ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Măldărești, cule cu elemente tradiționale oltenești

TIPĂREȘTE URM de aici

În, vezi impresii, vorbeam despre prima cazare și despre circuitul din vara aceasta. În prima zi am vizitat mai multe obiective printre care și culele de la Măldărești

Măldărești, sat și comună în județul Vâlcea, se află pe Drumul Național DN 65C la circa 4 kilometri de Horezu. Satul are o poveste frumoasă, Tudor Maldăr, căpitan în armata lui Mihai Viteazu, este luat ostatec de tătari. Fiica hanului, Muhibe, se îndrăgostește de el și împreună reușesc să fugă în Țara Românească, stabilindu-se și clădindu-și căminul în acest loc, care va fi numit Măldărești.

Are câteva obiective turistice ce trebuie văzute, Casa Memorială I. G. Duca, Culele Duca și Greceanu, reunite în Complexul Muzeal Măldărești, Biserica Sf. Nicolae și, în Măldăreștii de Jos, la circa 2,5 kilometri, Biserica de lemn Sf. Dumitru.

Culele, denumirea vine din turcescul kule, adică turn, sunt locuințe-turn, clădiri fortificate cu ziduri groase, ferestre mici, guri de tragere, pivnițe foarte mari și foarte solide, construite să țină piept atacurilor, în special turcești, unde, funcție de proviziile de apă și mâncare, se putea locui baricadat chiar două, trei luni. "Culele sunt, alături de biserici, printre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc. Au fost destul de multe, atâtea câte erau necesare, dar au rămas foarte puţine, cu toate că pentru cultura noastră ar fi fost importante. Cele care acum mai sunt, mai mult ca sigur ele doar supravieţuiesc... ", spunea arhitectul Pavel Popescu. La noi astăzi sunt mai puţin de 20, cele mai multe în Oltenia și zonele ei limitrofe.

Complexul Muzeal Măldărești ce face parte din Patrimoniul Cultural Național deține trei clădiri și peste 3.000 de obiecte etnografice de mare valoare, port, textile, lemn, ceramică din zonele Horezu, Slătioara, Dăiești, Oboga, și unele obiecte ce au aparținut familiei Duca printre care o colecție de 20 de tablouri, mobilier, fotografii, cărți…. Taxa de vizitare a complexului este de 10 lei de persoană adultă, pentru cei ca noi, aflați în vacanță permanentă, 7 lei de persoană.

Este amenajat într-un cadru natural pitoresc românesc ce se integrează perfect cu cele trei clădiri, exemplare tipice ale arhitecturii românești în care se împletesc armonios elementele țărănești din zonă cu elementele unor construcții cu caracter de fortificații.

Casa Memorială I. G. Duca, prima vizitată, acolo aflându-se personalul muzeului și casa de bilete, a fost construită în 1912 drept casă de vacanță de cunoscutul politician, prim ministru al României asasinat în decembrie 1933 de fasciștii din Garda de Fier. Mai târziu văduva Duca a donat-o, împreună cu cula, statului român care le-a amenajat ca muzeu.

Am intrat în imensa curte cu gazon şi alei pietruite, cu aranjamente florale și, în mijloc, cu un rond mare cu flori, flori erau și în cerdacul casei, casă de ţară fără etaj, de un alb strălucitor, ce se remarcă în primul rând prin bun gust și simplitate, modestie și autenticitate.

Din Cerdacul plin de flori am mers în Sufrageria cu un frumos covor oltenesc și soba de teracotă încastrată într-un perete pentru a încălzi două camere, specific local. Am mers apoi în Dormitorul în care mi-au plăcut macatul de pe pat și covorul lucrate manual din lână în modele diferite, câteva poze și am trecut în Camera de lucru a cunoscutului om unde se mai păstrează câteva obiecte din acea perioadă, mobilierul, un telefon și un ceas, câteva ziare, un tablou, pălării de paie, …. Au urmat Camera pentru Cafea și un Salon cu mobilier vechi, cu covoare și carpete oltenești, apoi un Coridor unde erau expuse câteva din tablourile familiei. Ultimul văzut a fost un Salon de Epocă, mobilat ca și celelalte camere.

Am revenit pe cerdac, câteva poze spre împrejurimi și am păsăsit casa-muzeu cu senzația, dată de biroul gata de lucru, de mobilierul masiv, cuverturile vechi și covoarele oltenești, că proprietarul este pe acolo, că trebuie să vină să ne întîmpine….

