ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2016
DE Cris
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.04.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 5 zile
prieteni
8 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Algarve, perla necunoscută a Portugaliei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Când am primit invitația de a participa, în calitate de autor AmFostAcolo, într-un media trip în Portugalia, unde, împreună cu un mic grup de jurnaliști, urma să descopăr frumusețea zonei sudice a acesteia, Algarve, recunosc că nu știam prea multe despre această țară. Timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție până la plecare și puținele informații pe care le-am găsit despre Albufeira și despre Algarve au făcut să plec de acasă fără să știu cu adevărat la ce să mă aștept. Nu a fost o problemă prea mare pentru mine, pe de o parte pentru că mergeam cu grup organizat, pe de altă parte pentru că știam tot ce trebuie să știu: voi reuși să văd oceanul, iar pentru mine, care iubesc din tot sufletul marea, era suficient ca să știu că îmi va plăcea. Ce nu știam atunci și aveam să aflu mai târziu, era cât de mult avea să îmi placă această zonă însorită a Portugaliei. Cum, începând din această vară, în perioada 20.06-12.09, turiștii români vor avea la dispoziție un charter direct Otopeni – Faro, lucru care face ca în aproximativ 5 ore de la plecarea din București să stai deja pe balconul camerei de hotel privind oceanul mărginit de palmieri înalți, mă face să cred că în curând vom citi tot mai des despre această zonă însorită, care are atât de multe de oferit.

Așa că o să dau eu startul și o să încerc să vă povestesc ce am făcut și văzut acolo, ce am aflat de la reprezentanții locali de turism cu care am intrat în contact, cam ce prețuri erau când am fost eu și tot ce consider necesar că ar trebui să știe cineva care studiază zona pentru o posibilă vacanță. Un lucru este cert, cine va alege această destinație pentru vacanță nu va regreta, pentru că este o zonă binecuvântată cu o climă blândă, cu peisaje superbe și cu oameni calzi și prietenoși. Are toate ingredientele pentru a oferi o vacanță de vis, o vacanță cu iz exotic, o vacanță din care te întorci cu sufletul plin de frumusețe.

Drumul: Nu o să insist prea mult asupra lui, pentru că a fost puțin atipic, din cauză că în acea perioadă nu exista nici un zbor direct către Portugalia. Așa că am zburat cu Blue Air la Malaga (Spania), care se află la aproape 450 km depărtare de Albufeira, stațiunea în care aveam cazare pentru 5 nopți. Avionul a fost mare, plin ochi, zborul a fost, în general lin, cu ceva turbulențe înainte de aterizarea care a fost una de mare clasă, nici măcar nu am simțit când roțile au atins pământul. De la Malaga am avut transfer cu autocarul până în Albufeira, unde am avut cazare la hotelul Aqua Pedra Dos Bicos 4*.

Algarve

Algarve (Al Gharb în arabă, însemnând vest) este cea mai sudică regiune a Portugaliei, mărginită în partea de sud și de vest de oceanul Atlantic, în nord de râul Odeceixe și de lanțurile muntoase Serra de Monchique (cel mai înalt vârf este Foia, având aproximativ 900 m) și Serra do Caldeirao (cu vârful Pelados, 589 m), iar în est de râul Guadiana, care o separă de Spania. Regiunea, care măsoară aproximativ 5000 de km2 și are 450.000 de locuitori permanenti, are capitala în orașul Faro, unde este localizat și aeroportul international.

Principalele localități cu deschidere la ocean sunt Faro, Albufeira, Lagoa, Portimao, Lagos, Vila do Bispo și Aljezur, iar puțin mai în interior Loule și Silves. Dar nu sunt de neglijat nici stațiunile Quarteira și Vilamoura, care sunt foarte frumoase și foarte căutate de turiști.

Având peste 200 km de coastă și peste 100 de plaje, dintre care 85 sunt distinse cu Blue Flag (distincție acordată pentru curățenia apei și a nisipului) și un peisaj absolut superb: stânci, grote, insulițe, lagune și întinderi nesfârșite de nisip auriu, beneficiind de o climă blândă, cu soarele strălucind 300 de zile pe an, zona Algarve este pregătită să primească turiști tot timpul anului. Cei mai mulți turiști provin din Marea Britanie, urmați de cei din Europa de Vest. Chiar dacă turiștii români sunt foarte puțini, ei există totuși, după cum ne-a spus reprezentanta unui hotel pe care l-am vizitat. Tot ea ne-a spus că, datorită climei blânde, sunt turiști (în special din Germania) care preferă să stea toată iarna în Algarve, ei mutându-se efectiv aici pentru 2-3 luni...

