ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parcuri şi grădini din alte continente

TIPĂREȘTE URM de aici

 În ultimul meu review despre parcul Ueno din Tokio vezi impresii am scris că voi mai posta impresii despre grădinile Majorelle din Marrakech - Maroc şi Central Park din New York. Numai că la începutul documentarii am văzut că despre primul, Geani Anto vezi impresii a scris un review complet care include grădinile, muzeul şi o expoziţie cât si multe fotografii iar pentru al doilea, Ioan Marinescu (Puiu, regretatul nostru prieten, scriitor şi epigramist, membru al Uniunii Scriitorilor, Dumnezeu să-l odihnească!) a scris un review în două părţi despre tot, tot, tot, vezi impresii. Cum nu obişnuiesc să fac rezumat sau copy paste din ce au scris alţii, mă voi limita la câte o frază şi două-trei fotografii pentru că Amfostacolo. 

 În acest review voi mai prezenta deasemeni într-o frază două şi câteva fotografii, parcuri şi grădini din alte continente care mi s-au părut interesante.

- Grădinile Majorelle- Marrackech, Maroc — vezi impresii

 Decoratorul şi pictorul orientalist Jaques Majorelle s-a stabilit în Maroc, Marrakech, în anul 1923 când a cumpărat acolo un teren de 1.6 ha pe care ulterior l-a extins. Tot ce e în grădină – alei, bănci, arbori- au culoarea ˝albastru Majorelle˝, nuanţă înregistrată. A lucrat la aceasta 40 de ani. După moartea sa în 1962 grădina a fost neglijată până în 1980 când a fost achiziţionată de designerul Yves Saint Laurent care a adus-o la strălucirea anterioară.

- Central Park, New York — vezi impresii

Am vizitat New York în decembrie în timpul Crăciunului şi în Central Park ne-am plimbat pe aleile desfrunzite într- o dimineaţă când am vizitat şi patinoarul. Parcul este imens, cu 315 ha fiind cel mai mare din SUA. Amplasat în mijlocul oraşului este înconjurat de zgârie-nori dintre care am vizitat Donald Trump Tower. Inaugurat în 1859 are în interior Muzeul Meropolitan de Artă, o grădină zoologică, un patinoar, trei lacuri, un teatru în aer liber, terenuri de sport, sute de mici monumente, alei, şosele, până şi o secţie de poliţie

- Little Siam- Pattaya, Thailanda — vezi impresii

Mini Siam se află în insula Pattaya la 150 km de Bangkok. Este un parc de atracţii inaugurat în 1986 după cinci ani de studii. S-a dorit ca turistul obişnuit să cunoască monumentele Tailandei în miniatură la scara 1:25 Cuprinde şi o secţiune Mini Europa inspirată după cea din Bruxelles.

 

- Monte Alban, Mexic vezi impresii

Este un sit arheologic situat într-un parc la 2000 m altitudine in apropierea orasului Oaxaca in sudul Mexicului. Intre sec. VIII i. Hr si VI d. Hr. a fost capitala statului zapotec care la apogeu număra 30000 locuitori într-un oraş intins pe o suprafata de 6.5 kmp. Din motive necunoscute a fost părăsit pentru ca peste o suta de ani mixtecii, o altă populaţie precolumbiană să-l transforme intr-un mare cimitir. Pe platformă se afla un observator astronomic care pe acoperis are practicate fante pentru studiul astrelor. Foarte interesante sunt statuile dansatorilor făcute cu 400 de ani inainte de era noastra, ornate cu baso-reliefuri reprezentând oameni goi parând a executa dansuri sacre sau prizonieri chinuiţi înainte de a li se lua viaţa.

- Parcul sitului arheologic Cartagina, Tunisia — vezi impresii

 Prin bogăţia sa Cartagina a fost rivala Romei. Aşa au izbucnit războaiele punice, primul în 264 î. Hr, a durat 20 de ani şi a fost condus de Hamilcar Barca, acesta pierzând în faţa Romei. În al doilea a câstigat Hanibal care a ajuns aproape de Roma (Hanibal ante portas). Al treilea război punic (149-146) condus de Scipio Africanul s-a încheiat cu distrugerea totală a Cartaginei din care n-a mai rămas piatră de piatră, cartaginezii luptând până la moarte. Din cei 500000 locuitori ai oraşului au supravieţuit 50000 care au fost vânduţi ca sclavi. După o sută de ani, Iulius Caesar a hotărât refacerea Cartaginei pe colina Byrsa unde fusese vechiul oraş- cetate. În anul 439 a fost cucerit şi prădat de vandali; urmează cucerirea bizantină dar adevărata distrugere au făcut-o arabii în anul 698 când au invadat întregul nord al Africii. La intrarea în parcul sitului Cartagina te întâmpină statuia lui Ludovic al IX-lea cel Sfânt care a condus cruciade în sec. XIII. În parc se mai găsesc urme ale vechii Cartagine:amfiteatrul roman, teatrul, termele lui Antonin, sanctuarul Tophet în diverse stadia de conservare.

