ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Biserica Sf. Nicolae din Myra

TIPĂREȘTE

Biserica Sf. Nicolae se afla in orasul Demre (circa 150 km de Antalya) undeva la marginea lui. (bine semnalizata).

Am avut inspiratia de a vizita bisrica in una din calatoriile familiei noastre in Turcia si bine am facut.

Pentru a vizita situl arheologic nu este obligatoriu sa-l faci in mod organizat, poti de exemplu sa opresti in Demre cand esti in trecere cu masina pe coasta Mediteranei.

Taxa de vizitare a fost in acel moment de 15 lire de persoana

Intrucat sf. Nicolae este sfant ocrotitor (ortodox) al rusilor va imaginati ca majoritatea vizitatorilor sunt rusi. Sf. Nicolae este cunoscut pentru bunatatea lui si pentru faptul ca a impartit averea lasata de parintii sai saracilor. Data mortii sfantului este 6 decembrie anul 342, si nu cum credeam eu ca acesta este data nasterii.

Biserica a fost construita prin secolul al VIII lea, cel mai probabil deasupra mormantului. Moastele sfantului au fost furate de negustorii italieni pe la 1087 si duse la Bari in Italia unde moastele izvoratoare de mir se afla si acum in catedrala din Bari.

Locul si biserica din Myra a fost cumparat de Tarul Alexandrul al II lea al Rusiei in anul 1865 astfel ca din acele timpuri incep primele restaurari ale bisericii, mare parte a sitului a fost escavat si scos la lumina prin anii 60, iar locul si sarcofagul de marmura a fost acoperit in anul 1968.

Si astazi biserica se prezinta sub forma unui sit arheologic care este partial acoperit. Sarcofagul safantului este unul impresionant din marmura alba si desi expus publicului si nu este voie a fi fotografiat. Partial peretii asezamantului mai au picturi crestine originale unele din ele fiind restaurate, tot partial mai sunt pastrate mozaicuri din marmura colorata in parte bine reconditionate.

Am observant ca turcii inca se ingrijesc ca vechea biserica sa fie in adusa la lumina in totalitate si chiar au afisat (probabil acceseaza fonduri), tabele cu cei raspunzatori de aceste lucrari.

Tinuta publicului mi s-a parut una foarte decenta si in mod special doamnele din Rusia bine acoperite inclusiv capul acoperit.


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 04.12.14 14:34:15
Validat / Publicat: 04.12.14 18:30:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul dinspre Antalya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

claudiu 71
[04.12.14 20:43:45]
»

@adrianbogdan -

Salut.

Si noi am vizitat in urma cu vreo cinci ani Myra si m-a impresionat atat biserica cat si toleranta turcilor fata de relicvele istorice crestine.

Dar din ce stiu eu numele oficial in Turcia nu este Biserica Sfantului Nicolae, acesta a fost schimbat in Muzeul Noel Baba:

hurriyetdailynews.com/def ... seum-2008-02-05

Un loc desigur ce nu trebuie ratat de cei ce isi petrec sejurul pe litoralul turcesc.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[04.12.14 21:58:24]
»

@adrianbogdan -

Taxa de vizitare a fost in acel moment de 15 lire de persoana

Și în aprilie anul acesta taxa de intrare a fost tot de 15 TL la care se mai adăuga, opțional, o taxă de 10 TL pentru audioghid.

Sarcofagul safantului este unul impresionant din marmura alba si desi expus publicului si nu este voie a fi fotografiat.

Nu știam că nu ar fi voie să fotografiezi. Toată lumea făcea poze din toate pozițiile. Mai greu era să fotografiezi sarcofagul fără a imortaliza și grămada de turiști din apropiere și să nu uiți să dezactivezi blițul, așa cum am uitat eu.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[04.12.14 22:20:04]
»

@claudiu 71 -

Dar din ce stiu eu numele oficial in Turcia nu este Biserica Sfantului Nicolae, acesta a fost schimbat in Muzeul Noel Baba

Nu cred că este chiar așa. În toate ofertele de excursii acest obiectiv apare, în continuare, cu denumirea de Saint Nicholas Church din Demre-Myra. Denumirea de Noel Baba am regăsit-o doar pe o statuie aflată în afara sitului, nu cea de la intrarea în biserică, care întruchipa sfântul împreună cu câțiva copii și se amintea de o anumită fundație „Moș Crăciun” din Antalya.

Cred că polemica se axează, mai degrabă, pe considerarea acestui obiectiv ca fiind muzeu și nu biserică propriu-zisă, în care se pot ține slujbe religioase, decât pe denumirea sa.

