ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O intalnire cu istoria pe “Riviera mediteraneana a Turciei”

Ilustrație video-muzicală
Turceasca - Party dance
TIPĂREȘTE

Cetatea Piratilor, Castelul Cleopatrei, Moscheea lui Suleyman Magnificul si Turnul Rosu

Cu ocazia unui sejur in Turcia, in regiunea Antalyei, unde am fost cazata la un hotel din Okurcalar, respectiv la Holiday Green Park, despre care am povestit aici, ne-am hotarat sa exploram imprejurimile, iar unul dintre cele mai apropiate orase era Alanya.

Despre orasul Alanya, aflat la cca 100 de km de Antalya, citisem anterior ca ascunde multe frumuseti, de la marea incredibil de albastra si cristalina si pana la ruinele unei cetati vechi si a unei plaje ce a fost dar de nunta oferit de Marc Antoniu Reginei Cleopatra, sau faptul ca aici se afla singurele plantatii de bananieri pitici din Turcia.

Astfel ca, renuntand la tihna unui sezlong de langa piscina si la tot ce ne putea oferi hotelul nostru, am sacrificat o zi pentru vizitarea Alanyei.

Din fata hotelului nostru pleca un autobuz care ne-a dus in cca o ora in Alanya si ne-a lasat intr-o statie de langa bazarul din aceasta localitate, de unde puteai cumpara vrute si nevrute, de la lucruri de plaja si pana la incaltaminte, haine, suveniruri, genti, haine de piele si chiar blanuri, pentru cei care au venit cu suficienti bani sau cu scopul de a face cumparaturi.

De aici, am traversat un bulevard principal, pentru a urma una dintre stradutele care duceau spre mare, trecand pe langa o piramida tasnitoare, in apropiere careia am savurat o inghetata turceasca!

Niciodata n-am sa uit imaginea portului care ni s-a ivit in zare: zeci de barcute si vaporase colorate si aliniate care te imbiau sa alegi o mini croaziera pe mare si sa privesti Cetatea Piratilor de jos, de la baza stancilor, de unde se cascau si cateva pesteri, dintre care Pestera Piratilor, din care puteai sa treci in parea cealalta.

Pe mine vaporasele m-au fascinat dintotdeauna si oriunde am fost in apropierea unui port, au avut darul sa ma relaxeze. Aici, vasele de « pirati » isi atrageau clientii cu nume sugestive: « Pirate de Alanya », « Black Pirate », etc.

Ajunsi in Alanya, stiam ca puteam vizita Turnul Rosu, precum si Cetatea Piratilor. Indreptandu-ne spre Turnul Rosu, un turc pe nume Izmail ne-a abordat si s-a oferit sa ne duca pana in varful Cetatii, contra unei sume de 9 euro/persoana.

Avand in vedere ca turcul nostru stia perfect engleza, iar noi eram perfect ignoranti in ceea ce priveste drumul pe care urma sa urcam la cetate, am ales varianta propusa de Izmail, care urma sa ne dezvaluie si alte « comori », printre care un platou de pe care puteai privi cu nesat o panorama de neuitat a orasului.

Ne-am felicitat ca am ales aceasta solutie pe tot parcursul calatoriei noastre, deoarece turcul ne-a lasat si ne-a asteptat in cateva locuri pe care urma sa le exploram linistiti.

Mai intai, Izmail ne-a spus sa lasam vizitarea Turnului la intoarcere, pentru ca panorama superba ce se poate vedea de sus, de pe creneluri, o putem vedea si din alta parte si daca mai consideram ca este necesar, il vom vizita ulterior. Astfel ca dupa ce ne-a spus cateva cuvinte despre acest obiectiv, fiind foarte comunicativ si dornic de a ne raspunde la intrebari, ne-am urcat in masina si am pornit la drum, lasand Turnul Rosu in spatele nostru.

Turnul Rosu (Kizil Kule) este primul obiectiv vizibil din port (avand 33 de metri inaltime), datorita formei sale octogonale si culorii rosii data de caramizile din care a fost construit (de catre Sultanul Alaaddin Keykubat in 1226), cu rol de aparare si control al santierului naval medieval, primul de acest gen, la Marea Mediterana. In interiorul Turnului se afla Muzeul Armelor, pe care ne gandeam noi ca il vom vedea la intoarcerea de la Cetate.

