BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Conac fermecător [Sainte-Marie-de-Gosse](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Conacul lui Mäité din Sainte-Marie-de-Gosse
Am să povestesc astăzi, la final de 2024, câte cevao despre, probabil, cea mai interesantă cazare din TOATE călătoriile mele. Nu cea mai luxoasă, nu cea mai confortabilă, nici cu cea mai bună poziționare în raport cu obiective de neratat - dar cea în care m-am simțit cel mai bine, prima care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la locurile pe unde am stat. Nu am „meșteșugul” necesar pentru a o descrie așa cum ar merita, prin urmare vă rog să priviți și imaginile atașate; sunt multe, dar ele întregesc prezentarea.
Satul Sainte-Marie-de-Gosse se află în departamentul Landes al regiunii Nouvelle-Aquitaine, foarte aproape de granița cu departamentul Pyrénées-Atlantiques, la limita nordică a regiunii istorice Pays basque, Țara Bascilor franceză. Am ajuns aici căutând un loc de cazare din care să ne fie accesibile Biarritz, Bayonne, Saint Jean de Luz și satele tradiționale basce Arcangues, Espelette ș. a. În august, prețurile la hoteluri erau prohibitive, așa că, profitând de faptul că aveam mașini închiriate, am tot extins aria de căutare, până am ajuns la 30 de kilometri de Biarritz.
Moment în care ne-a atras atenția „căsuța din pădure” , așa cum am numit-o în primă instanță. Era vorba despre o locuință situată undeva la marginea unui sat, în semisălbăticie, găsită pe Airbnb air.tl/g0pHExz5, unde se promovează sub denumirea Conac fermecător. Din poze - chiar așa părea a fi, problema era că urma să fim chiar noi primii lui oaspeți, nu exista nicio recenzie care să ne încurajeze să rezervăm, iar gazda era proaspăt intrată pe respectiva platformă. Cine ne garanta că, în loc de un conac fermecător, nu vom găsi unul bântuit? Până la urmă, am riscat - și bine am făcut.
După o zi petrecută în San Sebastian, în partea spaniolă a Țării Bascilor, pe seară, pe la șapte, am ajuns în locul care avea să se dovedească a fi un mic paradis. Drumul în sine a fost o plăcere, intersectând din când în când cursul râului Adour (despre care nu auzisem nimic până atunci, dar este pe alocuri mai lat ca Dunărea!), printre pâlcuri de copaci și prin lanuri nesfârșite de porumb. Un porumb viguros și des 🤠, care ne-a părut a fi principala cultură din acele locuri.
Ne-a întâmpinat Mäité, care ne-a deschis poarta pentru a parca mașinile (lângă Dusterul familiei, care locuiește în casa din spate și este foarte discretă). A apărut însoțită de un câine uriaș - al cărui nume l-am uitat, dar era foarte interesant, mă străduiesc, poate mi-l amintesc sau poate mi-l amintește vreun prieten :) [L.E. am aflat: Hupeur]-, câine care s-a dovedit a fi foarte prietenos, chiar și în situațiile în care ne-am întâlnit cu el și nu era însoțit de către unul din stăpâni. A început să ne vorbească în engleză (gazda, nu câinele 😉), dar în grup aveam doi cunoscători de franceză, iar acest fapt a ușurat mult comunicarea.
În hol ne aștepta o sticlă de șampanie și, după o conversație protocolară, lungă, ne-a fost prezentată casa. Fotografiile și filmulețele atașate vă pot ajuta să vă faceți o idee mai bună. Se intră prin bucătărie, care este mare, echipată cu toate cele necesare, având în mijloc o masă de opt persoane. De aici se pătrunde într-un living care arată ca în vechile cărți ilustrate, cu fotolii comode, șemineu, pian (nefuncțional), tablouri (frumoase, majoritatea pictate de Mäité), bibliotecă, cristale și câte și mai câte. Tot la parter se mai află un dormitor mare, cu pat matrimonial, o baie și o încăpere unde am găsit o mașină de spălat, uscător de rufe, masă și fier de călcat - am folosit aceaste dotări, excursia a fost lungă, și vară, și cald :).
