ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Antalya pentru o zi

TIPĂREȘTE

Antalya pentru o zi

Pe parcursul sejurului de 14 zile din Belek (Limak Atlantis) am decis cum de altfel procedam aproape de fiecare data una-doua zile sa le alocam excursiilor sau programului din afara locatiei. Anul acesta am ales o minicroaziera cu un speed boot pe mare cu scurta escala la Side si o excursie prin tour operatorul nostru numita"Antalya by Night"in care atractia principala era o expozitie internationala de sculpturi in nisip tema din acest an fiind: Imperiile. (larasandland.com/ing/event.html).

Mentionez ca este a doua oara cand vizitam organizat Antalya precedenta vizita avand loc in urma cu 8 ani.

Pretul a fost unul promotional de 22€ de persoana si includea: transport cu autocarul, vizitarea cascadei Düden, centru istoric si bazarul timp liber independent de grup doua ore, vizitarea portului, masa la un restaurant de pe faleza unde doar bauturile trebuiau achitate si la final dupa apusul soarelui vizitarea festivalului de sculpturi din nisip. Am mai avut gratis in pachet trei sedinte de masaj la un hamam din Belek a cate 30 de minute, in prima zii am fost la hamam si am facut o sedinta de peeling restul le-am contramandat din cauza timpului care trebuia alocat cu totul vreo 4-5 ore. (transport, hamam, masaj, cel putin jumatate de ora in sala de relaxare etc. Oricum peeling recomand la oricine urmeaza sa faca un sejur de mai multe zile la mare, pregateste foarte bine epiderma de baia de soare din zilele urmatoare...

Excursia a inceput de la ora 13 si dupa ce am mai intrat pe la doua hoteluri din Belek pentru a prelua alti turisti am continuat drumul spre Antalya primul popas urmand a fii la cascada Düden.

Antalya acesta metropola din Asia mica de la poalele impozantului masiv Taurus care a ajuns in ultimii 40-50 de ani de la un mic orasel ce prin anii 60 numara 40000 de locuitori la orasul de peste 1 milion de locuitori cat are in prezent in mare parte datorita turismului. Asezarea sa cu care putine metropole din bazinul mediteranian se pot lauda a sporit deasemenea dezvoltarea aceasta ultra rapida.

Istoria sa dateaza din timpuri antice dar piatra de temelie a fost pusa de regele Attalos II din Pergamon prin 153i. Hr. numele sau fiind Attaleia dezvoltanduse de pe urma activitatilor portuare si comertului. In timpul infloritor al imperiului Bizantin era un important centru al crestinismului in aceasta zona ajungand sub stapanirea osmanilor doar din secolul XIV.

Impresii. prim contact: Soseaua D400 sau strada Mediteranei cu o lungime de 2057 km. este artera principala ce leaga sireagul de statiuni de la marea Egee, Mediterana si ajunge pana la granita iraniana, Intrarea in Antalya este strauita de o alee de palmieri si un gazon verde irigat din abundenta primul contact vizual il avem cu aeroportul Antalya Havalimani al doilea ca marime dupa numarul de pasageri din Turcia cu aproape 25 milioane in 2012. Aproape toate aeroporturile din orasele europene au curse inspre si dinspre Antalya.

Si acum vine si reversul dupa spusele ghidului ar fii singurul oras cu asa o populatie care nu are legatura de linie ferata si implicit gara. Drumul continua prin periferia orasului aici pe langa constructii moderne unele adevarate palate vedem si multe dughene, moloz cladiri de locuinte cu parterul in balarii sau parcari improvizate ceea ce ne trezeste la realitate si la locul unde ne aflam o tara orientala unde grija pentru detaliu uneori e neimportanta... Dar si unele cartiere rezidentiale ce ne-a atras atentia ghidul este ca aproaspe fiecare bloc este din constructie prevazut cu un fel de horn special pe balcon unde este zidit un mic gratar astfel ca fiecare apartament are in dotare standard o mini bucatarie exterioara...

Cascada Düden: Pornita din doua rauri ce au izvorul din munti Taurus la cca. 30km de Antalya are doua cascade, cea superioaa la 12km. de oras si cea inferioara din Lara care am vizitat-o care se pravaleste de la o inaltime de 40metri in mare. Nu are ceva spectacular in sine as spune ca este de dimensiune mica interesant este doar faptul ca se sfarseste in Mediterana. Multe vaporase poarta turisti chiar pana sub caderea de apa unde ai parte de frumoase curcubee un hit pentru fotografi. Pe o alee se intra in parcul Düden un parc mic dar foarte ingrijit aflat pe faleza marii, in jurul acestuia existand mai multe locuri amenajate de unde aveai o perspectiva frumoasa deasupra marii, deasemenea terase si restaurante dintre care foarte idilic acela unde am servit masa purtand numele Djgingis Khan. aflat nu departe de Lara Hotel. Mesele erau aranjate pe o pajiste frumoasa cu vedere spre mare singurul inconvenient era avioanele ce zburau la cateva sute de metrii deasupra si care veneau dinspre mare intr-un tact ametitor cred ca nu am stat trei minute fara a admira o noua companie aeriana. Meniul a fost soft asa sta bine unui turist cand se afla in exercitiul functiunii, aperitiv compus din paste vegetale si pui la gratar sau file de peste cu garnitura precum si un mic desert. Bauturi berea scumputa in rest totul pret rezonabil.