Sub această impresie am plecat spre următoarea noastră destinație Cula Duca, aflată în aceeași curte, ridicată în anul 1812 de un Măldărescu. Este o clădire dreptunghiulară cu 3 nivele în care intrând pe o Ușă de lemn se coboară puțin în Pivnița solidă, cu stâlpi ciopliți și grinzi masive din lemn. Pe o Scară pictată pe plafonul ei am urcat la etajul întâi în Sala ce precede Iatacul locuinței. Ceva poze și am urcat, admirând și pozând tavanul pictat în trei tablouri cu motive decorative, la etajul al doilea într-un vast Cerdac, unde sunt două Odăi și o Cameră mai mică, locuite odinioară de familie. Cula are și o extindere, pe trei nivele, care adăpostește Anexa sanitară.

Cula este bogat împodobită în interior, tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale, personaje și animale fantastice, iar sobele cu olane, coloane realizare din lut ars prin care circulă fumul din sobă, precursorul recuperatoarelor de căldură de azi, au forme variate și sunt frumos ornate. Mobilierul, covoarele cu specific local măresc valoarea și frumusețea culei.

Rolul defensiv al culei este dat de meterezele aflate la toate nivelele, chiar și în parapetul foișorului, de ușa de acces solidă și întărită, de chepengul ce blochează scara.

Mai multe poze și am parăsit cula și curtea pentru a merge la Cula Greceanu unde a trebuit să așteptăm ca doamna care ne însoțise în cealaltă culă să vină să descuie.

Între timp am văzut Biserica Sf. Nicolae, pe afară, era închisă la acea oră, veche de prin ultimul sfert al secolului 18, ctitorită tot de un Măldărescu, un adevărat monument de arhitectură românească.

Au mai venit câțiva vizitatori, a venit și doamna, ne-a deschis Cula Greceanu, cea mai veche culă din țară. Construită în anul 1516, a fost și locuința căpitanului Maldăr, refăcută spre sfârșitul secolului 18 tot de familia Măldărescu, iar în prima parte a secolului 19 ajunge la familia Greceanu ce o deține și astăzi.

Cula are trei nivele. Pivnița de la nivelul 1, cu acces separat din exterior, are trei încăperi, Camera de sub turn construită din bolovani ce are guri de tragere, alte două încăperi, Depozite, construite din cărămidă au ferestrele traforate în piatră.

Printr-o Ușă puternic întărită se ajunge la Scara interioară pe care am urcat în Logia de la nivelul 2 de unde am intrat în Camera din turn, cea de deasupra pivniței vechi, cu ușă și ferestre întărite cu drugi de lemn. De aici pe o Scară mobilă se urcă în Ascunzătoarea din tavan, închisă printr-un chepeng unde se retrăgea familia în caz de pericol. Este o scară aproape verticală, am urcat pe ea până aproape de capăt dar nu am avut curaj să ajung sus, era o porțiune în care trebuia să te sprijini de zid și să ai putere în mâini, am pozat ce este acolo sus... La acest nivel se află și Camera de primire din care se trece în Camera de familie unde pictoriţa Olga Greceanu a pictat o frescă cu portretele familiei Măldărescu din care se remarcă un frumos cuplu tânăr, căpitanul Tudor și Muhibe, puteți să-i vedeți într-o poză. Cum îi descoperiți?!?!

La nivelul 3 se află două Camere de locuit, un Cerdac cu frumoase arcade și Ascunzătoarea cu mici ferestre ce se blocau cu obloane solide, aici se strângeau, în timpul atacurilor, membrii familiei.

Camerele sunt văruite simplu în alb ca și exteriorul culei, sunt împodobite cu mobilier vechi și obiecte tradiționale românești, cu tablouri și portretele familiei Măldărești, au sobe, tot albe, cu olane, specifice zonei.

Culele erau răcoroase, puțin stresante prin soliditatea lor, dar plăcute și deconectante prin ce arătau în interior și exterior, vizita durase mai mult de o oră, eu aș mai fi stat dar timpul nu sta, mai aveam ceva de mers și de văzut în acea zi.

Dacă Cula Duca este mai mare, mie mi-a plăcut mult și Cula Greceanu, cu acoperișul ei deosebit, cu ascunzătoarea ingenioasă… Mulți turiști renunțau să o vadă, noi am stat mai mult până a venit ghida dar nu am regretat… iar cadrul natural cu arbori și multă verdeață a fost un bonus binemeritat pentru acea vizită.

