ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 18 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Croaziera «Heaven by the sea» cu Costa Neo Riviera (Vl) — Réunion

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa doua zile de navigatie pe ocean, zile frumoase pline de rasfat, am ajuns în Reunion. Reunion este un departament de peste mari al Frantei reprezentând una dintre ultimile posesiuni coloniale din lume. Capitala este la Saint-Denis, oras ce seamana cu un oras francez obisnuit, cu arhitectura traditionala, cu un numar mare de braserii, bistrouri si cafenele. În Saint –Denis se gasesc principalele institutii financiare, magazine, birouri administrative, universitatea, muzeele, teatrul. Capitala se gaseste în cel mai nordic punct al insulei, este înconjurata pe trei parti de munti ce ofera panorame superbe asupra orasului. În oras se gaseste un amestec de arhitectura religioasa, cladiri vechi interesante cu arhitectura franceza, chineza, indiana si africana.

Am fost anuntati ca cetatenii europeni care doresc sa viziteze Réunion au nevoie doar de cartea de identitate si cardul Costa, iar cetatenii din afara Europei au nevoie de pasaport si cardul Costa. Asa ca s-au returnat pasapoartele pentru cine l-a cerut. La plecarea din Réunion catre Mauritius a trebuit sa se returneze pasapoartele din motive de imigratie.

Réunion este o insula ce face parte din arhipeleagul Mascarenelor din oceanul Indian. Este situata la est de Madagascar si foarte aproape de Mauritius. Navigatorii arabi obisnuiau sa numeasca aceasta insula nelocuita « Dina Morgabin »-insula din vest. Portughezul Pedro de Mascarenhas a fost primul european ce a vizita insula în 1513. Când francezii au ocupat insula în 1642, regele Frantei a poreclit-o « Île Bourbon ». A fost redenumita Réunion în timpul revolutiei franceze.

Pentru ca este interzis plimbatul în zona portuara a fost disponibil un shuttle bus gratuit ce ne-a preluat din dana si ne-a dus la terminal. În afara terminalului sunt disponibile taxi-uri si autobuze. Un drum dus-întors în orasul port Le Port costa 5 € si biletul era sub forma de bratara tip all-inclusiv prins pe mâna. Distanta dintre Le Port si Saint-Denis este de doar 16 km si un singur drum cu taxi-ul i-a costat pe doi colegi 40 €, total 80 €, cam piperat totusi.

The volcanic cirque of Salazie and the waterfalls of Voile de a Mariée = 110 €

În aceasta excursie am vazut coasta de nord a insulei, Cirque de Salazie cu vârful cel mai înalt Piton de Neiges, seria de cascade, oraselul Hell-Bourg, o plantatie de vanilie, masa de prânz la restaurant si ziua s-a încheiat la bazarul cu obiecte traditionale hand- made din Saint-Denis.

Plecând din Le Port ghidul ne-a atras atentia sa privim spre ocean sa vedem ca este în constructie o autostrada pe ocean! între port si capitala pentru a se ajunge mai rapid în capitala. Piloni turnati în ocean, lucrare dificila si ambitioasa! Costa 2 miliarde de euro din care Franta a dat doar o picatura de 50 milioane de euro. M-am gândit cu regret la himera ce se numeste autostrada Pitesti-Sibiu… Am trecut prin Saint-Denis si am urcat spre Salazie, munti înalti si vai adânci, relief ce a aparut în urma unei activitati intense vulcanice de-a lungul timpului. Drumul e îngust, serpentine multe si în ac de par, muntii sunt împaduriti integral si reprezinta plamânul verde al insulei si o multime de cascade mai mari sau mai mici ce pornesc de pe crestele muntilor apoi se pierd în desisul padurii si aparând în mod spectaculos mult mai jos pe pantele stâncoase ca în final sa ajunga în albia unui pârâu într-o pulbere de apa si câteodata apare si un curcubeu spre încantarea noastra!

