ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Ruine sfinte, biserici care mor

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe lista obiectivelor propuse spre vizitare în periplul nostru prahovean figura și o biserică ruinată, destul de izolată, situată într-o comună din estul județului. Nu eram siguri că vom putea ajunge și acolo, dar pentru că drumul nostru de întoarcere acasă trecea prin Mizil, am considerat că o abatere de câțiva kilometri până la Vadu Săpat nu avea cum să ne întârzie prea mult. De la Valea Călugărească, mai înainte de a ajunge la Mizil, prin Fântânele, până la Vadu Săpat sunt numai 26 km.

Dacă vrei să afli istoria acestui loc, prin intermediul internetului nu prea găsești informații. Afli doar că așezarea este situată la poalele dealurilor Istriței, în valea râului Iștău, la 5 km de Mizil și 45 km de Ploiești. Mai afli că nu departe de sat există un sit arheologic unde se fac și în prezent săpături și cercetări.

Vadu Săpat are drumuri asfaltate, dar cu atât de multe curbe că nu le mai știi numărul. Nu vedeam pe nimeni la care am fi putut apela pentru îndrumare. În fața bisericii, o săgeată indică direcția spre primărie, așa că ne-am îndreptat într-acolo nădăjduind că măcar acolo vom găsi pe cineva care să ne dea detalii privind obiectivul căutat. Am oprit lângă o altă biserică (aflată în construcție), iar la primărie, cu amabilitate, o doamnă ne-a explicat cum putem ajunge la Biserica ruinată "Buna Vestire". Mașina a rămas lângă un mic magazin de unde am mai primit o serie de informații (inclusiv faptul că nu departe, în satul Ghinoaica, "într-o fundătură", mai există o biserică ruinată).

Biserica ruinată "Buna Vestire" - Vadu Săpat

Un urcuș - nu foarte lung și nici prea greu, pe un drumeag de pământ peste care se împrăștiase pietriș pentru a mai domoli noroaiele - se termină la cimitirul din vârful dealului. Pe partea stângă, sufocate de vegetație crescută haotic, zărim zidurile unei biserici părăsite.

Biserica "Buna Vestire" - Mărășeasca a fost construită între anii 1802-1810 de stolnicul Ioniță Mareș și soția sa Joița. Avariat la cutremurul din 1977, lacașul aflat în refacere și consolidare s-a dărâmat, apoi a fost abandonat de localnicii care își construiseră între timp o altă biserică, în sat. În prezent, obiectivul - monument istoric de arhitectură de interes național - zace în uitare, părăsit în vârful dealului cu cimitir, neștiut, departe de locul meritat în istorie.

Prin iarba încă umedă după ploaia din cursul nopții, cu picioarele îngreunate de glodul gros care nu se mai deslipea de pe încălțăminte, ne-am croit drum pe lângă rămășițele zidului de incintă și cele câteva cruci de piatră foarte vechi, cu inscripții de neînțeles pentru noi.

În biserica ruinată nu poți intra din cauza pericolului de a-ți cădea ceva în cap, dar și din cauza lăstărișului care crește atât de încâlcit în apropierea zidurilor surpate. Doar printr-o fereastră acum fără geam, săltând pe vârfurile picioarelor, poți vedea și fotografia interiorul. Pictura murală se menține încă foarte bine pe porțiunile de zid rămase pe verticală, stranele deteriorate încă mai supraviețuiesc, iar sub privirile blajine ale sfinților bălăriile cresc în biserică, înalte, tot mai înalte cu fiecare an care trece.

Biserica "Cuvioasa Parascheva" - Ghinoaica

În Vadu Săpat, vânzătoarea de la magazinul sătesc de unde începuse aventura noastră pe drumul noroios către biserica ruinată, ne-a informat că și în Ghinoaica - sat aflat la o aruncătură de băț de acolo - "într-o fundătură" - mai există o biserică ruinată. Așadar, pentru că nu era departe (2 km), am decis să mergem și acolo.

Așezată lângă șosea, dar într-un loc nepopulat, am găsit repede Biserica "Cuvioasa Parascheva" din Ghinoaica. Deși nu era semnalizată în nici un fel, am recunoscut-o din descrierea care ne-a fost făcută. Dincolo de un zid de incintă, ruinat și el, cu o poartă metalică albastră, bine ferecată, se zărește biserica. Bineînțeles, nereușind să trecem dincolo de poartă, am privit-o și am fotografiat-o doar de lângă zidul de incintă.

