ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Castelul Villandry și grădinile sale sau cele mai frumoase grădini din … grădina Franței

Ilustrație video-muzicală
GHEORGHE ZAMFIR - Floral dance


TIPĂREȘTE URM de aici

„Chers amis visiteurs”… sunt cuvintele de întâmpinare ale lui Henri Carvallo, proprietarul și directorul castelului Villandry. Asemenea familiei lui, care a practicat de-a lungul anilor o largă deschidere față de public, astăzi el își asumă această responsabilitate.

Nu este ușor să gestionezi un astfel de castel și grădinile sale, întinse pe șase hectare. Dar toată această răspundere este recompensată de mulțimea de vizitatori veniți din toate colțurile lumii pentru a admira grădina din grădina Franței.

M-a impresionat dragostea și plăcerea proprietarilor de a dărui vizitatorilor clipe de neuitat, clipe de vis și de bucurie. Te simți important, totul se face pentru vizitatori, pentru a se simți bine, de asemenea ești făcut părtaș la întreținerea castelului și a grădinilor.

Stai și te gândești care sunt mecanismele lăuntrice ale acestui efort de a bucura vizitatorii. Evident este și o necesitate economică, cu cât mai mulți vizitatori cu atât mai mulți bani, dar și o obligație morală ce derivă din onoarea de a deține un castel clasat ca Monument Istoric încă din 1934.

Villandry este un mic sat situat la 15 km vest de Tours și la 9 km de Azay-le-Rideau, aflat la confluența râului Cher cu Loara. Este un sat animat datorită castelului Villandry, un castel special, renumit mai ales pentru grădinile sale unde cultura, pasiunea și dăruirea atrag anual aproape 400.000 de vizitatori.

Villandry, spre deosebire de alte castele precum Chenonceau sau Azay-le-Rideau, nu a fost reședința vreunui rege sau a unei favorite. Castelul a fost reședința lui Jean le Breton, abil ministru de finanțe al lui Francois I. Acest Jean le Breton, om de stat dotat cu mult gust pentru frumos și pasionat de arhitectură, a fost ales de Francois I să supravegheze lucrările la palatul Fontainbleau și la castelul Chambord. Numit ambasador în Italia, a studiat arta grădinilor. A aplicat toate cunoștințele sale aici la Villandry. Sosit la Villandry a dărâmat vechea fortăreață feudală construită pe la 1189, lăsând doar fundația și un donjon. Ce a rezultat? Un loc plin de armonie, un ansamblu de clădiri și grădini perfect integrate în natură.

În 1754, castelul Villandry a devenit proprietatea Marchizului de Castelano, ambasadorul regelui în Imperiul Otoman. El a făcut ceva modificări castelului, a transformat fațada castelului după moda timpului, pentru confortul interior a micșorat dimensiunile unor camere, a creat o sală de mese „ Salle a manger” cu aspect provençal, deoarece el era născut în Provence.

La sfârșitul sec al XVIII-lea, s-au succedat mai mulți proprietari, castelul nu a mai fost îngrijit degradându-se destul de mult.

Anii de glorie ai castelului au început în momentul în care doctorul spaniol Joachim Carvallo și soția sa americană Ann Coleman au cumpărat castelul.

Din 1906, de când a cumpărat castelul, Joachim Carvallo s-a dedicat trup și suflet castelului Villandry. Născut în 1869, a trăit până în 1936, a fost un om entuziast, iubitor de știință, artă, misticism. A creat asociația „Demeure Historique” – o asociație a proprietarilor de monumente istorice prin care promova deschiderea porților castelelor private către vizitatori. A reunit o impresionantă colecție de tablouri și obiecte de artă în special spaniole. Dar lucrul cel mai important, a creat între anii 1908-1918 minunatele grădini renascentiste, făcând apel la desenele și planurile de la 1500. Principiile generale ale unei grădini renascentiste constau în combinarea armonioasă și subtilă a trei elemente: apa, vegetalele, piatra. Toate acestea au fost respectate la Villandry rezultând un nou concept cum frumos îl numea cineva grădina-spectacol.

Cu o așa istorie bogată, cu grădinile sale uluitoare, cum nu am mai văzut la nici un castel, Villandry trebuie inclus neapărat pe listă dacă veniți pe valea Loarei.

O zi întreagă și parcă tot nu ar fi suficient să te bucuri de tot ce-ți oferă întreaga grădină. Iar dacă ești fotograf pasionat, lucrurile deja se complică.

Se anunța o zi splendidă, soarele strălucea pe cerul neatins de nori, aerul răcoros al dimineții, parcarea plină ochi la ora 9.30, aglomerație și agitație la casa de bilete. După o „Bună dimineața” și „Bine ați venit la castelul nostru”, spuse în limba română, ne pierdem pe aleile din grădina castelului, alei, canale și mici poduri ne fac să ne simțim într-o altă lume cu prinți și prințese, o lume demult apusă dar încă vie prin aceste locuri pline de magie.

