ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La pas cu Dunărea, dar prin Serbia

TIPĂREȘTE URM de aici

După cum am spus și în alt articol, citind articolul lui @Dan&Ema despre Clisura Dunării, ne-am amintit de acest traseu pe partea sârbească a Dunării, pe care vroiam de mult să îl străbatem. Zilele libere cu ocazia mini-vacanței de 1 mai ne-au oferit timpul necesar pentru asta, așa că am purces la drum.

Traseul pe care l-am ales noi arată cam așa: Reșița - Oravița - PCTF Naidăș - Smederevo - Pozarevac - Veliko Gradiste - Golubăț - PCTF Porțile de Fier I - Dr. Tr. Severin (350 km)

Pentru că traseul ales era destul de lung și pentru a ne bucura în tihnă de frumusețile pe care știam că le vom întâlni pe traseu, am ales să nu revenim seara acasă ci să dormim în Dr. Tr. Severin la Hotel Continental. O alegere foarte bună, cel puțin din punctul nostru de vedere.

Drumul până la intrare în Serbia este foarte bun doar pe o distanță de aprox. 30 km, apoi este denivelat, plin de petice și din loc în loc întâlnești și „cratere selenare”.

În Serbia drumul este bun, nu foarte bun. Și la ei e aceeași problemă. Craterele în schimb lipsesc pe zona unde am fost noi.

Intrarea în Serbia se face direct în localitatea Kaluderevo, iar la 50 metri de vamă pe partea stângă a drumului este un restaurant unde am oprit și ne-am luat două pleșcavițe la pachet. Despre restaurantul ăsta și cel unde am luat masa de prânz o să fac un articol separat.

Drumul continuă spre localitatea Bela Crkva (Biserica Albă), unde puteți să schimbați euro sau chiar lei pentru a avea dinari sârbești la dumneavoastră. E adevărat că în Serbia se poate plăti cu euro, cardul, iar aproape de graniță chiar și cu lei, dar este bine să aveți și dinari în portofel pentru unele lucruri mărunte cum ar fi o înghețată sau un magnet pentru frigider, pentru că micii comercianți nu prea acceptă decât dinari.

După Bela Crkva se află localitatea Vracev Gaj, iar la ieșire din localitate este intersecția care la stânga vă duce spre localitatea Stara Palanka (Palanca Veche) pe unde puteți trece Dunărea cu un mic bac care trece doar la anumite ore. Dacă alegeți să mergeți pe aici, atunci trebuie să vă interesați pe net despre orele la care pleacă bacul și să vedeți dacă vă convin. E adevărat că pe aici este mai scurt drumul spre Golubăț, dar dacă nu te sincronizezi cu bacul s-ar putea ca timpul să fie mai lung. Dacă nu vă grăbiți atunci nu este o problemă pentru că aici găsiți două restaurante cu specific pescăresc care sunt la mare căutare și aveți unde să vă pierdeți timpul.

Noi am ales celălalt drum, cel care merge spre Kovin și unde la ieșirea din această localitate se află cel mai apropiat pod peste Dunăre. Am trecut Dunărea pe aici și imediat după pod am luat-o la dreapta și am mers să vizităm Cetatea Smederevo.

După ce ne-am încântat ochii și sufletele cu frumoasa cetate, ne-am întors până la pod și am continuat drumul spre Veliko Gradiste. Pentru a ajunge aici am mers spre Pozarevac, un alt orășel din acea zonă, pe care din păcate, de data asta, l-am ocolit pe centură și după ce am trecut prin alte mici localități, am ajuns la Veliko Gradiste.

Aici am vrut de fapt să vedem stațiunea Srebno Jezero (Lacul de Argint) pe care am descoperit-o mai de mult pe net și pe care vroiam să o vedem neapărat. Pentru a ajunge la ea am făcut stânga imediat după ce am intrat în Veliko Gradiste, în dreptul unei stații peco. Acum se construiește un sens giratoriu acolo. Am mers pe strada aceea și am ajuns la micuța stațiune. Aici este un canal care se învecinează cu Dunărea dar care este închis cu baraje la ambele capete, iar în zona capătului din dreapta a fost amenajată o mică stațiune cu plaje, locuri de cazare, restaurante și terenuri de sport.

Am parcat mașina pe dig (este o parcare și după acesta) și am mers doar în zona apropiată de apă pentru a ne face o idee dacă merită să venim vara acolo sau nu. Ne-a plăcut ce am găsit aici și sigur o să revenim la vară pentru un mic sejur. Pe malul apei sunt plaje cu nisip, terase, teren de volei, restaurante, chioșcuri cu suveniruri sau cu înghețată iar în partea mai îndepărtată sunt case de vacanță și pensiuni. Când am fost noi stațiunea era plină de tineret și am observat că, pentru seară, se pregătea un mare concert.

