ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Domeniul Octavian Goga Ciucea

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Iovu -Melanconie
TIPĂREȘTE

NOTĂ – a se citi doar opţional. Am avut onoarea ca, săptămâna trecută, mai exact, pe 31.03.2011, să fiu invitat şi astfel să ţin o prelegere la Colegiul Naţional Octavian Goga – Marghita (click aici). Cu acel prilej, am discutat cu mai mulţi profesori, despre patronul spiritual al colegiului şi mi-am amintit că AmFostAcolo şi eu, dar că, încă nu am scris nimic despre Domeniul Octavian Goga, din Ciucea. Azi, vreau să îndrept această situaţie.

Încă de când am scris review-ul despre Muzeul Memorial Ady Endre, din Oradea (click aici), cunoscând prietenia dintre Ady Endre şi Octavian Goga, am decis că-i musai să-mi fac timp, când voi fi prin zonă, să vizitez şi Muzeul Octavian Goga.

Aşa că, în Decembrie anul trecut, într-o zi cu o ninsoare cum de mult nu am văzut, obosit fiind deja de drum, am decis să mă opresc la Ciucea, pentru a mă dezmorţi şi a vizita Muzeul Octavian Goga.

În parcarea micuţă de la intrarea pe domeniu, fiind şi zi de slujbă, la biserica din incintă, erau vreo 2-3 maşini, aşa că mi-am găsit loc de parcare fără probleme. M-am apropiat de intrare (pe domeniu se intră printr-o poartă din lemn sculptată), am ajuns la chioşcul de la care în mod normal se cumpără biletele de intrare, dar am constatat că-i închis. Am zărit însă câteva preţuri expuse, de ex. : 100 lei RON filmarea în muzeu, 10 lei RON fotografierea, 5 lei RON accesul pentru un adult, 2,5 lei RON pentru copii.

După intrarea pe domeniu, pe timpul iernii, accesul spre clădiri este destul de anevoios, drumul din piatră cubică fiind extrem de alunecos, iar dacă alegeţi varianta mai scurtă, pe treptele săpate-n deal, nici acestea nu-s mai accesibile, fiind pline de zăpadă şi destul de alunecoase (dacă nu mă ţineam bine de balustradă, o luam liniştit la vale, atunci când am alunecat).

Ajuns cu bine sus, m-am orientat rapid şi am văzut că pe Domeniul Octavian Goga pe care mă aflam, există mai multe clădiri de interes turistic şi anume:

1. Muzeul Octavian Goga. Este amplasat în castelul cumpărat în 1920 de Octavian Goga, de la văduva lui Ady Endre. La momentul cumpărării, castelul rămas nelocuit din 1917, cu urme adânci de devastare, era atât de degradat, încât Goga a decis restaurarea lui şi ample lucrări de reparaţii şi construcţie (de ex. a fost adăugat etajul). În 1926, castelul a fost adus la stadiul de a putea fi locuit, de familia Goga (Octavian şi soţia Veturia).

Camerele muzeului sunt: Salonul de primire (aici găsim şi sunt vizibile şi în fotografiile pe care o să le postez un scrin german, un şemineu din marmură de Ruşchiţa, un tablou al Veturiei Goga şi un candelabru din cristal de Murano, alte piese de mobilier de epocă şi picturi), sufrageria (singura încăpere din muzeu care şi-a păstrat tapetul original, în care se găsesc piese de ceramică şi porţelan englezesc, german, austriac, chinezesc şi japonez), salonul de muzică (aici se găseşte un pian al lui Veturia, la care au cântat Enescu şi Lipatti, diverse picturi şi o tapiserie cu scene de vânătore, vizibilă şi ea în fotografiile pe care o să le postez şi scrinul din lemn de trandafiri primit de Avram Iancu, de la Ecaterina Varga), camera de lucru (cu biroul şi scaunele de epocă şi geamurile cu vedere spre Criş), biblioteca (deţine circa 6.000 de titluri în mai multe limbi, în condiţiile în care, am înţeles că Octavian Goga cunoştea vreo 6 limbi străine – maghiara, engleza, franceza, germana, latina şi japoneza) şi dormitorul (cu patul în partea dreaptă a intrării, care m-a impresionat prin dimensiunile sale minuscule, la care ghida mi-a explicat că atât Octavian cât şi Veturia erau mărunţei, iar deasupra tăbliei patului sunt atârnate portretele celor 2).

