GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce în urmă cu un an mă dădusem huța-huța cu Huțulca în Bucovina de la Vatra Moldoviței până la Argel, anul acesta a venit rândul Mocăniței Maramureș. A fost o excursie opțională în cadrul circuitului organizat de o agenție de turism din București, pentru care am plătit suplimentar 100 de lei.
Punctul de plecare în acest traseu este orașul Vișeu de Sus, situat la circa 100 km est de Baia Mare, la o altitudine medie de 427 m, între Munții Maramureșului și Munții Rodnei și la confluența râurilor Vișeu și Vaser. La fel ca alte așezări din zonă, și acesta are o istorie îndelungată, fiind atestat documentar din 1365, când a fost menționat într-un act emis de cancelaria regelui maghiar Ludovic de Anjou.
Povestea Vișeului se suprapune peste cea a pădurilor care îl înconjoară, exploatate, spun legendele, de mai bine de 1000 de ani, când un tată, după ce și-a pierdut fiul, doborât de un copac pe care îl tăia, a hotârăt să ridice în amintirea lui o biserică. În jurul ei au început să se construiască apoi case iar așezarea s-a numit inițial „Între râuri” .
Orașul propriu-zis a luat naștere după 1770, când din ordinul împăratului Iosif II al Austriei au fost aduși aici coloniști din Zips, o regiune din sud-estul Slovaciei actuale, pentru a lucra în centrele forestiere de la Vișeu și Borșa. Țipțerii, așa cum au fost ei porecliți, au trăit în bună pace cu românii, care le-au preluat o parte din obiceiuri.
Viața muncitorilor forestieri de pe Valea Vaserului era foarte grea, dar asigura venituri mai mari decât cele obținute din creșterea animalelor, plus un statut social superior. Băieții începeau să învețe meseria de pe la 14 ani, plantau molizi, tăiau copaci cu toporul, se îngrijeau de pepiniere, defrișau păduri, construiau plute cu care transportau pe ape lemnul spre gaterele din Sighet, Vișeu și Borșa sau mai departe pe Tisa.
Râul Vaser a rămas calea de transport al lemnelor până în 1930, când s-a demarat construirea căii ferate cu ecartament îngust (760 mm). În acel an Gara Căii Ferate Forestiere Vișeu de Sus a fost amenajată în incinta unei fabrici de cherestea iar un an mai târziu a fost dat în folosință primul tronson.
Parțial distrusă în toamna lui 1944 de trupele germane și maghiare în retragere, calea ferată a fost refăcută între 1945-1948, iar între 1950-1954 a fost extinsă cu linii secundare. Lucrările s-au finalizat în 1961, rețeaua măsurând în total 79 km, din care magistrala Vișeu de Sus-Izvorul Boului se întinde pe 46,3 km.
Mocănița maramureșeană este din punct de vedere cronologic cea mai recentă sau mai bine zis ultima cale ferată forestieră din Europa cu ecartament îngust. Locomotivele ‒ 6 sau 7 la număr (n-am înțeles exact), plus altele aflate în revizii periodice ‒ funcționează cu abur, fiind alimentate cu lemn și cărbuni.
Trenurile au fost amenajate în scop turistic, ca „mocănițe” , la începutul anilor 2000, traseul măsurând 21,6 km.
Biletele pot fi achiziționate online pe https://mocanita-maramures.com/, dar în cazul nostru ghidul a fost cel care s-a ocupat de plata și obținerea lor de la ghișeul gării.
Trenurile circulă zilnic între aprilie și octombrie, iar în celelalte luni numai în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică.
În 2024, prețurile biletelor Standard Mocănița erau următoarele: adulți 97 lei; studenți și pensionari 89 lei, copii de 6-16 ani 65 lei.
Există și pachete cu masă inclusă (Mocănița Special), care cuprind în afara biletului, un mix grill, o cafea, o băutură răcoritoare și un produs de patiserie. Prețurile pachetelor în 2024: adulți 149 lei, studenți și pensionari 144 lei, copii (6-16 ani) 117 lei.