Nu am stat prea mult aici pentru că mai aveam mult de mers, așa că am ieșit din nou în șoseaua din Veliko Gradiste iar de aici am urmat gps-ul și indicatoarele spre Golubăț pentru a ne începe călătoria magnifică împreună cu Dunărea.

Dunărea am întâlnit-o imediat și ne-am mirat, pentru început, de lărgimea pe care o are aici iar mai apoi de valurile care dansau pe ea de credeai că ai ajuns la mare.

Am ajuns imediat în localitatea Golubăț dar nu am oprit aici pentru că am vrut să avem mai mult timp la Cetatea Golubăț, pe care am întâlnit-o imediat după localitate.

Cetatea Golubăț este foarte frumoasă și am admirat-o de la noi din țară de fiecare dată când am trecut prin dreptul ei. Se află într-un proces de refacere și întreținere și dacă vreți să o vizitați aveți grijă să nu faceți ca și noi și să ajungeți aici într-o zi de luni pentru că o veți găsi închisă. Este deschisă de marți până duminică între orele 10.00 - 19.00. Nu am aflat dacă se plătește o taxă pentru vizitare, dar pe poartă este afișat că se plătește 100 dinari de autoturism pentru parcare.

Am oprit în fața porții închise și am făcut niște poze cu cetatea apoi neavând încotro ne-am continuat drumul.

De aici de la cetate încep și tunelurile rutiere, care sunt în număr de 22 de aici și până aproape de Porțile de Fier I. Unul singur este cu sens unic.

Imediat după cetate am oprit într-o parcare neamenajată pe partea stângă a drumului pentru a mai poza cetatea, stânca Baba caia și dealurile din România. Când să plecăm ne-am dat seama că de fapt am oprit în parcarea unui restaurant care se afla pe partea cealaltă a drumului și am decis să luăm prânzul aici pentru că era destul de târziu și pentru că ne plăcea peisajul. Am mâncat destul de bine și am pornit din nou la drum.

De aici ne-a plăcut fiecare metru pe care l-am străbătut. Ne minunam ca niște copii de frumusețea peisajului. Nu vreau să creez polemici așa că nu am să spun care parte a Dunării oferă priveliști mai frumoase, dar nu mă pot abține să nu spun că partea asta este mai interesantă. Drumul nu este perfect dar nici nu îți dă mari bătăi de cap. Tunelurile sunt foarte interesante deoarece nu sunt „șlefuite” prin interior și de fiecare dată când am putut am „dat cu faza lungă” pentru a ne bucura de aspectul interior al acestora.

Parcări sunt multe și puse în locuri bune dar venind spre Porțile de Fier I le-am avut pe toate pe contra-sens și a trebuit să mai trecem peste linia continuă pentru a ajunge la ele. Poliție nu am întâlnit deloc pe drum dar totuși mare atenție pentru că sancțiunile lor sunt mai dure.

Am oprit mult pe tot traseul și am făcut niște poze „pentru suflet”. Ne-a plăcut în mod deosebit faptul că la ei drumul este situat mai sus decât al nostru și ai o vedere mult mai bună asupra Dunării și Cazanelor. Cel mai frumos este în parcarea aflată la înălțime destul de mare de unde se vede zona Mraconia, cu Mănăstirea Mraconia, Chipul lui Decebal și Dunărea cum intră în Cazanele Mici. O panoramă superbă.

Din partea asta a Dunării vezi și porțiuni ale malului românesc pe care nu ai cum să le vezi de la noi și care sunt foarte frumoase. Mă refer aici la zona Peșterii Ponicova și la zona aflată după Eșelnița.

La PCTF Porțile de Fier am avut surpriza să găsim o coloană imensă de mașini și a trebuit să stăm mai mult de o oră pentru a intra în țară.

Concluzia noastră este că merită făcut și acest drum pentru că peisajele minunate pe care le vezi de aici adăugate celor pe care le vezi de pe partea românească a Dunării fac un întreg care merită descoperit și este foarte interesant să privești țara ta din altă țară și să te bucuri de frumusețile pe care aceasta le oferă oamenilor care trec pe acolo. Chiar am fost mândri că suntem români și că frumusețile acelea pe care oamenii le admiră din aceste locuri ne aparțin într-o mică parte și nouă.

Călătorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 07.05.18 14:53:16
Validat / Publicat: 07.05.18 21:51:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 8627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Clisura Dunării văzută din Serbia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.05.18 21:49:42]
»

Mutat în rubrica "Defileul Dunării - pe malul sârbesc, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

Pușcașu Marin
[08.05.18 05:26:09]
»

@ungureanica: Frumos traseu de-o zi. Si e foarte interesant ca ai posibilitatea sa vezi atat malul romanesc, din Serbia, cat si malul sarbesc, daca te plimbi pe soselele romanesti.

M-am uitat la P13 si am realizat ca perspectiva cu statuia lui Decebal e parca mai maiestuoasa cand o vezi de la departare.

