ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 2 COPII -- v: 12 ani și 17 ani

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Satele mai puțin cunoscute ale Alsaciei – Neuf Brisach, Bergheim

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Una din cele mai frumoase regiuni din Franța, Alsacia este și o renumită zonă viticolă, cu zeci și zeci de km de plantații de viță de vie, cu vinuri renumite. Traseul intitulat, Drumul vinului, străbate dealurile pline cu podgorii, dar veți găsi și crame pentru degustare, veți vedea sate minunate și castele. Drumurile secundare au un farmec aparte astfel că nu ezitați să vă abateți și să le încercați – veți avea parte de peisaje frumoase (cele mai multe cu plantații de viță de vie).

În acest articol voi scrie despre locurile mai puțin cunoscute și deci vizitate din Alsacia. Sunt locuri care nu vor fi incluse pe lista cu obiective de vizitat, de către turiștii care stau mai puțin timp (1-2-3 zile) prin Alsacia. Cum noi am avut destul timp la dispoziție, am reușit să vedem căteva sate drăguțe (pe lângă cele mai faimoase/cunoscute, dar și mult mai aglomerate – Eguisheim, Ribeauville, Riquewihr), dar să și facem un traseu rutier prin Munții Vosgi.

La vreo 3 km distanță de mult mai celebrul (dar și aglomeratul) Ribeauville se află o altă localitate mai puțin vizitată din Alsacia, pe nume Bergheim. Chiar dacă este situat pe, Drumul Vinului, aici ajung mult mai puțini turiști, ceea ce este un mare atu – nu este aglomerat (deși eram totuși în iulie), deci nu veți fi, înghesuiți, cu mulți alții. Se parchează la intrare, înainte de zidurile care înconjoară localitatea, apoi treceți prin poartă și o luați la pas pe strada principală – numită, cum altfel, Grand Rue. La tot pasul veți vedea case tipic alsaciene, ,,îmbogățite, cu multe flori de toate culorile. Sunt și câteva unități de cazare (de tip agroturism), aflate în casele vechi de sute de ani – chiar merită o cazare în această zonă rurală - pentru doritori găsiți aici aceste locații din Bergheim, dar puteți alege și alte sate - gites-de-france.com/reche ... heim-68028.html

Facem mai multe fotografii, trecem și pe lângă o vinărie (nu putem să bem… suntem cu mașina), iar după câteva minute de plimbare ajungem într-o piață largă (Marktplatz) unde vedem și o fântână, decorată, cu multe flori – de aici vă puteți împrospăta rezervele de apă potabilă. De menționat faptul că multe sate din Alsacia au asemenea fântâni, iar apa este de cea mai bună calitate (vine din Munții Vosgi situați în apropiere). Tot în această piață își are sediul Primăria din Bergheim (Hotel de Ville) – o clădire impecabilă cu multe flori la geamuri (de fapt sunt flori la toate geamurile – vezi foto atașată). Uitați-vă cum poate să arate o primărie dintr-un sat din Franța (adică de la țară) !!!... ziceți și voi ceva :). … au și un site ville-bergheim.fr/culture ... ourisme_eco.php

Inutil să vă spun că toate străduțele pietonale sunt pavate cu piatră cubică (aranjată după manual), iar multe clădiri arată…. ca pentru concurs, de zici că au fost construite acum câțiva zeci de ani, nu acum câteva sute de ani. Puteți să vă opriți la una din cafenele (nici nu sunt prea multe) și să savurați o cafea, un ceai sau o prăjitură la terasă. Dacă ajungeți aici pe la prânz sau seara, o să găsiți câteva mici localuri unde să serviți masa.

Ne lăsăm pașii să aleagă traseul, și ajungem aproape de celălalt capăt al satului lângă biserică. În curtea din fața bisericii o mini expoziție florală ne-a încântat ochii și sufletul. În interiorul bisericii vedem și o machetă cu satul Bergheim, înconjurat de ziduri. În apropiere vedem biblioteca orașului, dar și muzeul vrăjitoarelor. Plimbându-ne pe străzi am văzut vreo 2 turnuri cu o vechime considerabilă – probabil că în trecut erau mai multe.

Unele acoperișuri ale caselor găzduiesc cuiburi de berze – berzele reprezintă unul din simbolurile Alsaciei. O plimbare pe străduțele frumosului sat Bergheim, este extrem de agreabilă și reconfortantă.

Continui cu satul Neuf Brisach din departamentul Haut-Rhin, sat aflat la vreo 30 minute de Colmar (circa 20 km) – un sat cu formă octogonală și înconjurat de fortificații, iar văzut de sus arată așa – neuf brisach

Situat în apropierea Rinului, Neuf Brisach a fost ridicat începând cu anul 1699, de inginerul militar Vauban. Fortificațiile sunt considerate o capodoperă unică a Europei, iar astăzi Neuf-Briesach face parte din patrimoniul UNESCO. Autoritățile locale sunt extrem de preocupate în a întreține cât mai bine această mică cetate. Totul este organizat și construit matematic, astfel că satul este împărțit simetric, în 48 de pătrate care formează un octogon perfect, iar zidul exterior este construit în formă de stea.