Cred ca am mers pret de 15 minute pana la Cetate, parcand masina intr-o parcare special amenajata, de unde am putut privi Marea Mediterana in toata splendoarea ei. Aici, am ales varianta de nu intra in Cetatea propriu-zisa, pentru care urma sa platim un bilet si sa vedem ruinele acesteia si in zare plaja Cleopatrei, Izmail promitandu-ne vizita unei alte parti a Cetatii si a unei moschei, fara nici-un cost, avand de ales intre cele doua variante, deoarece ar fi durat prea mult vizitarea tuturor obiectivelor prezentate, fapt pe care l-am decis inca de cand il « arvunisem ».

Pentru cei care vor sa stie cateva lucruri despre Cetatea din Alanya (Alanya Kalesi) , aceasta a purtat diverse denumiri, in functie de dominatia asupra ei Coracesion/Korakesion/Kolonoros (o panorama vedeti aici).

Cetatea aflata la 250 de metri deasupra marii isi are radacinile cu mai bine de doua milenii in urma, conform legendei, care spune ca aceasta a fost fondata de catre un pirat, orasul in sine fiind condus de pirati peste un secol jumate.

Cetatea a fost sub diferite ocupatii/influente in decursul timpului: romana, bizantina, armeana, musulmana, mongola, mameluca, cipriota si, in final, otomana.

Cetatea se afla cocotata pe un promontoriu stancos si gaurit de zeci de pesteri/grote care incing imaginatia si curiozitatea, de la Pestera Damlatas, cunoscuta pentru calitatile sale terapeutice si pana la Pestera Piratilor, un loc misterios si plin de legende.

Zidul care inconjoara cetatea are o lungime de peste 6 km, vizibil de pe mare si a fost construit de Alaeddin Keykubad, care a si refacut cetatea construita pe ruinele fortificatiilor romane si bizantine.

Legenda spune ca prizonierii care nu reuseau sa arunce o piatra in mare, urmau ei sa fie aruncati asemeni pietrelor, la a treia incercare nereusita...

Dupa ce am parasit zona in care se afla Cetatea propriu-zisa (principala), am pornit cu masina pana intr-un loc aflat in apropiere de o moschee, unde turcul ne-a dat “liber” o jumatate de ora sa vizitam partea de nord a fortaretei, in care legenda spune ca a fost Castelul Cleopatrei (Ehmedek) (o panorama superba priviti aici).

De fapt, Ehmedek, cosntruit in secolul al XIII- lea de arhitectul cu acelasi nume, a fost o garnizoana unde se tinea comoara de stat si munitia in timpul dominatiei selgiucide si otomane si nu numai atat. A servit si ca inchisoare, dar putea fi utilizat ca loc de refugiu al sultanului, la eventuala asediere a Cetatii.

Aceasta parte de nord a Cetatii Alanyei, este considerata o sectiune a fortaretei si este amplasata pe bucata de pamanat ce leaga peninsula de continent, distanta pana la Cetate fiind de 1-2 kilometri.

Din dreptul moscheii am pornit pe jos si am putut sa o vizitam fara graba pentru ca Izmail tocmai facuse rost de alti musterii sa ii coboare in port si ne-a anuntat ca putem sa « pierdem vremea » o ora linistiti.

Asa ca, dupa ce ne-a aratat un platou ascuns printre cactusi si poteci inguste in care vedeam panorama portului si orasului, am pornit agale spre Castel.

Ehmedek a fost construit pe ruinele unei fortarete elenistice, asa cum se desprinde intr-un panou amplasat in apropiere. Fortareata este inconjurata de santuri de aparare. Peste tot sunt ruine, insa imaginea este una spectaculoasa, deoarece printre ele se pot zari atat portul si orasul Alanya cu Muntii Taurus, cat si plaja Cleopatrei, pe partea cealalta (despartind anticele Pamphilia de Cilicia). Practic, ai vizibilitate pe ambele parti ale promontoriului, respectiv a peninsulei stancoase.

A avut dreptate Izmail cand a zis ca nu are sens sa platim costul vizitarii Cetatii in interior, unde nu vedeam decat ruine similare si o panorama a plajei Cleopatrei, cand aici o vedeam gratis!

Incercand sa ne incadram in timp, ne-am intors pe drum pana in dreptul moscheii Suleymaniye Camii, construita de Suleyman Magnificul in 1571, pe locul unei alte moschei mai vechi.

A fost prima data cand am vazut o moschee de aproape, chiar daca era foarte veche si lipsita de bogatie arhitecturala.