2. Corpurile anexă A, B şi C. Au fost folosite de familia Goga pentru cazarea angajaţilor, pe post de magazie şi bucătărie. Corpul B, este casa în care a stat de fapt (atunci când era la Ciucea), Ady Endre (există şi o placă memorială în acest sens), de aceea i se mai spune şi Casa Ady Endre. Aici este acum o expoziţie etnografică cu obiecte din colecţia familiei Goga. Casa Albă este o construcţie a lui Goga, în care acesta a amenajat spaţii de dormit pentru oaspeţii săi. Şi aici, azi este deschisă o expoziţie etnografică.

3. Casa de pe stâncă. Singura clădire vizibilă din DN1/E60, cocoţată pe o stâncă a domeniului, este construită de Goga pentru a-i folosi drept pavilion de vânătoare şi loc de petreceri. Arată excelent, văzută din şosea, parcă suspendată-n alte vremi….

4. Mausoleul. Monumentul Funerar, adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale lui Octavian şi Veturia Goga, fiind amplasat în cel mai înalt punct al domeniului. Locul pe care este ridicat, a fost stabilit de Goga, iar după moartea lui Goga, Veturia l-a contactat chiar pe Constantin Brâncuşi pentru realizarea acestuia, împrejurare cu care Brâncuşi este de acord, dar nu o mai realizează datorită lipsei timpului necesar. Mausoleul are o înălţime de 12 metri, iar placarea acestuia cu mozaic de Murano, a fost făcută integral, cu mâna ei de Veturia Goga, în aproape 20 de ani….

Drept epitaf, stă scrisă o strofă din poezia lui Goga, Din larg:

“Jur-împrejur e largul care cântă,

E soare-n cer, e sărbătoare sfântă

Şi-n vreme ce mi-a amuţit pământul

Fiorul păcii-n suflet mi se lasă

Eternităţi îmi flutură veşmântul

Simt Dumnezeu cum mă primeşte-n casă. ”

5. Mănăstirea şi Biserica de lemn. Imobilul ce adăposteşte azi Mănăstirea de maici, cu hramul Fecioara Maria, a fost cumpărată de Goga de la Episcopia Reformată (după cumpărarea domeniului de la văduva lui Ady Enre). A fost păstrat în integralitatea lui, la fel cum era la data cumpărării.

După moartea lui Goga, Veturia a adus pe domeniu, biserica de lemn din comuna sălăjeană Gălpâia, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, construită în 1575. Biserica este construită din bârne de stejar, având acoperişul în două ape, învelită cu şindrilă de brad. Turnul Bisericii - după modelul bisericilor maramureşene – se înalţă cu mult deasupra arborilor din împrejurumi. Interiorul Bisericii a fost acoperit cu pictură, din care se mai păstrează doar puţine urme.

Ce am văzut eu. Primul contact l-am luat cu Casa Ady Endre, pe care am găsit-o închisă. Am trecut mai departe şi am ajuns la uşa de acces în muzeu, care la fel, era închisă, cu tote că eram în timpul orelor de program. În primă fază, m-am gândit că toată lumea-i la slujbă, fiind o duminică, în jur de ora 11, aşa că, am făcut câteva fotografii la exterior şi la plecare am deci să urmez drumul şi nu scările ce-mi dăduseră emoţii. Am ajuns în zona celor 3 clădiri anexă, am intrat în curtea acestora şi am văzut o uşă cu primul canat deschis, aşa că, am decis să văd ce-i acolo (ca să nu am regrete mai târziu) şi am constatat că în acea cameră era paznicul muzeului şi o ghidă.

După ce i-am asigurat că doresc să văd muzeul, am plătit 15 lei RON (5 lei accesul şi 10 lei pentru fotografii) şi însoţit de ghidă am intrat în muzeu.

