ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 30 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ramadanul in Turcia si sarbatoarea de după -Șeker Bayramı

TIPĂREȘTE

M-am hotărât să scriu un articol despre acest subiect pentru că este unul destul de controversat sau mai bine spus comentat. Majoritatea dintre noi fiind ortodocşi poate nu înţelegem exact ce înseamnă Ramadanul şi ce reprezintă pentru musulmani.

În plus, anul acesta Ramadanul începe mâine, sâmbăta, 27 mai şi va continua 30 de zile, până duminică, 25 iunie.

Deși Ramadan-ul este mereu în aceeași zi a calendarului islamic, data calendarului gregorian variază de la an la an, deoarece calendarul gregorian este un calendar solar, iar calendarul islamic este un calendar lunar. Această diferență înseamnă că Ramadanul se mută în calendarul gregorian şi acea “diferenţă” că să îi spun aşa este de aproximativ 11 zile în fiecare an. Data Ramadanului poate varia, de asemenea, de la o țară la alta.

Ramadanul este o perioadă de timp religioasă când fiecare musulman (bărbat sau femeie) îşi testează “puterea” şi determinarea. În această perioadă musulmanii (bine, acum nu vă gândiţi ca toţi musulmanii) nu mănâncă şi nu beau în timpul zilei, până la apusul soarelui. Pentru turci şi pentru musulmani această perioadă de o lună reprezintă o lună de binecuvântare, în care nu doar că nu mănâncă până la apusul soarelui dar se roagă mai des, devin mai milostivi şi fac mai multe acte de caritate.

Ramadanul se bazează pe autosacrificiu şi pe devotamentul pe care fiecare musulman îl are pentru Allah.

Despre Ramadanul din Turcia

Trebuie să vă spun de la început că nu toţi turcii ţin acest... post să îi spunem aşa. Am cunoscut foarte mulţi turci (fete şi băieţi) care nu ţineau Ramadan-ul deşi erau religioşi. Spuneau că munca nu le permite. Sincer, nici eu nu îmi imaginez să muncesc o zi întreagă şi să nu beau un pahar cu apa pe acea căldură insuportabilă.

Ramadanul nu are perioade fixe şi nu cade niciodată la fel. În fiecare an se schimba şi din câte ştiu eu în fiecare an pica cu 11 zile înainte faţă de anul precedent. În 2016, Ramadanul începuse pe 06 iunie.

Deşi turcii şi musulmanii în general au mai multe sărbători, Ramadanul este luna cea mai sfântă a anului pentru musulmani - Profetul Mohamed a spus: "Când începe luna Ramadanului, porțile cerului se deschid și porțile iadului sunt închise, iar diavolii sunt înlănțuiți".

Musulmanii cred că în această lună Dumnezeu i-a dezvăluit lui Mohamed primele versete ale Coranului, textul sacru al Islamului, într-o noapte cunoscută sub numele de "Noaptea puterii".

În timpul Ramadanului, musulmanii se trezesc cu mult înainte de zori pentru a mânca prima masă a zilei, care trebuie să dureze până la apus.

Am “prins” acest Ramadan de mai multe ori în Turcia, atât în Antalya cât şi în Istanbul. Am “asistat” la acest post şi am văzut ce sacrificii fac unii musulmani. În Istanbul, familia la care am locuit punea ceasul să sune şi se trezeau noaptea să mănânce.

În Antalya, hotelierii pun la dispoziţie mijloace de transport pentru angajaţi şi le oferă mese la ore fixe pe perioada nopţii/dimineţii.

Ei încearcă să bea cât mai multă apă posibilă şi să consume alimente bogate în proteine.

După ce mănâncă, mulţi dintre ei merg înapoi la culcare.

Poate vă întrebaţi de unde ştiu musulmanii când este vremea să mănânce... simplu: se face un apel de seară la rugăciune, din moschee. Prima masă ca să îi spun aş este numită iftar (un fel de mic dejun al Ramadanului).

După ce au luat “micul dejun”, mai târziu seara mai mănâncă, de obicei în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să vă spun că restaurantele sunt pline ochi după ce se da “startul” la mâncare.

Cu câteva ore înainte de culcare mai mănâncă o dată şi apoi se trezesc ca să mai mănânce iar.

Unii dintre voi vă gândiți: "Uite, suna ca o modalitate foarte bună de a pierde în greutate! O să încerc! " Dar, de fapt, Ramadanul provoacă deseori creșterea în greutate. Nu îmi amintesc să fi văzut vreun musulman care să fi slăbit pe perioada Ramadanului.

