GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Doi piraţi, la o sticlă de rom.
Unul dintre ei, cu un cârlig în loc de mână, cu un picior de lemn şi cu un ochi de sticlă.
Celălalt, curios, îl întreabă:
– Unde ţi-ai pierdut piciorul?
– Am căzut odată peste bord şi, până să mă tragă baieţii mei din apă, a apărut un rechin şi m-a lăsat fără picior.
– Dar cu cârligul ăsta în loc de mână?
– Un inamic mi-a tăiat mâna cu sabia.
– Şi ochiul cum l-ai pierdut?
– Mă uitam după o pasăre care zbura deasupra corabiei şi ea s-a găinăţat exact pe ochiul meu.
– Şi cum, ţi-ai pierdut ochiul de la un găinaţ?!
– Eh, era prima mea zi cu cârligul
După excursia de la râul Dim am așteptat cu o nerăbdare de copil ultima parte a exursiei o minicroazieră pe un vas de pirați. De la ultimul popas făcut a început lungul drum de aproximativ 45-50 minute străbătând toată Alanya de la est la vest. Nu ne-am plictisit ghidul român made by Republica Moldova ba făcea o glumă (avea chiar glume bune în program) ba ne învăța despre istoria Alanyei.
La început am crezut că ne vom îmbarca în portul din centrul Alanyei. Nu a fost așa aproape am ieșit din oraș în direcția Okurcalar până am intrat într-un port ceva mai mare Alanya Marina, alanyamarina.com.tr/index.asp
Despre Alanya Marina
Alanya Marina este un complex aflat la 4 km în vest de centrul orașului. Dispune de multe facilități dar cel mai important este că pentru fericiții proprietari de ambarcațiuni mai mici dispune de 250 locuri toate cu o adâncime de 3 m. Portul este apărat de un dig nou și considerabil ca mărime construit în 2014, asta în cazul furtunilor și altor condiții meteo nefavorabile. Se mai pot face reparații la ambarcațiuni existând și un lift (până la 100 tone) care le scoate la uscat. Alte servicii de care beneficiază cei care folosesc portul: restaurant, parcare, bar, benzinărie, supermarket, dispensar medical, piscină, teren de tenis, stație de taxi, stație de autobuz, acces la curent electric, apă potabilă, wifi.
După această mică paranteză care îi privește numai pe cei care vor folosi vreodată portul voi continua cu descrierea excursiei noastre. În port pe lângă ambarcațiunile mici se pot vedea și câteva vase mai mari, bineînțeles în apele mai adânci ale portului nu în zona de 3m. Aici am coborât din autocar și am început să ghicesc oare în care navă vom urca. Am aflat destul de repede a fost cea mai mare văzută din port, o navă mai modernă dar transformată/stilizată în corabie de pirați.
Pe Barbossa
Așa se cheamă nava transformată, Barbossa, și se folosește în scop turistic pentru croaziere de zi, croaziere de noapte, închiriere integrală sau discotecă, pe trasee mai scurte sau mai lungi. Se face orice cu ea doar bani să iasă din buzunarele turiștilor și cât mai mulți dacă se poate doar sînt pirați, nu? Urcarea este pe la pupa navei iar pe spatele acesteia găsim 3 dintre personajele din serialul Pirații din Caraibe. Prova este mascată și ea cu o monstruozitate de animal nu prea am reușit să descopăr mai exact ce, dacă este balaur sau altceva în orice caz avea coarne imense din cauza poziției navei nu am reușit să fac o poză din față.
Nava dispune de patru punți, asta fără sala motoarelor și altor cabine destinate personalului care se află sub aceste punți. Pe cel mai jos nivel puntea este complet închisă și izolată. Există o sală de mese aici foarte luxos amenajat precum și aer condiționat. De aici se coboară și mai jos la toalete. Următoarea punte este la fel închisă dar mult mai luminată datorită ferestrelor mari. Aici vedem fotolii albe elegante de piele iar în mijloc zona este amenajată pentru discotecă care se organizează de obicei la croazierele de noapte. Tot aici există o zonă de servire precum minimagazine cu alimente, fructe, băuturi și souvenire. Următoarea punte este acoperită dar deschisă lateral. Este la fel de elegant amenajată iar în zona de mijloc se poate observa zona de discotecă de aici. DJ ul care asigură atmosfera de obicei era la datorie și ziua. La sfârșit se putea cumpăra un dvd cu muzica mixată de el cu 5$ bucata.