Pe site-ul oficial https://mocanita-maramures.com/ se menționează că programul și pachetele de Paște și Crăciun diferă de cele obișnuite și doritorii ar face bine să se informeze în prealabil. De asemenea, sunt sfătuiți să facă rezervare, mai ales în perioada sezonului estival.
Traseul se parcurge în două ore, deci patru dus-întors, la care se adaugă două opriri de încă două ore, total șase ore.
Rezervarea pentru grupul nostru era pentru ora 10. Am ajuns în gară cu vreo jumătate de oră mai devreme și am avut timp suficient să ne hidratăm cu o cafea sau un suc și să ne aprovizionăm eventual cu niscai plăcinte de la bufet, dar mai ales să admirăm locomotivele și vagoanele de epocă.
După care am suit în cele două vagoanele rezervate, dar cu oarecare dificultate, scările fiind înalte… Vagoanele pentru turiști pot fi gen terasă (descoperite, fără geamuri) sau acoperite și cu geamuri, așa cum am nimerit noi. Banchetele, așezate în șiruri față în față, erau din lemn (evident), cam incomode, însă în alte vagoane am văzut că erau tapițate, deci cât de cât confortabile. Există și vagoane tip platformă pentru transportul lemnului.
Mecanicul fluieră și mocănița pornește încet-încet pe Valea Vaserului, parte a Parcului Natural Munții Maramureșului, în zgâlțâituri viguroase, șuierături și fum cât cuprinde. La dus se urcă, diferența de nivel pe toată lungimea liniei principale fiind, din câte am înțeles, de cca. 225 m. Nu știu care e diferența de nivel pe traseul turistic.
Trecem pe lângă gospodării tare făloase, înconjurate de grădini de legume, livezi și fânețe, care se răresc pe măsură ce înaintăm. În stânga, în spatele poienițelor, zărim Vaserul și Biserica Valea Râului iar în fundal munți cu înălțimi de peste 1600 m, în dreapta sunt păduri dese de foioase. Sunt și câteva halte (Fabrica 3, Valea Scradei, Novăț, Novăț Delta), dar prima oprire tehnică, pentru alimentarea locomotivei, o facem la kilometrul 16, într-un loc numit Glîmboaca.
Zona de staționare e destul de mică și neumbrită. Sunt două bufete de unde se pot cumpăra gustări, cafea, bere și băuturi răcoritoare, precum și o foarte utilă toaletă. Facem poze, ne fâțâim un pic ca să ne dezmorțim picioarele și după o jumătate de oră suntem din nou „chemați la raport” de fluierul locomotivei.
A doua oprire și ultima o facem după ce depășim haltele Cozia și Novicior, la Paltinul, punctul terminus al traseului turistic, unde suntem întâmpinați de un grup de copii îmbrăcați în costume populare care ne urează cântat „bun venit” . Se încinge și o horă, după care suntem lăsați în compania muzicii maramureșene înregistrate.
Halta Paltinul cuprinde un spațiu destul de vast între șinele de cale ferată și Vaser. Există și aici o toaletă curată și sunt copaci bătrâni la umbra cărora au fost plantate mese și banchete lungi din lemn. Cei care au optat pentru pachetul Mocănița Special își ridică mâncarea de la bufetul tip „împinge tava” . Ceilalți sunt nevoiți să stea la coadă pentru a se omeni cu cârnați pe varză, cartofi țărănești, ouă jumări, ciolan afumat etc.
Mă așez și eu la coadă și mă servesc cu o mămăligă cu brânză, cârnați și jumări, însoțite de un mic bol de smântână, la care adaug o cafea și un suc. Total consumație 49 de lei. În ciuda îmbulzelii inițiale, mâncarea fiind gata porționată, serviciul merge repede iar mămăliguța a fost chiar gustoasă.
Pauza la Paltinul durează o oră și jumătate, și recunosc că începusem să mă plictisesc un pic. Iar la întoarcere, legănată de tren, aproape că m-a luat somnul...
