BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pluteam de o oră pe apele liniștite ale mării Egee, Rhodosul nu se mai zărea, țărmul stâncos turcesc era aproape, dar eram nerăbdătoare să văd acea frumoasă panoramă a insulei Symi către care am pornit la drum de dimineață.
Am fost preluați de la hotel de un minibus până în port unde ne aștepta Ștefania ghida noastră, pe care am cunoscut-o cu o zi înainte în excursia cu turul insulei Rhodos, ne-a înmânat biletele și ne-a arătat vaporul cu care mergem în croazieră. Ștefania i-a spus cataraman, dar din cunoștințele mele... nu l-am întrebat pe Google :p... cataramanul este un vas închis... !!! Vasul nostru a fost unul semi-deschis, salon interior cu canapele și deasupra cu terasă semideschisă... și sus și jos este câte un bar... fiecare având opțiunea de a alege unde să stea...
La urcare pe vas am fost întâmpinați de o pereche de greci îmbrăcați în costumele tradiționale grecești, iar un fotograf ne făcea poze, singurul incovenient fiind măștile pe față >:(. La întoarcere din excursie, în salon erau expuse pozele și cine dorea le putea achiziționa contra sumei de 10 euro/3 foto, fiecare fiind” înrămate” drăguț cu imagini din Symi... amintiri frumoase le-am considerat eu.
Și ne apropiem de Symi, doar peisaj stâncos... intrăm în portul Ghialos și aici ceea ce vedem este wow... Este greu să descrii în cuvinte imaginea ce ni se desfășoară în fața ochilor... vrem să fotografiem tot... dar nu poți cuprinde într-o fotografie frumusețea locului... case pastelate, turnul cu ceas, biserica de sus, ba cealaltă biserică, nu știi ce să admiri mai repede...
Symi - bijuteria Arhipelagului Dodecanez cu cea mai frumoasă panoramă din Marea Egee, mica așezare fiind parcă decupată dintr-o pictură, cu specific arhitectural unic, case în stil neoclasic în culori pastelate cu acoperișuri roșii, taverne cu pește proaspăt și fructe de mare, magazine cu bureți naturali și suvenire.
Ancorăm undeva în stânga portului și ne adunăm în jurul Ștefaniei să aflăm programul și câteva informații despre insulă.
Pe insulă mai sunt 2500 de locuitori ocupația principală fiind pescuitul și comercializarea de bureți naturali și turismul.
Casele așa cum le vedem noi în amfiteatru conform reliefului din jurul golfului sunt protejate de lege și se vând cu 1 milion de euro... pentru cine dorește să cumpere... ;)
Pe străduțe strâmte sau doar pe scări se face accesul la unele case cocoțate pe versantul stâncos din jurul golfului... este foarte frumos...
Pe insulă sunt 300 de biserici și 9 mănăstiri și are trei porturi, portul turistic Ghialos, portul comercial Padi și pe partea opusă a insulei este Portul Panormitis la Mănăstirea Arhanghelul Mihail.
Există o șosea ce face legătura între cele trei porturi, dar mașini nu vom vedea prea multe... ;)
După ce trecem pe la câțiva comercianți cu plante aromatice și bureți naturali ne oprim la o tavernă unde ne sunt prezentate fructele marine ale insulei, ce le vom găsi la toate tavernele din jurul golfului, în mod special o specie de creveți mici specifici insulei, Ștefania ne spune ce putem face până la plecarea vaporului, fiecare alege să facă ce-i place...
Putem urca cele 500 de trepte până la ruinele castelului Cavalerilor Ioaniți unde este Biserica Panagia.
Putem să ne plimbăm cu trenulețul turistic în jurul golfului contra sumei de 6 euro/persoană.
Putem merge la mica plajă amenajată în dreapta golfului și după aceea ne oprim la o tavernă pentru masa de prânz.
Sau putem merge cu ea la o Biserică foarte veche ce poartă hramul Arhanghelului Mihail, cu minibusul contra sumei de 6 euro/persoană și ne vom opri pe traseu să vedem orașul de sus.
Sau pur și simplu te poți plimba pe faleza golfului admirând tot ce te înconjoară.
După ce am trecut pe la magazinele cu plante aromatice și bureți naturali și am aflat câteva informații despre acestea, am așteptat pe faleză lângă statuia lui Mihalis – un fel de erou al insulei – primul marinar care a rezistat cel mai mult în apă să culeagă bureți, minibusul ce avea să ne plimbe până la vechea biserică.
Mica esplanadă de lângă Primărie era în renovare, se dorește un pic reamenajată și redecorată.