Clasificat ca monument de arhitectură, lăcașul construit în 1804 încă păstrează cele două turle. Preluată de pe internet, redau pisania pe care noi nu am reușit să o vedem: "Leat 1804 Mai 1: această sfântă și dumnezeiască biserică unde se cinstește hramul Cuvioasa Parascheva, Sfântul Nicolae și Înălțarea Domnului Iisus Hristos din temelie este zidită și înfrumusețată precum se vede de robul lui Dumnezeu dumnealui Ghinea Speteanu Bivu Velu Ceaușu Ageicu".

Biserica în formă de cruce este acoperită cu tablă, are ferestre mici, arcuite în partea superioară și un mic pridvor închis, în partea de vest. Turla de deasupra naosului este circulară, iar cea de pe pronaos, hexagonală, mai mică, îndeplinește și rol de clopotniță. Am aflat că în prezent biserica are un singur clopot care înlocuiește pe cele două jefuite de nemți în primul război mondial. Am mai aflat că pictura executată de meșteri necunoscuți încă se mai păstrează deși are vizibile urme de deteriorare. Neputând pătrunde în biserică, nu am văzut pictura și nici mormântul ctitorului Ghinea Speteanu. În schimb am văzut în partea stângă a intrării, lângă zid, crucea de piatră care marchează mormântul soției ctitorului, Parascheva.

În această curte acum părăsită, în fosta casa a ctitorilor, a funcționat multă vreme școala primară, învățător fiind chiar preotul satului. Acum nu mai există nici urmă din această construcție. Deși de-a lungul timpului s-au mai făcut unele îmbunătățiri și reparații, în prezent Biserica "Cuvioasa Parascheva" - Ghinoaica este în stare avansată de deteriorare și necesită lucrări de consolidare și reparații. Dacă se vor face, când se vor face… rămâne de văzut.

În comuna Vadu Săpat știam că există un șantier arheologic unde în anotimpul călduros mai mulți specialiști încearcă să aducă la lumină alte și alte dovezi ale străvechii civilizații din aceaste locuri. Zona Budureasca unde s-au descoperit urme ale unor așezări din neolitic și din epoca bronzului, prezenta pentru mine un interes aparte. Știam că terasele pârâului Budureasca cuprind 31 de situri arheologice, cea mai densă grupare umană străveche din Dacia. Am vrut să ajungem acolo, dar pentru că nu este posibil accesul motorizat până aproape, ultimii trei kilometri trebuind să fie luați la picior, am abandonat. Nu distanța ne-a înspăimântat, nici faptul că timpul era cam la limită, ci faptul că drumul trebuia parcurs prin câmp, pe cărări poate noroioase în urma ploii abundente din noaptea precedentă. Și… cărasem destul noroi pe picioare până sus, în deal, la cimitir. Glumind, soțul meu spunea că dacă am fi călcat și peste paie, fiecare picior făcea de un chirpic.

N-am fost la situl arheologic Budureasca, în schimb am făcut un popas la Crama Budureasca, în inima podgoriei Dealu Mare, printre întinsele culturi de viță de vie, unde am degustat licoarea zeilor (doar eu) și am cumpărat câteva sticle cu vin. Crama Budureasca este ușor accesibilă fiind poziționată chiar la șosea.

Ne-am continuat drumul spre Mizil, oraș de care ne mai despărțeau doar câțiva kilometri. În minte și în fața ochilor încă dăinuiau imaginile celor două biserici ruinate vizitate - bisericile care plâng.

Dacă la acestea adaug alte două pe care le-am văzut și despre care am amintit anterior - Biserica Galbenă "Sf. Nicolae și Sf. Dumitru" - Arioneștii Noi și Biserica de lemn "Nașterea Maicii Domnului" - Valea Seman aflate lângă Urlați (vezi articolul Urlați și împrejurimi), pot concluziona că "Drumul Vinului" nu este presărat doar cu conace frumoase (care te pot găzdui în condiții de mare lux sau care îți pot oferi rafinate și de neuitat degustări de vinuri), cu lăcașuri de cult bine amenajate (cu agoniseala enoriașilor sau cu fonduri europene) sau cu muzee bine puse la punct unde ți se pretend taxe exorbitante pentru fotografiere.

Tot aici, în această zonă, dacă ai dispoziție să vezi și așa ceva, sunt ruine sfinte și biserici care mor încet, încet, plângându-și durerea în tăcere și în singurătate. Fiecare ploaie sau furtună, fiecare iarnă care trece, mai smulge o bucată de acoperiș, mai face să pice niște tencuială... Cu sfinți cu tot!