Pentru că am descris mai sus ce se găseşte în muzeu, nu o să mai expun asta o dată, ci aşa, cu titlu de curiozităţi am să vă spun câteva lucruri, aflate de la ghidă, unele de-a dreptul picante:

- castelul a fost construit de un bogat avocat de la Huedin, pentru a intra în graţiile nepoatei sale, cu care astfel s-a şi căsătorit şi din această relaţie incestuoasă a rezultat soţia lui Ady Endre;

- pentru că soţia lui Ady Endre, după moartea acestuia, a hotărât să se mute definitiv la Budapesta şi astfel risca, conform reformei agrare de după Unirea de la 1918 să piardă domeniul, i-a făcut oferta lui Goga;

- atunci când a vizitat pentru prima dată domeniul, Goga nu a fost însoţit de prima sa soţie ci de Veturia (la acea dată aceasta avea statutul de amantă);

- cu toate că preţul cerut de soţia lui Ady Endre era prea mare, iar domeniul în paragină, Goga a hotărât să cumpere proprietatea, în ciuda opoziţiei lui Veturia;

- în perioada în care Veturia era amanta lui Goga, aceasta era căsătorită cu un preot ordodox, de la care Goga, pe vremea când era ministru al cultelor, a obţinut divorţul, în schimbul funcţiei de episcop ortodox al Romanului, târg cu care dom' părinte a fost de acord;

- există voci care spun că, Veturia a fost agent secret a lui Hitler, acesta fiind singurul translator acceptat de odios, atunci când avea discuţii cu Antonescu;

- în 1967, când s-a deschis muzeul (domeniul fiind donat integral de Veturia în 1966), Veturia a rămas custode al muzeului, având o contribuţie foarte importantă la amenajarea acestuia şi la alegerea exponatelor expuse.

- unele voci afirmă că moartea lui Octavian Goga a avut loc altfel decât în varianta legală. Adică, acesta la 5 mai 1938, nu a suferit un infarct, a intrat în comă şi a murit 2 zile mai târziu, ci a fost otrăvit la Cluj-Napoca, la 05 Mai 1938, de agenţi ai lui Carol al II-lea.

Amplasare:

Pe DN1/E60, imediat după intrarea în Ciucea, dinspre Cluj-Napoca, după o curbă la dreapta (grijă la viteză, riscaţi să nu o vedeţi), se află intrarea în Domeniul Octavian Goga – Ciucea.

Coordonatele GPS sunt: N 46.94885° x E 22.81354° (80 km. de la Oradea şi vreo 75 de la Cluj-Napoca)

Saitul oficial din care (în afara explicaţiilor de o înaltă ţinută profesională, primite de la ghid), m-am inspirat îl găsiţi dacă daţi click aici

În concluzie, AmFostAcolo, am să mai merg de câte ori voi avea posibilitatea şi vi-l recomand şi vouă. Întregul domeniu, nu numai muzeul...


[fb]
---
Trimis de creivean in 06.04.11 19:59:27
Validat / Publicat: 06.04.11 21:00:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIUCEA [CJ].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Domeniul Octavian Goga Ciucea - dormitorul familiei Goga, cu patul foarte mic...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[06.04.11 21:14:07]
»

melodia atasata mai sus este propunerea muzicala pentru aceste impresii, se poate schimba la cerere!

Alex_Macedo
[07.04.11 09:13:01]
»

... bine ca te duci spre Ciucea si nu dai si tu un telefon!!!

Rusinicaaaaaaa!!! ))

Fost-am, vazut-am... dar, e placut de revazut, mai ales vara... sa te plimbi pe/prin/in, domeniul Goga.

... picanteriile, in schimb, nu le stiam!

dorgo
[07.04.11 10:45:10]
»

@Creivean... una astfel de perete "imbracat in carti" (P14) am mai vazut doar in casa memoriala Nicolae Iorga din Botosani si la Biblioteca Teleki din Tg. Mures...

TEOANCA
[07.04.11 10:50:33]
»

Incerc sa nu vorbesc prea mult de "jumatatea goala a paharului " (oare cine a stabilit ca e doar jumatate?), care m-a facut sa ma gandesc cu tristete cate locuri din tara n-am vazut si cat sunt de saraca de fapt la capitolul asta. Si cate nu stiam despre Octavian Goga.

Am citit cu atentie cele scrise de tine Nicu aici pe AFA si acum incerc sa nu devin patetica laudand partea plina a paharului. Ma bucur doar ca m-am imbogatit... cu informatii, locuri, date.

Si imi doresc sa pot include in deplasarile viitoare si Domeniul Octavian Goga de la Ciucea.

Wm 13, din nou ai fost inspirat alegand muzica.

Te rog sa-mi mai spui wm, fara sa ma certi ca nu am citit vreun colt de regulament AFA, ce inseamna ca " articolul a fost selectat pentru Mini Ghid AFA "?

