ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 23.10.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Transfagarasan si Transalpina in trei zile

TIPĂREȘTE

Am plecat din Alexandria la ora 6:00 dimineata. Urma sa fie un weekend foarte activ cu vizitarea in trei zile a unor zone turistice aflate pe traseul urmator: Transfagarasan, o parte din Valea Oltului, Voineasa - Vidra, Transalpina, Pestera Polovraci - Cheile Oltetului, Horezu.

Prima oprire a fost la Manastirea Curtea de Arges. Impresionanta ctitorie. Noi am ajuns pe la 8:30 si erau foarte putini vizitatori. Cand intri in Manastire te cuprinde o stare de liniste sufleteasca si smerenie, te simti mai aproape de Dumnezeu, iti promiti ca vei fi mai bun si iesi cu alta gandire de acolo. Mai fusesem aici, dar de fiecare data te incearca aceleasi sentimente.

Am plecat mai departe spre Transfagarasan, oprindu-ne la Barajul Vidrarul. Cand eram mic si am venit prima data aici cu parintii am fost foarte impresionat, ca toti copiii de altfel, de marimea barajului, a lacului de acumulare, dar mai ales de "omul de fier". Si acum am fost impresionat, dar neplacut de data aceasta: gunoaie peste tot, asfaltul sub orice critica, nimic amenajat, se "remarca" indolenta autoritatilor. Doar natura e la fel de frumoasa. Am parasit zona cu un gust amar, urcand spre varful muntelui admirand cu un ochi peisajul incantator iar cu celelalt urmarind gropile din asfalt. Nu am absolut nimic cu argesenii, sunt oamenii deosebiti, am avut multi colegi de liceu de acolo, dar urasc drumurile din Arges. Sa trecem peste acest episod urat.

Am ajuns sus la Lacul Balea. Daca pana la intrarea in tunel a fost vremea a fost cat de cat frumoasa, in partea cealalta am nimerit intr-o ceata de nu vedeam lacul de la doi metri de el. Am mai asteptat o vreme sa se ridice ceata, ne-am potolit foamea cu ceva produse traditionale de la baracile din zona, dar nimic. Ceata persista. Am plecat incet, mai opream din cand in cand sa mai tragem de timp, poate, poate. Dupa vreo 2-3 km surpriza: incepe sa se ridice ceata. Am intors masina rapid si am urcat din nou la Lacul Balea. Doar nu era sa ratam ocazia oferita pe neasteptate. Ne-am plimbat prin jurul lacului, am vrut chiar sa urcam mai sus pe potecute dar ne era frica de starea vremii si am renuntat. Dupa incantarea ochilor cu privelistea extraordinara, am continuat coborarea, urmatoarea oprire fiind la Cascada Balea. Aici am facut o plimbare de-a lungul paraului dar in scurt timp a inceput ploaia si a trebuit din nou sa ne retragem la masina.

Toata zona este deosebit de frumoasa. Este natura la ea acasa. Noi suntem oaspetii, iar ea ne primeste cu bunavointa. Suntem obligati s-o respectam cum se cuvine. Cine nu a fost acolo trebuie sa se duca neaparat, cine a fost sigur revine.

Am continuat coborarea pana aproape de baza muntelui, unde se termina zona impadurita, am facut stanga pe un podet si am cautat cazare. Sunt mai multe pensiuni acolo, chiar pe marginea raului. Am gasit o camera libera la o viluta, nu stiu cum se numea ca nu scria, era nou construita, cu 100 lei. Pozitionare excelenta: la 10 metri de vila curgea raul, in jur multa vegetatia, iar despre liniste nu mai spun.

Am dovedit pe marginea raului o sticla de vin rosu de-am zis ca nu e adevarat ce mi se intampla.