Biserica "Sfântul Nicolae" - Schiau

Neștiind de ea atunci, la Biserica "Sfântul Nicolae" - Schiau nu am ajuns. Tocmai pentru că nu este cunoscută, pentru că această biserică moare și ea în tăcere, fiind parcă și mai aproape de colaps decât celelalte, îmi permit să completez rândurile de față cu câteva informații culese după întoarcerea noastră din periplul prahovean.

În nordul comunei Valea Călugărească, înaintând pe același drum îngust pe care se ajunge și la Conacul Matac, în satul Schiau, încă mai dăinuie ruinele unei biserici care ținea de o mănăstire de călugări, activă acum aproape 200 de ani.

În prezent satul este aproape pustiit, cu doar câteva case bătrânești.

Se spune că primii călugări s-ar fi stabilit aici în urmă cu 600 de ani, așezarea numindu-se pe atunci "Valea Călugărenilor", abia mai târziu numele metamorfozând în "Valea Călugărească". Se mai spune că în lăcașul de la Schiau s-a slujit până în 1987 când, datorită stării avansate de degradare, nu s-a mai oficiat în interior. În următorii cinci ani s-au mai făcut doar slujbe de înmormântare, afară, lăcașul fiind deja primejdios. Micul cimitir situat alături de biserica ruinată este locul de odihnă veșnică a călugărilor și preoților care au slujit aici, dar și a unor săteni. În acest cimitir sunt înmormântați mama preotului și prozatorului Gala Galaction (cu numele real Grigore Pișculesu), dar și fratele acestuia - Dumitru Pișculescu.

Se pare că s-au încercat niște demersuri pe lângă Patriarhia Română, dar… Biserica "Sfântul Nicolae" - Schiau înălțată prin efortul credincioșilor, acum la o distanță considerabilă de vatra satului, a fost abandonată. Construindu-și în mijlocul localității Valea Nicovani o nouă biserică, din cauza poziției nefavorabile, dar și a faptului că sătenii nu puteau susține financiar ambele lăcașuri, vechea biserică a fost tot mai puțin folosită ajungând astăzi o deplorabilă ruină. Priviți imaginile atașate, preluate din internet! Nu-i așa că înfioară?

P.S. A nu se face confuzie între Schiau - localitatea componentă din sudul orașului Urlați (aflată la 9 km de Valea Călugărească) și Schiau - cătunul aflat la 6,6 km nord de Valea Călugărească, prin Valea Mantei.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.07.18 22:56:18
Validat / Publicat: 21.07.18 00:55:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2491 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ghinoaica - Ruinele Bisericii "Cuvioasa Parascheva".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[21.07.18 07:20:09]
»

Interesantă zona prin care te preumbli. Nu numai ea este împânzită de vechi lăcașuri de cult lăsate în paragină. Peste tot în țară sunt.

Bisericile, ca și oamenii, au o viață, mai lungă sau mai scurtă. Fiecare si-a avut rostul ei, menirea ei și și-a îndeplinit utilitatea față de enoriașii săi. Localnicii și-au ridicat altele noi. Așa au preferat ei și nu trebuie să-i judecăm.

O biserică veche, dar fără altă importanță decât cea de utilitate publică și care nu este declarată a fi de patrimoniu, nu trebuie să ne mire că stă în paragină. Ele nu sunt supuse demolării, ci lăsate să se năruiască de la natură.

Aștept impresii de la Mizil. Mulțumesc și numai bine!

doinafil
[21.07.18 09:47:21]
»

@iulianic: Îmi place cum ai spus undeva în articol că acestea sunt biserici care „plâng”!

Așa este, plâng și nu le-aude nimeni, sunt departe de oamenii zilelor noastre, că sunt simplii enoriași sau fețe bisericești decidente!

Nici nu cred, la starea de plâns în care se află, că s-ar mai putea reface!

Felicitări că încerci să ne aduci aminte că se ruinează o parte din istoria bisericilor românești!

crismis
[21.07.18 10:06:57]
»

@iulianic: Impresionant! Nu știu dacă putem noi, oameni de rând, să facem mai mult pentru aceste "biserici care plâng" ruinându-se, decât a vorbi despre ele și a le fotografia, pentru ca astfel să le păstrăm veșnic în memoria comunității! Adică exact ceea ce faci tu, chiar dacă doare, știu prea bine. Felicitări pentru acest lucru!