O scară te conduce la etaj. Chiar în capătul ei se află o a doua baie, iar de-a lungul holului sunt patru dormitoare, trei pentru două persoane și unul mai micuț, cu pat de o singură persoană + un pătuț de bebeluș. Prin urmare, casa poate găzdui un maxim de nouă oaspeți, dar se închiriază doar în întregime; noi, fiind șapte, ne-am împrăștiat în toate cele cinci încăperi, bucurându-ne de confort. Toate camerele au vedere către grădină și sunt mobilate cu gust, în stil vintage, fiecare cu propria „personalitate” . Obiectele de pe hol și chiar cele din camere sunt fie adunate în timp, fie achiziționate de prin anticariate. O obiecție ar fi mirosul cărților vechi, cumpărate „la metru” - din fericire, nu am avut în cameră, ci doar pe coridor.
Casa este construită acum vreun secol (parcă i-a rămas moștenire în familie domnului, sper să nu spun prostii), dar este modernizată și aranjată de gazde pentru a trăi chiar ele confortabil aici. Din câte am înțeles, cheltuielile au depășit bugetul și sunt nevoite să o închirieze pentru a mai acoperi din datorii. Au făcut o treabă grozavă, este un răsfăț să locuiești în această casă, chiar și pentru câteva nopți.
Alte bile albe: grădina din față, plină de vegetație care oferă umbră și încântă văzul, auzul (o grămadă de păsări stau prin copaci) și mirosul (nu am identificat toate speciile de flori, dar chiar copacii au un miros de pădure, de verde), cu șezlonguri, masă unde se poate lua micul dejun (sau prânzul sau cina) în aer liber (ceea ce am și făcut) și cu un grătar pe care l-am folosit, evident, doar suntem români. În spate este o livadă, o pajiște și, bineînțeles, un lan de porumb, de unde am furat câțiva știuleți, că am fiert și păpușoi, tocmai spuneam că suntem români. (Glumesc, bineînțeles - am avut acordul gazdelor de fiecare dată.)
Satul, aflat la 1-2 kilometri, este o încântare. Am vizitat pe îndelete doar patiseria și biserica (doamnele au dorit și la coafor, dar nu a fost posibilă o programare, aveau totul ocupat). Cafeaua nu a fost bună, dar pâinea și croasantele - delicioase. Se poate vedea în poze ce am mai descoperit prin sat.
Și, ultima mare bilă albă: atitudinea gazdelor. Cu domnul am interacționat puțin spre deloc, dar Mäité a avut un comportament exemplar. Amabilă fără a fi insistentă, săritoare fără a deveni agasantă, eficientă și, aș spune, competentă. Deși era la prima experiență în materie de a primi oaspeți, nu s-a simțit acest lucru niciun moment. Citind comentariile celor care au ajuns acolo în urma noastră, am constatat că toți au remarcat și au notat superlativ aceast capitol.
Pe scurt, recomand călduros Conacul fermecător: este o cazare cu suflet :) .
Iar, în încheiere:
LA MULȚI ANI ȘI SĂ NE REGĂSIM CU BINE ÎN 2025!
Trimis de adso in 28.12.24 20:36:25
- A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.55809119 N, -1.24272007 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Conac fermecător [Sainte-Marie-de-Gosse], BIARRITZ" (nou-creată pe sait)
@adso: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmaster26: Era mai bine prima dată, acum cursorul e la vreo 500 de kilometri distanță .
La nord de satul propriu zis, din D817, drumul principal, se desprinde D28, care o ia spre sud, către Sainte-Marie-de-Gosse. La un moment dat, acesta se bifurcă, chiar înainte de a intra în localitate. Rte de Pascouaou e ramura care o ia la dreapta, către un pâlc de case izolat de vatra satului, și face dreapta la 90 de grade când întâlnește casele. Conacul fermecător e chiar prima clădire de pe Rte de Pascouaou (sau a doua? uite că am un lapsus).
Din păcate, nu reușesc să obțin coordonate - street view în zonă e acualizat ultima oară acum 16 ani!
