ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hai in Bucovina!

TIPĂREȘTE

- Hai in Bucovina! – mi-a spus sotul meu cand am aflat ca vom avea un weekend prelungit de Sf. Maria.

Cum nu refuz niciodata o invitatie la plimbare, ne-am stabilit ca prima destinatie un loc cu rezonante aparte pentru noi, pe care nu l-am vizitat de mult: Putna.

Asadar, in dimineata zilei de sambata 13 august (zi prevestitoare de dublu ghinion), am purces la drum spre Moldova lui Stefan.

"Hai in Bucovina! " – este si indemnul adresat oricarui calator la intrarea in judetul Suceava pe drumul ce vine dinspre Roman.

Ajunsi la Falticeni, continuam spre "Tinutul manastirilor" la Gura Humorului, apoi prin Solca spre Marginea si Vicovul de Sus, pana la Putna. Obositi de cale lunga, sosind spre seara, primul gand (care se va dovedi a fi si singurul) a fost la cazare.

Dupa refuzul – cu protocolara parere de rau – de la Pensiunea Musatinilor care astepta un grup, a inceput maratonul cautarilor cazarii pentru prima noapte in Bucovina.

Pensiunea Musatinilor, Pensiunea Cerbul, Cabana Putna – Dorina, Pensiunea Bucovina, Pensiunea Corola, la prima pensiune pe drumul care duce la Gura Putnei (o casa cu o curte plina de fum innecacios de la mai multe gratare tocmai puse la treaba), Pensiunea Madalina (la iesirea din Putna, cea cu referinte negative pe AFA), Cabana Poiana Putna (dupa iesire se vede din sosea, pe drum pietruit prin fanete cu iarba inalta) – toate cu raspuns invariabil: NU.

La Hanul Voievozilor, undeva pe sosea, am fost sfatuiti sa incercam in Sucevita. Continuand cu intrebarile la hanul din satul Marginea si la Pensiunea Fagilor, ajungem la intrarea in Sucevita. Chiar langa indicatoul de localitate, pe un panou inalt, Hotel DAGIDA promitea cazare celor ce urmeaza un drum de 1500 m spre dreapta de la manastire. Cum eram la a douasprezecea incercare, am telefonat fara mari sperante si ni s-a raspuns ca suntem asteptati. Ajunsi acolo, - surpriza! La receptie ni s-a spus ca nu mai au camere. Cand au aflat ca noi eram cei cu telefonul dat din fata panoului, ni s-a repartizat o camera. Dar, asta este o alta poveste. Despre DAGIDA – hotel pentru tineret, intr-un review distinct.

Am inceput ziua urmatoare cu vizitarea Manastirii Sucevita atestata documentar din 1586, cu impresionantele ziduri de incinta strajuite de turnuri in cele patru colturi. La intrare, langa gangul turnului cu paraclis si vechea stema a Moldovei, un mare panou anunta ca lacasul este in renovare. Din cauza aceasta, precum si pentru ca era slujba, pictura interioara si lespezile funerare din marmura de la mormintele ctitorilor, valoroase obiecte de arta medievala moldoveneasca, n-au putut fi examinate pe indelete. In schimb, am dat ocol bisericii admirand si fotografiind remarcabila pictura a zidurilor exterioare. Muzeul, de asemenea in renovare, nu se putea vizita.

In parcare (cu plata, supravegheata si bine organizata), ne-am intrebat cum va continua periplul nostru prin Bucovina. Daca era dupa mine – desi Putna este unul dintre locurile apropiate sufletului meu – as fi lasat ca Stefan sa mai astepte cateva secole intalnirea cu noi si as fi ales orice alta cale. Sotul meu insa, a spus: "Am venit la Putna, hai la Putna! ".

Asadar, am facut din nou drumul de 40 km spre lacasul lui Stefan Voda. Cum era duminica – zi de sarbatoare – politia impanzise satul si dirija circulatia astfel incat sa nu fie blocat accesul spre manastire si spre iarmarocul de la intrare.

Ne-am indreptat mai intai spre chilia lui Daniil Sihastrul – aflata la 1 km distanta - traversand un pod subred, inclinat spre stanga, luandu-ne dupa alte autoturisme care treceau nestingherite. Abia la intoarcere am vazut averizarea de trecere dezafectata si dirijarea spre un alt pod improvizat in aval.

Chilia cu bisericuta scobite in piatra, lacasul sihastrului Daniil pentru care Stefan domnul a inaltat mai tarziu schitul Voronet, ne-a intampinat aceeasi ca si alta data, racoroasa si umbrita de brazi.

Prima ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, Manastirea Putna, locul de vesnica odihna pentru domnitor, familia si urmasii sai pana la Petru Rares, era asaltata in zi de duminica de pelerini si vizitatori.

Puternicele ziduri de piatra care inconjoara biserica permit accesul in incinta printr-o deschidere mica, supravegheta, unde ti se ofera un halat daca nu ai o tinuta decenta, recomandata. In dreapta, in apropierea statuii lui Eminescu, in altarul de vara, slujba era pe sfarsite. Vizitarea bisericii in interior si a mormintelor domnesti s-a putut face lesne.

In vecinatatea manastirii, o biserica de lemn, dupa toate probabilitatile cel mai vechi monument al arhitecturii religioase din Moldova, ctitorie a voievodului Dragos (cca. 1353) adusa de Stefan din Volovat la Putna, are in prezent o impunatoare biserica alba cu acoperis rosu.

Comparativ cu alte dati, vizitarea lacasului de la Putna, cu adanci radacini in legenda si istoria reala a Moldovei, a fost umbrita de zeul ban.

In 2004 de exemplu, anul comemorarii a 500 de ani de la trecerea in nefiinta a voievodului, magazinul de obiecte bisericesti era inchis in timpul slujbei, iar intonatiile soborului de preoti rasunau in difuzoare pana dincolo de arhondaric. De asta data, nu numai ca magazinul era deschis, dar mai multe tarabe aflate in grija unor calugari, ofereau icoane, carti, tamaie, etc…

In continuare, mai spre sat, comertul era infloritor: de la farfurii la incaltaminte, de la jucarii si dulciuri la haine cu gust indoielnic, chinezisme mirosind a galosi de plastic, fructe si placinte vandute in aer liber… tot ce vrei si ce nu vrei. Singurele obiecte demne de atentie – pentru cei care n-au uitat zicala: "Sa-ti faci vara sanie si iarna caruta!" – erau caciulile de blana veritabila (astrahan si nutrie, la pret de 150 lei).

Bucurosi ca am atins – cum necum – Putna, ne-am indreptat spre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, lasand in urma frumoasa Bucovina, "tinutul manastirilor". Am plecat spre Neamt si spre alte peripetii.

P. S. Incontestabil, Bucovina este frumoasa si recomand oricui sa faca un circuit la manastirile care-i fac faima. Nu plecati insa fara rezervare cu atat mai mult daca in perioada minivacantei aveti si o zi libera de la guvern, cand toata lumea pleaca in voiaj cu mic, cu mare, cu catel, cu purcel si tot ceea ce mai are viu prin casa si nu poate fi lasat fara supraveghere!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.08.11 21:03:00
Validat / Publicat: 16.08.11 22:10:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Manastirea Putna - Poarta de la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[16.08.11 22:21:37]
»

Mutat in rubrica "Manastirile din Bucovina" (deja existenta pe site) - imi pare mai potrivit acolo...

iulianicAUTOR REVIEW
[16.08.11 22:24:20]
»

OK, sunt de acord!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056802034378052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1