Citind articolul tău, mă gândeam la bisericuța de lemn din vechiul cimitir al satului prahovean Chiojdeanca, unde obișnuiam să mă joc, copil fiind, cu verii mei. Ce s-o fi ales de ea?! Am pe cine să întreb, dar nu cred că mai știu nici ei, așa împrăștiați prin lume cum sunt!...

iulianicAUTOR REVIEW
[21.07.18 11:21:01]
»

@mihaelavoicu: A, da, nu numai în zona la care fac referire sunt vechi lăcașuri de cult lăsate în părăsire. Am mai văzut și altele. Acum, scriind despre zona Dealu Mare, am povestit despre cele văzute acolo. Nu este o critică adusă nimănui, ci doar o constatare și o reliefare a acestei stări de lucruri. Prea zac în uitare, neștiute de nimeni!

De mult, pe la începuturile mele pe AFA, am scris un articol despre mănăstiri aflate în ruină. Unele s-au refăcut sau se refac, altele își construiesc biserici noi, alături, lăsând ruina ca o dovadă a vechimii așezământului, ca o atracție pentru vizitatori…

Impresii de la Mizil? Știi, desigur, că Mizil nu este un oraș turistic. Pentru a închide cercul prezentării periplului nostru prahovean, probabil că voi scrie câteva cuvinte și despre Mizil. Mai ales pentru că nu prea umblă călătorii noștri AFA pe acolo. Sunt locuri mai interesante de văzut acum, vara.

iulianicAUTOR REVIEW
[22.07.18 09:19:16]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou! Nu, în starea la care au ajuns, la multe dintre aceste biserici nu se mai poate face nimic, dar nici nu se vrea. Ele sunt lăsate să se surpe în voie pentru că – zice-se – e mare păcat să dărâmi o biserică.

@crismis: Cu siguranță, noi oamenii simpli nu putem face nimic pentru bisericile care plâng. Aducem doar la cunoștința publicului larg o stare de fapt.

Cât despre factorii decidenți de care amintea @doinafil… am văzut (nu neapărat în zona pe care tocmai am vizitat-o) pe porți sau la intrarea în multe bisericuțe care abia își mai duc zilele necesitând ele însele reparații și consolidări, afișul cu "Sprijiniți construirea Catedralei Mântuirea Neamului".

Yolanda
[22.07.18 10:12:49]
»

Am adus SB! Nu ploaia! Lăsând gluma la o parte mi-a placut rw-ul. Fiecare fiinta sau lucru lasă o urma pe pamant, depinde și de noi cât va dăinui aceasta urma. Călătorii multe și frumoase.

Michi
[22.07.18 10:21:32]
»

Nu pot decât să te felicit pentru iniţiativa de a ne prezenta câte un judeţ pas cu pas, cu obiective bine întreţinute şi cu altele lăsate să moară sub povara vremuerilor şi al desinteresului. Sunt aici pe AFA 4-5 documentarişti, nu le dau numele că or fi 6, pe care îi citesc cu plăcere şi care scriu altceva decât despre mare, plajă şi căi bătute.

crismis
[22.07.18 10:58:12]
»

@iulianic: Am întâlnit și eu afișul cu pricina în multe locuri! Și de fiecare dată m-au apucat toți dracii (cu toate că mă aflam în vecinătatea lui Dumnezeu). Refuz să înțeleg acest demers grandoman, când - vorba 'ceea - "țara arde și baba se piaptănă"!

mihaelavoicu
[22.07.18 13:11:44]
»

@crismis: Corect!

iulianicAUTOR REVIEW
[22.07.18 19:02:22]
»

@Yolanda @Michi @crismis: Vă mulțumesc pentru ecouri și pentru aprecieri!

mishu
[24.07.18 21:16:06]
»

@iulianic: Trist dar frumos. Felicitari, votat cu mare drag.

MioritikPHONE
[06.08.21 01:12:58]
»

Sunt locuri ce se sting încet și locuri ce renasc.

Poate va avea, totuși, un viitor.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.08.21 09:22:33]
»

@Mioritica: Și uite-așa, după mai bine de 3 ani, mă faci să-mi recitesc un articol scris din suflet, despre locuri care atunci au lăsat adânci urme în gândurile mele.

În afara obiectivelor despre care am scris în articolul de față sunt - cu siguranță - încă multe alte biserici care mor încet, încet, năruite de vânturile și de ploile care le mai smulg câte o bucățică de zid. Am descoperit și dintre cele care se refac sau ale căror ruine sunt bine conservate.