” știai că până în sec nu-mai-știu-care, țările europene erau cu sudul în sus?
Nu, nu știam, dar nu sunt foarte surprins de ce spui.
Am întâlnit de-a lungul timpului cel puțin două situații derutante pentru mine, a căror logică mi-a fost explicată ulterior - și motivul e același: oamenii „simt” munții în susul hărții și marea în partea de jos a ei.
Harta standard a Lacului Konstanz, pe care o găsești la oficiile de turism sau pe panouri în port sau prin oraș, are sudul sus și nordul jos, e rotită cu 180 de grade. Alpii elvețieni, aflați la sud de Bodensee, pe hartă apar deasupra lacului.
Iar harta Barcelonei e rotită cu 90 de grade, are vestul sus și estul jos, Din aceeași cauză: Mediterana este jos și Serra de Collserola sus.
@adso: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@adso: Ce-mi plac locurile de genul acestuia!!!
La mulți ani și un 2025 plin de sănătate, bucurii și călătorii frumoase!
@crismis: Da, și eu le ador. Din păcate, nu am cum să le găsesc prea des, pentru că nu am permis de conducere. Așa că... profit atunci când am ocazia. Iar asta a depășit cu mult tot ce am mai experimentat „de genul ăsta”.
Mulțumesc pentru urări, toate cele bune și vouă!
@adso: 2025 să-ți aducă ție și familiei sănătate și tot ce e mai bun pe lumea asta.
@Pușcașu Marin: Ei, nu chiar tot, mai lasam si pentru altii .
Multumesc, toate cele bune si voua!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
”Am să povestesc astăzi, la final de 2024, câte ceva despre, probabil, cea mai interesantă cazare din TOATE călătoriile mele. Nu cea mai luxoasă, nu cea mai confortabilă, nici cu cea mai bună poziționare în raport cu obiective de neratat - dar cea în care m-am simțit cel mai bine, prima care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la locurile pe unde am stat
Te cred și eu că-ți vine imediat în minte un asemenea loc! E ceva intim, un fel de „acasă” , chiar dacă mobilierul este „vintage” ! Mie-mi place mult acest stil! În copilărie am avut și noi o mobilă de sufragerie în același stil! Nu te gândi că eram cu „dare de mână” , s-a întâmplat s-o luăm de la un vecin, (la mâna a doua, deci) mutat, odată cu noi, în blocul nou, comunist. N-a știut ce-a pierdut! (vroia o mobilă nouă, modernă, mdeh! N-am uitat-o nici acum, după 50 de ani).
În conacul lui Mäité mi-ar plăcea și mie să fiu cazată! Și grădina aia, și lanul de porumb, ciripitul păsărelelor, toate mi-ar plăcea să le văd, să le aud!
Printre toate obiectele acelea adunate la un loc, am revăzut o bancă școlărească, așa cum aveam și noi în primii ani de școală, dar și o mașină de cusut cu manivelă.
Se vede că Mäité s-a străduit să facă un loc primitor și chiar a reușit! Cred că la origine, după nume, ea nu este nici franțuzoaică, nici spaniolă! Numele ei pare a fi, mai degrabă, de origine asiatică!
Mi-a plăcut articolul tău și te felicit! Să ai un an 2025 așa cum mi-l doresc și eu! ... și... să nu uit de
@doinafil:
” Cred că la origine, după nume, ea nu este nici franțuzoaică, nici spaniolă! Numele ei pare a fi, mai degrabă, de origine asiatică!
Da, ne-am gandit si noi. Nici vorba sa fie asiatica, insa. Cel mai probabil, e de origine basca. Dupa secole in care au incercat (si, spre deosebire de spanioli, au si reusit) sa faca pierduta identitatea basca, acum se straduiesc sa reinvie limba si sa salveze din traditii.
Am vizitat cinci dintre satele basce, poate voi reusi sa scriu despre ele.
Mi-a fost reamintit si numele cainelui: il cheama Hupeur .
Multumesc pentru ecou si pupici. Toate cele bune in noul an!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)