ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Haarlem sau ,,Micul Amsterdam'' - orașul autentic al epocii de aur olandeze

TIPĂREȘTE

Unde evadăm aproape de Amsterdam – la Haarlem, orașul autentic al epocii de aur olandeze

Haarlem, capitala provinciei Noord –Holland de pe râul Spaarne cu 150 000 de locuitori, e bijuteria medievală a Epocii de aur olandeze, e un oraș monumental care ar trebui să stea pe lista oricărui turist... ajungi acolo cu trenul plecând din gara centrală din Amsterdam în 15 minute, preț 9 euro dus –întors.

Haarlem e oarecum eclipsat de umbra capitalei aflată la 20 de km, el e numit si orașul florilor sau micul Amsterdam, oferind multe filtre de bucurie turistică, e compact pietonal, animat în centru, cu o arhitectură veche extrem de bine conservată.

In ultima mea vizită la Haarlem pe urma pașilor lui Frans Hals am depus repede armele în fața unor dușuri cerești și rafale de vânt anarhice, care mi-au transformat umbrela într-un băț metalic în plină vară.

Am revenit solo în pitorescul și autenticul oraș clasic olandez, pe o baie de soare, după ce am studiat buletinele meteo pe ore, pentru o plimbare relaxantă, departe de frenezia Amsterdamului, care pe mine mă cam obosește... Haarlem e mult mai blajin, nu am fost strivită de turiști decât pe strada de shopping centrală, Grote Houtstraat, acolo am dat din coate, să-mi fac culoar.

Haarlem - 900 de ani de istorie

Haarlem duce pe umeri un sac de istorie bogat, așa cum i se cuvine unui oras înfloritor, în secolul 13 el era reședinta conților de Olanda. Astăzi localitatea se mândrește cu o listă de 1000 de monumente naționale, dacă dau crezare statisticilor.

Orașul asediat și învins de spanioli, a avut odata ziduri de apărare și porți dispărute astăzi, doar masiva Amsterdamse Poort din sec 14 a supraviețuit trecutului istoric.

In secolul 17 Haarlem devine un centru cultural înfloritor datorită pictorilor Frans Hals, Jacob Van Ruisdal sau Jean Steen, m-a intrigat numele arhitectului belgian Lieven de Key care și-a pus amprenta pe multe edificii importante medievale.

In 1620 Harlem era văzut drept orașul berii și număra peste 100 de berării, care vor dispare treptat în sec. 18... și desigur nu uităm că din 1630 până azi, orașul e centrul comercial al lalelelor .

Pieton prin Haarlem

Primul obiectiv turistic este Gara Centrală din Haarlem, una din cele mai vechi gări din Tările de Jos, clădirea actuală e singura construită în stil Art Nouveau.

Merg agale pe strada Kruisweg și ajung visător în centrul vechi istoric... La Haarlem ne folosim doar picioarele, fără mijloace publice de transport locale și fără bătăi de cap.

Tabloul medieval central din Grote Markt

In Grote Markt am regăsit un tablou medieval extrem de vivant, decupat aievea dintr-un tablou al Epocii de Aur pe care-l vezi la muzeul lui Frans Hals, foarte multe clădiri istorice de patrimoniu captează spiritul arhitecturii olandeze.

Grote Markt e o piață monumentală unde este concentrată bogăția și gloria orașului de odinioară, de aici radiază 10 străzi... piața stă pe loc de 7 secole, ea devine colorată și animată lunea și sâmbăta, atunci pictați cu ochii, propriul vostru tablou, cu flori, pește, brânză, suveniruri, etc... eu am adăugat imaginar și negustorii bogați de odinioară îmbrăcati în costume negre cu gulerașe înfoiate albe, la braț cu iubitele consoarte.

Vedeta incontestabilă a pieței centrale este Grote Kerk (1370-1570) sau ST. Bavokerk, mărturie și garanție a permanenței în timp, ridicată în 1479, i se mai spune și, Jan cu umerii înalți’’ datorită înălțimii.

Biserica protestantă lungă de 140 m arată ca o catedrală și turnul ei de 75 m sparge evident linia orizontului... intrare 2.50 euro... detalii pe www.bavo. nl... a nu se confunda cu Catedrala Romano Catolică St Bavo, aflată departe de centru, o bazilică din 1906 aflată pe Leidsevaart.

Dau ocol bisericii impozante care poartă numele unui sfânt belgian care a salvat orașul și intru cu smerenie, călcând pe podeaua rece, unde sunt sute de pietre mortuare... ajung în dreptul corului foarte vechi din sec. 15, aici doarme în eternitate Frans Hals... să-l lăsăm deocamdata în pace.

Ochii îmi curg pe tavan unde atârnă suspendate niște modele de bărci, primite cadou de la vechea ghildă a constructorilor de nave din sec. 16 și 17, realizate în Haarlem.