Timp să avem, vreme bună și condiție fizică pentru a ajunge la ele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[06.08.21 09:47:02]
»

@iulianic: E o poveste întreagă cu o comunitate de germani de lângă Tulcea care a plecat "înapoi în rai". Și biserica lor stă să cadă. De când vreau să scriu despre asta...

iulianicAUTOR REVIEW
[06.08.21 12:23:12]
»

@Mioritica: Este vorba - cumva - de Biserica Germană din satul Malcoci de lângă Tulcea? Cu mulți ani în urmă, în drum spre Murighiol, am văzut de la distanță monumentul, de fapt o ruină gata să se prăbuşească. Inaccesibil, năpădit de iarbă înaltă şi de ciulini, turnul care se vede de la mare depărtare este ros de vreme, fără geamuri şi cu acoperişul deteriorat. Construită în 1880 de comunitatea germană care vieţuia pe atunci în zonă, biserica a dăinuit chiar şi după ce a fost abandonată de populaţia germană care a părăsit masiv localitatea în timpul războiului, apoi după 1990.

Dacă deții mai multe informații, aștept cu nerăbdare articolul tău.

MioritikPHONE
[06.08.21 12:42:19]
»

@iulianic: Ou, daaaa, ăia e.

Nu pun articol aici că nu am fost și nici nu am planuri prea curând. Am ajuns doar în Tulcea și Murighiol plus Gorgova, prin Malcoci doar am trecut pe șosea, nu m-am oprit. Este vorba despre un studiu etnic mai amplu. Populația germană a ajuns la Malcoci fiind strămutată din Transilvania, cum aveau obiceiul autoritățile să se joace în vremea aia. Mai nou am aflat de un grup din Timișoara strămutat în Bărăgan, tot cam pe vremea aia, un grup din Dobrogea dus la Bicaz și tot așa. Li se dădea un perimetru și erau păziți să nu iasă de acolo. Dacă încercau să iasă, erau împușcați. Rușii au fost chiar mai extremiști. Au dus un grup pe o insulă, la cercul polar, în pustie, nu pe o așezare veche, ca să întemeieze ceva așezare acolo. Dacă intrau în apele înconjurătoare să fugă, erau împușcați. Același scenariu ca la noi. Doar că la cercul polar era frig, nu aveau adăpost, nu aveau mâncare, nu creșteau plante, a fost canibalism masiv, s-au mâncat unii pe alții.

La Malcoci, nemții aduși erau gospodari și gospodăriile lor erau vizibil mai prospere.

În al 2-lea război, Germania a inițiat programul "înapoi în Reich", oferind cetățenilor germani din diaspora lor să se întoarcă în Germania lor pură. Comunitatea din Malcoci s-a folosit de oportunitate și a migrat masiv. Românii nu înțelegeau de ce pleacă ei toți și nici nu știau ce este Reich astfel, i-au întrebat și la răspunsul: plecăm "înapoi în Reich" (așa se numea programul de repatriere), românii înțelegeau "înapoi în rai" neștiind ce este Reich. Așa i-a rămas numele. Astfel, Malcoci a rămas aproape pustiit și biserica în paragină, cum se poate vedea și acum.

Interesant, comunitatea din Malcoci a fost adusă de pe undeva din Țară Făgărașului dar înainte să ajungă în Dobrogea, a fost dusă câteva zeci de ani pe undeva prin Ucraina.

Scriu din amintiri, pot fi inadvertențe cu realitatea dar în mare, cam asta e povestea

MioritikPHONE
[06.08.21 12:50:30]
»

@iulianic: Iar Dobrogea are multe localități puse pe ziduri vechi, găsești ruine peste tot, pe câmpuri, în curte la dispensar, în curte la săteni, la marginea lanurilor, nu sunt doar Enisala și cele câteva cetăți pe care le știm noi. Sunt ruine peste tot, chiar și prin ostroave.

O sistematizare aproximativă au arheologii și nici ei foarte clar. Turistic, nu este promovat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diegis
[29.06.22 23:34:31]
»

Biserica din Schiau, a intrat într-un stadiu de refacere prin bunăvoința doamnei notar Aristița Adina Ioniță. youtu.be/vNxdK4Hni_E

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Diegis, doinafil, iulianic, Michi, mihaelavoicu, Mioritik, mishu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080123901367188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1