Plecăm cu minibusul la plimbare vreo 10 persoane din grupul nostru și începem să urcăm pe străduțele strâmte ale micului orășel până la primul punct de oprire, de unde se vede foarte frumos orașul de sus. Ne mai oprim o dată ca să vedem simultan cele două porturi... imaginea este spectaculoasă.
Ajungem la Biserică unde Ștefania ne spune câte ceva despre istoria locului. Este un loc unic, mirific, plin de liniște și pioșenie, peste vechea biserică este construită o altă biserică... practic este biserică peste altă biserică. Doar de un an de zile acest loc a fost pus în circuitul turistic.
Intrăm pe sub o poartă deasupra căreia se află clopotul biserici... totul alb, biserica, turla, zidurile și coborâm în biserica veche. Impresionant cum s-au păstrat unele fresce pictate și unică prin construcția ei dintr-o singură navă și fără nici o turlă, deasupra fiind altă biserică...
În noua biserică este o icoană făcătoare de minuni cu Arhanghelul Mihail, patronul spiritual al insulei și al marinarilor din Arhipelagul Dodecanez.
Ștefania ne-a spus câteva obiceiuri ale localnicilor legat de credință, rugăciune și dorințe pentru Arhanghelul Mihail de care să ținem și noi cont când ajungem la Panormitis.
Se spune că Arhanghelul este un” hoț” , dacă nu-i dai ofrandă pentru ceea ce i-ai cerut când te-ai rugat la icoană, va găsi calea să și-o ia singur.
Tânărul ce îngrijește biserica ne-a oferit la fiecare câte o sticluță cu mir și o iconiță cu Arh. Mihail.
În curtea biserici erau câteva tufe de busuioc pitic... verde și înflorit, din care Ștefania a rupt pentru fiecare câte o crenguță, îl păstrez și acum...
La întoarcere ne-am oprit din nou să mai vedem odată orașul de sus.
Pentru masa de prânz ne hotărâm să mâncăm la Taverna (nici nu i-am reținut numele) unde mănâncă și Ștefania de fiecare dată când ajunge pe insulă. Și ca să ne convingă că totul este ok, Sorin merge cu ea în bucătărie și vede ce se întâmplă acolo, asta după ce se pozează cu toți lângă tigăi și grătare ce sfârâiau cu fructe marine... ;)
Am mâncat un platou cu pește și fructe de mare asezonat cu cartofi prăjiți și lămâie. Cel face diferit aici platoul sunt acei mini creveți Symi trași la tigaie, care se pot mânca cu totul doar ții de coadă și gata crevetele... în rest mai cuprinde un pește dorada, bucăți de caracatiță și calamar toate la grătar și scoici în jumătăți de cochilie... totul foarte gustos.
Setea ne-am potolit-o cu câte o bere Mythos și dacă mai rețin, totul a fost 45 de euro, am achitat cu cardul dar n-am primit bon fiscal... ;)
Am mai avut timp până la îmbarcare de o plimbare pe faleză pe la magazine să mai cumpărăm câte un suvenir.
Am plecat spre Panormitis și după o jumătate de oră am ajuns în port toți fiind uimiți de Ansamblul Mânăstiresc Arhanghelul Mihail. Foarte... foarte impresionantă toată construcția ce se întinde la malul mării în micul port. Scări impunătoare, turnul în stil baroc cu modele dantelate și în stânga și dreapta sunt chiliile foștilor călugări, acum puse la dispoziția turiștilor ce vor să petreacă aici zile de liniște și pioșenie.
Tot aici pe faleză mai este o terasă și o cofetărie unde nu vom găsi băuturi alcoolice :p , dar poți sta la un suc sau o cafea după ce ai vizitat biserica.
Intrăm în curtea biserici și primul lucru care mă impresionează este mozaicul din curtea interioară montat în zig-zag din pietre albe și negre. Biserica este mică dar în interior este o atmosferă de liniște și rugăciune. Aici este cea mai mare icoană făcătoare de minuni din argint cu Arhanghelul Mihail cu porumbelul în mână.
Aici este și un magazin de unde putem cumpăra ofrande pentru rugăciunile noastre, una dintre ele fiind mătura... legenda spune să mături în fața Arhanghelului în timp ce te rogi, toate relele și bolile din viața ta... și nu am fost puțini care au făcut acest ritual de rugăciune...
Tot aici este și Muzeul Bizantin unde sunt expuse multe sticle cu mesaje ale marinarilor și nu numai... legenda spune că oriunde te-ai afla lângă sau pe o apă și arunci o sticlă cu un mesaj pentru Arhanghelul Mihail, sticla va ajunge la țărmul insulei Symi...
Impresionați de ce am văzut și simțit aici la biserică ne-am retras pe faleză la un pahar de suc, dar nu înainte de a ieși din curte am cerut și am primit pâine sfințită, împărțea cineva acolo în curte și nu m-am putut abține... cea mai bună pâine din Grecia pe care am mâncat-o până acum...
