce am gasit acolo.

Foarte frumoase si pozele si printre acestea nu am putut sa nu remarc poza P15, de o maiestrie care razbate dincolo de poza .

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[10.05.17 10:46:26]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și aprecieri. Îmi place Balcicul pentru că zona este frumoasă, iar litoralul Mării Negre acolo este diferit de al nostru, pentru că relieful se modifică și încep zone de dluri care aproape că intră în mare.

În ceea ce privește Castelul, sper că în iunie când ne vom afla la Mangalia, să ajungem din nou acolo dar doar pentru o zi sau două dacă am putea găsi cazare de o noapte.

Asta pentru că acolo ne simțim ca acasă.

Vă urez călătorii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, crismis, Ioan Raita, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balcic și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082444906234741 sec
    ecranul dvs: 1 x 1