Grote Kerk are cea mai mare boltă stelară din lemn din Europa și una din cele mai bune orgi din lume, la care copilul Mozart a cântat la 10 ani , însoțit de tatăl lui.

La această minunată orgă a lui Christian Muller, care a fost odată cea mai mare din lume, au concertat și Handel, Liszt si Mendelsson, ea are 30 m înăltime și peste 5000 de tuburi, nu am avut noroc să ascult un concert gratuit pe timpul verii, ele au loc joia la ora 16 si marți la ora 8. pm (mai –octombrie), sâmbăta se organizează tururi ghidate în engleză.

Un festival de orgă de talie internațională are loc în iulie la Grote Markt, poate vă nimeriti pe acolo.

Vleshaal – dehallen.com

După ce am închis și eu poarta la biserica mare, iată-mă moț alături la Vleeshal, fosta hală de carne, o bijuterie medievală perfect păstrată (1602-1604), realizată de arhitectului belgian Lieuven de Key, două capete de boi pe clădire trădează funcția originală a acesteia.

Această piață a cărnii a fost construită evident de măcelarii bogați, ei vindeau carnea la parter, în pivnițe era gheața pentru conservarea mărfii și la etaj era o pielărie.

Fosta hală de carne care a funcționat până în 1840, a devenit biblotecă publică și din 1950 muzeul Frans Hals a amenajat înăuntru o expozitie de artă modernă sub numele de

Museum de Hallen -6 euro intrarea, în pivniță este muzeul de arheologie al orașului, cu intrare gratuită.

De Vishal–hala de pește devenită o galerie de artă modernă atrage atenția turistului prin fațada albă și roșie, împodobită cu ornamente, ea este proiectată de același arhitect belgian.

Peste drum am admirat doar Hoofdwatch , cea mai veche clădire din Haarlem, casa vestitelor gărzi ale orașului unde a functionat între 1250-1370 si prima primărie a orașului. In secolul 18 ea devine sediul poliției, apoi ea devine resedinta unei societăti care păstrează vie istoria urbei.

Stadhuis – Primăria -1370

Primăria de secol 14 e cea mai veche din Țările de Jos, ea se uită spre Grote Kerk de pe cealaltă latură a pieței, e ridicată pe amplasamentul fostei reședințe de vânătoare a conților de Olanda e un complex de clădiri vechi cu un turn minunat refăcut în sec. 20.

Tot aici se află și VVV, centrul de informare turistică, unde primești o hartă gratuită și alte materiale contra cost... eu am cumparat doar o hartă pentru niște obiective secrete despre care voi povesti separat.

In interiorul primăriei în faimosul Hol al Conților, Gavanzaal e sala de căsătorii, nu am avut norocul să văd sala... turul ghidat al primăriei se face doar prin programare.

Personajul principal al pieței e statuia lui Larens Janszoon Coster, născut și educat la Haarlem în secolul 15, el ține în mână litera A, olandezii spun că el este inventatorul tiparului, nu Gutenberg.

De Waag (1597-1599)... casa cântarului

Am părăsit inima medievală și mergând agale pe Damstraat am descoperit pe colț, în fața râului Spaarne clădirea unde se cântăreau mărfurile și se plăteau taxe pănă în 1915, pe frontonul edificiului am admirat blazonul orașului.

Lipa–lipa de-a lungul râului Spaarne apare cel mai fotografiat pod dublu, Gravestenenbrug, o copie modernă a vechiului pod din secolul 13, realizată în secolul 20 după un desen vechi.

Muzee importante din Haarlem

Muzeul Teylers – cel mai vechi muzeu olandez 1778.

Teylers Museum – teylersmuseum.eu, Spaarne 16, deschis marti-sămb. 10-17

Intrarea 13.50 euro.

Popas lung la Muzeul Teyler, ca o enciclopedie, e deschis permanent publicului din 1784, interiorul lui e autentic, cu un aer nostalgic... pe exteriorul clădirii observ pe mijloc o coroană cu personificări ale Artei, Știintei și Faimei.

Muzeul Teylers de pe malul râului Spaarne, e cel mai vechi muzeu al Olandei din 1778, el poartă numele unui negustor de textile, Pieter Teylers, un mecena al orașului, care si-a dăruit averea de 80 de milioane de euro pentru ridicarea acestui lăcas de cultură, chiar lângă reședinta sa... numele negustorului mă amuză, ce mi-e Teyler, ce mi-e Taylor (croitor).

Am intrat în muzeu pentru prima oară, surprinsă de varietatea colecțiilor cu fosile, minerale prețioase, instrumente științifice ciudate, monede vechi si spre bucuria mea, o colecție de picturi istorice și 25 de desene, semnate de Michelangeo, Rafael si Rembrandt, am înteles că ele sunt doar copiile originalelor delicate.