A fost prima dată când am văzut Măldăreștii și culele lui, …. mai văzusem marea culă de la Curtișoara, cu mulți ani în urmă, de atunci am fost impresionată de arhitectura ei și mi-am propus să ajung și aici, …. merită să fie văzute de cât mai mulți din cititorii acestor impresii și nu numai de ei…


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Culele sun amplasate într-un frumos cadru natural, sunt foarte aproape una de alta... sunt deosebite, unice în felul lor...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.10.20 21:48:54
Validat / Publicat: 24.10.20 22:42:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 1855 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Măldărești, Pe aleea ce duce la Cula Duca, culă mare, masivă...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65700 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[25.10.20 07:22:45]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianbogdanPHONE
[25.10.20 07:33:58]
»

Neața!  

Un tur de kule am facut si noi in vara lui 2019, nouă ne-a plăcut, ghidajul -o doamnă... olteanca care vorbea din suflet, bravo ei.

Toate cele bune! ​

micutzuPHONE
[25.10.20 14:55:33]
»

Salut. Citit si votat cu placere reviewul dumneavoastra. Am trecut de foarte multe ori prin zona dar ca un facut, nu am gasit niciodata timp pentru a le vizita. Cu prima ocazie promit sa le vizitez si eu, articolul fiind o pledoarie de nota 10 pentru acest obiectiv. Vacante si calatorii frumoase va doresc si nu in ultimul rand, multa sanatate.

mihaelavoicu
[25.10.20 15:01:23]
»

O calitate a scrisului și niște poze excepționale! Eu am văzut culele astea prin anii 80. Desigur, nu mai rețin aproape nimic, dar îmi este clar în memorie un carpet oltenesc așezat pe masa din sufragerie, nu mai știu la care din ele, dar I. Gh. Duca era, nu Greceanu. Era fascinant! Am luat ideea la căsuța de la țară, pentru masa de pe terasă.

Sănătate și să auzim de bine!

krisstinnaPHONE
[25.10.20 17:42:05]
»

@mprofeanu:  Deosebit de frumoase sobele dar și covoarele.  N-am vizitat nicio culă, niciodată. Ca un făcut, nu am avut timp, mereu aveam altceva in plan​​

​​Felicitări pentru articol! Dar și pentru poze

​​

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.10.20 18:50:10]
»

Casa bunicilor mei la care revenim cat de des putem se afla in judetul Valcea, la circa 30-35 km. de Horezu. Am fost de mai multe ori la Complexul Muzeal Maldaresti, am trecut si vara aceasta pe langa el, in drum spre Govora, dar ne-am oprit doar sus, la Olari, pentru o vizita la un atelier de olarit, in cautarea unor cadouri oltenesti autentice.

Cu ceva vreme in urma, in timp ce vizitam Cula Duca, am aflat de la ghida noastra ca la Maldaresti au poposit multe personalitati contemporane cu I. G. Duca. Regina Maria obisnuia sa vina vara in vizita la Maldaresti, in Cula Duca avand mereu pregatita o camera de oaspeti. Mica, austera, impodobita cu covoare oltenesti tesute la Manastirea Hurezi... exemplu de modestie, simplitate si bun gust. Minunate povesti ascund culele valcene, dintr-o epoca ce nu se mai intoarce niciodata.

Ma bucur ca v-a placut la Maldaresti, judetul Valcea are multe comori turistice, ca de altfel, tara noastra intreaga! Multa sanatate va doresc!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:07:44]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:10:50]
»

@adrianbogdan:  Este aceeași persoană, ne-a povestit și nouă frumos! Mă bucur că ați fost acolo!

Cu drag, !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:15:41]
»

@micutzu:  Mă bucur dacă articolul meu ți-a atras atenția asupra acestui obiectiv turistic și te vei opri să-l vizitezi, merită, este altceva...

Aceleași gânduri frumoase îți doresc! ​  

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:22:46]
»

@mihaelavoicu:  Carpetele și covoarele oltenești sunt deosebite... și mie îmi plac foarte mult! Căsuța de lângă Ploiești aranjată în stil tradițional românesc, frumoasă inspirație...  

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu drag, ​​!  

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:28:09]
»

@krisstinna:  Sigur le vei vedea pe acestea sau pe altele... și mie mi-au plăcut sobele cu olane, uitasem, așa mi-am adus aminte de ele... Carpetele și covoarele nu se pot uita, mi-am adus aminte de Tismana văzută cu ceva timp înainte...