Cu sufletul împăcat și liniștit ne-am îmbarcat și am plecat pe drumul de întoarcere către Rhodos.
La sosire în port, înainte de a pleca fiecare cu minibusul cu care am venit de la hotel, i-am mulțumit Ștefaniei pentru cele două zile petrecute împreună.
Și cu acest articol am terminat cu scrierea despre vacanța noastră în Rhodos.
Chiar dacă am fost în vacanță pe timpul pandemiei (sper să ajungem să trecem cu bine peste perioada asta) a fost o vacanță așa cum ne-am dorit noi să fie!
Recomand tuturor să mergeți în Rhodos și să mergeți să vă plimbați și în Symi, credeți-mă merită!
Alegeri inspirate și toate cele bune!
Trimis de ANILU in 24.10.20 12:14:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Doamne, ce amintiri frumoase! Mă bucur să revăd aceste locuri, parcă a fost ieri...
totul este la fel de frumos, colorat, pitoresc.
Nu am fost pe drum acolo sus, să văd peisajul cu cele două porturi... am fost doar la ruinele castelului, la biserica din vârf, adică am urcat cele 500 de trepte. Sigur că și de acolo se vede minunat.
Mi-au plăcut pozele, le-am văzut chiar de două ori.
Mă alătur recomandării că micuța insulă Symi trebuie văzută, este o adevărată bijuterie!
Felicitări, mă bucur mult că ați avut așa o vacanță frumoasă, în locuri deosebite!
@maryka: Nu regret nici o clipă că am fost în vacanță în ciuda pandemiei!!!
A fost o vacanță interactivă cu multe amintiri frumoase.
Symi- o încântare... o bijuterie!!!
Nu am îndrăznit să urcăm cele 500 de trepte până la ruinele castelului... !!!
Dar a meritat excursia la biserica veche... știi senzația aia de piele de găină... de intimitate și multe emoții... așa am simțit acolo...
Mulțumesc pentru aprecieri și ecou!
Toate cele bune!
”Recomand tuturor să mergeți în Rhodos și să mergeți să vă plimbați și în Symi, credeți-mă merită!
Într-adevăr, dacă te afli în Rhodos, merită să faci excursia la Symi. Am fost și noi acolo și am fost uimiți de frumusețea acestei insule. De asemenea, de legendele pe care le perpetuează și pe care grecii știu să le “vândă” turiștilor. Biserica avea atunci turnul de la intrare în renovare, dar tot se putea vedea cât este de frumos. Pavajul din curte - cu pietricele albe și negre artistic aranjate - urma să-l mai văd și prin alte părți, dar cel al bisericii este unic.
Noi am făcut și un tur cu trenulețul turistic, ocazie cu care am văzut și coasta mai puțin populată a insulei. Nu existau acele căsuțe colorate, tipice, dar peisajul sălbatic ne-a încântat peste măsură.
@iulianic: Și pe noi ne-a încântat insula!
Cât privește legendele... un pic de adevăr trebuie să fi fost... trebuie doar să crezi... sau doar să le asculți...
Pavajul din curtea interioară al bisericii m-a impresionat, nu mă uitam în sus la clădirile din curte, cât stăteam să mă uit la pietricelele alb-negre așezate cu migală...
Mulțumesc pentru vizită și ecou!
Toate cele bune!
@webmaster: Poate reușiți să întoarceți pozele așa cum au fost postate!!!
Mulțumesc!
@ANILU: pozele au fost „rotite” încă de la validare.
am verificat, atât de pe dekstop (în pagina aceasta =” impresii” ), cât și de pe telefon (în pagina amfostacolo.ro/imf.php?i=101729#top2) - pozele se afișeează ok
E posibil ca pe telefonul tău pozele să fie încă afișate din cache-ul telefonului (așa cum erau la încărcare, înainte de rotire)
Chiar daca nu am fost niciodata in Grecia, dar sper sa ajung in aceasta viata. Iti multumesc, ANILU pentru aceste minireportaje. O data cu tine pot spune ca m-am plimbat si eu prin aceste locuri mirifice.
Multumesc mult!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 O zi de primăvară prin frumoasa Insulă Symi — scris în 20.03.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Symi. Locul in care viata pare nespus de simpla — scris în 12.11.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 La Mănăstirea Panormitis — scris în 03.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insula care nu vrea sa moara — scris în 24.11.15 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Insula Symi — Superb — scris în 17.07.15 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Symi - o bijuterie a insulelor Dodecaneze — scris în 04.08.14 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Insula Symi - o experienta greceasca veritabila — scris în 24.06.11 de cintus din BRASOV - RECOMANDĂ