Grădinile, ah minunatele grădini…! Atent îngrijite, frumos colorate în orice anotimp chiar și iarna, aranjate până la cel mai mic detaliu, construite cu stil si pasiune, cuprind culori și forme cum rar se pot vedea. Zarzavaturi alături de trandafiri, plante aromate și viță de vie, gazon verde, proaspăt udat și arbuști perfect tunși alcătuiesc paradisul în care te pierzi. Toate îți fură privirea și abia te abții să nu le atingi și să le culegi.

Închideți ochii și visați, pășiți cu atenție și lăsați-vă purtați de zâna grădinilor cu bagheta magică.

Întâlnim pe rând, grădina de legume „Le Potajer”, alcătuită din nouă pătrate identice, în interiorul cărora grădinari pricepuți au compus modele geometrice în culori ce alternează creând o imagine perfectă. Grădina de plante medicinale, aromate și condimente „ Le jardin des Simples”, labirintul „Le Labyrinthe” ce simbolizează drumul omului pe pământ, grădina soarelui „Le Jardin du Soleil” inaugurată în 2008 de către Henri Carvallo - actualul proprietar - după planurile lui Joachim Carvallo, impresionează prin plantele foarte colorate, aranjate în trei camere: camera soarelui cu plante galbene sau oranj ce gravitează în jurul unei fântâni în formă de stea, camera norilor cu plante albastre înalte cât un stat de om, camera copiilor unde se găsește un loc de joacă pentru copii. Urmează grădina de apă „Le Jardin d’Eau” un loc ideal de liniște și meditație cu punct de interes bazinul de apă sub forma unei oglinzi Ludovic al XV-lea, pe care plutesc grațioase două lebede. Apa este folosită pentru irigarea grădinilor și pentru alimentarea fântânilor. Bazinul de apă este înconjurat de un gazon perfect tuns, fântâni și copaci perfect aliniați și tunși. „Le Jardin d’Ornement” sau grădina ornamentală formată din alte două grădini: grădina dragostei, cu simboluri ale dragostei perfect meșteșugite și grădina muzicii cu tufişurile verzi tăiate în forme stilizate de note muzicale, lire şi sfeşnice.

Ce se ascunde în spatele acestor incredibile grădini? O muncă exemplară, riguros organizată și executată cu simț de răspundere. Echipa formată din nouă grădinari lucrează utilizând tehnici „bio” din ianuarie până în decembrie în cele trei sere și în grădini, plantând anual 115.000 flori și legume, iar considerațiile estetice, repartiția formelor și culorilor sunt elemente determinante în realizarea grădinilor. Sunt două perioade de plantări, primăvara și vara, se respectă rotația culturilor pentru a evita epuizarea solului. Proprietarii și angajații castelului consumă o parte din legumele produse aici, de asemenea vizitatorii se bucură de ele când ajung aici în perioada recoltării, excedentul nu este comercializat ci este utilizat la obținerea compostului, care aduce un plus de îngrășământ acestui pământ oricum bogat în humus.

Grădinile pot fi admirate de pe terasele unde sunt puncte de belvedere. Ei bine de aici de sus grădinile sunt de-a dreptul fantastice, pur și simplu nu te mai saturi privindu-le și fotografiindu-le. Un adevărat spectacol! De asemenea într-o zi toridă, pădurea cu răcoroasele ei cărări vă invită la o reconfortantă plimbare.

Vrăjiți de armonia și culorile grădinilor, pătrundem apoi în primitorul castel. Castelul este fermecător, în el domnește o atmosferă familială, parcă din moment în moment gazda trebuie să vină și să te invite la un ceai și prăjituri.

Camerele răcoroase și umbrite, sunt frumos mobilate, decorațiunile dau un stil elegant, fotografiile de familie exprimă spiritul apartenenței, iar buchetele de flori dau un aer plăcut de prospețime. Rând pe rând, camerele elegante se prezintă în fața vizitatorilor. Sufrageria aristocratică cu șemineu, pian și canapele comode, un salon de lucru, în care doctorul Carvallo a gândit planurile de refacere a grădinilor. Sala de mese amenajată în secolul al XVIII-lea de culoare roz, cu o mică fântână interioară din marmură, bucătăria rustică cu un șemineu masiv, scara Ludovic al XV-lea, dormitoarele de la etaj cu paturi cu baldachin, camerele copiilor cu jucării. Biblioteca, galeria de artă cu o frumoasă colecție de picturi spaniole. Salonul oriental este renumit pentru plafonul hispano-mauresc, ce combină elemente decorative ale artei creștine și maure. Cu artă și măiestrie, ca într-un adevărat puzzle sunt combinate cele 3600 de piese din lemn, rezultând o adevărată dantelărie.

Nici podul castelului nu este lăsat la întâmplare, acolo este amenajată o apetisantă expoziție de tablouri cu legume și fructe. Am ajuns apoi în donjonul castelului și printre creneluri am putut vedea încântați din nou grădinile.

