GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Ciucea - 'şi cum te-nchini în rugăciune'
Două au fost evenimentele care m-au determinat să vă "delectez" azi cu o scriere despre o mănăstire, despre care nu s-a mai scris pe acest sait.
În primul rând, azi, 30 noiembrie, românii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei supranumit "Apostolul românilor", aşa că, la ceas de sărbătoare creştină, cred că pică numai bine un review dintr-un lăcaş creştin ortodox; asta cu toate că hramul bisericii mănăstirii despre care am să vă vorbesc este cu totul altul şi anume "Naşterea Maicii Domnului";
În al doilea rând, tot azi am aflat că, cu largul concurs al statului român, care nu-i în stare să-şi apere drepturile, cu toate că după moartea lui Goga soţia sa, Veturia a donat Domeniul de la Ciucea statului român (în 1966), zilele astea, TOT domeniul a fost retrocedat către 3 nepoţi de frate ai Veturiei.
Şi uite aşa, sunt foarte revoltat, deoarece mă aştept ca după retrocedare, domeniul să devină sală de nunţi, cum s-a întâmplat cu castelul de la Bran (înainte ca cineva să mă contrazică, îi garantez că ştiu ce vorbesc, am o colegă care şi-a ţinut nunta la Bran, în castel, după retrocedarea sa), iar exponatele ce se găsesc azi în castel să fie duse prin muzeele de la Cluj.
Dar, să revin...
La 85 km de Oradea, pe E60, pe ruta spre Cluj - Napoca, sau la 75 km de Cluj, atracţia orăşelului de munte Ciucea, este Complexul Octavian Goga.
Acesta este constituit din "Conac", "Casa de Oaspeţi", "Mausoleul Iubirii" şi Mănăstirea şi biserica din lemn cu hramul "Naşterea Maicii Domnului".
Despre mănăstire şi biserică, vreau să vă scriu, în continuare, câteva rânduri.
Călătorul ce doreşte să viziteze mănăstirea şi respectiv biserica de lemn, poate parca maşina în parcarea principală a complexului (Coordonatele gps ale acestei parcări sunt N46.948913 x E22.813684 şi de acolo să acceadă pe domeniu, de unde până la mănăstire este o aruncătură de băţ, sau să procedeze cum am procedat eu, adică să parcheze în parcarea mănăstirii (de pe şosea se vede "Casa de pe Stâncă" - foto 1), de unde, pe scările abrupte să ajungă direct în curtea mănăstirii (coordonatele acestei parcări sunt N46.947347 x E22.815181.
După cumpărarea în 1920 de la văduva lui Ady Endre a domeniului din Ciucea, Octavian Goga a cumpărat de la Biserica Reformată o bucată de teren situată în partea superioară a domeniului, pe care era construită o clădire, ce reprezintă azi corpul mănăstirii.
La un an după moartea lui Goga, în 1939, Veturia Goga a adus dintr-un sat din Sălaj o biserică din lemn, astfel că, din acel an, urmare a dorinţei explicite a lui Goga, a luat fiinţă mănăstirea de maici din Ciucea.
În 1945 mănăstirea a fost închisă de comunişti, abia în 1994 fiind reînfiinţată.
Odată ajuns în curtea mănăstirii, după un urcuş destul de solicitant (noroc că nu foarte lung - foto 2), situată la un nivel inferior corpului mănăstirii şi respectiv bisericii se observă mâna harnică a călugăriţelor în păstrarea în deplină ordine a domeniului. Atât poteca pietruită, cât şi restul acestei curţi inferioare străluceşte de curăţenie (foto).
De aici, aruncând o privire spre curtea superioară, zărim silueta mănăstirii şi a bisericii (foto 4), ce-şi înalţă turla din lemn la concurenţă cu falnicii brazi din apropiere. De asemnea, se observă munca asiduă de terasare a terenului şi de stabilizare a acestuia cu ziduri masive din piatră, precum şi fundaţia din piatră a corpului mănăstirii (foto 5), ce găzduieşte chiliile şi toate cele trebuitoare vieţii de obşte.
După o altă etapă de urcare, se ajunge în curtea principală a mănăstirii, unde, lângă corpul principal am descoperit şi o maşină folosită de măicuţe (foto 6), semn că pe partea cealaltă, cu domeniul Goga se poate urca şi cu auto, cel puţin cu autoturismele... abilitate (foto 9).
