ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 21.09.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Alberobello – sat turistic de 11000 locuitori

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Alberobello este la 60 Km de Bari, în interior şi la 20 Km de mare. A fost inclus în moştenirea Unesco din 1996.

    Cum ziceam, numele înseamnă „pădurea cu război”. Este renumit pentru casele „trulli”, care se construiesc din evul mediu în sudul Italiei. Dar aici sunt 2000, locuite şi azi. Numele casei îi vine de la grecescul troulos = cupolă. Numele local este casedda, din casella (căsuţă).

    La 1700 contele Girolamo al II-lea a cerut ca aceste case să fie construite fără mortar, ca o cale de a evita plata taxelor către seniorul pe al cărui pământ se aflau. Ele se construiesc la fel din secolul XIV. Şi felul este următorul: pământul se înlătură până la 5 m adâncime, pe un pătrat nu foarte mare. Poate fi şi cerc. Groapa respectivă devine cisterna casei, locul în care se adună apa de ploaie, pentru diverse nevoi.

    Repet, ni s-a spus că nu sunt ape de suprafaţă. Podeaua casei este capacul cisternei. Pereţii sunt construiţi din lespezi de piatră, sunt dubli, la o distanţă de 50 până la 180 de cm. Între ei se îndeasă pământ.

    Acoperişul este circular, iar lespezile se aşează în el una peste alta, în formă de con, tot fără mortar. Acoperişul se încheie cu o piesă lucrată din piatră, care zicea ceva despre familie sau meseriaş (meseriaşul se cheamă trullaro), nu mai ştiu. Au şi diverse semne creştine pe acoperiş.

    Legenda că dacă luau acea piesă şi fugeau cu ea casa se năruia şi nu mai exista ca obiect impozabil nu poate fi decât o legendă. Ce să se năruiască la o casă cu pereţi de 1,8 m grosime, chiar fără mortar? Şi unde să fugi cu ditai piesa în spate?

    Casele acum au tot ferestrele acelea nemaipomenit de mici (iarna să nu iasă căldura şi vara să nu intre căldura), dar acum au gaz şi curent electric. Şi tare cred că şi apă curentă şi canalizare.

    Din cauză că aerisirea se face greu pe fereastră, ea se face pe uşa deschisă. Ăsta, uşile deschise, e un obicei în sudul Italiei. Ca să nu expună interiorul, în uşi atârnă perdele. De asemenea, pentru că ferestrele erau foarte mici şi deci nu era lumină, treburile casnice, precum cusutul, se făceau pe vremuri afară, lângă uşă. Dar azi nu am văzut asta, deşi scaune lângă uşă am văzut.

    Dacă familiei nu-i ajungea o cameră, în care se dormea pe un suport de saltea, se gătea la o vatră, se creşteau copiii într-o nişă, mai construia una alături, cu intrare din prima, şi o acoperea şi pe aia cu acoperişul conic. În secolul XIX nu aveau voie să deţină mai mult de 2 trulli. Destul de nasol dacă familia era mare şi mai erau şi animale.

    Satul are magazine elegante, străzi asfaltate, bineînţeles, cofetării. Datorită Crăciunului se organizase un târg pe strada principală, cu gherete care vindeau diverse, cu muzică, cu numere de spectacol. Duminică seara erau magazinele deschise şi foarte multă lume în stradă, mai ales tineri şi copii. Cum nu era sezon turistic, aceştia erau localnici care se simţeau foarte bine. Dar magazine de suveniruri sunt deschise în permanenţă şi bine aprovizionate. Specifice sunt prosoapele de bucătărie, ţesute frumos cu modele cu trulli şi se mai vând acoperişuri de trulli din ţesături dublate, ca „pressetine” adică drept cârpe de apucat oalele şi cratiţele fierbinţi. Ingenioasă treabă.

    Am mâncat o îngheţată foarte bună şi foarte multă la 2 euro, dar restaurantul nu l-am nimerit. Ne pare rău că nu am putut intra în Trullo sovrano, care e deschis publicului, dar tocmai atunci lipsea cineva dinăuntru.

    Culturile locale sunt de măslini, de viţă de vie şi dintre legume noi am văzut varza creaţă şi napi verzi. Încă era sezon de cules măslinele. Doi oameni culeg într-o zi de muncă până la 3 chintale (ei nu calculează în chile).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Jimmy1 in 09.05.18 12:15:39
    Validat / Publicat: 09.05.18 14:34:00
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Veneţia, Florenţa, Bologna, Verona, Pisa, Capri, Napoli, Pompei

    VIZUALIZĂRI: 1969 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Jimmy1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P14 Daca-s 2000 de case, sunt şi multe străzi. Pe unele noul şi-a făcut loc.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    DOINITA
    [10.05.18 11:33:29]
    »

    Frumos, de mult imi doresc sa ajung, dar timpul nu-i trecut. Am vszut ceva poze din sezonul cald cand totul era acoperit de flori si arata superb.

    Felicitari pentru excursie si pt. review!

    Jimmy1AUTOR REVIEW
    [25.11.18 14:45:05]
    »

    @DOINITA: Multumesc, nu m-am mai uitat la ecouri.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    DOINITA, Jimmy1
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alberobello și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057682991027832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1