Centrul; A fost modernizat in urma cu vreo 7-8 ani o piata pavata cu bazalt unde troneaza o impunatoare statuie infatisindul pe Kemal Ataturk (tatal tuturor turcilor) fauritorul Turciei moderne. Mai sus cladirea unde are sediul guvernatorul Antalyei incadrata de o padure de pini si palmieri. piata centrala continua cu o insiruire de fantani arteziene care seara sunt luminate multicolor, un loc preferat al tinerilor care precum in marile orase isi demonstreaza talentele in skate-board, role sau tehnica in ale bicicletei. In partea dinspre mare o frumoasa esplanada inconjurata de o balustrada din beton de unde se intinde o panorama asupra portului vechi si a orasului ce se catara pe stancile impodobite de pini si vegetatie mediteraniana.

Nu departe se afla cladirea emblema a orasului moschea cu minaretul de 38 metri Yivli Minare una din primele din aceasta zona precum si turnul cu ceas care se interpun pe silueta muntilor Taurus mai ales spre asfintit cand orizontul se scalda in rosu ofera o imagine superba.

Bazarul: Are doua parti cel clasic cu marfa binecunoscuta si comerciantii cu care daca ai chef de cearta si negocieri ai nimerit-o la fix si Old Bazar unde te scufunzi in adevaratu lspirit oriental, covoare tesute manual, giuvaergii, cafenele tipice cu mici cerdacuri ma rog o incantare pentru un european.

Bulevardul Ataturk o artera principala strajuita de un lant de palmieri este un fel de strada de cumparaturi cu magazine cu marfa originala si produse, suveniruri turcesti. Aici se afla si ceea mai veche relicva a trecutului, poarta lui Hadrian care se continua cu zidul vechi al cetati care coboara inspre port. De-a lungul acestuia mai multe case si vile multe dintre acestea avand o arhitectura pur vestica in unele locuri te crezi in Italia. pavaj din piatra cubica baruri si cafenele ascunse cu terase cocotate prin cele mai inaccesibile locuri. Portul idilic asezat intr-o adancitura a golfului este deasemenea jur imprejur intesat cu cafenele, discoteci, etc. asezate pe cele mai abrupte maluri sub acestea plaje de dimensiuni mici amenajate cu gust o plaja ne. a atras atentia nu cred ca avea mai mult de 5x2metri iar deasupra o stanca cu o terasa suspendata pe care se putea ajunge pe un pod din lemn. Partea turistica a orasului te impinge in atmosfera de vacanta chiar daca este pe un teritoriu relativ mic cred ca 1-2 ore sunt de ajuns pentru a savura romantismul zonei.

Intrucat se facea seara s-a dat semnalul de plecare inspre ultimul punct de interes pentru noi din acea zi si anume; Festivalul international de sculpturi din nisip "Empires". Impresie de final despre oras si centru: Oras mic cu peste un milion de locuitori.

Dupa maxim 10 km. si 15-20 minute am ajuns pe celebra Lara Beach unde frumos amenajat se intndea precum un fort zidurile care imprejmuiau arealul festivalului.

in total 40 de sculpturi ale maestrilor din mai multe tari ne reprezentau personaje celebre ale istoriei precum: Alexandru cel Mare, Attila, Gingis Han precum desigur si popularul Suleyman nu stiu daca era si aici magnific sau doar frumos infatisat. Mai erau transpuse piramide Mayase, precum si emblematice constructii din China, Japonia sau Asia de sud-est. totul lucrat la mare arta de dimensiuni ce intraceau 5 metri in inaltime. Totul luminat cu leduri ce schimbau culorile alternativ precum si efecte speciale dadeau clar o intensitate in plus temei. Timp de vizitare aproximativ 1 ora, festivalul este deschis pana pe 29 octombrie si vreau sa mentionez ca in fiecare an se modifica titlul si bineinteles si tema festivalului. Interesant dar dupa 7-8 ore de hoinareala prin Antalya destul de lapidar"executat"ar fii fost mai interesant la inceputul periplului dar atunci nu era asa de enigmatic precum noaptea cu luminatie probabil.

O iesire interesanta care s-a terminat odata ajunsi la hotel ia ora23, care iti face o idee despre zona, cultura si civilizatia de aici cu bune si rele.

Sa auzim de bine.


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 01.09.13 12:43:14
Validat / Publicat: 01.09.13 17:00:22

VIZUALIZĂRI: 2651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Minaretul Yilvi Minare unul din atractiile orasului in stanga turnul cu ceas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut / vizitat în regiunea Antalya:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.22044110298157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1