Exceptie e cascada Blanche cu o cadere de apa spectaculoasa vizibila pe toata lungimea ei. Prilej de a face fotografii frumoase. Voile de la Mariée –valul miresei este cascada cea mai cunoscuta din insula, caderea de apa peste meterezele stâncoase ofera un spectacol magnific datorita debitului puternic. Legenda spune ca o tânara mireasa vrând sa fuga de tatal ei a cazut în apa purtând valul de mireasa si de aici a aparut numele cascadei. Numele de Salazie vine din cuvântul malgas « salaosy » ce significa « campare buna ». Sunt trei orase principale Salazie, Hell- Bourg si Grand Îlet. Aici se cultiva faimosul chouchous, piersici si citrice. Chouchous este o leguma cultivata si azi (a fost importata din Mexic în 1840) pentru fructele sale, frunze, radacini si din paiele obtinute din tulpini s-au confectionat în epoca palarii pe care le-au purtat colonistii europeni.

Hell-Bourg

Este situat la 930m altitudine, este cel mai frumos oras creol. Atractia sa sunt casele creole în care au stat burghezii bogati ce au trait aici. Casele oricât de modeste erau/sunt au « dentelle la case » dantelarie decorativa la baza acoperisului sau la ferestre. Formele dantelate erau confectionate altadata din lemn, acum sunt facute din otel sau chiar din plastic. Din pacate pe insula nu au mai ramas decât doi artizani care mai fac aceste dantelarii, din pacate ei nu au mai format nici un ucenic si aceasta arta e pe cale de a disparea. Am admirat casa Folio, e cea mai frumoasa, are si o gradina cu chiosc si o fântâna din fonta în stil Napoleon lll. Casele sunt conservate, le-am privit din exterior prin grilajul gardului pentru a fi protejate. Am ajuns si in centrul orasului, aici sunt boutiquri cu suveniruri. Dupa atâta plimbare ni s-a facut foame, urmeaza un popas la restaurantul ‘Les jardin d’heva’, cu un meniu clasic creol si o atmosfera europeana, eram germani, francezi, români la un loc. Toate fructele pe care le vedem pe insula au fost aduse, cand au venit primii navigatori erau doar niste specii necomestibile. Acum ne delectam cu ananas, litchi, rodie, nuca de cocos, avocado, fructul pasiunii, banane, mango, si câteva pe care nu le stiu zatte, longani, pitaya, pimpin…

În Saint-Denis am vizionat de pe trotuarul celalalt templul Tamoul « Asociatia Siva Soupramanien » de Saint-Andre, ne-a impresionat cu arhitectura sa, cu decoratiunile bogate si colorate. Lânga poarta de intrare e un panou cu ce reguli trebuie sa respecti pe teritoriul templului, inclusiv ca au acces doar persoanele ce apartin acestei religii si ca se practica tacerea. Ne-am multumit sa facem multe poze.

Urmatorul popas a fost la bazarul cu produse de artizanat hand-made si condimente locale.