A doua zi: plecarea spre Valea Oltului cu destinatia Voineasa - Vidra. Drumul foarte bun pana la Brezoi, apoi acceptabil pana la Vidra. In Voineasa am oprit doar pentru masa si cateva cumparaturi, statiunea nemaifiind ce a fost candva. Am continuat pana la Vidra. Aici acelasi lucru: ca statiune: zero - ca peisaj: 10 cu felicitari. Lacul este minunat, padure de jur-imprejur: frumos de tot. Inca o data natura iese invingatoare contra omului.

Mai departe am mers pe un asfalt nou-nout pana la Obarsia Lotrului, unde am facut stanga spre Transalpina, de asemenea proaspat asfaltata. Dupa cativa Km incep serpentinele: stanga-dreapta, stanga-dreapta, de zici ca nu se mai terminau, urci cu viteza a doua, motorul, turat aproape la maxim, urla - deh, Logan 1.4 mpi :) - dar nu se da batut. Ca o paranteza: am crezut ca o sa ma chinui cu el pe acolo din cauza rampelor cu grad mare de inclinatie si a aerului rarefiat, dar fara sa-l laud, s-a descurcat de minune. Motorul pe benzina trage bine la turatii inalte.

Sa revenim. S-au terminat serpentinele si am ajuns intr-o zona deschisa dar din pacate vedeam foarte putin din peisaj din cauza cetii: cand aparea, cand mai disparea. Oricum partea cu adevarat spectaculoasa avea sa inceapa cu serpentinele spre Pasul Urdele: locul cu cea mai inalta soseaua din Romania: 2145 m. Ajuns aici deja te simti deasupra Romaniei. In toate partile priveliste este unica, te lasa fara rasuflare, fara cuvinte. Pur si simplu nu-ti vine sa crezi ca exista asa ceva la noi in tara. Absolut fascinant. Din nou fotografiile reusesc mult mai bine sa surprinda si sa redea natura salbatica.

Continuam cu o coborare usoara spre Varful Papusa, apoi urmeaza alte serpentine pana aproape de Ranca. Si aici zona e frumoasa, dar statiunea era in mare parte in constructie, si iti da o senzatie de santier. Am dormit si aici o noapte dupa care am continuat drumul spre Polovragi, unde am vizitat Manastirea, Pestera si Cheile Oltetului, descoperind si aici locuri minunate. Cheile Oltetului chiar merita vizitate. Ne-a placut mult acolo.

Dar timpul nu mai tinea cu noi, asa ca am plecat mai departe spre Horezu, ne-am abatut putin pana la Govora si am continuat inspre Pitesti si apoi acasa.

Au fost trei zile pline in care ne-am bucurat de frumusetea locurilor vizitate, intelegand ca trebuie sa protejam si sa respectam tot mai mult natura inconjuratoare.


[fb]
---
Trimis de Nicu V in 27.01.13 00:08:49
Validat / Publicat: 27.01.13 01:40:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3549 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu V); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Transfagarasanul: paraul Balea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.01.13 01:40:22]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dinţosul
[27.01.13 18:40:12]
»

Păcat că nu te-ai oprit si la Cetatea Poienari (~4km. înainte de baraj) peisajul vazut din fortareata este superb. Aproape de Polovragi este si Pestera Muierii mult mai spectaculoasa decât prima, dar poate cu alta ocazie o sa le ai în vedere.

TransAlpina este cu adevarat spectaculoasa dar mai sunt multe de pus la punct ca infrastructura. Eu unul sunt atras mai mult de TransFagarasean din nenumarate motive.

Oricum pt. cele 3 zile, a fost un adevarat tur de forta ca sofer.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nicu VAUTOR REVIEW
[27.01.13 18:54:52]
»

@dinţosul: la Cetatea Poienari si mie imi pare rau ca nu am oprit, dar imi lua mult timp. Data viitoare nu o ratez.

La Pestera Muierii am fost in tabara o saptamana cand eram elev. O stiu.

Oricum am trecut si pe acolo, am vrut sa intram dar trebuia sa mai asteptam cam o ora.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dinţosul, Nicu V
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040045022964478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1