M-a impresionat în primul rând Sala Ovală, vintage, e ca o galerie expozitională chiar în inima muzeului, parcă am intrat într-un laborator știintific din epoca iluminismului... sunt 12 secțiuni ale muzeului, fiecare are propria ei personalitate.

Muzeul Frans Hals –un poem de dragoste dedicat Epocii de Aur, cu cea mai mare colectie de portrete de Frans Hals din lume.

franshalsmuseum.nl –Grote Heiligland 62, deschis marți-sâmbătă 10-17,12.50 euro.

Sunt din nou pe urmele fiului iubit al orașului, Frans Hals născut la Anvers într-o familie de țesători, cu 20 de ani înaintea lui Rembrandt, pașii mă poartă pe Warmoestraat, Schagchelstraat si pe GROTE Heiligland, strada vechilor spitale, acolo unde e muzeul si minunata poartă de intrare, unde un grup de tineri adolescenți așteaptă gălăgios să-și adune rândurile.

Nu întămplător muzeul se află pe una din străzile epocii de aur plină de clădiri monumentale, chiar peste drum este ș Muzeul de istorie, într-o clădire care a făcut parte din spitalul Sf Elisabeta.

Prima observație... muzeul Frans Hals e într-o casă renascentistă cu o grădină pitorească, proiectată de același maestru al orașului, Lieven de Key în 1608, ca azil pentru bătrâni si ulterior, orfelinat.

Muzeul deschis în 1913 e mic, compact, piperat la intrare 12.50 euro plus 5 euro o expozitie temporară, gratuit cu museum card.

Colecția lui include peisaje olandeze de Jacob Ruisdael și lucrări cu alti pictori ai școlii olandeze mai putini cunoscuți, sculpturi, ceramică, mobilier de epocă, desigur vedeta e sala 14 cu operele originale ale lui Frans Hals cu cinci tablouri uriașe cu gărzile civile ale orasului Haarlem si o serie de portrete.

M-a impresionat tabloul capodoperă realizat de Hals la sfârsitul vietii cu, Regentii ospiciului bătrânilor’’, știut fiind faptul ca destinul pictorului a fost trist spre finalul vieții, el însusi închide ochii, sărac, într-un azil de bătrâni.

Privirea îmi este captată magnetic de trei tablouri, două din ele cu ghildele Sf Andrei mai vesele si celălalt cu, Banchetul ofițerilor corporației Sf Gheorghe’’.

Mă uit lung la gentilomii cu pălării, la centurile colorate legate în talie, în total contrast cu hainele negre. Mă subjugă și portretele individuale semnate Frans Hals, finețea dantelor purtate de personaje, reflexiile mătăsurilor și multe alte detalii.

Muzeul deține cea mai mare colecție din lume cu picturile maestrului, operele lui au influentat impresionistii sec. 19, Courbet, Manet si Monet vor veni la Haarlem pentru a studia și admira tablourile lui... bucuria vizitei se prelungeste în superba curte interioara a muzeului cu bănci pentru tinerele fete obosite, ce butonau de zor tabletele și telefoanele.

Corrie ten Boom Museum : corrietenboom.com – orele 10-3.30, Barteljorrisstraat 19

.

Inchis duminica, tururi ghidate gratuit, prin programare.

Casa muzeu Corrie Ten Boom, amintește de cea a Annei Frank din Amsterdam, ea este în drum spre Grote Markt, pe o stradă îngustă, laterală, ușor de ratat.

Trei generații de familii olandeze au locuit și au trăit în aceasta casă unde în 1837 Willem ten Boom dă viață unui magazin de ceasuri, care va fi apoi condus de fiul lui, Casper.

Casa e un simbol recunoscut și ceasornicăria există și astăzi, ușa e deschisă aproape zilnic pentru vizitatori, doar pe bază de programare sau cu oarece noroc, aștepti tururile în engleză, ultimul e la ora 15... durează o oră si doar 20 de turisti au voie să intre în casa, astepti în living room și asculti povestea ghidului cam 30 de minute, apoi esti condus spre ascunzătoarea, unde în timpul celui de al doilea război mondial, familia ascundea evreii și refugiatii într-un loc secret, riscându-și viața.

Familia e trădată în 1944 și aruncată în lagărele naziste, doar Corrie ten Boom supravietuieste miraculos lagărului german si în următorii 32 de ani ea va calători în lume în 64 de țări pentru a arăta dragostea lui Dumnezeu... site-ul muzeului oferă un tur virtual si o poveste extrem de interesantă... Corrie a scris și o carte ‚’’The Hiding Place ’’, dupa ea s-a turnat și un film.

