ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

(mini)Turul Romaniei

TIPĂREȘTE

Buna,

Incepand cu scoala primara se studiaza istoria si geografia teoretice, pentru aprofundarea practica apelam la vacante, parinti, unchi, etc.

Cei 2 copii personali (8 si 11 ani), verisorul lor de la Iasi (12 ani), bunicul lor si subsemnatul au constituit membrii echipei care a pornit sa-si cunoasca o mica parte din tara, istoria si geografia ei.

In prima etapa am pornit din Sfantu Gheorghe (Covasna), Brasov, Fagaras, Transfagarasanu, Balea Cascada, Balea Lac, Vidraru, Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Cozia, Polovragi.

La Balea Lac ne-a impresionat peisajul alpin, lacul glaciar situat la altitudinea de 2034 metri, 360 metri lungime, 190 metri latime maxima, 11.35 metri adancime maxima, 46 508 mp suprafata. Si tiroliana de deasupra parcarii.

Lacul de acumulare Vidraru creat in 1965 de barajul Vidraru e si el magnific, cu suprafata de 893 ha, lungimea de 10.3 km, latimea maxima de 2.2 km si adancimea maxima de 155 m. Barajul curbat are inaltimea de 166 metri si lungimea de 307 metri. De la inaltime domina statuia lui Prometeu ca simbol al electricitatii. Capacitatea instalata a centralei hidroelectrice este de 220 MW.

La Manastirea Curtea de Arges cei mici au ascultat legenda mesterului Manole si a Anei si a fantanii lui. Ctitorita in sec. 16 de Neagoe Basarab, impresionanta manastire adaposteste nu numai mormintele acoperite cu lespezi de piatra ale ctitorilor cat si pe cele ale regilor si reginelor Romaniei: Carol Intai si Elisabeta, Ferdinand si Maria, Carol al Doilea.

Manastirea Cozia a fost construita conform legendei in apropierea altei manastiri ridicata de Negru Voda. Situata pe malul Oltului in orasul Calimanesti, este ctitorie a domnului Mircea cel Batran in sec. 14. Aici marele domnitor a fost si inmormantat, tot aici fiind si mormintele sotiei si fiului sau, cat si a mamei marelui voievod Mihai Viteazul.

La Polovragi am inoptat la pensiunea Casa din salcami, un loc minunat pe care il recomand tuturor celor care ajung prin zona. Excelenta palinca de prune din partea casei iti induce o stare de relaxare binemeritata.

A doua zi am luat la pas Pestera Polovragi, Pestera muierii, am oprit pentru suveniruri la Horezu si apoi am admirat minunatele realizari artistice ale lui Brancusi din Targu Jiu: Coloana infinitului, Poarta sarutului, Masa tacerii.

In pestera Polovragi conform legendelor s-a adapostit si marele Zamolxe, aceasta fiind deseori un refugiu al dacilor. Situata pe malul Oltetului in comuna Polovragi, cu o temperatura constanta de 9 grade si o umiditate de 90 %, cu cca. 800 metri de galerie electrificata si deschisa vizitatorilor, pestera te lasa sa descoperi pe langa stalactite, stalacmite si coloane formatiuni fantastice cum ar fi Scaunul lui Zamolxe, Moartea cu coasa, Casuta piticilor si Alba ca zapada, dar si colonii de lilieci cu potcoava sau din alte specii si al lor Guano (Scheisse) !

Pestera muierii aflata in comuna Baia de Fier, cu 4 km lungime din care 640 vizitabili, electrificata, cea mai vizitata pestera din tara este un loc magic unde conform legendei se spune ca femeile sterpe isi gasesc leacul. Numele pesterii provine de la faptul ca barbatii in timpuri stravechi plecau la lupta in timp ce femeile si copiii se ascundeau in pestera. Formatiunile carstice au creeat structuri inimaginabile cum ar fi Domul mic, Altarul, Candelabrul, Cadana, Turcul, Mos Craciun, etc. Obiecte apartinand culturilor cu mult timp inaintea erei noastre, schelete de ursi s. a. sunt de asemenea expuse aici.

