ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 17.04.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Defileul Dunarii - pe partea sarbeasca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De ceva vreme îmi doream să vizitez Defileul Dunării dar până în această vară nu am avut ocazia. Hotărând să fac un periplu de câteva săptămâni prin sud-estul Europei, am inclus şi acest obiectiv pe lista mea de locuri ce trebuie văzute. Fiind în drum spre Belgrad am ales să parcurg Defileul Dunării pe partea sârbească. Am trecut frontiera pe la Porţile de Fier, punctul de trecere fiind destul de liber. Controlul vamal a decurs fără nici un fel de probleme fiind verificate doar documentele, nefiind nevoie să cobor din maşină. Vameşul sârb, care se descurca destul de bine în română ne-a întrebat doar unde mergem, după care ne-a înapoiat documentele şi ne-a urat drum bun. Şi chiar am avut un drum bun.

De-a lungul defileului, între localităţile sârbeşti Sip şi Veliki Gradiste, pe parcursul a circa 100 km, drumul şerpuieşte o dată cu fluviul, străbătând viaducte suspendate deasupra văilor inundate ori traversând printr-o salbă de tuneluri fiecare pinten de munte ce nu s-a lăsat ocolit. Deşi îngust, drumul se află într-o stare foarte bună iar traficul aproape că nu există. Pe partea românească disting un şir lung de maşini oprite la un semafor. Se lucrează la drum.

Priveliştea este superbă: în stânga munţi acoperiţi de păduri seculare punctaţi ici colo de albul unei stânci de calcar ce sparge monotonia verde, în dreapta Dunărea „aflată la strâmtoare”, iar dincolo de apele tumultoase - „Ţara Mea”. Privind aceste ape, fără să vreau, un gând răzleţ mă duce către cei care şi-au riscat viaţa în drumul lor spre libertate, traversând fluviul înot în nopţile fără lună ale anilor premergători revoluţiei. Între timp a apus şi vremea „spărgătorilor blocadei” (se poate citi şi embargo) iar Dunărea îşi curge apele netulburată. După o curbă, printre ramurile copacilor de pe marginea drumului, zăresc oglindindu-se în apele fluviului Orşova, mai bine zis Orşova Nouă căci vechiul oraş împreună cu insula Ada Kaleh şi alte câteva sate au dispărut înghiţite de apele lacului de acumulare de la Porţile de Fier. Pe partea sârbească şoseaua urcă şi coboară, căutându-şi drum prin meandrele „cazanelor”. Astfel îţi este permis să surprinzi de sus imaginea panoramică a defileului. Pe marginea drumului numeroase locuri de popas bine amenajate îţi oferă posibilitatea să iei o gustare în decorul fermecător.

Zona Cazanelor Mari şi a Cazanelor Mici situate pe o distanţă de 4 respectiv 5 km între localităţile (româneşti) Eşelniţa şi Plavişeviţa este cea mai îngustă porţiune din defileu şi poate cea mai pitorească, Dunărea având o lăţime de doar 150 – 250 m. În zona Cazanelor, două monumente situate pe malul românesc îţi atrag atenţia.

Privind spre Tabula Traiana (un înscris sculptat în piatră de către romani pentru a comemora traversarea Dunării din anul 101, monument aflat pe partea Serbiei), chipul sculptat în stâncă a regelui Decebal domină valea. Monumentul, realizat la sfârşitul anilor ’90, impresionează prin mărime, 40 m înălţime şi 25 m lăţime, aducând aminte de mult mai celebrele chipuri ale preşedinţilor americani sculptate în Muntele Rushmore din South Dakota. La baza sculpturii, inscripţia „Decebalus Rex Dragan Fecit” aminteşte de ctitorul acestui monument - Iosif Constantin Dragan.

Pe marginea drumului, suspendată parcă deasupra fluviului se află Mănăstirea Marconia, numită şi Mănăstirea de sub ape, datorită sorţii pe care a avut-o vechea mănăstire Marconia, inundată o dată cu construcţia barajului.