Plantatia de vanilie Rouloff

Maurice Rouloff are plantatia de vanilie mostenire de la tatal sau, este o ferma descoperita cum atesta si certificatul de producator, plasa de deasupra e de protectie împotriva soarelui puternic. Spalieri ca la vita de vie pe care s-au înfasurat tulpinile de planta pe masura ce creste. Cu un zâmbet larg ne-a prezentat plantatia si ne-a vorbit despre vanilie. Iata ce am aflat. Vanilia e prezenta pe insula din anul 1819 dar nu a fost exploatata pentru ca fecundatia se facea natural cu ajutorul albinelor ce nu erau pe insula în acea vreme. În anul 1841 Edmund Albius, un tânar sclav din Saint-Suzanne, descopera un procedeu simplu de fecundare. O insecta manânca teaca de protectie a florii si lucratorii înteapa cu un ac zona descoperita. Maurice ne arata acul ce îl poarta tot timpul la palaria de paie. Pentru a se înmulti planta, se taie o ramura lunga de 1,5 m si se planteaza în pamânt cu ultimile trei frunze. Apoi procesul de prelucrare: o data culese sunt triate, încalzite si puse la fermentat pentru a atinge parfumul binecunoscut, uscate la soare, apoi la umbra. Este o planta tropicala originara din America Centrala, un arbust agatator ca o liana ce poate ajunge pâna la o suta de metri, florile vaniliei au o culoare galben verzui, fructul este o pastaie în care se afla semintele de vanilina. Floarea de vanilie înfloreste o singura zi pe an si trebuie polenizata manual în maxim 12 ore de la deschidere. O singura planta poate produce sute de flori si poate produce între 50 pâna la 100 de pastai în fiecare an. Datorita procesului de prelucrare de dupa recoltare ce dureaza cam 6 luni, vanilia este unul dintre cele mai scumpe condimente dupa sofranul din Maroc. Vanilia din Réunion e cunoscuta ca vanilia bourbon dupa vechea denumire a insulei. Am fost tratati cu cafea alintata cu vanilie si un lichior parfumat. Ce mai, delicatese! Apoi o vizita la micul magazin de unde am putut cumpara vanilie în diverse forme de prezentare: pastai, pulbere sau în stare lichida. Toate produsele contin pe eticheta denumirea plantatiei de unde provin. Flaconul cu extract de vanilie 20 ml cu termen de valabilitate 6 ani! costa 5 €, borcanelul cu pudra de vanilie de 10 gr cu termen de valabilitate 5 ani costa tot 5 €, doua- trei pastai in punguta costa tot atât.

În fine trebuie sa parasim portul la ora 6 pm si sa ne îndreptam spre Mauritius. Timp de o ora am asistat la manevrele pline de maiestrie de a rasuci vasul de croaziera cu 180 ° pentru a iesi din golf. A doua zi, vineri, am acostat în Mauritius. Debarcarea va fi sâmbata 4 februarie urmata de o excursie prin sudul insulei la mai multe obiective. Despre asta în review-ul urmator.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 01.04.18 15:16:16
Validat / Publicat: 01.04.18 16:25:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CROAZIERE.

VIZUALIZĂRI: 2340 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 ce mai înalt vârf
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[01.04.18 18:29:02]
»

FELICITĂRI pentru articol, fotografii și destinația foarte interesantă!

Am aflat multe despre vanilie, aroma mea preferată în dulciuri.

Peisajul este uluitor de frumos! Mulțumesc pentru plimbarea de vis prin intermediul fotografiilor postate!

Nu voi ajunge niciodată așa de departe...

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert
[02.04.18 08:55:10]
»

@Yolanda: asa cum se spune acum in jargonul adolescentilor, pentru aceasta superba calatorie iti dau un binemeritat "big like". Este o destinatie de vacanta absolut superba si de foarte mult timp o urmaresc!

Felicitari pentru excursie, felicitari pentru articol si felicitari pentru minunatele poze!

Daca inteleg eu bine ai mers singura in aceasta calatorie! Felicitari si pentru curaj! Doar daca ai curaj, poti sa iesi din zona de confort si sa descoperi aceasta lume minunata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
YolandaAUTOR REVIEW
[03.04.18 09:50:21]
»

@Dana2008: multumesc pentru vizita si apreciere.

Croaziera în sine a fost de exceptie. Nici eu nu visam sa ajung vreodata pe aceste meleaguri, dar a aparut oferta si nu am putut rezista... mi-am canalizat energia pentru a-mi îndeplini acest vis! nu regret nici un minut alegerea facuta.

YolandaAUTOR REVIEW
[03.04.18 10:16:01]
»

@robert: multumesc pentru aprecieri si vizita.

Am mers singura în aceasta croaziera dar alaturi de un grup organizat cu ghid roman, dar nu cunosteam pe nimeni. Relatiile se margineau la "buna ziua" si doar spre finalul croazierei s-au mai infiripat amicitii. În excursiile optionale eram cu francezi, germani, etc dar m-am obisnuit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
robert, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂCroaziere cu Costa neoRiviera:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049469947814941 sec
    ecranul dvs: 1 x 1