Pe mine m-ai cucerit cu iesirea asta de-o zi. Este exact ce-mi place cand plec o zi de-acasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.05.18 07:11:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ungureanicaAUTOR REVIEW
[08.05.18 11:26:30]
»

@ghisor: Mă bucur că îți place. Mulțumim pentru aprecieri. O zi faină.

mihaelavoicu
[08.05.18 20:36:25]
»

Ești un artist fotograf.

Doamne, cât s-a zbătut Dunărea, să treacă zona muntoasă la Cazane! După care, o ia frumușel la vale, tacticoasă, se mai burzuluie pe ici, pe colo, face stânga, apoi dreapta, salută Măcinul (nu-i o problemă pentru ea), după care se despletește și-și revarsă întreaga-i bogăție în mare.

Pentru noi, românii, Dunărea e un dar divin.

Eram studentă la Galați, când uneori, Dunărea ajungea până în centrul orașului. Atunci luam pantofii în mână și mergeam desculți pe marginea ei.

Frumos articol, precum dantala-ți lată de la cămeșă!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ungureanicaAUTOR REVIEW
[09.05.18 10:12:30]
»

@mihaelavoicu: Multumesc de aprecieri. Ma bucur ca v-a placut articolul.

ciftodi
[10.05.18 10:50:45]
»

@ungureanica: Buna ziua. Va multumesc pentru impresiile dumneavoastra. La sfarsitul lunii dorim si noi sa facem o excursie in zona, si as dori sa va intreb cum sunt indicatoarele de drum. In localitati, cum v-ati descurcat cu orientarea? Ati folosit GPS-ul, internetul, sau sunt suficiente indicatoarele stradale? O zi buna va doresc si multumesc anticipat pentru raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[10.05.18 11:21:53]
»

@ciftodi:

as dori sa va intreb cum sunt indicatoarele de drum. In localitati, cum v-ati descurcat cu orientarea? Ati folosit GPS-ul, internetul, sau sunt suficiente indicatoarele stradale?

Până să răspundă cel care a scris articolul, vin și eu cu ceva recomandări:

- prima și cred cea mai importantă: NU folosi internetul mobil în Serbia! Nu fac parte din UE și tarifele la telefonie GSM sunt mari, iar la netul mobil chiar prohibitive. Așadar, dacă nu vrei să ai facturi de mii de lei la operatorul tău GSM, folosește telefonul doar în cazuri excepționale și în niciun caz pe net dacă nu ai o rețea WiFi la îndemână.

- indicatoarele rutiere sunt internaționale, aceleași ca la noi. De ce să nu te descurci?!?

- orientarea prin localități... aici e puțin de discutat. E bine ca înainte să pleci la drum, să planifici traseul de a doua zi. Un program de „orientare turistică” (offline!) gen MappsMe e foarte util. De asemenea, e bine să faci o previzualizare folosind google maps / earth și să memorezi cumva pe unde trebuie să o iei ca să ajungi la punctele de interes.

ungureanicaAUTOR REVIEW
[10.05.18 14:44:05]
»

@Dragos: Ai dreptate în toate privințele. Mulțumesc pentru intervenție. Salutări.

ungureanicaAUTOR REVIEW
[10.05.18 14:58:36]
»

@ciftodi: Noi facem de obicei exact cum spune @Dragoș, intrăm acasă pe Google Earth și vizualizăm traseul. Tot de aici iau și coordonatele a multor locuri și le introduc în GPS. Ne-am orientat în mare parte cu GPS-ul pentru că majoritatea indicatoarelor de localitate sunt scrise în alfabetul chirilic și dacă nu ai făcut rusă la școală este mai greu. Dar locurile mai populare și localitățile mai importante sunt scrise și cu alfabetul latin. Sârbi folosesc în prezent ambele scrieri. Oricum zonele turistice sunt bine promovate și nu ai probleme cu orientarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ungureanicaAUTOR REVIEW
[10.05.18 15:01:23]
»

@ciftodi: Legat de telefonia mobilă, noi am urmat sfatul lui @Dan&Ema și am selectat manual rețeaua de telefonie din România pe care o folosim și acasă și de-a lungul Dunării am beneficiat de telefon ca și când am fi în țară. Dacă mergi aproape de graniță e cea mai bună variantă. Altfel nu prea merită să folosești telefonul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ciftodi
[10.05.18 15:16:22]
»

@Dragos: Multumesc. Stiam de preturile de telefonie si internet, de aceea am si intrebat.

elenapaunescubz
[21.07.22 11:47:07]
»

@mihaelavoicu: Doamne, ce frumos ați descris-o!!! Parc-am și văzut Dunărea „tacticoasă” cum „se despletește” ... Minunat, felicitări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ciftodi, elenapaunescubz, mihaelavoicu, Pușcașu Marin, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDefileul Dunării - pe malul sârbesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068304777145386 sec
    ecranul dvs: 1 x 1