Mi-am continuat drumul de-a lungul defileului, oprind din loc în loc pentru a admira peisajul. Şi astfel am ajuns la Golubac, poarta de intrare a Dunării în defileu. Iar ca paznic pe vecie, la intrare, tronează cetatea Golubac datând de la mijlocul secolului XIV. Cetatea impresionează prin îmbinarea armonioasă a muntelui şi a apei cu zidurile, turnurile şi porţile cetăţii. Cetatea are 10 turnuri conectate între ele de ziduri cu metereze. Amplasată strategic, cetatea a controlat timp de mai multe secole traficul pe uscat şi pe apă din zonă. Importanţa strategică a făcut ca rând pe rând cetatea să fie subiectul unor dispute militare între turci, sârbi, maghiari şi austrieci. Şoseaua străbate prin două porţi zidurile ce leagă cetatea de pe munte cu cea de pe malul Dunării, fiind destul de impresionant să treci cu maşina prin aceste două porţi. Cetatea se află într-o stare foarte bună de conservare, bastioanele situate pe malul Dunării fiind uşor de vizitat. Nu m-am încumetat să urc la turnurile situate pe munte, dar probabil dacă există o cale de acces, priveliştea trebuie să fie magnifică.

Am părăsit Defileul Dunării cu senzaţia că am vizitat unul din cele mai frumoase locuri. Fotografiile vor spune ceea ce eu nu am putut descrie în cuvinte. Dacă aveţi ocazia nu rataţi acest obiectiv.


[fb]
---
Trimis de marius.covaci in 10.10.10 21:45:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12425 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius.covaci); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dunarea la Portile de Fier
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5150 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[10.10.10 22:50:46]
»

Am trecut si eu la inceputul acestei veri pe acolo si am fost la fel de incantata de peisaj.

hlli
[10.10.10 23:04:54]
»

La sfirsitul lui iulie am stat la Esalnita 6 zile si intradevar a fost o vacanta frumoasa si mai ales linistita. Fusesem in zona de citeva ori doar in trecere, timp in care am parcurs defileul pe partea romaneasca.

In sejurul din iulie am reusit sa mergem si intr-o scurta croaziera de trei ore, pe Dunare, de la Orsova pina dupa cazane. Ma uitam cu uimire la partea sirbeasca... multe sosele ce erau apropiate cu malul Dunarii, multe viaducte prin stinca muntelui... cu totul altfel decit la noi... Si totusi parca partea malului romanesc imi parea mai frumoasa...

Dar descrierea facuta de tine, ma face sa imi doresc sa merg si pe celalalt mal...

Sa auzim de bine!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[10.10.10 23:17:53]
»

in asteptarea pozelor va propun sa ascultati urmatoarea melodie, sper sa placa!

presario
[11.10.10 09:41:30]
»

Frumoase locuri - am fost si eu acu' vreo 12 ani cred, prin defileu, pe Dunare, cu un vaporas de la Orsova.

bessondm
[11.10.10 10:20:37]
»

Desi am traversat de multe ori Defileul Dunarii, n-am facut-o niciodata de pe malul sarbesc. Apropo, cat costa vigneta lor?

O corectura, daca-mi este permis: manastirea de pe malul romanesc se numeste Mraconia.

ascent
[11.10.10 13:21:10]
»

Excelente poze, am fost in zona, dar pe malul nostru, Dunarea va reprezenta pentru noi "eterna dragoste"... Un vot si din partea mea pentru ca ne-ai dat prilejul sa vedem cum arata malul nostru de pe malul sarbesc.

sandu.53
[11.10.10 16:42:35]
»

intr-adevar este unul dintre cele mai frumoase locuri... si eu am calatorit de la Moldova Noua la Orsova cu vaporul si desi au trecut ani multi retraiesc si acum senzatiile de atunci... foarte frumos ai descris acest loc iar pozele deosebit de frumoase. multe felicitari!

marius.covaciAUTOR REVIEW
[11.10.10 20:19:44]
»

@ bessondm - nu ai nevoie de vigneta, in schimb autostrada costa.

creivean
[11.10.10 21:23:36]
»

Interesanta incursiune, prin Serbia. Ai scris un review de nota 10. Felicitari.

myry.
[01.11.10 22:01:19]
»

wowwww... minunat!... in rest... cuvintele sunt seci...

tirol
[16.05.12 12:24:30]
»

Buna ziua,

Am o dilema, sper sa ma ajutati. Va rog sugerati-mi care varianta de traseu sa aleg spre Cacak, pornind de la Paracin?

1. Zajecar->Paracin->Kragujevac->Cacak

2. Zajecar->Paracin->Krusevac->Kraljevo->Cacak

As aprecia si variante de traseu optim si spectaculos, de la Cacak->Kotor

De asemenea, va rog o sugestie de traseu bun de la Brasov spre Drobeta

Va multumesc,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[07.05.18 21:56:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Defileul Dunării - pe malul sârbesc» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Serbia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, bessondm, Diaura*, hlli, marius.covaci, myry., sandu.53, tirol
Alte impresii din această RUBRICĂDefileul Dunării - pe malul sârbesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.24599003791809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1