La Targu Jiu ne-am oprit in parcul Coloanei infinitului, construita de Constantin Brancusi si inaugurata in 1938. Coloana are 29.35 metri inaltime, e alcatuita din 15 moduli octaedrici plus doua jumatati de modul si reprezinta coloana recunostintei fara sfarsit dedicata soldatilor romani din primul razboi mondial cazuti pe malul Jiului.

Poarta sarutului aflata la intrarea in parcul orasului reprezinta triumful vietii asupra mortii, pe fiecare coloana regasindu-se simbolul sarutului, iar Masa tacerii reprezinta masa dinaintea bataliei, timpul fiind reprezentat de cele 12 scaune in forma de clepsidra.

Am inoptat la motelul Cincis langa Hunedoara, prilej cu care ne-am racorit in piscina cu vedere la lac.

A treia etapa a fost constituita din Castelul Corvinilor, Sermizegetusa Regia si Cetatea Alba Iulia.

Castelul Corvinilor denumit si Castelul Huniazilor e cetatea medievala a Hunedoarei, monument bijuterie de arhitectura gotica. Ridicata in secolul 14, a fost donata de regele Ungariei guvernatorului Joannes/Iancu de Hunedoara/Janos de Hunyad, spre apararea crestinismului in fata invaziei otomane. Castelul se afla in top 10 destinatii de basm in Europa.

Sarmizegetusa Regia se afla la cativa km. de satul Gradistea de Munte la capatul unui drum forestier, si a reprezentat capitala Daciei preromane. A atins apogeul sub Decebal, apoi a fost daramata de romani. Sanctuarele de andezit si de calcar, discul solar, drumul dacic pavat reprezinta vestigiile civilizatiei geto-dacice din centrul ei defensiv strategic.

In orasul medieval Alba Iulia principala zona istorica este Cetatea Alba Carolina construita in sec. 18. Alba Iulia a fost intre sec. 16 si 18 resedinta principilor Transilvaniei, in anul 1600 avand loc prima unire a principatelor romane sub Mihai Viteazul. In 1918 la Alba Iulia se citeste proclamatia unirii Transilvaniei cu Romania. De interes turistic sunt si Catedrala romano-catolica si Catedrala incoronarii, cu statuile regelui Ferdinand si a reginei Maria. In prima catedrala se afla si mormantul lui Iancu de Hunedoara.

Am inoptat la pensiunea Vidra de Sus, sat Vidra, situata intr-un cadru natural desavarsit.

In a patra zi am vizitat Ghetarul de la Scarisoara, iar in a cincea salina de la Turda si cheile Turzii.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din tara. Drumul pana la parcare e impecabil, iar coborarea pe scari spre ghetar iti creste nivelul adrenalinei. Blocul de gheata de 80.000 MC, cu suprafata de 3.000 MP, cu vechimea de cca 4.000 ani se pastreaza ca urmare a temperaturii constante din pestera: zero pana la +1 grad. Impresionanta e si Biserica, cu formatiuni stalagmitice de gheata.

Salina de la Turda arata impecabil dupa investitia recenta din fonduri europene. Salina este deschisa doar in scop turistic si medical. Ciuperca de sare in Turda are o inaltime de 1200 metri, si in salina Turda pot fi vizitate minele Josef, Tereza, Rudolf, Altarul, Scara bogatilor, poti admira din roata panoramica stalactitele de sare, te poti plimba cu barcuta pe lacul salin, poti juca golf, bowling, tenis de masa sau pur si simplu te poti relaxa.

Cazarea doua nopti a fost la pensiunea La broscuta, in Cheile Turzii, unde dupa atata alergatura ne-am putut relaxa la strandul pensiunii.

La intoarcere am mai vizitat Cetatea medievala Sighisoara cu al ei turn cu ceas si turnurile breslelor, construita in sec. 12 de colonistii sasi.

