ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Pe la frații moldoveni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Citatul zilei- Călătoria te învață că indiferent cât de multe cunoști, este mereu mai mult de învățat – The Cultureur.

Pe la frații moldoveni

Tot mă gândeam că am ajuns chiar și la dracul în praznic, dar pe la vecinii noștri nu am ajuns. Așa că a trebuit musai să remediez situația și de data asta am ales o vizită la frații moldoveni. În altă ordine de idei,  de marile sărbători religioase, de Paște sau de Crăciun, nu prea îmi place să plec de acasă, dar de data asta am făcut o excepție știind că sunt tot ortodoxi ca și noi. Cu toate astea nu prea am simțit acolo atmosfera de Paște, în afară de noaptea Învierii de la biserică nu am simțit nimic special, dar asta este cu totul o altă mâncare de pește. Gata m-am lecuit definitiv, Paștele și Crăciunul îl petrec acasă în familie.

Pentru vizita în Republica Moldova am ales o agenție turistică din București. Avea și un preț foarte bun pentru două persoane transport plus cazare pentru patru nopți. Dacă doriți detalii despre agenție îmi puteți scrie în privat.

Evident transportul a fost făcut pe toată durata excursiei cu un microbuz de 20 de persoane, un microbuz nou și modern. Traseul a fost pe ruta  București-Buzău- Focșani-Albița-Chișinău și a durat aproape 10 ore. De abia după amiaza am ajuns la Chișinău. Am stat și la vamă vreo jumătate de oră, dar pe traseu am oprit și am vizitat și două obiective turistice, asta firește în afară de opririle inerente pe la benzinării.

Prima oprire a fost în orașul Hâncești unde am vizitat complexul istorico architectural Manuc Bey. Taxa de acces era de 100 lei moldovenești, cam 25 de lei de-ai noștrii. Problema era că nu puteai să plătești cu cardul și nici nu apucasem să schimbăm bani și ei acolo nu primeau decât moneda locală. Chiar mai erau în parcare două grupuri de români care nu au putut intra exact din acest motiv. Noi am avut noroc cu Adriana, ghida noastră din România care era pregătită pentru această situație și a achitat ea pentru toți și ne-am socotit noi ulterior.  

Aici de la intrare am fost luați în primire de o ghidă locală foarte bine pregătită care ne-a dus prin toate cotloanele conacului și ne-a povestit și despre istoria acestuia.

Conacul lui Manuc Bei sau Manuc Bey (Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey) este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Cădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, ș. a.

Cu toate că onor conacul îi poartă numele, acesta însă, nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bei Mîrzaian, așa cum se vehiculează (el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hîncești, în 1817), ci de către urmașii săi – fiul Murat, care a demarat construcția vilei boierești, și nepotul diplomatului, Grigore, care a încheiat lucrările respective. Conacul este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.

După terminarea războiului ruso-turc din 1806–12, Manuc Bei părăsește Bucureștiul și își lasă numeroasele sale afaceri pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia țaristă, unde cumpără cu 300.000 de „lei-aur” , moșia Hîncești.

Ajungând la o vârstă mai înaintată, distanța mare îl împiedică să tragă foloase de pe urma moșiei (și nu conacului), astfel încât Manuc hotărăște să o vândă. Începe să facă demersuri pentru vânzare la sfârșitul anului 1816, dar moare în împrejurări incerte la 20 iunie 1817, posibil printr-un accident de călărie, înainte de a găsi un cumpărător, potrivit altei surse ar fi omorât pentru trădare de către otomani. A fost înmormântat în pridvorul Bisericii Armenești din Chișinău.

Construcția conacului a început sub conducerea fiului său, Murat (Ivan), și a fost terminată abia de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castel în stil francez de o frumusețea uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.

După cel de-al doilea război mondial conacul a trecut în proprietate sovietică. Inițial, moșia a fost adaptată pentru găzduirea unei școli de mecanizare, apoi a unui colegiu de construcții. Zidurile conacului care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor '50. Până la sfârșitul anilor '80, complexulul arhitectural a fost menținut într-o stare satisfăcătoare. Fatală pentru vila seculară a fost cutremurului din 1986, după care majoritatea construcțiilor au fost declarate avariate. Pentru studenții de la colegiu a fost construită o nouă clădire, iar conacul în sine a început să deterioreze rapid. Mai mult sau mai puțin păstrându-se Castelul de vânătoare, aici fiind deschis un Muzeu etnografic.

În 1993 conacul obține statutul de monument de arhitectură.

Către anul 2012, înainte de demararea lucrărilor de restaurare, complexul se afla într-o stare de degradare avansată, excepție făcea numai clădirea Castelului de vânătoare.  

Evident între timp s-a renovat și a fost transformat în muzeu. Mai mult pe o latură a acestuia s-a deschis o vastă bibliotecă unde pot citi atât tinerii căt și oamenii maturi. Sunt o mulțime de manuscrise valoroase unele în limba română altele în limba rusă! Am fost acolo și ne-am întreținut cu bibliotecarele și m-am bucurat că erau ceva tineri care citeau.