Peste 5 milioane de turiști vizitează anual Algarve, iar mulți dintre ei, printre care cântăreți sau fotbaliști celebri, aleg să își cumpere case aici. Persoanele din turism cu care am intrat în contact ne-au spus că din cauza evenimentelor ce au avut loc în tări precum Egipt sau Tunisia, numărul de turiști care aleg să viziteze Portugalia a crescut cu 20%

În anul 2015, la cea de-a 22-a ediție a World Travel Awards, Algarve a fost desemnată ca cea mai bună destinație pentru plajă din Europa, votarea fiind făcută atât de către agenţi de turism cât și de către turiști. Tot în 2015, alte plaje algarvariene au primit distinctii din partea Tripadvisor: Praia Dona Ana a fost desemnată cea mai bună plajă din Portugalia, iar Praia Dona Ana și Praia da Falesia au ocupat locurile 20, respective 21 în topul celor mai bune plaje din Europa. Top 5 al plajelor din Algarve, pe care l-am găsit într-un ghid de turism primit în Portugalia, ar fi:

1. Praia Dona Ana, Lagos

2. Praia da Marinha, Lagoa

3. Praia da Falesia, Albufeira

4. Meia Praia, Lagos

5. Tavira Island, Lagos.

Iubitorii de sporturi de apă vor găsi aici o mare varietate de posibilități pentru a se bucura de apa curată și albastră: scuba-diving, surfing, jet skiing, parasailing. Cele mai bune condiții pentru scuba diving sunt pe coasta orașului Portimao, loc ales datorită condițiilor foarte bune pentru scufundare, aproximativ 300 zile pe an şi apa liniștită, care are o temperatură ce variază între 14 și 22 de grade.

Algarve este una dintre cele mai renumite zone din Europa pentru surfing, atât pentru începători cât și pentru profesioniști. Cele mai bune locuri pentru surf sunt pe Vicentina Coast, pe partea de vest a regiunii Algarve. Vara este potrivită pentru începători, fiind valuri mici și medii, potrivite pentru orice nivel de pregătire, în timp ce iarna atrage surferii experimentați.

Dar Algarve înseamnă mult mai mult decât o destinație pentru plajă, așa cum pare la prima vedere. Există aici două parcuri rezervație naturală, în care veți găsi nu mai puțin de 10 locuri potrivite pentru observarea păsărilor și a animalelor sălbatice și 32 de tipuri de excursii care să ajute turiștii să descopere fața diferită, mult mai bogată, a zonei Algarve. Nicăieri nu am găsit o atât de mare varietate de excursii opționale, atât de multe și de diferite modalități de a petrece timpul liber, cum am găsit aici. Am văzut turiști petrecând o zi relaxantă la plajă, am văzut turiști plimbându-se pe coastă, admirând peisajul ce-ți taie respirația, am văzut extrem de mulți turiști activi, alergând sau plimbându-se cu bicicleta chiar și la ora amiezii, pe o căldură foarte mare.

De asemenea veți găsi în Algarve castele și fortărețe, sate tradiționale cu străduțe înguste și pietruite, biserici, situri arheologice, muzee și peste 40 centre de spa și thalassoterapie.

Însă una dintre atracțiile de top ale regiunii o constituie terenurile de golf, un sport mai puțin practicat la noi, dar pentru care vin în Algarve turiști din toate colțurile lumii. Turiștii au posibilitatea să aleagă între cele peste 40 de terenuri de golf, unele pe malul oceanului, altele ascunse pe dealuri, însă toate de o calitate desăvârșită. Am avut privilegiul să vizitez un astfel de teren în Portimao, o să povestesc puțin mai încolo despre el și am fost extrem de impresionată.

Cel mai bun ghid pe care l-am avut în Algarve a fost șoferul cu care am fost în jeep safari, care în cele peste 3 ore cât a durat excursia ne-a vorbit continuu despre frumoasa zonă în care s-a născut. Oameni calzi și comunicativi, algarvarienii abia așteaptă să vă vorbească despre zona în care vă aflați, să vă îndrume spre cele mai frumoase plaje, să vă recomande cele mai bune restaurante și cele mai importante locuri de văzut. Nu ezitați să intrați în contact cu ei, pentru că unul dintre lucrurile care m-au surprins în mod plăcut aici au fost oamenii, căldura lor, felul lor de a fi.

Cum am petrecut în Algarve doar 4 zile pline, am încercat să vedem cât mai multe lucruri din zona în care am fost cazați şi din împrejurimi. Bineînţeles că pe listă au rămas multe locuri nebifate, pentru că atât plajele cât şi peisajele sunt superbe, iar şedinţele foto s-au prelungit mult mai mult decât am previzionat noi.

Albufeira

Albufeira, situată în partea centrală a coastei de sud a regiunii Algarve, este staţiunea care atrage cel mai mare procent de turişti, datorită superbelor plaje cu nisip, a multiplelor posibilităţi de petrecere a timpului liber şi, nu în ultimul rând, datorită vieţii de noapte pe care o oferă.

Împărţită în două, având în partea de vest oraşul vechi, absolut superb, iar în est partea mai nouă, având vegetaţie luxuriantă şi o multitudine de magazine, terase, baruri şi restaurante, Albufeira este alegerea perfectă pentru a petrece un concediu plăcut şi relaxant.

Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost curăţenia din oraş şi de pe plaje. Nu am văzut nicăieri o hârtie sau un muc de ţigară pe jos. Şoferul şi ghidul nostru din safari ne-a spus, când i-am povestit cât suntem de încântaţi de acest aspect, că acum nu este încă sezon, dar în sezon se face curăţenie pe străzi şi pe plajă de două ori pe zi, când tractoraşele greblează plajele dintr-un capăt în celălalt, strângând şi cea mai mica urmă de mizerie.

Al doilea lucru care m-a impresionat este vegetaţia extrem de bogată, palmierii uriaşi, pinii cu coroane bogate, copacii înfloriţi, florile care împodobeau casele, grădinile extreme de îngrijite ale vilelor şi hotelurilor. Mi-a plăcut enorm vegetaţia sălbatică de pe marginea coastei sau a plajelor, plină de flori sălbatice colorate.

Transportul în Albufeira

Fiind vorba de o staţiune extrem de mare şi deosebit de frumoasă, cu plaje una mai frumoasă decât alta, este păcat să staţi doar în zona în care aveţi cazarea. Pentru a vă deplasa mai uşor, ideal ar fi să închiriaţi o masină. Centre de închirieri veţi găsi atât în staţiune cât şi pe la recepţiile unor hoteluri. Preţurile pornesc de la 50-60 de euro pentru 3 zile, pentru o maşină mică şi ajung la 350 euro-3 zile pentru masinile cu 7 locuri (din care am avut noi). În centrul vechi veţi găsi parcare acoperită atât pe prima stradă paralelă cu marea, în spatele plajei Dos Pescadores cât şi deasupra plajei, la capătul scărilor rulante...

Dacă totuşi nu aveţi carnet sau nu vreţi să conduceţi în vacanţă, nu vă faceţi probleme, pentru că puteţi folosi alte mijloace de transport, cum ar fi:

Taxiurile, care au preţuri impuse de primărie şi al căror tarife le găsiţi aici

Autobuzele locale, Giro, fac legătura dintre oraşul vechi şi cel nou, iar preţul unui bilet este de 1.40 euro. În cazul în care plănuiţi să vă plimbaţi mai mult, este posibilă achiziţionarea unui bilet valabil o zi întreagă, care costă 4 euro sau a unei cartele reîncărcabile, prin intermediul căreia puteţi beneficia de 10 călătorii la preţul de 8 euro. Mai multe informaţii despre rute, program şi preţuri găsiţi aici.

Autobuzul turistic, hop on - hop off şi trenuleţul turistic sunt alte mijloace plăcute prin intermediul cărora vă puteţi mişca în interiorul oraşului. Un tur dus-întors cu trenuleţul durează aproximativ 3/4 oră.

Indiferent cu ce plănuiţi să vă deplasaţi în interiorul staţiunii vă sfătuiesc să vă cumpăraţi o hartă, pentru că altfel există posibilitatea de a vă rătăci, Albufeira fiind, după cum am mai spus, foarte mare. De asemenea nu ar strica să aveţi şi un program gps pe telefon, care să vă scoată din încurcătură la nevoie. În principal în oraşul nou există o stradă principală, pe care circulă şi autobuzele locale şi cele turistice, stradă care este paralelă cu oceanul. Toate străzile perpendiculare pe ea, care coboară înspre mare, duc la plajă. Veţi găsi peste tot indicatoare către plaje, către principalele atracţii din zonă şi către orăşelele alăturate.

Această stradă principală are multe sensuri giratorii mari, iar în interiorul fiecărui sens este un simbol, o constructie mare, care simbolizează ceva. Ar fi bine să reţineţi sensurile din zona voastră, pentru că localnicii după ele se orientează şi după ele dau indicaţii (de ex. cum ne-au spus nouă: mergeţi până la sensul cu ceas şi de acolo faceţi dreapta). Şoferul nostru, de la care am învăţat foarte multe lucruri ne-a spus că simbolurile din sensuri nu sunt alese la întâmplare, că fiecare indică ceva referitor la zona în care se află. De exemplu, sensul giratoriu în care simbolul este calea ferată, arată că gara este în acea zonă. Oricum, acele construcţii mari în sensuri sunt deosebit de frumoase şi interesante, chiar şi fără a avea o altă semnificaţie sau utilitate.

Posibilităţi de cazare în Albufeira

Cum vorbim despre o staţiune extrem de mare, evident că posibilităţile de cazare sunt nenumărate, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, începând de la studiouri în vile micuţe, dar cochete, până la resorturi mari şi elegante de 4 sau 5 stele. Am avut posibilitatea de a vizita câteva hoteluri, două de 3* şi unul de 5*, care împreună cu hotelul de 4* la care am stat m-au ajutat să îmi fac o părere asupra standardelor portugheze. Pentru mine este clar că la ei stelele reflectă realitatea. Toate hotelurile aveau piscine, toate aveau servicii foarte bune, orientate spre satisfacerea clienţilor. Am văzut de nenumărate ori cum personalul întreba turiştii dacă se simt bine, dacă totul este în regulă. Ca să nu mai spun că nouă ni s-a atras atenţia mereu că putem fotografia sau filma, dar că trebuie să avem grijă să nu deranjăm clienţii şi să nu îi fotografiem/filmăm direct. Cei de la hotelul de 5 stele au fost cei mai stricţi şi mai insistenţi în această privinţă, pentru că tot ce îşi doreau era ca clienţii lor să se simtă bine.