Plimbandu-ne prin curte, am descoperit un loc in care turcii se asezau si isi spalau picioarele, urmand mai apoi sa se incalte cu una dintre perechile de papuci aflate intr-un pantofar la intrarea in moschee.

Moscheea era inchisa si nu stiam cum sa facem sa intram in ea si cum sa procedam. Trebuia si noi sa ne descaltam? Pe un panou aflat la intrare scria ca femeile trebuie sa fie acoperite pe cap si picioare, barbatii sa nu intre in sort si sa isi scoata pantofii si ca nu avem voie sa fotografiem in interior.

Tot dand tarcoale, am iesit putin din curtea moscheii si aici l-am zarit pe Izmail al nostru care, vazandu-ne, s-a apropiat si ne-a ghidat in interior. Am intrat incaltati si am privit moscheea foarte ciudat, nu mai vazusem asa ceva.

Interiorul era o incapere mare aproape goala! Un covor imens acopera podeaua intregii incaperi, acesta fiind parca format din sute de covoare mignione, realizand ca, de fapt, fiecare mic covoras reprezenta un loc pentru o persoana care se ruga. In rest, aproape nimic. Un candelabru mare central, un ceas pe perete, un fel de amvon si in fata era un loc in care presupun ca era « altarul » acesteia.

Linistea din interior era, insa, apasatoare... Nu am zabovit mai mult de 3 minute si am iesit respirand usurati, parca era mai bine afara...

Izmail ne-a preluat si ne-a coborat in port, de unde am purces la o plimbare pe langa vaporasele ancorate, avand in vedere ca era prea tarziu pentru o vizitare a Turnului Rosu, programul fiind numai pana la ora 18.00, admirandu-l numai pe afara si de sus de pe meterezele Fortaretei.

In oras sunt o multitudine de posibilitati pentru a te bucura de vacanta, acesta fiind plin de restaurante cu arome si mirodenii imbietoare, magazine si cafenele.

Ora tarzie si faptul ca trebuia sa ne intoarcem la hotel, aflat la peste 30 de kilometri distanta, ne-a facut sa grabim pasul, nu inainte de a ne lasa abordati de cativa turci-pirati ce ne prezentau mini croazierele pe care le efectuau pe Marea Mediterana, fapt care a avut darul ca a doua zi sa ne reintoarcem si sa ne bucuram de soare pe unul din vaporasele ce ne-au plimbat pe apa cristalina a marii (despre care am scris aici)

Indiferent de hotelul pe care il alegeti, incercati sa va desprindeti o zi de beneficiile serviciilor oferite de catre acesta si purcedeti intr-o vizita a orasului Alanya, pentru ca aici, va dati intalnire cu istoria...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 03.09.11 20:20:49
Validat / Publicat: 03.09.11 23:00:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Alanya, piramida pe langa care am trecut in drumul spre port
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[03.09.11 23:12:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

magdalenaAUTOR REVIEW
[03.09.11 23:35:11]
»

Webm, te rog, as dori acest fond muzical http://www.trilulilu.ro/zummagio/72e711309926f9

Multumesc!

georgiana
[05.09.11 09:57:02]
»

Foarte interesant!

Cat timp ti-a luat sa vizitezi toate aceste obiective?

magdalenaAUTOR REVIEW
[05.09.11 10:12:53]
»

Am luat dolmusul lor din fata hotelului pana in Alanya, ajungand pe la 10 in oras. Pana am trecut de bazar si am cascat ochii si am mancat o inghetata, pana am admirat portul, deja se facuse 11-12 cand l-am intalnit pe Izmail.

Plimbarea pe sus cu coborarea pe langa zidurile cetatii, spre mare si cu vizita la Ehmedek si la Moscheea lui Suleyman Magnificul a durat ore bune, pentru ca eram pe la 4-5 jos, la turn si nu mai aveam timp sa intram in el si oricum eram rupti, numai sa mai urc si pana pe crenelurile Turnului Rosu nu aveam energie...

Traversand tot drumul de promenada din port si pana am ajuns iar in statia de dolmus a mai durat ceva, pe la 6 eram in statie si am ajuns la hotel dupa 7.

Pentru cine este cazat chiar in Alanya are timp sa viziteze mai multe, insa noi trebuia sa luam in calcul si drumul pana in Okurcalar.

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.09.11 08:12:39]
»

Webm, as fi vrut si eu fondul muzical din primul ecou... Multumesc!

webmaster25
[06.09.11 08:51:54]
»

Auditie placuta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgiana, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alanya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051312923431396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1