Un loc desigur ce nu trebuie ratat de cei ce isi petrec sejurul pe litoralul turcesc

Sunt perfect de acord.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[05.12.14 08:23:12]
»

@nicole33 - da ai dreptate in privinta denumirii, familia noastra este crestin ortodoxa si am pus denumirea povestioarei exact asa cum o gasim in ghidurile turistice al Biserica Ortodoxa Romana in rest va dau dreptate.

Cred ca si grecii si rusii o vad ca pe o biserica nu ca pe un sit arheologic judecand asta dupa puzderia de vizitatori piosi din aceste tari.

In privinta sarcofagului, pot spune ca l-am vazut, l-am atins, m-am rugat, dar nu l-am fotografiat pentru ca era semnalizat sa nu fotografiem.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[05.12.14 08:33:07]
»

@claudiu 71 - aveti dreptate, am explicat denumirea review-ului meu vine din ghidurile de turism ale BOR.

Vacante Placute!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[05.12.14 08:35:54]
»

@adrianbogdan - si pentru ca la noapte vine Mos Niculae va doresc sa va aduca in dar tot ce ganditi! Cu bine!

TraianS
[05.12.14 10:58:59]
»

@claudiu 71 - Noel Baba pe turceste inseamna Mos Craciun/Mos Gerila/Santa Claus... whatever.

Santa Claus, desigur ca vine de la Sfantul Nicolaie. Mai ales in tarile vestice, la baza lui Mos Craciun, sta Sf. Nicolaie.

--

Turcii au facut un marketing pe ideea asta, satul lui Mos Craciun, Biserica lui Mos Craciun etc. Asta prinde mai bine la cei din vestul Europei, dar nu atat de bine, la Grecia, Europa de Est, Rusia etc.

--

In articolul respectiv, ei spun ca au schimbat denumirea din "Biserica lui Mos Craciun", in "St. Nicholas Museum. St. Nicholas Peace Council".

Probabil ca e ceva similar cu schimbarea numelui Sfintei Sofii de catre Ataturk in Muzeu. Astfel ea nu mai este nici Biserica nici Moschee, putand astfel scapa de cererile pentru slujbe religioase din partea ambelor religii.

Probabil ca si la Biserica Sf. Nicolaie au avut de a face cu multe cereri pentru slujbe si era important sa o treaca sub o alta categorie.

Prin asta nu cred ca reneaga faptul ca acolo a fost candva o biserica.

claudiu 71
[05.12.14 11:23:13]
»

@TraianS:Ei aici mi-ai placut, exact acelasi lucru am anticipat si eu.

Ar mai pute fii o cauza si anume aceea ca taxa de intrare nu puteau sa o impuna din motive religioase si atunci au decretat, gata il facem muzeu!

Si in vest apare in multe cazuri acest asezamant precum biserica sau basilica, pe mine m-a atentionat articolul din Hürryet un cotidian cu renume si prestanta.

Totusi am apreciat toleranta si deschiderea poate un pic voalata a turcilor fata de cultura crestina.

Mos Nicolae fericit la toata lumea.

abancor
[05.12.14 12:59:19]
»

Noel Baba, pe românește Sf Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor (sau Mirei) Lichiei. Carevasăzică Myra, sau Demre, e Mira Lichiei de care tot auzim prin diverse slujbe religioase sau cu alte ocazii.

Ideea nu e dacă e denumită biserică sau muzeu, ci ce este de fapt: biserică, adică lăcaș de cult, clădire sfințită, caz în care ar trebui să aparțină unei episcopii ortodoxe care eventual să respecte anumite reguli dat fiind importanța istorică a edificiului, sau muzeu, caz în care singura legătură cu un lăcaș de cult este arhitectura. Doar niște ziduri nu formează o biserică. În cazul Sf. Sofia din Istanbul, treaba e clară, statul a declarat-o muzeu, iar înainte de asta fusese moschee, deci nu mai era biserică de mult. (După legea islamului, teoretic o moschee declarată ca atare, rămîne moschee pînă la sfîrșitul lumii, dar complicăm discuția; în plus, mocheile sînt locuri de rugăciune, nu implică vreun ritual de sfințire ca bisericile creștine, ci alte condiții, lumești). În cazul bisericii de față, treaba e nițel mai încurcată. Am găsit aici niște lămuriri stnicholascenter.org/page ... hurch-or-museum, dar care nu clarifică complet chestiunea. Se pare că e biserică, dar statul face ce vrea cu ea, nu episcopia.