Toate resorturile aveau grădini foarte îngrijite, palmieri nenumăraţi şi plante ornamentale de o frumuseţe desăvârşită.

Am luat masa de prânz sau seară la câteva dintre aceste hoteluri şi mâncarea, servită în sistem bufet (erau hoteluri cu regim all inclusiv), a fost extrem de variată şi de gustoasă. Bineînţeles că, vorbind de o regiune cu atâta deschidere la ocean, bucătăria portugheză este paradisul iubitorilor de peşte şi fructe de mare, care erau nelipsite de la orice masă. Însă peste tot aveau şi carne de porc/pui, cartofi gătiţi în diferite feluri, supe, prăjituri una mai gustoasă ca cealaltă, bere şi vin de bună calitate. Pot spune că mâncarea lor este pe gustul nostru, al românilor în general.

În Albufeira există o varietate foarte mare de restaurante, am văzut restaurant chinezesc, japonez, indian, mexican, italian, o grămadă de pizzerii şi steakhouse, deci aveţi de unde alege, dacă mâncarea portugheză nu este pe gustul vostru. Oricum, la fiecare restaurant la care am mâncat meniul era foarte bogat, iar pe lângă mâncărurile tradiţionale sau pe bază de peşte şi fructe de mare, toate aveau clasica friptură de porc sau pui, ce putea fi servită alături de cartofi. Deci mâncarea trebuie să fie ultima voastră grijă.

O să vorbesc puţin aici şi despre viaţa de noapte din Albufeira, pe care am experimentat-o deşi am depăşit puţin vârsta la care mă gândeam că o să îmi doresc să bat discotecile în vacanţă. Dar, dacă ne-am dus acolo să testăm ceea ce ar avea un turist la dispoziţie pentru o vacanţă reuşită, am spus… de ce nu? Aşa că seara, după cină, am plecat împreună cu prietenii pe o străduţă nu foarte departe de hotelul nostru, o străduţă îngustă, plină şi pe o parte şi pe alta de baruri din care se auzea muzică. Noi am ales (pentru testare, desigur :) ) Wild&Co Show Bar şi, deşi eram obosită şi, după cum am spus, nu mai am vârsta la care să bat discotecile, recunosc că am fost încântată de atmosfera pe care am găsit-o acolo. Barul frumos amenajat, oameni de toate vârstele şi de toate naţionalităţile, muzică bună care se auzea perfect, dansatori şi dansatoare care animau atmosfera şi, nu în ultimul rând, spectacolul barmanilor care ne-au uimit cu măiestria lor. Să vă mai spun că ne-am simţit atât de bine încât am ajuns la hotel la ora 4 dimineaţa, deşi eram obosiţi şi a doua zi aveam destul de alergat? Să vă spun că nici unul dintre noi nu mai avea 20 de ani? Dar a fost o atmosferă atât de plăcută încât recomand ca măcar în vacanţă să încercăm şi ceea ce considerăm că nu mai este pentru vârsta noastră, pentru că s-ar putea să ne placă.

Albufeira – oraşul vechi
Oriunde veţi fi cazaţi în Albufeira, o vizită în oraşul vechi este obligatorie, pentru că aici totul pare desprins din cărţile illustrate. Casele albe, dispuse terasat pe deal, cuprinzând la baza lor Praia dos Pescadores şi Praia de Albufeira, formează o imagine pe care nu o voi uita niciodată. Când stai sus, la locul de belvedere, deasupra Praiei dos Pescadores, privind oraşul vechi cu plaja aurie la picioare şi cu oceanul cu reflexii verzi-albăstrui, pur şi simplu simţi cum sufletul ţi se umple de bucurie, nu mai există nimic altceva în afară de acea imagine minunată care ţi se întipăreşte pe retină.

Dacă veniţi din oraşul nou cu autobuzul sau trenuleţul, acestea vă vor lăsa exact la punctul de belvedere. Acolo sunt şi bănci, pe care vă puteţi odihni în timp ce vă bucuraţi de priveliştea minunată sau puteţi face poze nenumărate. Vă garantez că vă veţi îndura cu greu să lăsaţi aparatul foto din mână. De acolo, veţi observa nişte scări rulante, care vă vor duce jos, într-o piaţetă, la marginea plajei. De aici, vă puteţi plimba pe străduţele înguste, pietruite, pline de terase, cafenele, baruri, restaurante, magazine de suveniruri sau magazine de haine.

La magazinele de suveniruri veţi observa multe produse din plută, pentru că Portugalia este unul dintre cei mai mari producători de plută. Chiar dacă nu vreţi să cumpăraţi nimic, vă recomand să intraţi în aceste magazine doar pentru a admira măiestria celor care fac din plută aproape orice: brichete, sticle îmbrăcate în plută, portofele, sandale, genţi. Dar cum preţurile nu sunt mari, este puţin probabil că veţi ieşi din aceste magazine fără a cumpăra ceva, o amintire deosebită. Eu mi-am luat un portofel de plută, care a costat 7 euro, de care sunt foarte mândră, tocmai pentru că este mai deosebit, fiind făcut din plută.