Si pentru a nu iesi din starea creata de acesta frumoasa descriere, o strofa din poezia lui Octavian Goga " Dorinta ":

"Şi că azi oamenii-nvăţaţi

Aşteaptă să se nască

Un tânăr crai coborâtor

Din legea românească"

webmaster
[07.04.11 10:59:36]
»

@TEOANCA: notiunea de "Mini-ghid" (vehiculata de mult) a fost recent implementata pentru o noua sectiune a site-ului, ce va fi lansata in curand - "Ce-mi recomandati".

Detalii in curand. (scuze ptr raspunsul foarte in viteza)

mecut
[07.04.11 11:52:33]
»

@Teoanca

@webmaster

Multumesc pentru precizarile despre Mini Ghid-ul AFA. Desi am vazut mentiunea la sfarsitul unor rw. semnate de Costi. Lumis66 (si nu numai) nu stiam ce inseamna si nici nu m-am gandit sa intreb.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.04.11 12:05:02]
»

Un review care mă umple de mâhnire conștientizând că am trecut pe lângă acest reper de istorie românească și nu m-am oprit. Sper să mai am o ocazie!

Oricum, deși sună monoton, felicitări pentru această prezentare de nota 10 + + +!

Și o întrebare de profan care nu dorește să mai răsfoiască alte surse de informare: cine era Ady Endre și ce relații l-au legat de Octavian Goga? Mulțumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
criva
[07.04.11 12:37:05]
»

Buna,

Acum mi-am dat seama ca marti voi pleca spre Cluj si acest muzeu imi este in drum. In mod sigur voi intra si eu sa-l vad cu ochii mei. Multumesc mult pentru acest review.

dorgo
[07.04.11 18:53:00]
»

@TEOANCA

Mini-ghidul devine o necesitate, va fi ca un mini-"google" turistic, un ghid turistic virtual... abia il astept!... excelenta idee!... era si pacat sa nu se foloseasaca milioanele de fotografii acumulate si textele informative... Cum av fii? cred ca asa... scrii un cuvant, spre exemplu "Varna" sau Viena" sau "Santorini" si-ati apar in fata toate review-urile turistice scrise pana acum despre acest subiect... felicitari @Admin!

Prevad o reanimare a sitelui dupa publicarea acestuia si o revitalizare a lui prin texte si imagini noi, dupa sarbatorile de Pasti si vacantele din vara, acum inca site-ul e in letargie, apar review-uri prea succinte si neilustrate...

In review-ul "Fram AFA", scriam

“Admin” poate crea un album, un atlas, un ghid turistic, un centru de info-turism sau chiar o agentie turistica, bazandu-se pe aceste materiale si imagini ce le timitem noi zilnic. Si chiar ca e nevoie pe “piata turistica romaneasca in formare” de mai multe informatii despre unele obiective turistice “in dezvoltare si transformare”.

Asadar, Fram "mini-ghidul AFA! "

creiveanAUTOR REVIEW
[07.04.11 19:37:17]
»

@All

Mulţumesc pentru că aţi avut răbdarea să citiţi poate cel mai lung review al meu. Poate părea greu de crezut dar mi-a luat vreo 2-3 zile (atât cât am avut timp), pentru a-l aşterne în word, aşa cum am vrut. Şi, cu toate astea am uitat ceva (a se vedea răspunsul pentru Alex_Macedo, de mai jos).

@Alex_Macedo

Ai dreptate, merit urecheala, iar dacă asta vine de la un prieten ca tine, este bine primită. Hai să-ţi mai spun (cu durere) o picanterie:

- la ora asta, domeniul este în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, care se ocupă destul de bine zic eu de administrarea lui (iată investiţiile realizate la domeniu din 2006 de Consiliul Judeţean Cluj: reabilitarea şi extinderea sistemului de încălzire centrală, restaurarea clădirii ,,Castel”, toaletarea parcului, refacerea aleilor şi a zidurilor de susţinere şi împrejmuire, securitatea patrimoniului muzeal, fiind în curs de finalizare restaurarea clădirilor ,,Casa albă”, ,,Casa Ady Endre” şi ,,Anexele A şi B” şi restaurarea mozaicului din cavoul Mausoleului), deci administratorul actual se preocupă de menţinerea domeniului în cele mai bune condiţii, înţelegând pe deplin importanţa acestuia. Ei, dar, iată că la exact 40 de ani, de când văduva lui Goga, Veturia a donat domeniul statului român, 3 aşa zişi moştenitori ai familiei Goga (N. B. Octavian şi Veturia nu au avut copii) au cerut anularea donaţiei (în 2006), existând şanse ca domeniul să fie retrocedat. De altfel, din ce mi-a spus ghida, a avut loc şi o inventariere (făcută la cererea şi8 sub supravegherea celor 3 aşa-zişi moştenitori) a tuturor bunurilor de pe domeniu. Că, doar dacă le va fi retrocedat, să primească şi ultimul fir de praf, că oricum domeniul o ajunge praf în mâinile lor. Părerea mea (