- Grădinile Ghetsemani, Israel

Gradina Ghetsimani se intinde pe circa 20 de hectare de teren şi este plantată cu măslini. Are patru locuri de inchinare, dintre cele mai importante pentru toata lumea crestina: Mormantul Maicii Domnului, Pestera Ghetsi­mani unde s-a rugat Iisus Hristos stiind că va fi trădat, locul prinderii unde s-a înălţat o biserică şi o alta. Lângă Peştera din Ghetsemani este o grădină pătrată în care un măslin cu diametrul trunchiului de 8m se crede că a existat în vremea lui Iisus. 

- Statuia Libertăţii New York — vezi impresii

Statuia se află în portul New York la sud est de Manhattan, la vărsarea râului Hudson în oceanul Atlantic, pe o mică insulă denumită după ridicarea ei Liberty Island. Întreaga insulă este un parc dominat de statuia simbol al SUA şi care cântăreste 225 t. , la realizarea ei contribuind şi G. Eiffel. A fost dăruită de statul francez cu ocazia împlinirii a 100 ani de la declararea Independenţei Statelor Unite şi inaugurată în 1886. Soclul de piatră are 47m înălţime dar cu statuie se ajunge la 93m. Nu există lift şi ca să ajungi pe platformă sunt de urcat 154 trepte pe o scară în spirală iar până la coroană în total 377 trepte.  După 11 sept 2011 din motive de securitate a fost interzisă vizitarea statuii în interior pe o perioadă de 8 ani. Piedestalul oferă o panoramă completă asupra NewYorkului, New Jersey, Ellis Island şi New York Harbou.

- Parcuri nationale din Insulele Canare, Marea Mediterană 

Insulele Canare sunt un arhipelag format din opt insule de origine vulcanică din Oceanul Atlantic, relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii, la vest de Maroc dar care administrativ aparţin Spaniei cu statut de comunitate autonomă.

1. Insula Tenerife e cea mai mare din arhipelag şi deţine două parcuri:

- Parcul National El Teide — vezi impresii

Parcul are o suprafaţă de 20000ha şi ocupă 10% din suprafaţa insulei de 2034 kmp. Este poziţionat în centrul insulei fiind dominat de El Teide care cu o înălţime de 3718m este al treilea vulcan din lume. Roques de Garcia este cea mai mare atracţie situată la 2200m, formată acum 170000 ani in urma unei erupţii. Degetul lui Dumnezeu este cea mai spectaculoasă formaţiune bazaltică alături de o imensă caldera.

- Loro Park — vezi impresii

Se află la marginea oraşului Santa Cruz şi a fost deschis în 1972 pe o suprafaţă de 1.3 ha ca parc tematic pentru 150 papagali. Ulterior el a crescut ajungând la 13.5 ha, 4000 papagali şi multe specii de animale. Loro Park este cel mai vizitat şi popular parc din Europa conform clasificării Trip Advisor din 2015, ajungând în 2015 la 45 mil. vizitatori. Balenele ucigase Orci ajung la o lungime de 10 m şi greutate de 7 t. Ele au făcut victime printre instructorii  care organizează spectacole. În Loro Park se mai prezintă spectacole de -dresură de lei de mare- dresura de delfini, filme, acvarium, etc.

2. Insula La Gomera

- Parcul national Garayonay — vezi impresii

Este protejat de UNESCO din 1986 si ocupă o suprafaţă de 4000 ha, respectiv 10% din insulă la o altitudine cuprinsă între 800-1400m. Adăposteşte o pădure luxuriantă de dafin Lauri Silva care a supravieţuit din era terţiară conservând 2000 specii vegetale şi 1000 de animale, foarte multe nevertebrate, deasemeni provenind din alte ere. Primii locuitori de origine berberă au venit din nordul Marocului cu 2500 ani î. Hr şi se numeau guanche (guanşi) O curiozitate este limbajul El Silbo, o comunicare non-verbală prin fluierat care se aude peste râpi (ravene) la mare distanţă. În 2009 a fost înscris de Unesco în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, şi este predat în scolile din La Gomera. 

 


[fb]
---
Trimis de Michi in 23.10.24 12:32:44
Validat / Publicat: 23.10.24 13:14:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 185 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Spectacol cu orci ucigase în Loro Park
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCircuite pe mai multe continente:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.53426480293274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1