De la Paltinul până la Izvorul Boului urmează stații destinate exclusiv lucrătorilor forestieri și încărcării buștenilor care urmează să fie transportați la vale. Mai multe n-am a zice despre această porțiune a căii ferate, pentru simplu motiv că nu am străbătut-o.
Sinceră să fiu, excursia asta de 6 ore mi s-a părut cam lungă și obositoare din cazua statului în fund atâta timp. Poate că cei care merg pentru întâia oară cu mocănița sunt mai entuziaști, însă eu experimentasem deja acest tip de călătorie cu un an înainte, când „dădusem gata” traseul bucovinean în numai 4 ore. Orișicât…
În rest, organizarea a fost bună, n-am avut de ce să mă plâng, iar combinația dintre peisajele pitorești și povestea ultimei linii ferate forestiere cu ecartament îngust din România și Europa și a locomotivelor şi vagoanelor sale istorice face din Mocănița Maramureș un obiectiv turistic demn de luat în seamă.
Îmi pare, deci, foarte corect îndemnul inscripționat în gara din Vișeu: „Vă mulțămim! Mai haidați pă la noi!”
Trimis de Carmen Ion in 16.12.24 21:22:11
- A fost prima sa vizită/vacanță în VIŞEU
- Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Carmen Ion: Am fostacolo, superb, mulţumesc de aducere aminte.
Pe mine nu m-a dat pe spate mersul cu mocănița! , ba dimpotrivă, cea cu care am mers noi, în 2019, scotea un fum negru și înecăcios, că abia se putea respira. Noroc că noi nu ne-am așezat în spatele mocăniței, unde ajungea fumul!
La stația finală, Paltinu, ne-a plăcut, ne-am odihnit și apoi am vizitat micul muzeu din apropiere.
Dacă vom mai ajunge prin părțile maramureșene, ceea ce nu cred, pe noi ne-a pierdut de pasageri mocănița!
Felicitări! ... și...
@doinafil: Da, fumul e deranjant, scaunele sunt incomode, durata plimbării cam lungă...
Ce să-i faci? Nu le poți avea pe toate. Peisajele compensează totuși, în opinia mea. Iar pentru cei care fac pentru întâia oară o astfel de călătorie presupun că experiența e interesantă.
Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
Pupici!
Păiiii...
Acel "fum" cu care ne tot "înecați" vă spun că nu e fum, e drept abur, care pe deasupra că e cald, ca un fum, e și extraordinar de benefic copiilor și celor cu alergii respiratorii, cu bronșite și astm, și care pot beneficia de acel abur pentru a li se ameliora sau chiar vindeca acele alergii, etc... Chiar așa este!
Dar nu asta este ideea poveștii.
M-am bucurat să văd un review recent pe această destinație de turism, fiind aproape de unde locuiesc eu, și vă spun că am fost, "m-am dat" cu mocănița de pe Valea Vaserului și vara, și toamna, și iarna (din aceea cu zăpadă) și da, poate fi plictisitor la un moment dat, dar dacă ești într-un grup, într-o gașcă, poate să nu fie plictisitor. La urcare cu siguranță este acel entuziasm de drum, de a descoperi, de a experimenta; la revenire/la coborâre, în acest caz, poate interveni acest plictis; e drept ce spuneți.
Dar este doar un reper această "mocăniță", doar un punct dintr-o dreaptă "infinită":
Vă spun că zona este extrem de ofertantă, aveți (cu tot ce înseamnă ele, cu tot arsenalul) stațiunea Borșa, Cascada Cailor, Maramureșul istoric cu legende și povești, și povestiri, și peisaje de vis (vis de vară și de iarnă și de când doriți să visați!), Sighetu Marmației, Moisei, Săpânța, Bârsana, toate bisericile și mănăstirile și pensiunile și hotelurile deosebite, plus să nu mai pomenesc Parcul Național Munții Maramureșului, (poate și parte a Munților Rodnei și Pasul Prislop), și Ocna Șugatag și Cavnic și Creasta Cocoșului și satul Breb și Munții Țibleș și Târgu Lăpuș și mâncare și obiceiuri și horincă și bunăvoie și port popular, și atâția meșteri populari renumiți, și atâția rapsozi și artiști absolut autentici, dragi și cu fețe îmbujorate, sincere și curate, și cântece și colinde și dragoste de oameni.