TraianS
[05.12.14 14:34:46]
»

@abancor - Foarte bun linkul! Acolo e explicata mai in detaliu problema. Am aflat lucruri noi.

Se pare ca sunt 3 forte majore in joc, Republica Turca, Patriarhia Greco Ortodoxa de la Constantinopole si Rusii.

Cu un singur lucru din ecoul tau, nu pot fi de acord:

"Noel Baba, pe româneşte Sf Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor (sau Mirei) Lichiei. "

Intreaba orice turc cine e Noel Baba si niciunul nu-ti va spune ca e "Sf Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor (sau Mirei) Lichiei".

Baba - inseamna Tata

iar Noel, desigur nu e un cuvant turcesc. Wikipedia zice despre Noel:

""Noel" (or "Nowell") entered English in the late 14th century and is from the Old French noël or naël, itself ultimately from the Latin nātālis (diēs), " (day) of birth"".

Tradus word for word, e Tata Noel (sau Father Christmas). Deci si la turci e vorba tot de un mosulet cu barba imbracat in rosu, doar ca nu vine de Christmas ci de anul nou.

--

Despre obiectivul in sine, eu unul as prefera sa ramana muzeu, precum e Aya Sofia, Chora etc. Pot sa-i spuna ei cum vor. Am observat ca turistii rusi nu se pot abtine sa aprinda lumanari etc. si nu stiu daca mi-ar place sa ajunga in administratia lor.

Anyway, sper sa nu ne poarte pica Mos Niculae ca ne legam de mormantul/biserica lui si sa treaca pe la noi toti diseara.

Vorba lui Claudiu,

Mos Nicolae fericit tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[05.12.14 17:22:31]
»

Scuze, am tradus pe scurtătură, n-am vrut să fie traducerea mot a mot, ci să dau numele "oficial" al personajului cu pricina. Evident că Noel Baba e Moş Crăciun.

Rodel
[05.12.14 18:23:34]
»

Am vizitat în septembrie biserica (sau muzeul). Ghidul ne-a spus că se mai țin uneori și slujbe, de ziua nașterii și a morții Sfântului Nicolae, când au loc pelerinaje ale creștinilor. Biserica are și un magazin rusesc în care se găsesc odoare bisericești, îndeosebi icoane. Cele mai multe sunt ferecate în argint, lucrate manual, fiind foarte scumpe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda
[05.12.14 18:41:41]
»

@adrianbogdan -

Felicitari pentru articol! De retinut!

TraianS
[05.12.14 20:26:59]
»

@abancor -

Scuze,

Abancor, imi pare rau, dar nu-ti pot accepta scuzele!

Problema este extrem de serioasa si nu o putem trata... asa... cu indiferenta!

Din discutia noastra rezulta ca Mos Nicolae e Mos Craciun!

Si asa ceva nu se poate!

Am fost fraierit atatea decenii sa cred ca sunt doi mosi, cand de fapt era unul singur??

Cand spuneam poezii si-l trageam de barba pe Mos Craciun, aveam oare de a face cu Mos Nicolae?

Si atunci care e Nicolae si care e Craciun?

Nu ma asteptam la asemenea impostori!

Stiu ca AmFostAcolo are un sistem special pentru detectarea clonelor.

Fac un apel public! @Admin, @WEbmesteri, va rog interveniti!! Unde trebuie sa fac sesizarea ca sa va puneti programul in functiune?

Cineva sa ma lamureasca si pe mine!

--

P. s. Nu bagati in seama ce am scris mai sus. E posibil ca nuiaua-mi sa fi fost inmuiata in ceva licori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[06.12.14 11:21:00]
»

@TraianS -

Nu bagati in seama ce am scris mai sus. E posibil ca nuiaua-mi sa fi fost inmuiata in ceva licori.

Sistemul nostru de detecţie (clone & whatever) ne-a transformat acel "posibil" în "lasă, înţelegem/ştim"

Să-ţi fie de bine, oricum. Enjoy, e doar (şi) ziua Ta -

La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor zilei

abancor
[06.12.14 12:11:51]
»

Cel puțin noi, românii, nu i-am încurcat pe cei doi, împrejurare fericită de care am beneficiat întreaga copilărie, primind cadouri de două ori, cu ambele ocazii. Majoritatea culturilor însă, i-au amestecat pînă la confuzie, sau pînă la obținerea unui personaj rezultat din încrucișarea celor două. În deplîng pe copiii lor!

La Mulți Ani!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adrianbogdan, claudiu 71, Marian Preda, nicole33, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048449993133545 sec
    ecranul dvs: 1 x 1