În unele țări musulmane, este o crimă să mănânci și să bei în public în timpul zilei în luna Ramadanului, chiar dacă nu ești musulman. Desigur, acest lucru nu este valabil în Turcia.

Ce se întâmplă după Ramadan?

Cel mai şi cel mai mult îmi place perioada de sărbătoare de după Ramadan.

În Turcia, această sărbătoare de după Ramadan este numită Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı sau Ramadan Bayram.

Dacă ar trebui să explic această sărbătoare aş spune Ramazan Bayrami că este un fel de Crăciun la noi.

Este “festivalul” de trei zile care urmează după Ramadan. Eid ul-Fitr este numele arab al acestei sărbători religioase. Eid înseamnă "festivitate" și Fitr înseamnă "natură originală".

Bayram este termenul folosit în turcă pentru vacanțe celebre la nivel național, atât oficiale, cât și religioase. Există doi termeni în turcă pentru această sărbătoare. Ramazan Bayramı care își ia numele de la Ramadan şi Șeker Bayramı (Sărbătoarea de zahăr, seker însemnând zahăr, dulce în limba turcă).

În această sărbătoare de trei zile, fluxul vieții în Turcia se schimbă drastic. Pentru localnici înseamnă sărbătoare, deoarece școlile, birourile guvernamentale, băncile și chiar unele instituțiile private sunt închise timp de trei zile și jumătate, începând cu amiaza în ajunul zilei de sărbătoare. Arefe este ziua de pregătire pentru vacanță, un fel de ajun de Crăciun la noi.

Oamenii își curăță casele, merg la cumpărături pentru bomboane și ciocolată, pregătesc produse de patiserie tradiționale precum baclava, se tund.

În timpul acestei sărbători, persoanele în vârstă sunt onorate de cei mai tineri. Prin urmare cea mai tânără generație îi vizitează pe cei mai bătrâni.

Pentru a le arăta respect celor mai în vârstă, cei tineri săruta mâna dreaptă a persoanelor în vârstă și punând mâna pe frunte. Acesta este un obicei care să le arate respect dar şi un salut pentru bayram. Oamenii se salută reciproc, spunând Bayramınız Kutlu Olsun/Mübarek Kutlu Olsun, adică "sărbătoarea ta să fie binecuvântată".

Personal, îmi place foarte mult această sărbătoare a zaharului deoarece copiii merg în vecinătate, din uşă în uşă şi ureaza “Iyi bayramlar! ”, adică un bayram fericit.

Ca recompensă, primesc bomboane, dulciuri de tot felul, ciocolată sau chiar o mică sumă de bani.

Pe lângă această sărbătoare mare, mai exista şi Kurban Bayram, sărbătoarea sacrificiului; dar despre acea sărbătoare într-un alt articol.


[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 26.05.17 18:25:10
Validat / Publicat: 27.05.17 08:07:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 19906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[29.05.17 10:52:40]
»

@GabrielaG: Chiar vorbeam ieri cu cineva despre Ramadan prin contextul in care o persoana a fost poftita sa bea un ceai si raspunsul a fost: " Nu stii ca a inceput Ramadan-ul? " Asa este, cei care sunt religiosi intradevar timp de aceasta luna mananca doar de la ora 8 seara si pana la ora 3 dimineata, dupa care in timpul zilei nici macar apa.

Mi se pare greu, si nu neaparat pentru mancare cat pentru apa cu atat mai mult cu cat la ei este destul de cald in perioada asta.

Insa asa cum este normal, trebuie sa respectam si sa apreciem religia fiecaruia.

Felicitari, votat cu placere.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[31.05.17 15:04:37]
»

@mishu: In ziua cand a inceput Ramadan-ul am postat si eu acest articol. Ma gandeam ca este util ca lumea sa stie despre acest post si despre sarbatoarea de dupa.

Nu mananca doar de la 8 seara ci se tine cont de apusul soarelui, care difera. Dimineata pot manca pana la rasaritul soarelui, undeva la 5-6 dimineata.

Este greu, multi dintre ei nu pot tine Ramadan-ul tocmai din cauza caldurii.

Multumesc pentru vizita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[07.08.17 20:24:19]
»

@GabrielaG: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[08.08.17 08:37:29]
»

@calatorul:

Va multumesc si eu pentru aprecieri. Din pacate la acest articol nu prea am avut cum incarca poze, fiind un articol general despre Ramadan.