Mulțumesc frumos pentru ecou!​

Cu mare drag,  !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.10.20 20:38:16]
»

@Floria:  Citit cu mare plăcere completarea ta la acest articol, despre Regina Maria și vizitele ei acolo! Frumoasă această Oltenie de sub munte, frumos județul Vâlcea!

Regina Maria m-a fascinat, am avut România Mare și datorită eforturilor ei. Am văzut Balcicul acum 2 săptămâni, era pentru prima dată, m-a impresionat prin gust, simplitate dar și frumusețe și atenție la orice detaliu...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mare drag, ​​!  

tata123 🔱
[27.10.20 15:26:34]
»

@mprofeanu:  Culele, ca model arhitectural, sunt fascinante! O simbioză perfectă între forma dură a unei fortificații și esteticul și confortul unei locuințe boierești. Farmecul pridvoarelor sprijinite pe coloane și înroșite de mușcate este deplin. Din păcate mai există puține cule în România și dintre acestea doar vreo 4-5 în stare mai bună. De altfel, cula Greceanu este retrocedată, ea a rămas deschisă publicului în urma unei înțelegeri cu moștenitorii. Cula Cernătești se află în proces de restaurare, iar cula Cioabă-Chintescu tocmai a fost salvată de la distrugere de o organizație non-profit.

Așa cum scria și @Floria mai sus Regina Maria a fost îndrăgostită de această zonă și oamenii care trăiau aici, a vizitat de mai multe ori casa și cula cumpărată de I. G. Duca, a mers la mănăstirile și bisericile din zonă, s-a plimbat pe cheile Bistriței etc. Regina Maria consemna referitor la zonele vâlcene: ... din toate locurile frumoase ale țării mele, aceasta este cea mai dragă sufletului meu de artist. ​

Vizitați culele de la Măldărești - sunt monumente inedite, încărcate de istorie. ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.20 20:59:43]
»

@tata123:  Ai scris atât de frumos și de documentat, cu multe completări și noutăți încât nu am ce să mai adaug decât mulțumesc frumos pentru un așa ecou!  

Culele m-au fascinat demult timp de când am vizitat Muzeul de la Curtișoara, era înainte de 90  și am mai fost acolo și mai târziu, ... m-au uimit și construcția caselor țărănești cu etaj pe modelul culelor boierești... ceva unic

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[17.11.20 13:23:20]
»

@mprofeanu:  Am citit zilele trecute că la sfârșitul lunii octombrie Consiliul Județean Vâlcea a demarat procedurile de achiziționare a Culei Greceanu (circa 400.000 Euro) prin exercitarea dreptului de preemțiune, drept transferat de la Ministerul Culturii (ramnicuvalceaweek.ro/cons ... a-cula-greceanu).

Într-un raport pe trimestrul III înaintat de instituțiile publice de cultură către Consiliul Județean Vâlcea, Complexul Muzeal Măldărești anunță începerea mutării mobilierului și obiectelor din Cula Greceanu. Poate că demararea procedurilor de achiziționare și căderea de acord asupra prețului după evaluare va întrerupe acțiunea de mutare și noi, turiștii și iubitorii de frumos, ne vom bucura în continuare de acest model arhitectural deosebit - Cula Greceanu.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.11.20 23:57:36]
»

@tata123:  Am citit articolul și m-aș bucura dacă Cula Greceanu va rămâne în circuitul turistic, este ceva deosebit! 

tata123 🔱
[22.04.21 12:51:28]
»

@mprofeanuVești: O informație prețioasă, în ton cu ilustrația muzicală a zilei! Consiliul Județean Vâlcea și-a exercitat dreptul de preemțiune la cumpărarea culei Greceanu, după renunțarea Ministerului Culturii. În bugetul pe anul acesta sunt prevăzuți bani pentru această bijuterie arhitecturală, așa cum reiese din spusele domnului din filmulețul de aici: pe FB. Și ar veni vremuri bune și pentru cula Duca care ar urma să fie restaurată cu fonduri bănești europene.

Să fie cu noroc! ​ 

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.21 10:12:34]
»

@tata123:  Mă bucur dacă aceste comori unicat pentru țara noastră vor fi păstrate și restaurate. Sunt una lângă alta, atât de frumos așezate, într-un cadru natural deosebit! Am văzut filmulețul și să fie într-un ceas bun!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Floria, micutzu, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCulele boierești de la Măldărești [Vâlcea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074131011962891 sec
    ecranul dvs: 1 x 1