În fine puntea cea mai spectaculoasă este cea superioară, la fel de elegant amenajată dar complet descoperită. Aici găsim și palmieri, pe jos găsim o mochetă roșie. Am ales să stăm aici prima dată dar soarele arzător ne-a cam gonit de acolo. Am ales până la urmă puntea cea deschisă lateral dar acoperită. Dar nu știu dacă am stat mai mult de 5 minute acolo că ne tot plimbam de pe o punte pe alta, de la babord la tribord, din nou pe sus și tot așa. După ce însfârșit au fost ridicate ancorele am observat că vasul înaintează cu ajutorul unui motor diesel cu răcire cu apa mării, observând apa fierbinte ieșind, nu știu în ce măsură plăcea peștilor. Am citit cândva despre acest tip de motor, și acum iată am observat și în realitate. Am găsit un filmuleț de 12 minute despre această navă. În film este prezentată o excursie mai bogată decât a noastră, merită văzut.
Întâlnirea cu pirații
Credeți că am scăpat de pirați? Nici vorbă doar eram pe vasul lor. Deci au apărut doi pirați dar nu cei din celebrul serial ci alții probabil ucenicii lor. Au zis banii sau viața, glumesc desigur, aveau doi papagali și făceau poze cu prostimea... pardon turiștii. îți puneau papagalul în mână te rugau să zâmbești, ziceau că e free și mergeau pe urmă la alti turiști. Prima dată i-am refuzat politicos, n-au insistat prea mult nici ei. Dar au revenit după 10 minute. Observând că familia dorește să facă poză iar copilul se uită spre papagali am întrebat de preț dar pirații âștia din care unul era un pirat chinez n-au vrut să zică. Am făcut pozele și după un timp m-am dus direct la masa unde le expune. Le-am văzut pe ale noastre, mi-au plăcut am întrebat de preț mi-a cerut 50 euro, am zis că am 15 atât am și dat pe 3 poze înrămate de diferite mărimi. Poate dacă ziceam 10 cu 10 îi primeam. Dar până la urmă ne-am dorit aceste poze. Modul de operare a piraților este următorul: fotografiază pe oricine de pe vas cu sau fără voia lor dar mai ales familiile cu copii. Pe urmă expun pozele și majoritatea merge să vadă care-i treaba, prețul în principiu cei care doresc să cumpere. Am observat că au fost destui care le-au lăsat acolo și pe bună dreptate. Aceste poze nevândute sînt scoase din rame și aruncate. Oricum câștigul lor este muult mai mare decât cele câteva fotografii.
Ce am văzut de pe vas
După ce însfârșit am plecat m-am dus pe puntea superioară. Doamna a rămas jos a dat de dracu adică de răul de mare care n-a plecat nici cu ajutorul pastilelor primite de la echipaj, n-a putut savura excursia deloc i-a părut rău și ei și mie, asta este altă dată nu mai mergem dar nu înțeleg: la întâlnirea AFA la excursia pe Dunăre a fost tot ok și doar au fost valuri nu glumă și aici pe un vas considerabil mai mare nu...
Traseul nostru a durat aproximativ 2 ore și a constat în drumul de la port până la Peninsula Alanyei, înconjurarea acesteia până la celălalt port, o oprire în larg pentru o baie în mare sărind de pe puntea de jos și retur. Peninsula Alanyei descrisă în penultimul articol vezi impresii am putut vedea din cu totul alt unghi mult mai spectaculos dinspre mare. Nu mi-a venit să cred când am văzut capre negre pe partea abruptă a peninsulei. Spectaculoase sînt și peșterile văzute, vasele mai mici puteau să se apropie mai mult de ele. Până să ajungem la peninsulă s-a putut observa partea vestică a orașului urcând până în munții Taurus precum și Plaja Kleopatra. La locul de întoarcere la portul vechi se poate observa Turnul Roșu în formă octogonală un fost turn de apărare de pe vremuri foarte bine conservat și pregătit pentru vizita turiștilor (inclusiv vizita mea)
După oprirea în larg, oprire foarte așteptată de turiști majoritatea au sărit în mare AZE mic a fost printre primii care au sărit și printre ultimii care s-au întors pe vas. Cred că a fost momentul lui de vârf din toată excursia asta. După întoarcere și coborârea ancorei am colectat-o pe dna de pe puntea inferioară care între timp și-a recăpătat culoarea și și-a revenit încet... pe uscat. Din păcate nu pot oferi prețuri exacte nu este expus nicăieri în port nici în Marina Alanya nici în portul vechi, o croazieră mai scurtă începe să zicem undeva de la 20 $, o croazieră de noapte cu discotecă și băuturi incluse AI cu o durată de aproximativ 4 ore (exemplu orar 21.00-1.00) 40-60 $, mai sînt croaziere cu mese incluse sau mai lungi. Nici ghidul n-a vrut să zică prețul separat, așa cum am mai povestit totalul la noi a fost 108 $ excursie de o zi în cetate, peșteră, moschee, masă, râul Dim și croaziera.