Yersinia Pestis
[26.08.17 23:55:06]
»

Interesant și frumos, dar, când am citit eu ceva aici care să nu fie interesant sau frumos?!

danaeldreny*
[27.08.17 22:14:43]
»

Aftar-ul este seara, la apusul soarelui, este masa de seara, micul dejun se ia înainte de fagr care este prima rugăciune a zilei și este cu aproximativ o oră înainte de răsăritul soarelui când este a doua rugaciune a zilei.

Fagr poate fi înainte sau după ora 4:00 dimineața, este un moment calculat astronomic, nu este fix, variază după date astronomice.

Din această cauză micul dejun se ia aproximativ în jurul orei 3:00 dimineața, pe timp de vară. Iarna este mai târziu...

Într-adevăr, ei se trezesc să mănânce la acea oră.

Moscheile din București oferă masă gratis zilnic pe toată perioada ramadamului oricui vrea să vină, indiferent de religie. Trebuie să fii îmbrăcat decent adică să ai corpul acoperit dar femeile, dacă nu sunt musulmane pot merge și fără să aibă părul acoperit.

Se oferă gratis si aftar (cina) și micul dejun.

Eu am mâncat de multe ori la moschee și mi-a plăcut mult, chiar aș mai merge.

Era o vreme când mergeam zilnic la aftar - atunci am rămas însarcinată, prima data în viața mea (este vorba de Junior), la 37 de ani. În acel an am ținut tot ramadamul. Nu știam că sunt însărcinată și nu am mâncat mai nimic în prima lună de sarcină din viața mea - după post negru toată ziua chiar nu mai ai apetit seara...

La micul dejun nu am mers niciodată la moschee deși am fost invitată...

În Colentina aduceau o tavă imensă de orez pasmati cu mirodenii peste care era multa carne de miel la cuptor - un deliciu care la restaurant este foarte scump și înainte de asta serveau ciorbă de linte - iarăși deliciu...

turkn
[30.01.19 08:26:46]
»

Sunt curios daca aceasta sarbatoare, ma refer la Ramazan Bayram, aceea care anul aceste va fi 4-6 iunie, influenteaza activitatea turistica. De fapt intrebarea mea ar fi daca este indicat sa evit aceasta perioada pentru rezervarea unei vacante in Turcia.

nrs †
[30.01.19 10:09:56]
»

@turkn:

si da si nu! turismul ca atare nu e influentat prea mult, sunt deschise toate obiectivele, dar fiind liber in Turcia este inghesuiala mai mare. magazinele sunt in general inchise. daca esti intr-un resort nu te influenteaza cu nimic, daca esti pe drum prin Turcia se poate sa traversezi mai usor prin orasele aglomerate gen Istanbul sau Izmir

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[30.01.19 10:44:41]
»

@turkn: De influentat poate influenta atat pozitiv cat si negativ.

De exemplu daca sunteti in vacanta intr-un resort, aspectul pozitiv este ca se organizeaza multe petreceri de Bayram, in restaurant se face seara turceasca iar bucatarii se intrec in preparate. Negativ ar fi faptul ca hotelurile vor fi pline de familii de turci.

In primele 3 zile de bayram magazinele nu sunt deschise. Pana si noi aveam liber de Bayram.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
turkn
[30.01.19 11:28:36]
»

@GabrielaG:

Deci, spicuind printre informatii, cred ca voi evita aceste zile, mai ales ca magazinele sunt inchise, iar inghesuiala nu-mi place.

Oare ziua de vineri, 07.06.2019, va fi tot zi libera, dupa modelul practicat si la noi?

GabrielaGAUTOR REVIEW
[30.01.19 11:32:01]
»

@turkn: Vinerea nu cred ca e libera, dar au un fel de ajun cum avem noi de exemplu ajunul Craciunului ei ii spun arefe günü dar cred ca este in august anul acesta Sunt doua sarbatori la ei...

turkn
[30.01.19 13:21:47]
»

@GabrielaG: Eu ma refer strict la vinerea de dupa cele trei zile libere din iunie anul acesta si ma gandesc ca daca guvernul lor ar declara-o zi nelucratoare, atunci perioada de bayram ar fi 04-09 iunie.

sibicrengut
[04.04.22 09:38:34]
»

eu merg in excursie la Istambul de Ramadan, credeti ca magazinele mai sunt sunt deschise? tarabele...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, GabrielaG, mishu, sibicrengut, turkn
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056329011917114 sec
    ecranul dvs: 1 x 1