Faptul că această locație este puțin vizitată de turiști reprezintă un avantaj, ba chiar două: 1. nu va fi greu să găsiți locuri de parcare, și 2. veți putea vizita satul și fortificațiile în liniște, pentru că nu va exista aglomerație. Intrarea în sat se face prin una din cele 4 porți (excelent restaurate/păstrate/conservate sau cum vreți să ziceți), pe un pod peste șanțul care înconjoară zidul exterior. Fortificațiile înseamnă de fapt 3 rânduri de ziduri, și puteți face o plimbare agreabilă, prin șanțuri, în jurul localității, mai precis printre primul și al doilea rând de ziduri. Fortificațiile sunt în stare foarte bună, există și muzeul Vauban, de unde puteți afla informații interesante despre istoria locurilor.

Am intrat în oraș prin Porte de Colmar (doar veneam dinspre Colmar) și imediat la stânga am găsit pe stradă, locuri de parcare. De aici în 5 minute ajungeți în zona centrală. Pe orice poartă ați intra in Neuf-Brisach veți ajunge într-o piață centrală mare, care are în mijloc o fântână. În apropierea Crăciunului, această piață găzduiește un târg specific acestei mari sărbători. Pe străduțele (extrem de) liniștite veți găsi câteva cafenele, vreo trei brutării-patiserii, câteva restaurante drăguțe și mici magazine. Câteva case ne atrag atenția prin desenele și decorațiunile de pe pereți.

Am ieșit prin Porte de Belfort (aici este și muzeul Vauban), singura poartă din cele 4, pe unde nu se trece cu mașina, și am parcurs un sfert de tur prin șanțurile (, tapetate, cu iarbă) dintre ziduri. O girafă imensă veghează intrarea prin această poartă – o să mai vedeți și alte animale gigant plantate din loc în loc. Pe ziduri sunt panouri care informează turiștii despre cele petrecute pe aici de-a lungul timpului. Ajungem la Porte de Colmar, trecem podul și mergem spre parcare. Dacă ajungeți prin zonă și aveți puțin timp la dispoziție, nu ezitați să vizitați acest micuț orășel.

Într-una din zile am parcurs un traseu, ales la întâmplare, prin Munții Vosgi – drumuri de munte (în stare bună) cu peisaje frumoase (zona este parc natural). Pe aceste drumuri am văzut foarte mulți bicicliști (ciclismul este unul din sporturile de bază în Franța) l și am ajuns și la două lacuri apropiate – Lac Blanc și Lac Noir. Aici am savurat o plăcintă/tartă cu afine – cam peste tot o să găsiți asemenea tarte cu afine și cu coacăze roșii, dacă mergeți în această perioadă a anului.

Nu o să vă mai obosesc cu alte informații (vorbele multe sunt de prisos, nu-i așa?), astfel că vă invit să vizionați pozele atașate acestui articol și să-mi spuneți părerea voastră.

Căteva linkuri utile

francethisway.com/places/bergheim.php

tourisme-paysrhinbrisach.com/en

parc-ballons-vosges.fr/en

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 25.04.18 17:28:00
Validat / Publicat: 26.04.18 08:17:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Primăria din Bergheim arată minunat!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[26.04.18 10:37:15]
»

@BOGDAN DSN: Dacă tot ne-ai invitat să ne spunem părerea, iat-o: mi-a plăcut grozav ce am citit și văzut aici. Sunt informații care îmi întăresc convingerea de a vizita Alsacia și Lorena. De ani de zile mă tot gândesc la asta, dar până acum nu le-a venit rândul...

mireille
[26.04.18 10:52:42]
»

@BOGDAN DSN: superba zona... am gustat doar o felie din Lorena... Alsacia ramane deocamdata o dorinta neimplinita... te invidiez

ungureanica
[26.04.18 13:23:47]
»

Pozele sunt minunate. Superbă zona. Felicitări pentru articol și poze.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[27.04.18 17:36:16]
»

@Carmen Ion: Atunci ar trebui să te gândești mai bine ... dacă de mult timp această destinație nu urcă în lista ta. Chiar merită vizitată.

@mireille - sigur vei ajunge și aici... doar puțin curaj

@ungureanica - mulțumesc

tata123 🔱
[04.05.18 12:19:53]
»

@BOGDAN DSN: Câte destinații interesante, ce fotografii frumoase... mulțumim pentru aceste descrieri și semnalări.

Ca să fie în ton cu Cetatea Alba Carolina, vizitată de „Întâlnirea AFA” în martie 2018, iată că vedem o altă cetate în formă de stea, stil Vauban, inclusă în patrimoniul Unesco - Neuf Brisach. Orășelul fortificat este superb, m-aș plimba cu plăcere pe sub zidurile de cărămidă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alsacia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058448076248169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1