Muzeul Morii De Adriaan : molenadriaan.nl

O vizită în oraș e neterminată dacă nu mergeți prima dată la moara de vânt De Adriaan, construită pe locul unui vechi turn de apărare destul de aproape de centrul orasului, ea reprezintă simbolul mândru al Haarlemului, fiind amplasată minunat pe Spaarne... intrarea 3.50 euro, o vizită cu ghid durează 45 de minute.

Moara din 1779, distrusă de un incendiu, a fost reconstruită, eu nu am mai ajuns acolo, deoarece am avut alte interese turistice.

Grote Houtstraatt e cea mai lungă și mai veche stradă de shopping din Haarlem, ea unește Grote Markt de Houtplein... strada e alineată cu monumente nationale ca

Proveniershuis

. Această clădire istorică a fost initial un azil, apoi sediul gărzii civile a Sf Gheoghe (Joris Doelen), al cărui tablou l-am vazut pictat de Frans Hals la muzeul local.

O bijuterie ascunsă în sud estul orasului, mergând pe Korte Houstraat în cea mai veche parte a orasului în Nieuwekerksplein, este Nieuwe Kerk , o biserică simplă din cărămidă din sec. 17, cu un turn renascentist cu un ceas mecanic, realizat de Lieven de Key, biserica se află pe locul unei foste mânăstiri.

Această biserică e o veritabilă comoară istorică și monument național, arhitectul ei a fost Jacob van Campen, care a proiectat si primăria din Amsterdam, el s-a inspirat din modelul unui templu din Ierusalim.

Am plecat spre Houtpleplein si am nimerit la Biserica Jopenkerk sau Biserica Berii.

Acest lăcaș religios simplu ridicat în 1407 a fost transformat într-o berărie si restaurant, e un spațiu enorm unde te așezi la o masă de lemn.

Biserica berărie readuce în prim plan veche rețetă de bere a lui Jopen, amintind faptul că în sec. 15 si 16 Harlemul era orașul celor peste 100 de berării... detalii și poze cu interiorul pe www.jopenkerk. nl... vă las pe voi să alegeti cele 8 tipuri de bere servite în local.

Evenimente anuale ale orașului atractive pentru turiști

Dacă vă aflati în Haarlem în aprilie, nu ratați, Parada Florilor’’ sau Bloomencorso, apoi o fugă la celebrul Keukenhof.

- festivalul, Harlem culinar’’ în prima săptămână din august.

Haarlem Jazz – La jumătatea lui august are loc cel mai mare festival de jazz din Europa, cu scena în Grote Markt, m-am nimerit acolo, cu mulți ani în urmă.

Aș fi avut chef și de o croazieră cu barca pe râul Spaarne pentru o panoramă cu cele mai pitoresti locuri si cu cele mai interesante clădiri de pe maluri, dar scopul principal al noii mele depasări în Haarlem erau grădinile secrete și oazele verzi ale orașului. (prezentarea va fi separată).

Recomand călduros vizitarea Haarlemului turiștilor care întreabă ce să vizităm în jurul Amsterdamului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 03.04.19 13:28:11
Validat / Publicat: 03.04.19 14:52:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 2153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedeta pieței mari e Grote Kerk sau Sint -Bavokerk, renumită pentru orga sa Muller, la care au cântat Mozart, la 1o ani, Handel și Listz.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[03.04.19 15:53:33]
»

Am citit cu mare interes frumoasele-ți rânduri despre Haarlem și m-am revăzut prin Amsterdam. Felicitări!

mireilleAUTOR REVIEW
[04.04.19 10:40:01]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru lectură și ecou, Haarlemul e o versiune mai cochetă și mult mai liniștită decât Amsterdamul. E unul din orașele istorice care a conservat de minune amintirea Epocii de Aur, impunându-se ca un centru comercial prosper, are canale pitorești și un tezaur artistic lăsat de artiști, care este impresionant. Deși are un aer provincial, orașul este o destinație perfectă pentru o zi în afara capitalei agitate. Am încercat să schițez un tablou complet al orașului pentru turistul interesat de excursii scurte...

Rodel
[04.04.19 20:09:47]
»

Frumos oraș, frumoasă arhitectură, frumos review! Ca de fiecare dată, reușești să transformi lectura impresiilor într-o plimbare prin locurile pe care tu le-ai vizitat, așa că am fost și eu în atâtea locuri în Olanda și toate mi-au plăcut!

mireilleAUTOR REVIEW
[05.04.19 11:17:37]
»

@Rodel: Multumesc pentru companie, lectură... călătoriile mele prin Olanda sunt greu de oprit... iubesc această țărișoară, are multe daruri, natură pitorească, flori, monumente arhitectonice vechi, tradiții artistice valoroase. Haarlem e un oraș tradițional, o bijuterie istorică autentică, pe care o porți cu tine, cu mare plăcere și bucurie... urmează să prezint și grădinile secrete ale orașului, vechi de secole, pe curând.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mireille, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Amsterdam şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080798864364624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1