După ce vă plimbaţi pe prima străduţă paralelă cu plaja, veţi ajunge într-o piaţetă şi mai mare şi mai frumoasă, mărginită de palmieri înalţi. Acolo am înţeles că, pe timpul verii, vin diferiţi artişti care susţin spectacole în aer liber, ceea ce face ca Albufeira să pară în continuă sărbătoare. Vă puteţi odihni pe una dintre băncile de acolo, privind la mulţimea care se plimbă în jurul vostru sau vă puteţi continua plimbarea pe străduţele din jur. Vă sfătuiesc să alegeţi o terasă frumoasă, pentru că aveţi de unde şi să savuraţi o bere rece sau un pahat de Sangria într-o atmosferă relaxantă, de vacanţă.

Sus, deasupra plajei, veţi găsi terase şi restaurante, care pe lângă mâncare foarte bună, vă oferă şi o privelişte superbă. Vă sfătuiesc să vă plimbaţi pe la toate înainte de a vă aşeza, să studiaţi meniurile şi preţurile şi după aia să alegeţi. Fiecare terasă are meniul în faţă şi un om gata să vă ajute cu explicaţii, dacă aveţi nelămuriri. Acesta este, iarăşi, un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult: în faţa fiecărui restaurant există un om, care însă nu este genul de agăţător insistent, cum sunt cei din Turcia sau Grecia, nu trage de tine să te convingă să intri la el. Te lasă să te uiţi, se aproprie de tine, îşi fac simţită prezenţa şi te ajută cu explicaţii referitoare la preparatele din meniu. Un fel de: sunt aici oricând pentru tine, trebuie doar să faci un semn. Pentru mine, pentru firea mea, acest gen de oameni au fost o surpriză plăcută, pentru că mă simt atât de prost să tot refuz invitaţiile pe terase încât de multe ori nici nu îmi vine să mă uit şi să studiez meniul.

Noi am ales într-un final Café Oceano, o terasă cu vedere la Praia des Pescadores şi am mâncat foarte bine. Marea noastră surpriză, dar şi a ei, a fost să întâlnim o tânără ospătăriţă româncă, care s-a bucurat mult să ne audă vorbind româneşte şi care ne-a recomandat anumite feluri de mâncare. Evident, cum am mai spus şi mai sus, fructele de mare şi peştele sunt la mare căutare, însă mai este un fel de mâncare care este foarte foarte popular la ei şi foarte căutat: chicken piri-piri. Aceasta este mâncarea care mi-a plăcut mie foarte mult, fiind vorba de bucăţi de carne de pui prăjite în ceaun, rumenite bine, peste care se toarnă un sos picant şi foarte bun la gust. Servit cu cartofi şi cu salată, puiul gătit astfel este absolut delicos, sosul acela este minunat. Prietenii mei au mai comandat file de ton, paella cu fructe de mare şi cataplana cu fructe de mare. Cataplana este o altă mâncare tradiţională a lor, mâncarea se găteşte într-un vas mare, cu capac, savoarea păstrându-se în interior. Mâncarea a fost adusă la masă direct în cataplana, porţia fiind pentru două persoane şi costă 25 euro. Toate aceste bunătăţi, acompaniate de câte un pahar de Sangria rece şi aromată, asezonată cu multe fructe şi de un păhărel de vin de Porto primit din partea casei la sfârşit, au făcut ca masa luată acolo să fie perfectă.

Preţurile la mâncare şi băutură mi s-au părut foarte bune în perioada în care am fost noi, un fel de mâncare costa în jur de 6-8 euro, mai scumpe fiind anumite tipuri de peşte sau fructe de mare, un litru de Sangria era 8-10 euro, o bere mica 1,5 euro şi cea mare 2 euro, o cafea expresso, în funcţie de locul în care o găseai, pornea de la 0,80 euro, îngheţata imensă 4 euro. În unele locuri erau oferte de meniuri care includeau aperitiv, fel principal, desert şi un pahar de bere sau vin la 15 euro.

După o masă bună şi o plimbare pe străduţele oraşului vechi am pornit spre hotel, alegând de această dată o plimbare pe coastă, de-a lungul apei.

Ce peisaje superbe am văzut acolo, cum am ajuns la hotel cu sufletul plin de bucurie şi de frumuseţe, precum şi amănunte despre plajele uimitor de frumoase, despre excursii opţionale şi despre ce am mai vizitat în împrejurimi voi scrie în articolul următor, pentru că m-am lungit prea mult şi nu vreau să vă plictisesc. Vreau să vă asigur însă că sudul Portugaliei este o zonă pe care nu o veţi uita uşor dacă ajungeţi acolo şi sper ca articolele mele, împreună cu pozele făcute în acest sejur, să vă convingă de acest lucru.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Cris in 01.05.16 22:23:20
Validat / Publicat: 02.05.16 00:36:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 13224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cris); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primul răsărit de soare în Albufeira.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 94900 PMA (din 82 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

39 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 39
CrisAUTOR REVIEW
[01.05.16 22:35:09]
»

@webmaster - Rog atașarea următorului videoclip, care redă mai bine decât o pot face cuvintele, frumusețea zonei.

https://www.youtube.com/watch?v=OMZvnGKn3Eo

Mulțumesc!

webmaster45
[01.05.16 22:57:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 00:39:01]
»

@webmaster45 - Mulțumesc frumos!

irinad
[02.05.16 07:23:13]
»

@pacurarcris - Un articol excelent, mi-a mers la suflet şi mi-a înseninat dimineaţa! Atât de frumos scris şi descris totul, că nu-mi rămâne decât să te felicit!

CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 07:29:46]
»

@irinad - Mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!

elviramvio
[02.05.16 07:33:16]
»

@pacurarcris -

Frumos articol si poze, dintre toate nr. 1 este superba, imi place genul acesta de poze. Felicitari!

CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 07:43:25]
»

@elviramvio - Mulțumesc frumos!

webmaster
[02.05.16 08:02:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 08:11:58]
»

@webmaster - Mulțumesc frumos!

Carmen Ion
[02.05.16 08:18:55]
»

@pacurarcris - După fotografiile postate pe FB am aşteptat cu nerăbdare reviewurile tale despre Algarve, o zonă minunată a Portugaliei din care, în circuitul pe care l-am făcut prin această ţară, noi nu am apucat să explorăm decât Albufeira. În poze am recunoscut câteva locuri pe unde am fost şi noi, inclusiv Praia dos Pescadores, unde am făcut plajă şi baie . E drept, era în iunie... În poze apare şi terasa din faţa plajei unde am băut o cafea.

Cred că ai făcut multe fotografii din capul scărilor rulante, aşa cum am făcut şi eu. Noi am folosit scările pentru a coborî la plajă, după ce am lăsat maşina într-o parcare din apropiere. Există însă şi un lift (P15) care te duce din oraşul vechi, din zona cu străduţe pietonale cu restaurante şi buticuri şic, până la plajă, sau poţi ajunge printr-un fel de tunel.

Albufeira ne-a plăcut foarte mult (ca de altfel toată Portugalia), dar îmi doresc să descopăr întreaga regiune Algarve, ceea ce sper să se întâmple, mai ales că, aşa cum menţionat şi tu, de anul acesta vor fi operate curse low-cost directe către Faro.

Aşa cum spuneam în ultimul meu articol despre Portugalia (cel dedicat oraşului Porto), Portugalia ne este din ce în ce mai aproape!

Felicitări pentru articol şi aştept continuările.

CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 08:29:47]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc frumos!

Timpul scurt nu ne-a permis nici nouă să explorăm așa cum am fi vrut această zonă absolut superbă a Portugaliei, dar ne-am mișcat puțin în jurul Albufeirei, chiar dacă am fost mereu pe fugă.

Noroc că am fost în jeep safari și astfel am putut explora și zona rurală, care ne-a cucerit prin simplitate și frumusețe.

Voi scrie și continuarea în curând, pentru că este o zonă extrem de frumoasă.

Am făcut 2500 de poze în 4 zile, o grămadă dintre ele la Praia dos Pescadores, pentru că îmi era frică să nu ajung acasă și să realizez că nu am poze care să reflecte frumusețea locurilor. Dar chiar și așa, frumusețea de la fața locului întrece orice imagine capturată cu aparatul foto.

krisstinna
[02.05.16 19:51:52]
»

@pacurarcris - Foarte bun și util articolul tău! Recunosc, nu mi-am dorit să vizitez această țară decât după ce mă pensionez, adică peste câțiva ani. Dar, citind pe nerăsuflate, constat că pot merge liniștită, am unde mă distra . Am însă o mare problemă: dacă nu găsesc șezlonguri pe plajă, ce-i spun omului meu? Că de, altfel nu poate face plajă! Auzi, da' cu rechinii cum stau? Mă întreabă soțul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[02.05.16 20:01:12]
»

@krisstinna - Stai liniștită în ambele privințe:

1. Șezlonguri pe plajă sunt, prețul lor, valabil pentru tot sezonul (am întrebat asta) este de 10 euro/zi pentru 2 șezlonguri și o umbrelă.

2. Cu rechinii cred că stau bine, or fi la acvariu, că noi nu

i-am văzut! Și dacă nu i-am văzut, nu există!

Cât despre distracție, în Albufeira distracția ține până dimineața, deci... păstrează altceva pentru pensie și mergi în Portugalia acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[03.05.16 14:52:56]
»

Noroc cu nominalizarea primei poze ca fiind cea mai votata poza, ca era sa ratez un articol minunat. L-am citit chiar de 2 ori ca sa ma pt bucura atat de cele scrise cat si de poze.

Totul este atat de frumos incat nu stii ce sa faci mai intai sa te uiti la poze sau sa citesti. De asemenea pozele aflate la final (de la 89 incolo) mi se par minunate. Felicitari pentru cele impartasite aici, un articol minunat, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[03.05.16 15:23:05]
»

@mishu - Mulțumesc mult atât pentru că ai citit cât și pentru vorbele frumoase!