De aici, se observă deja biserica din lemn, în toată semeţia şi de ce nu, frumuseţea sa (foto 7 şi 8). De pe un panou citim istoricul bisericii :"În 1939, după moartea poetului, Veturia Goga aduce la Ciucea un monument de arhitectură ţărănească, biserica de lemn din comuna sălăjeană Gălpaia, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, construită în anul 1575. Biserica este construită din bârne de stejar, învelită cu şindrilă de brad. Turnul bisericii este lucrat după modelul bisericilor maramureşene"
În curte mai există o fântână (foto 10), iar deasupra mănăstirii se regăseşte mormântul provizoriu (foto 11), în care a fost amplasat trupul lui Goga între 1938 şi 1958 (în 1958, după 20 de ani, Veturia Goga a terminat mozaicul de pe mausoleul iubirii - l-a lucrat singură, şi a mutat acolo osemintele - foto 12).
Întors în curtea mănăstirii, am urcat cele câteva trepte până la intrarea în biserica de lemn, pe care am găsit-o deschisă (dar uşa este aşa de mică, încât - credincios, au ba - trebuie să te apleci ca să poţi intra), iar o călugăriţă era prezentă pentru a vinde lumânări şi diverse obiecte de cult şi închinăciune, călugăriţă ce mi-a răspuns cu amabilitate la întrebări.
Astfel, am aflat că obştea-i constituită din 7 călugăriţe, păstorite de Maica Stareţă Inocenţia Filip, iar preot este Arhimandritul Teofil Părăian (asa figurează într-un pliant cumpărat atunci, cu care mi-am împrospătat impresiile) şi că în bisericuţă se fac rar şi doar vara slujbe, în rest, slujbele se ţin într-o capelă amenajată în corpul de chilii a mănăstirii.
Dar, revenind la biserica de lemn, am remarcat austeritatea din aceasta, nu există nici măcar o pictură pe lemnul bisericii, doar în zona altarului sunt câteva icoane, pe jos, podeaua din piatră este acoperită ici-colo cu câte un covor tradiţional, mobilierul bisericesc este integral din lemn vechi, înnegrit de vreme, iar praporii sunt cei mai modeşti pe care i-am văzut, neavând nimic de-a face cu opulenţa afişată prin alte mănăstiri/biserici.
Sigur că, chiar nebisericos fiind, dar credincios totuşi, am zăbovit câteva minute în această biserică veche, am spus o rugăciune şi mai multe rugăminţi şi am simţit, cu siguranţă că sunt mult mai aproape de cele sfinte decât prin alte locuri prin care am mai fost.
La plecare, am cumpărat pliantul despre care v-am spus deja, am făcut o donaţie mănăstirii, am cumpărat câteva lumânări pe care le-am aprins afară, în locul special amenajat, spre veşnica pomenire a celor dragi mie, ce s-au dus dintre noi, precum şi pentru cei vii, ca să-i/ne ajute Dumnezeu!
Vreau să redau din pliantul procurat acolo, câteva rânduri aparţinând maicii stareţe, pentru a înţelege mai bine ce reprezintă Mănăstirea Ciucea pentru persoana care o conduce : "Între 2 oraşe mari ale Transilvaniei, Cluj-Napoca şi Oradea, la Ciucea, acolo unde apele Crişului se despart în 3 braţe, supuse parcă unui magnetism, izvorând de sub stânca dealului care le absoarbe în dreptul casei lui Goga frumuseţea Apusenilor este încoronată o bisericuţă, monument istoric, care a fost adusă din dorinţa poetului pătimirii noastre, dintr-o comună sălăjană, de către soţia acestuia Veturia Goga, după moartea poetului. Bisericuţa de la Ciucea a fost adusă în scopul întemeierii unei mănăstiri, fapt care a fost împlinit... ".
Încheierea, totuşi cred că trebuie să-i aparţină lui Octavian Goga cu a sa poezie Răsună Toaca :
În pacea unei nopți târzii
Și, rând pe rând, câte-un opaiț
S-aprinde-n mutele chilii...
De glasul ei tresai pe pernă,
Măicuță, tu, cu chip frumos,
Și-alergi în grabă la altarul
Mântuitorului Hristos...
Te văd în colțul vechi de strană
Cum stai supusă de răstriști,
Și-atâta jale pare scrisă
În ochii tăi curați și triști...
Și cum te-nchini în rugăciune,
Eu mă gândesc înduioșat:
Nemilostiva toacă-a nopții
Ce vis frumos ți-a tulburat? ...
 
În concluzie, AmFostAcolo şi vă recomand şi vouă să vizitaţi această micuţă şi austeră mănăstire (7 suflete).
Trimis de bogumil in 30.11.15 21:10:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIUCEA [CJ].