Toba de istorie si de geografie ne-am indreptat spre casa, din cele 600 de fotografii va postez cateva cu speranta ca veti alege si destinatii din Romania, o tara frumoasa cu adevarat!

Vacante placute!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 13.08.14 22:49:19
Validat / Publicat: 14.08.14 01:27:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 2171 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 la barajul Vidraru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.08.14 07:48:03]
»

@raducondurache: Când ai puțin timp, ne-am bucura să putem citi impresiile tale despre cele 4 cazări scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

sunflower
[14.08.14 08:17:44]
»

Foarte frumos, educativ, așa cum ați spus, mai multe lecții de istorie și geografie trăite pe viu! Vă felicit din inimă pentru inițiativă!

Vă rog să îmi spuneți dacă drumul înspre Ghețarul Scărișoara este în aceeași stare deplorabilă. Mulțumesc!

raduconduracheAUTOR REVIEW
[14.08.14 11:12:11]
»

@sunflower: drumul e perfect asfaltat, un pic cam ingust pe alocuri dar cu zone largite pentru usurarea circulatiei.

toate cel bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.08.14 16:13:38]
»

@raducondurache: Frumos traseu! M-ar fi interesat să ştiu cum au perceput copiii aceste lecţii de istorie şi geografie atât de condensate.

Rodel
[14.08.14 16:35:25]
»

Frumoasă și inspirată excursie.

raduconduracheAUTOR REVIEW
[14.08.14 17:45:25]
»

@iulianic: Si pe mine... Vor ramane amintirile ca au fost impreuna cu verisorii si bunicul prin tara hai-hui! Cat despre ce domnitor a fost ingropat in ce manastire sau cati metri cubi de gheata are vreun ghetar, who really cares?

sunflower
[14.08.14 18:25:09]
»

@raducondurache: oooo, da!!! Rețin ceea ce le tot repetăm noi, în rest nu au nicio treabă cu ceea ce e de văzut, ci doar cu distracția în sine... Băiețelul meu la Casa Memoriala Creangă prindea furnici... Chiar azi mi-a zis, deoarece mâine plecăm spre Clisura Dunării... ”sper că nu mai vizităm vreo casă memorială!!! ” )

M-a făcut să zâmbesc ecoul pe care l-ați scris și de aceea am intervenit!! Totuși, cum copiii noștri sunt deștepți sunt singură că au înmagazinat în căpșorul lor mult mai multe decât intuim noi!!! ) Sunt sigură și nu e doar o glumă... pentru că orice călătorie face mai mult decât o zi de școală...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raduconduracheAUTOR REVIEW
[14.08.14 20:30:11]
»

@sunflower: nimic mai adevarat! Viata este o calatorie...

Verisorul de la Iasi al copiilor mei e un pic mai mare, are 12 ani, si ca sa epateze ii raporta telefonic maica-sii (sora mea) ce a mai vazut: cateva grote (nu pesteri), cateva case vechi (nu cetati sau castele) ! La sfarsitul excursiei am cumparat un stick de memorie si am copiat toate cele 600 de fotografii pe stick, i l-am dat nepotului sa i-l dea maica-sii sa vada si ea grotele si casele vechi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.08.14 20:59:46]
»

@raducondurache: mai bine-i dădeai linkul spre articol...

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.08.14 21:38:59]
»

@Dragos: Cui? Surorii sale?

Dacă sora lui @raducondurache seamănă măcar într-o mică măsură cu sora mea, atunci pot afirma că metoda cu linkul nu dă rezultate. Sora mea vrea întreaga colecţie de fotografii, adică aşa... neselectate, iar când o trimit să citească articolele mele de pe AFA spune: "Lasă, mai bine povesteşte tu!" Şi aşa stăm ore întregi la telefon povestind (ea nu locuieşte în Bucureşti). Mă bucur mult când putem pleca împreună în vacanţe. Atunci scap de povestiri îndelungi, dar nu şi de stick-ul cu fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, raducondurache, Rodel, Rusalka, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1797630786896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1