Poze de genul celor la care faci referire voi posta mai multe la articolul următor, în care voi vorbi mai mult despre plaje și despre frumoasele peisaje pe care le-am văzut acolo! Aici am pus câteva fotografii așa, în avanpremieră.

clau70
[03.05.16 19:10:45]
»

@pacurarcris: felicitari Cris )

Povestesti cu bucurie

Cand citesc parca-i magie

Bucuros eu te-am votat

Cu ZB te-am premiat!

Totusi am o intrebare...

Doar charter-ul o sa zboare

Catre locul minunat

Cu care ne-ai fermecat?

Low-cost trei variante:

Cu vecinii "cum-se-cade"

Cu baietii de la Dublin

Sau ai nostrii cu zbor lin?

Ah... ma gadila nerabdarea...

Astept pozele si continuarea )

CrisAUTOR REVIEW
[03.05.16 19:42:01]
»

@clau70 - Clau, mulțumesc frumos, ai reușit să mă faci să zâmbesc (de fapt sunt cu gura până la urechi de când am citit versurile tale).

Deocamdată doar charter-ul va fi direct pt Faro, din câte am înțeles în acest moment nu mai există nici o companie care să ofere zbor direct către Portugalia, din București. Dacă TAP Portugal va relua zborurile, atunci ar fi varianta avion București - Lisabona și de acolo tren sau mașină închiriată.

crismis
[03.05.16 21:29:10]
»

@pacurarcris - Superb articol! Pe mine, una, m-a rascolit! In sensul ca mi-a redesteptat dorinte arzatoare, nu mai vechi de vreo 3 ani, cand Algarve (si mai ales zona Olhao) era pe lista mea foarte, foarte scurta! Ochisem deja casuta pe care aveam s-o inchiriez, dar oscilam intre a ajunge acolo doar cu avionul (gasisem ceva acceptabil, gen Bucuresti-Londra-Faro), sau Bucuresti-Lisabona pe calea aerului, iar apoi autocar spre Olhao...

Dar, asa cum se intampla de multe ori, a aparut altceva mai tentant si... mai ieftin si am abandonat (deocamdata) ideea.

O sa-i vina randul curand, simt asta!

Pana una-alta, ma voi delecta citindu-ti articolele si sorbindu-ti (din priviri) frumoasele fotografii! Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[04.05.16 07:47:28]
»

@crismis - EU îți mulțumesc pentru vorbele frumoase, sincer nu mă așteptam ca o zonă care nu are notorietatea Greciei sau Turciei să stârnească atâta interes. Și mă bucur enorm că o face, pentru că are atât de multe de oferit sau, mai bine zis, cel puțin tot atâta de oferit, la care se adaugă ceva în plus: altă atmosferă, alt tip de turism, altă vegetație, este... altceva.

Iar dacă peste un an, doi sau câți or fi o să citesc că ne povestești despre căsuța ta din Olhao, despre sentimentul pe care l-ai avut stând la o cafea pe o terasă având oceanul la picioare, o să mă gândesc că am avut și eu o mică contribuție la schimbarea listei de priorități și o să fiu fericită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[04.05.16 08:52:25]
»

@clau70 - Deocamdată există curse charter directe Bucureşti-Faro operate de Blueair numai în sezon (20 iunie-12 septembrie). Celelalte companii low-cost (Wizz şi Ryan) au curse Bucureşti-Faro cu escală la Bruxelles.

După retragerea TAP Portugalia de pe piaţa românească, atât Blueair cât şi Wizz au preluat zborurile directe Bucureşti-Lisabona.

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[04.05.16 12:36:08]
»

@pacurarcris - Algarve îmi face cu ochiul de vreo doi ani, tot văd pe net o vacanță al cărui titlu este „Înoată cu delfinii în Algarve”. Plus că la întoarcere am revedea Lisboa. Încă nu ne-am hotărât, dar acest articol frumos și util nu face decât să-mi confirme așteptările pe care le-aș avea de la această zonă. Probabil nu voi ajunge acolo nici anul ăsta, dar articolele tale cu siguranță îmi vor fi de folos când îi va veni vremea. Bravo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[04.05.16 13:10:29]
»

@alinaro - Mulțumesc frumos!

Acest loc în care poți înota cu delfinii, Zoomarine, este în Guia, la doar câțiva kilometri de Albufeira. Erau reclame peste tot și mi s-a părut cel mai frumos lucru să ai posibilitatea să experimentezi așa ceva.

Oricum, pentru tine este mult mai ușor să ajungi în Algarve, ești mai aproape, așa că sper să ajungi în curând și să ne povestești și nouă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 †
[04.05.16 21:24:51]
»

@pacurarcris - inca de acum cateva zile cand pe facebook au aparut primele poze postate, am stiut ca are sa vina si un review din aceasta destinatie! L-am asteptat, l-am votat si nu pot sa zic altceva decat; felicitari, mai fata draga!!! Intarzierea cu care am citit este datorita mini sejurului de Paste, lipsind cateva zile de pe site... ca doar nu vrei sa recunosc faptul ca nu am un telefon performant ... ca net a fost!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[04.05.16 23:00:04]
»

@maria55: Mulțumesc frumos!

maryka
[05.05.16 12:18:19]
»

Foarte frumos! Am citit cu mare plăcere articolul, pozele superbe, o destinație ce se vrea foarte la modă pentru anul acesta. Ce bine că acum avem deja impresii, imagini. Felicitări!