După această vizită ne-am continuat drumul prin Republica Moldova. Mergând spre Chișinău am făcut o escală până  la Mănăstirea Căpriana, una dintre cele mai vechi din Republica Moldova, care devine mănăstire domnească în anul 1429, în timpul lui Alexandru cel Bun.

Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Republica Moldova. Este situată în zona centrală a țării, la aproximativ 40 km nord-vest de Chișinău, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lăpușnei. Considerata de mulți istorici, ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova, aparținând spațiului cultural românesc.

Prima mențiune documentară a Căprianei este cea din 1420, când într-un hrisov al vremii mănăstirea este menționată într-un act de stabilire a hotarelor unui boier.

O a doua și mult mai importantă mențiune documentară datează din 1429 prin care Căpriana primește statutul de mănăstire domnească din partea domnului Alexandru cel Bun. În acest act lăcașul sfânt este numit „mănăstirea de la Vâșnovăț unde este egumen Chiprian” . Aici se amintește că mănăstirea este ctitoria răzeșilor din satul Mereni. Fiica unuia dintre cei mai de bază oameni ai locului și nepoată a egumenului mănăstirii, Marena, avea să devină soția domnului. Doamna Marena a dăruit mănăstirii un pretios epitrahil brodat între anii 1427 si 1431. Este cea mai veche broderie de acest fel cunoscuta pâna astazi. Pe ea erau reprezentate, pe lânga chipurile sfânte, și portretele lui Alexandru cel Bun și al sotiei sale.

Căpriana avea în acele vremuri în stăpânire o prisacă, (stupăritul fiind pe atunci o îndeletnicire predilectă a monahilor), o moară (sau chiar mai multe) și o moșie formată din satele Târnauca, Cârlani, Călinăuți, Cunila, Săndrești și Pârjolteni.

Având statutul mănăstire domnească, așezământul monastic s-a bucurat de grija mai multor domnitori ai Moldovei. Prima biserică din piatră, cu hramul Adormirea Maicii Domnului - din care s-au păstrat fundațiile, descoperite de arheologi în 1993, a fost zidită în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, în jurul anului 1425.

Ștefan cel Mare a făcut și el reparații bisericii inițiale (Căpriana I), în urma cutremurului din 1471. Acel prim lăcaș era mai masiv decât biserica actuală, însă un nou cutremur, și mai puternic, i-a adus mari stricăciuni în anul 1516.

În 1542 – 1545, domnitorul Petru Rareș a făcut ample lucrări de restaurare, după cum se consemnează în cronica lui Grigore Ureche. El a rezidit biserica din temelii (Căpriana II, cea actuală). Din acele timpuri se mai păstrează până azi doar zidurile până spre cornișă, sistemul de boltire fiind reconstruit în epoca modernă, în stil neoclasic. Planul bisericii a rămas cel tipic moldovenesc, din epoca medievală - acesta fiind, de altfel, singurul monument de cult păstrat din acea epocă pe teritoriul Republicii Moldova.

Alexandru Lăpușneanu, născut în zona Lăpușnei, a efectuat noi lucrări de întărire și dezvoltare și a făcut importante donații mănăstirii. Ctitor a fost și domnitorul Vasile Lupu, care a reînnoit prestolul, pavimentul și iconostasul bisericii voievodale. La sfârșitul secolului al XVII-lea, mănăstirea Căpriana cunoaște o perioadă de declin. În 1698, mănăstirea a fost închinată mănăstirii Zografu de pe Muntele Atos.

După anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus (1812), mănăstirea Căpriana a trecut în 1813 în subordinea Casei Bisericii din Chișinău a nou formatei Arhiepiscopii a Basarabiei, în fruntea căreia s-a aflat mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746 – 1821). Acesta a întreprins importante lucrări de refacere a bisericii de piatră cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” , dându-i înfățișarea actuală. În 1840 a fost ridicată o a doua biserică a mănăstirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, iar în 1903 o a treia biserică „de iarnă” , cu hramul Sfântul Nicolae.

În perioada sovietică, mănăstirea Căpriana, ca de altfel toate lăcașurile de cult din RSS Moldovenească, a avut mult de suferit, averile fiindu-i trecute în proprietatea statului, pentru ca în anul 1962 ea să fie închisă și devastată. Încă din 1949, autoritățile sovietice au încercat închiderea mănăstirii deoarece, după cum era scris într-un document al vremii: „Actualmente mănăstirea creează obstacole în procesul de colectivizare în satul Căpriana. Călugarii au o atitudine dușmănoasă față de colhoz și prin diverse metode caută să împiedice organizarea acestuia” . La Căpriana a existat cea mai mare bibliotecă mânăstirească din Basarabia. În ciuda declarării mănăstirii ca „monument de arhitectură ocrotit de stat” , au dispărut cărțile bibliotecii, clopotele și numeroase obiecte de cult. În chilii a fost deschis un sanatoriu pentru copiii bolnavi de tuberculoză, în biserica „Sfântul Nicolae” s-a organizat clubul sătesc, iar biserica „Sfântul Gheorghe” a fost transformată în depozit.