Din păcate, despre acestă împrejurare nu se prea ştie/vorbeşte. Am găsit o singură referire aici.

A, şi aşa-zişi moştenitori sunt asistaţi de casa de avocatură a fostului ministru de justiţie Stoica. Ce şanse credeţi voi că au să câştige??? Uff...

@dorgo

În fapt, nu se poate intra în bibliotecă, deoarece aceasta este, în prezent, un punct documentar al muzeului, aşa că, se poate vedea doar din uşă. Din cauza asta, în foto se vede doar jumătate din bibliotecă. Am, în altă foto şi cealaltă jumătate, da cum nu încape pe prima pagină a review-ului am decis să nu o încarc. Totuşi în bibliotecă sunt 6.000 de titluri cu o tematică diversă (carte veche religioasă, dicţionare, beletristică universală şi română) în limbile română, maghiară, germană, franceză, engleză, latină. Aici se află două jilţuri dăruite poetului de Biblioteca Universitară clujeană cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa, în 1932. Ca şi în Salonul de primire de la parter, şi în bibliotecă se află un frumos şemineu cu cahle concepute de Nora Steriade, după cum scrie pe saitul oficial.

@TEOANCA

Ca de obicei, rândurile tale mă măgulesc, iar strofa aleasă mă bucură nespus, nu se putea alta mai bună. Pe de altă parte, având în vedere ce am scris mai sus, despre eventuala/iminenta retrocedare, te sfătuiesc pe tine şi pe toţi cei ce mai citesc aceste rânduri să se grăbească.

Mi-ar părea rău, să ajungă cineva acolo peste un an-doi şi să-l găsească scos din circuitul turistic de noii proprietari. Şi ca, peisajul să fie şi mai tare, să se vadă din şosea cum noii proprietari, că aşa vor muşchii lor, fac un grătar lângă Casa de pe Stâncă. Apropo, nu am poze cu asta, dar o puteţi vedea pe pagina muzeului, dacă daţi click aici. Excepţional!!!

@webmaster

Mă măguleşte faptul că ai ales acest review drept MiniGhid AmFostAcolo. Tare-s curios cum o să fie acestă nouă secţiune a saitului.

@mariana. olaru

Vezi recomandările pentru @TEOANCA. În locul tău, l-aş trece pe lista scurtă.

După cum am scris şi în review-ul de la Muzeul Memorial Ady Endre - Oradea (ai link-ul la începutul review-ului), Ady Enre a fost unul dintre cei mai mari poeţi şi jurnalişti maghiari.

Iată ce scrie la wikipedia despre el:

În literatura maghiară este primul care rupe legătura cu stilurile vechi, creând un stil modern. Poezia lui este influenţată de Baudelaire, Verlaine. Este un poet simbolist. Simboluri des folosite: Dumnezeu, Bani, Léda. Întodeauna scrie simbolurile cu literă mare. Ady nu a fost cunoscut doar ca poet ci şi ca jurnalist.

S-a născut în comitatul Sălaj (Szilágy) într-o familie de nobili dar săracă. Tatăl, Ady Lőrinc (1851-1929) agricultor, mama Pásztor Mária (1858-1937) provine dintr-o familie de preoţi reformaţi. Ady Endre îşi începe studiile în Mincenţiu, unde este elevul lui Katona Károly, apoi continuă la liceul catolic sub îndrumarea lui Hark István. În 1886 continuă cu studiile liceale la Carei la liceul piarist. Se împrieteneşte cu Aurel Popp, viitorul pictor, prietenie care se va aprofunda şi va dura o viaţă. Din 1892 învaţă la Zalău. Face bacaleureatul in 1896.

Prima poezie publică în 22 martie 1896 in jurnalul "Szilágy". În 1903 o cunoaşte pe Diósy Ödönné, Brüll Adél (Léda). Léda locuieşte la Paris şi este soţia unui om bogat. Ady se îndrogosteşte de ea, şi o urmează la Paris. Léda devine muza lui Ady.