CrisAUTOR REVIEW
[05.05.16 12:56:38]
»

@maryka - Mulțumesc frumos!

Înainte să plec am auzit o emisiune la radio despre Algarve și spuneau că este o zonă care atrage extrem de mulți turiști, mult mai mulți decât atrage Lisabona. Este o zonă mai puțin cunoscută la noi, pentru că până acum ajungeau acolo doar turiștii care mergeau pe cont propriu, iar aceștia nu erau atât de mulți.

Dar sunt convinsă că de acum încolo vom citi tot mai multe impresii despre această frumoasă zonă a Portugaliei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andreea_c
[06.05.16 16:49:52]
»

@pacurarcris - Foarte bun articol si venit la timp. In august avem planificata si noi o vacanta in zona.

Lamureste-ma te rog ce e cu jeep safari?

CrisAUTOR REVIEW
[06.05.16 20:22:35]
»

@andreea_c - Mulțumesc frumos!

Despre jeep safari voi povesti pe larg în partea a doua a articolului, pe care sper să îl termin și să îl postez săptămâna viitoare. Este o excursie opțională cu plecare din Albufeira, în care ești plimbat prin zona rurală a regiunii Algarve, pe drumuri on și off road. Normal excursia durează o zi întreagă, noi am făcut-o cumva pe repede înainte, dar ne-a descris șoferul pe larg programul excursiei normale, așa că voi detalia cât pot de mult. În acest jeep safari, pe lângă plimbarea printr-o zonă frumoasă, neatinsă de poluare, turiștii au parte de oprire pentru bălăceală într-un sat de munte, barbeque și o vizită la o mică fermă pierdută pe dealuri.

Dar, mai multe detalii voi da în articolul următor!

Te felicit pentru alegerea făcută și sper să vii de acolo la fel de încântată cum am venit eu. Tot în Albufeira vei sta?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andreea_c
[06.05.16 23:03:00]
»

@pacurarcris: Abia aștept sa pot citi partea a 2-a...

Ne cazam 10 nopți in Quarteira si 4 in Lisabona. Am ales varianta (Quarteira) aceasta pentru ca e plaja mult mai lata cu mai multe locuri de joaca pt copii si mai multe oportunități de cazare direct pe plaja. Am căutat cazare in ambele stațiuni dar aici am găsit ce ni se potrivește. In plus suntem mai aproape si de parcul Aquatiic.

As mai vrea sa te întreb daca ai aflat de vreo excursie de linie sa zic așa care ajunge si la peștera Benagil? Eu tot caut, sunt diverse croaziere dar cam toate ocolesc aceasta peștera. Cele care merg strict la peștera sunt doar curse private si exagerat de scumpe. Cel puțin ce am găsit eu pana acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CrisAUTOR REVIEW
[07.05.16 08:04:22]
»

@andreea_c - Frumoase planuri de vacanță aveți, sper să vă întoarceți super încântați și relaxați.

Am avut și noi în plan să vizităm Quarteira, dar planurile de pe hârtie nu se potrivesc mereu cu ceea ce se întâmplă la fața locului. Am mers întâi în Vilamoura, ne-am oprit acolo să mâncăm de prânz, ne-am simțit atât de bine și ne-am relaxat cam prea mult, astfel încât vizita s-a prelungit mai mult decât credeam și am fost nevoiți să facem cale întoarsă către Albufeira.

O să vezi că în Algarve oferta de excursii opționale este extrem de bogată. Aveam o agenție lângă hotel și într-o seară am luat tot felul de pliante, pentru a putea da câteva informații celor interesați. M-am uitat acum peste ele și am găsit croaziere care duc turiștii în zona Benagil, cu vizită la peșteră, însă adaugă la sfârșit ,,dacă vremea permite". Acestea erau cu plecare din portul din Albufeira sau Vilamoura (din aceste două stațiuni am luat pliante), dar nu mă îndoiesc că vei găsi și în Quarteira aceste croaziere. Sunt extrem de bine puși la punct în ceea ce privește excursiile opționale.

Dacă nu găsești, ar mai fi varianta să mergeți în satul Benagil și să luați de acolo bărci mai mici pentru vizitarea peșterii, am citit pe net că există și această variantă. Dar cred că cel mai bine vă veți orienta la fața locului, oamenii sunt extrem de amabili și vă vor oferi soluții.

Vacanță frumoasă să aveți, offf cât te invidiez (prietenește, desigur) !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, andreea_c, clau70, Cris, crismis, elviramvio, hopyk, irinad, maria55, maryka, mishu, Popika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Algarve şi sudul Portugaliei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10813307762146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1