Frumoasă Mocănița de pe Valea Vaserului, e doar vârful iceberg-ului, care nu fumegă! Doar scoate abur!
Ce Țară! Ce vis!
@gojavaler: În apropiere sunt într-adevăr multe obiective turistice interesante, o parte din ele le-am enumerat și eu iar tu ai adus completări binevenite.
Cât despre "fum", presupun că ai dreptate și e de fapt abur, deși combinația dintre lemne și cărbuni în mintea mea scoate fum... foarte înecăcios și nu știu cât de benefic.
Mulțumesc mult pentru vizită, ecou și vot.
@gojavaler:
”Acel "fum" cu care ne tot "înecați" vă spun că nu e fum, e drept abur, care pe deasupra că e cald, ca un fum, e și extraordinar de benefic copiilor și celor cu alergii respiratorii, cu bronșite și astm, și care pot beneficia de acel abur pentru a li se ameliora sau chiar vindeca acele alergii, etc... Chiar așa este!
Nu te contrazic pentru că nu am argumente solide și nu mă pricep la chimie! , daaaar, de ce aburul mocăniței este negru la culoare și de ce pe mine nu mă prea lăsa să respir în voie Aburul, de obicei, este format din vapori de culoare albă. Iartă-mi ignoranța dacă te-am supărat cu nedumeririle mele!!!
Să ai sărbători frumoase! ... și, cum fac de obicei, îți trimit și ție
@doinafil: Acel negru apare mai ales în momentele de forță ale motorului, la demaraj mai puternic sau când se "ambalează" mai tare. Și mai ales apare dacă la forja respectivă s-a folosit cărbune, nu lemn...
De obicei până ajunge la cei aflați în vagoane, fumul și aburul se diluează și se amestecă cu aer mai proaspăt de afară, nu este chiar așa de rău până la urmă... E cumva ca la sobă, la țară la bunici sau cum era când afară mai făceam câte un foc (primăvara de ex) cu resturile vegetale uscate, etc...
Totuși pentru că ai spus că te deranja, asta mă duce cumva cu gândul la cât de înecăcioase sunt de fapt fumurile celor care fumează pe lângă tine în vreun parc sau corso, sau pe la vreo terasă; spre deosebire...
Noi să fim sănătoși și să ne luminăm mai mult de sărbători! La cât mai multe călătorii însprâncenate! 🗽
@gojavaler:
Mulțumesc pentru lămuriri!
Ai dreptate cu fumatul pasiv! Când mergeam la birou, în tinerețe, aveam mulți colegi care fumau non stop, iar în ultimii cinci ani am stat lângă o fumătoare înrăită! Cred că fuma două pachete/zi, dar era șefa de birou și degeaba protestam. De aceea cred că am căpătat o sensibilitate la orice fel de fum!
Norocul meu este că Mihai nu fumează!
Eu îți urez călătorii cât mai multe și cât mai frumoase! Să dea Domnul să auzim numai de bine!!!... și...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 România te iubesc. Natura la cel mai pur nivel — scris în 19.05.23 de ux129086 din FELDRU [BN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cu Mocănița pe Valea Vaserului — scris în 06.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Mocănița Vișeu — sau cum să-ți pui la încercare răbdarea — scris în 11.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pierdere de vreme — scris în 30.08.22 de ux127053 din SăLăJENI [SJ] - nu recomandă
- Dec.2021 Cu mocănița pe Valea Vaserului de 1 Decembrie — scris în 19.01.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mocanita din Maramures, o experienta foarte frumoasa — scris în 02.09.21 de ElenGo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [O impresie] Urata — scris în 04.05.21 de ux119454* din BISTRIţA - nu recomandă