Da, pot spune, cum spune toată lumea, toată arta grădinilor s-a concentrat aici la Villandry.

Pentru date tehnice și ultimele noutăți, site-ul castelului oferă cele mai bune informații chateauvillandry.fr. Oricum față de anul trecut site-ul a fost îmbogățit, vă recomand cu plăcere vizita virtuală prin grădini și deasupra lor (chateauvillandry.fr/jardi ... isite-virtuelle). De asemenea aproape de castel este și oficiul de turism din Villandry, iar dacă este ora prânzului, în zonă se află terase îmbietoare cu tot felul de specialități.

Relaxați și încântați, după această porție de fericire în mijlocul naturii ne continuăm drumul în descoperirea altor locuri minunate.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 24.05.13 17:56:54
Validat / Publicat: 24.05.13 21:39:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8084 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Castelul Villandry - începe spectacolul grădinilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.05.13 20:40:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireille
[24.05.13 23:10:04]
»

D-na Doina, un super review, un regal pentru suflet... am rememorat excursia mea de acum cativa ani pe Valea Loirei prin aceste superbe fotografii...

Trebuie intr-adevar sa te plimbi in spatiul privilegiat al gradinilor Villandry pentru a intelege acea ' ,,art de vivre '' a francezilor.

La francezi gradinile, ca si arhitectura Renasterii castelelor franceze, impletesc doua curente: traditia gotica a gradinilor pe de o parte, gradinile florale, gradinile de plante, de legume, care se gaseau in manastirile sau domeniile princiare si arta italiana a gradinilor, pe de alta parte, mai arhitecturala, dezvaluita francezilor in campaniile din Italia... pacat ca nu suntem gradinari...

Da as merge din nou la Villandri sa admir gradina dragostei...

webmaster13
[25.05.13 00:46:40]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

gettutza
[25.05.13 13:44:52]
»

@doina_c24: Mi-ai încântat după-amiaza. Dacă pozele sunt atât de frumoase îmi imaginez cum este să vezi pe viu așa grădini!

Am să pun acest castel primul pe lista castelelor pe care le voi vizita când voi ajunge pe Valea Loarei.

Mi se pare super și faptul că este locuit, nu e doar muzeu.

Superb! Superb! Superb!

mariana.olaru
[25.05.13 15:19:19]
»

Cuvinte și fotografii pline de sensibilitate și frumusețe! Un minunat debut al lecturii mele de azi pe site-ul AFA, pentru care îți mulțumesc. Și pentru care ți se cuvin din plin felicitări!

doina_c24AUTOR REVIEW
[26.05.13 13:26:39]
»

@mireille:

Mulțumesc. Cu cea mai mare plăcere aș merge și eu din nou să mă plimb prin grădini.

Francezii au un respect deosebit pentru spațiile verzi, mici sau mari, toate spațiile sunt dichiste și aranjate până la cel mai mic detaliu. Meseriile de grădinar, florist, pepinierist sau peisagist, pe valea Loarei sunt în top.

O zi bună! Doina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24AUTOR REVIEW
[26.05.13 13:46:29]
»

@gettutza:

Îți doresc să ajungi la Villandry și să te bucuri pe viu, cum se spune, de splendoarea grădinilor.

Sunt mai multe castele locuite pe valea Loarei și care se vizitează. Într-adevăr au un farmec aparte față de cele ale statului. Pentru că așa cum ni s-a întâmplat și nouă, am dat nas în nas cu proprietarul, ce cu eleganța unui castelan, ne-a invitat să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24AUTOR REVIEW
[26.05.13 15:29:27]
»

@mariana. olaru:

Vă mulțumesc și eu, la rândul meu. Florile simbolul prieteniei, ne fac zilele frumoase și însorite.

Cu drag, Doina.

dorgo
[09.08.14 18:19:07]
»

@doina_c24: dintre toate cele 26 de castele de pe Valea Loire si Eure, castelul Villandry, are cele mai frumoase gradini

doina_c24AUTOR REVIEW
[10.08.14 22:30:18]
»

@dorgo: Într-adevăr, dacă toate celelalte grădini sunt perfecte, cele de la Villandry sunt mai mult ca perfecte. Prin armonia și dimensiunea lor, prin varietatea plantelor aranjate în funcție de anotimp, prin activitățile organizate (mai ales cele de seară la lumina lumânărilor), grădinile sunt fascinante și creează dependență. Cu multă plăcere le-aș revedea. Preferata mea este Grădina Apei.

Plimbări frumoase să aveți!

Cucu Bau
[10.02.15 19:36:01]
»

Un regal aceste poze! Felicitari!

calatorul
[14.03.16 01:47:14]
»

Adevarat frumoase gradini dar si grozave poze si captivanta relatare. Multumim si vacante cat mai frumoase in continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, doina_c24, dorgo, gettutza, mariana.olaru, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Valea Loarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060104131698608 sec
    ecranul dvs: 1 x 1