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.94883100 N, 22.81351660 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Complexul Octavian Goga, CIUCEA [CJ]" (nou-creată între timp pe sait)
-
Obiectivul prezentat - prea puţin "mediatizat" până acum pe AFA - şi descrierea sa merită selectarea ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@bogumil -
Da, un obiectiv pe langa care am trecut de cateva zeci de ori sau poate, am atins suta si nu l-am vizitat.
De vina este, Route 60 si Perla Ardealului, vorba cantecului "Cine-a pus carciuma-n drum... "de altfel si la Milenium spre rusinea mea ma recunosc invins.
Acum vreo zece ani am petrecut cateva ore in Salonta dar amintirile se estompeaza tot la carciuma
Oricum muzeul o sa-l vizitez inainte sa se finalizeze autostrada Transilvania.
@bogumil - Nunti se fac si la castelul Huniazilor. Si asta nu este retrocedat.
In review scris din suflet care mi-a ajuns la suflet. Totusi am vazut mai multe castele prin Germania pregatite pentru nunti. Adica inclusiv réclame pe net. Banii nu ajung nici castelenilor
@Andox
La Hunedoara îi încă şi mai rău. Astă vară, când am fost ultima dată, pe podul de acces în castel se filma un film bollywoodian, astfel că abia am reuşit să trecem printre cabluri şi echipamente, iar toată curtea era plină de scaune din plastic (am şi încărcat o foto exemplificativă aici), pentru că seara era ceva spectacol.
De-a dreptul grotesc. Să vezi indienii cum mimează că-şi cară pumni cu Castelul Corvinilor în fundal şi curtea aia milenară, pe care n-au cucerit-o turcii, că-i cucerită de scaunele de plastic, de genul celor de grădină. Totul pentru un pumn de arginţi... Bleah!
Claudiu... ştiam eu mai demult că drumurile noastre, s-au intersectat de multe ori
Radu, aşa o fi, nu zic nu, dar asta nu mă încălzeşte cu nimic
Mulţumesc tuturor celor ce au trecut pe aici.
Am fost și eu acolo, dar nu m-am gândit până acum să scriu un review, iar acum nu mai are rost, ai povestit așa de frumos totul!
Sper sa rămână deschis spre vizitare și în viitor, și ca cei trei nepoți sa nu schimbe totul.
@luciaoradea
Şi totuşi, eu te rog să ne împărtăşeşti impresiile tale.
În primul rând, deoarece un obiectiv cu o singură prezentare (mă refer strict la mănăstire şi biserica de lemn), nu poate fi obiectiv privit de cititori, până când aceştia nu au la dispoziţie mai multe opinii, iar pe de altă parte, ar fi interesant pentru mine să citesc impresiile tale de acolo, pentru a vedea obiectivul din altă perspectivă... respectiv prin ochii tăi.
Eu, sigur am să scriu despre obiective pe care le-au descris şi alţi colegi anterior...
Ma bucur de acest review si ma bucur de randurile dumneavoastra care transmit o vibratie pur romaneasca. Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care considera 30 Noiembrie o zi sfanta pentru tara noastra si care aleg sa-si petreaca aceasta zi intr-un mod atat de frumos.
Am fost de curand la Domeniul Ciucea, dar din pacate nu am gasit nicio maica in apropiere sa "furam" cateva detalii despre acel loc, asa ca am ramas doar cu informatiile citite aici, pe site, si cu alte cateva pe care le stiam de mic copil.
Posibil sa fi inteles eu gresit, dar Parinte Teofil Paraian nu ar avea cum sa fie preot la aceasta manastire, deoarece a parasit lumea aceasta in anul 2009. Probabil ca in timpul vietii sale ar fi ajutat aceasta manastire...
Cat despre retrocedarea domeniului... MARE MARE PACAT. Mai ales cand un om daruieste tot ce a avut mai de pret statului si statul nici macar dorinta acelui om nu o poate implini... sa speram ca in tot raul este un bine...
@Mina12
Ai cuvântul meu că aşa figura în pliant. O fi fost unul foarte vechi, neactualizat
Regret mult inducerea în eroare, chiar şi aşa, fără de voie.
Mulţumesc oricum pentru vizită şi apreciere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Un obiectiv de excepţie: Complexul Memorial Octavian Goga de la Ciucea — scris în 25.10.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Frumusete si iubire la Ciucea: Domeniul Octavian Goga — scris în 31.05.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Domeniul Octavian Goga Ciucea — scris în 06.04.11 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Muzeul Memorial si Mausoleul Iubirii Octavian Goga [Ciucea, CJ] — scris în 16.10.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Conacul Octavian Goga — scris în 08.08.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