Aici am încheiat excursia noastră de o zi, am ajuns destul de târziu înapoi la hotel iar baia în mare am efectuat-o pe la orele 23.00 cu mult după ora cinei.
Excursia descrisă o recomand oricui își petrece sejurul în Alanya, rog și WM să atașeze la început acest filmuleț, mulțumesc
Trimis de AZE in 30.07.19 23:36:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE: Hop și eu cu „superbonusul”!
Să vă fie de bine! (păcat că Doamna Aze a avut probleme cu răul de mare! )
Vasul „Barbarossa” este un vas de „pirați” elegant, frumos, cu patru punți - destul de încăpător - și pentru toate gusturile (presupun!). Cred că n-a fost deloc ieftin, după cum arată confortul văzut în poze!
Aze mic este un curajos dacă a sărit de pe punte în apă, felicitări pentru el!
Să aveți alegeri inspirate și pe viitor!
A-pro-pos de pozele „free” făcute de pirați: Am pățit și noi la fel, eu cu prietenele mele cu care am fost pe un ferryboat, pentru o zi, în Grecia. (100 euro, cu prânz inclus). Trebuia „musai” să faci poze la urcarea pe ferry cu doi tineri greci, îmbrăcați în costumele lor naționale. Apoi te invitau să le cumperi, că vrei, că nu vrei! Noi le-am cumpărat, era păcat să nu avem o amintire de acolo, mai ales că ne-am simțit foarte bine!
@AZE: O sa mergem in Alanya la sfarsit de septembrie. Excursia de unde a fost cumparata? Este interesanta, vrem si noi.
@alinafulg: Bună
Excursia descrisă în cele trei articole poate fi cumpărată oriunde în Alanya. Și poate fi mai ieftină decât a noastră (108 $)
Dar eu am considerat că așa este frumos măcar o excursie să cumpăr de la agenția care a organizat sejurul (probabil agenția parteneră AmFostAcolo Travel) chiar dacă este un pic mai scump, există ghid vorbitor în limba română, și se face transfer de la/la hotel (doar pentru noi s-a deplasat autocarul 3km dus și întors până la locul de întâlnire)
Faină excursie ați avut. Felicitări.
Cât despre răul de mare am pățit și eu la fel. Am fost în Grecia într-o croazieră pe mare cu un vaporaș care mergea târ-târ, pe o mare ca un lighean, deci fără pic de val, fără tangaj, fără nimic. Toată lumea dansa Sirtaki pe vas, eu eram verde-albastră și aproape mă "răsteam" la pungă. Ulterior am fost în Deltă cu șalupă de mare viteză, care sărea pe valuri, efectiv cred că doar spirala lui Moebus n-a făcut băiatul acela cu noi, și n-am avut absolut nimic. Explicația pe care mi-au dat-o băieții din Deltă: răul de mare nu e de la tangaj, ci de la faptul că linia orizontului pe mare e undeva la infinit și creierul nu se poate adapta la mișcare în condițiile astea. Tangajul poate într-adevăr agrava senzația de rău. Pe Dunăre orizontul e întotdeauna clar finit.
Nu știu dacă e adevărat, dar mi s-a părut plauzibil.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 2 nopți în Alanya — scris în 06.12.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Plimbare prin Alanya — scris în 22.12.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 La Turnul Roșu — scris în 09.08.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Alanya Tour - Râul Dim Çayı și Oba — scris în 13.07.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Alanya Tour — Cetatea — scris în 28.06.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plaja Cleopatra — scris în 25.08.18 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Alanya ... 'efort' binemeritat!!! — scris în 26.07.18 de Marius Sv din SUCEAVA - RECOMANDĂ