De abia în anul 1989, odată cu redeșteptarea națională a românilor din Moldova, în contextul politicii mai liberale promovată de Mihail Gorbaciov, mănăstirea și-a redeschis porțile.

Între anii 2003 – 2012, la mănăstirea Căpriana au avut loc ample lucrări de restaurare cu bani din bugetul statului dar și de la numeroși donatori particulari.

De reținut faptul că regimul comunist a promovat imaginea bisericii țariste, construite în anul 1903, în detrimentul mănăstirii voievodale care nu corespunde arhitecturii ruse ci arhitecturii monahale românești, aidoma cu cea a mănăstirilor din Nordul Moldovei. Numeroase clipuri și filme prezintă noua construcție din perioada țaristă drept biserica istorica a mănăstirii Căpriana, fapt cu atât mai condamnabil cu cât adevărata biserică voievodală, aflată la doar câțiva zeci de metri de biserica nouă, nu este încă renovată și în interior. Regimul comunist al președintelui Voronin a anunțat încheierea lucrărilor de renovare a complexului monahal cu toate că lucrările la adevărata biserică voievodală a lui Ștefan cel Mare nu fuseseră încă finalizate. Confuzia între cele două biserici este menținută și astăzi în detrimentul ctitoriei voievodale autentice, slujba religioasă nefiind oficiată în biserica lui Ștefan cel Mare. Una dintre explicații constă în faptul că Mitropolia Moldovei, aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse promovează teoria istoriei comune a bisericii ruse și a credinței în Basarabia.  

Am vizitat tot acest complex bisericesc, dar nu am avut acces decît într-o biserică mai nouă, așa numita biserică țaristă unde era o slujbă. Evident că acest lucru ne-a creat un gust amar, la peste 30 de ani de la independența țării încă sunt mari influențe rusești.

După amiază am ajuns în sfârșit în orașul Chișinău unde ne-am cazat, iar apoi am ieșit în oraș pentru cină! Cam asta a fost prima zi în Republica Moldova!  

P. S. Toate detaliile și amănuntele referitoare la Conacul Manuc Bey și la Mânăstirea Căpriana le-am aflat de la ghizi sau din manuscrise moldovenești. Așa că drepturile de autor le aparțin!

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 06.08.24 08:56:09
Validat / Publicat: 06.08.24 11:31:09
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 895 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 pe la conacul Manuc Bey
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[06.08.24 15:48:36]
»

@robert: am considerat o datorie de onoare să vizitez Basarabia (eu, fiind de modă veche aşa o numesc). Cunosteam parţial istoria zbuciumată a acestui pământ românesc încă de la începuturi, stăpânit de Alexandru cel Bun şi Stefan cel Mare, sfârtecat de ruşi, turci, austrieci, revenit pentru puţin timp la ţara mumă între 1918-1940, iar rupt şi anexat. Am avut şansa să găsim o excursie organizată care ne-a costat mai puţin de 200eu pentru cinci zile, patru nopţi cazare, mic dejun, cină cu un pahar de vin, transport, ghid. Am vizitat-o aproape toată, inclusiv Hâncesti şi mrea Căpriana, aşa că aştept reviewurile tale următoare dacă nu te-ai limitat la Chisinău. Ce am remarcat? Spiritul de apartenenţă românească chiar de-şi spun moldoveni. În Chişinău 90% din firme sunt scrise în lb.română (nu ca la noi, într-o engleză stâlcită), străzile au numele unor personalităţi româneşti de care unii dintre noi au uitat: Maria Tănase, Vasiliu- Birlic, este un adevărat cult pentru Stefan cel Mare şi Mihail Eminescu. Chiar dacă cei trecuţi de 50 de ani vorbesc o română proastă împănată cu cuvinte rusesti, cei mai tineri vorbesc impecabil româneşte, chiar fără accent. Din păcate ei consideră România o ţară de tranzit spre UE. Mulţumesc pentru interesantul review şi fotografii care mi-a adus informaţii în plus faţă de ce ştiam.

robertAUTOR REVIEW
[07.08.24 08:45:17]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru vizita si comentariu! Intr-adevăr și noi am întânit acolo oameni minunați în special ghizii care povesteau totul din suflet cu multă pasiune.

Evident am vizitat câte ceva din tară, tot patru zile am stat si noi, O să povestesc mai pe îndelete în celelalte articole.

Cert este că mi-a plăcut mult pe-acolo și mi-am promis mie că o să mă reîntorc acolo pe cont propriu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCu mașina / autocarul spre Chișinău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073955059051514 sec
    ecranul dvs: 1 x 1