Ady ducea o viaţa hedonistă: alcoolul şi drogurile nu-i erau străine. În 1909 ajunge într-un sanatoriu de dezintoxicare. Cum se ridică pe scara popularităţii ca poet aşa coboară în viaţa sentimentală: se răceşte legătura cu Léda până când rupe orice legătură cu ea.

În 1914 se căsătoreşte cu Boncza Berta, cu care coresponda încă din 1911. Pe Berta o numeşte în poezii "Csinszka".

Prietenia dintre cei doi se desfăşoară pe două planuri. Se pare că s-au cunoscut la Budapesta, unde amândoi au studiat şi, pe de o parte, Octavian Goga a tradus şi publicat în diverse reviste poezii ale lui Ady Endre.

Pe de altă parte, când Octavian Goga a fost închis la Seghedin de autorităţile maghiare, din cauza opţiunilor sale politice, maghiarul Ady Endre a luat poziţie, publicând la Budapesta în ziarul Vilag, un articol sub titlul "Robia lui Octavian Goga"" în care nota: „Când ospitalitatea ungurească oficială îl trata pe Octavian Goga, marele poet al românilor în temniţa de la Seghedin, i-am trimis salutul meu. Fratelui, salut de frate! Dragoste nobilului luptător!

Dată fiind această relaţie dintre cei doi, atunci când văduva lui Ady Endre i-a propus să cumpere domeniul de la Ciucea, iar Veturia s-a opus, se pare că, Octavian Goga ar fi spus: "Nu se pune chestiunea aşa. O văduvă nu se refuză şi când acea văduvă este văduva lui Ady Endre, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva. " Excepţionali oameni, excepţionale vremi!!!

@criva

Dată fiind vremea foarte bună de afară, rezervă-ţi 2-3 ore, pentru a vedea în tihnă tot domeniul.

Dacă tu mergi spre Cluj, dinspre Oradea, aproape de ieşirea din Ciucea, domeniul este pe partea stângă a sensului tău de mers. Ai grijă, să nu treci pe lângă el, conacul şi celelalte clădiri sunt la 20 m. peste nivelul drumului!!!

Dacă ai GPS, poţi introduce coordonatele date de mine mai sus. Sper că-s corecte!!!

Uff... Ce ecou lung am scris )

Admin
[07.04.11 20:11:49]
»

@dorgo: te duci prea departe cu imaginatia, e vorba despre ceva mult mai simplu - o noua arie pe site in care oamenii vor putea sa puna intrebari "mai generice" (care nu-si un loc potrivit in niciuna din rubricile existente) de genul "Ce sa aleg, Corfu sau Thassos? " sau "Ce hotel imi recomandati in Albena? " si unde vor avea la dispozitie, pentru documentare, o lista cu trimiteri la articole relevante pentru fiecare destinatie in parte.

criva
[08.04.11 09:41:45]
»

@creivean

Multumesc pentru informatii, va spun cum a fost. Atat doar sper sa am timp, merg la Cluj in interes de serviciu.

O zi buna tuturor.

ARA
[27.06.12 20:54:06]
»

Castelul lui Goga, asa ii spuneam in copilarie cand vara parintii ma duceau in vizita si o salutam de fiecare data pe d-na Veturia. Eram fascinata de portretul ei, ochii artistei parca te urmaresc in orice loc din incapere si de micile statuete cu lei care margineau scara interioara. Am avut privilegiul s-o ascult cantand si mai am si azi vederea cu imaginea castelului si semnatura sa.

Felicitarile mele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mina12
[30.11.15 19:18:27]
»

Multumim frumos pentru curiozitatile picante

Am fost de curand la Ciucia dar, din pacate, am ajuns chiar la ora 17:00 cand se inchidea muzeul. Am vizitat doar bisericuta de lemn pe care am gasit-o deschisa si am colindat putin pe cararile domeniului.

Speram sa mai trecem prin zona si sa avem ocazia sa vizitam si interiorul, caci dupa asa un review bun suntem de 3 ori mai curiosi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[30.11.15 21:58:27]
»

Mutat în rubrica "Complexul Octavian Goga, CIUCEA [CJ]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, ARA, criva, dorgo, mariana.olaru, mecut, Mina12, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Octavian Goga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06757378578186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1