ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Pe valea Loarei - pe firul poveștilor, pe firul castelelor

Ilustrație video-muzicală
Corvux Corax - Furatum alci provinciam


TIPĂREȘTE URM de aici

Loara... cel mai lung fluviu al Franței, cel mai sălbatic, cu un curs imprevizibil și cu siguranță cel mai frumos. Cu bancurile efemere de nisip, cu insule de verdeață, cu sate și orașe întinse alene pe malurile sale, se impune cu grație, forță și grandoare. Oameni, floră și faună își împletesc, într-un perfect echilibru, viața, cu cea a fluviului. Aceste energii conjugate au făcut ca acest loc de excepție să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 2000.

Iată câteva date tehnice:

-280 km între Sully-sur-Loire și Chalonnes- sur-Loire;

-800 km2;

-1,2 milioane de locuitori;

-6 regiuni urbane – Orleans, Blois, Tours, Chinon, Saumur, Angers;

-un parc natural regional – Loire-Anjou-Touraine;

-afluenți precum: Loir, Cher, Indre, Vienne, Thouet, Maine definesc armonios bazinul hidrografic al Loarei.

Din secolul al XIV-lea, valea Loarei era renumită pentru frumusețea ei, pentru climatul dulce și pentru terenul fertil. În timp ce nordul Franței era sub ocupație engleză, în timpul războiului de 100 de ani, regiunea Loarei a fost bastionul monarhiei franceze. Chinon, Blois, Amboise au fost rând pe rând reședințe pentru Charles al VII-lea, Ludovic al XI-lea fiul său, Charles al VIII-lea. Denumirea de „grădina Franței” s-a schimbat în „grădina Regilor”, datorită preferinței regilor Franței pentru această regiune. Astfel, Ludovic al XII-lea, Francois I și succesorii lor stăteau perioade lungi pe valea Loarei, mutându-se de la un castel la altul. Și pentru această curte regală, cea mai strălucită din lume, construcțiile medievale, sobre chiar sinistre, au început să fie modificate și reconstruite după moda italienească, cu o arhitectură mai prietenoasă. Ferestrele au fost mărite, apartamentele ornate cu tapiserii și fresce. Au fost amenajate grădini, fântâni și lacuri. Regii nu au fost singurii care construiau, prinți cu sânge albastru, mari seniori, miniștri bogați, se întreceau în construcția de reședințe cât mai luxoase și fastuoase. A fost o perioadă de dezvoltare a tuturor artelor: arhitectură, sculptură, pictură, grădinărit. Toate aceste palate au fost martorele unor petreceri, jocuri și serbări din cele mai strălucitoare.

Multe din aceste construcții, castele, conace, abații au privilegiul de a fi bine întreținute de statul francez sau locuite de moștenitori, altele și-au pierdut importanța și utilitatea, dar toate evocă glorie, putere și triumf în fața trecerii timpului.

Este suficient să ajungi o singură dată pe valea Loarei și să îți dorești să revii, să te bucuri de istorie, de povești cu regi și regine, de natura excepțională, de orașe de patrimoniu, de gastronomia delicioasă și de vinurile aromate.

Am ajuns pe acest tărâm de poveste în urmă cu 4 ani, în anul 2008, când am vizitat, să zicem așa, castelele din categoria grea... Angers, Azay le Rideau, Cheverny, Chenonceau, Chambord, Amboise, Clos Luce, Blois.

De atunci nu visez decât să mă întorc și să-mi continui povestea. Dar se știe foarte bine că drumul lung din Ploiești până în Franța, cu mașina, îți cam taie cheful de vacanță, nefiind sinonim cu odihnă sau relaxare. Dar efortul ne-a fost recompensat pe deplin. Am avut o vreme minunată, Loara strălucea precum un fir de aur, castelele, de la Brissac la Chaumont, trecând prin Usse și Villandry, se răsfățau maiestoase și mândre arătând toată splendoarea lor.

Am stabilit orașul Tours, bază pentru excursiile noastre pe valea Loarei, deoarece se află aproximativ în centrul regiunii, punctul ideal de plecare. Aici am stat 6 nopți, iar apoi ne-am mutat în Amboise, pentru încă două nopți. Atât în Tours cât și în Amboise ne-am cazat la hoteluri ETAP.

De aici am pus pe listă cam 15 castele. Inițial am crezut că sunt multe, că o să ne zăpăcim, că ni se vor amesteca în minte, că vom fi obosiți, că băiatul nostru va bombăni. Dar nu a fost așa. Da, într-adevăr am fost foarte activi, dar nu ne-am plictisit de castele, domenii și grădini, iar băiatul nostru dimpotrivă, ne îndemna să privim cu mai multă atenție și răbdare anumite lucruri.

Timp de o săptămână am călătorit în timp, ne-am răsfățat cu dulciuri și vinuri franțuzești, am auzit frumoasa limbă franceză. Și totul a fost ca un vis, ca o poveste frumoasă. În principiu am reușit să parcurgem ce ne-am propus.

Am vizitat orașul Tours, în care noul și vechiul se împletesc armonis, ne-am plimbat din nou cu plăcere pe străduțele frumosului orășel Amboise, deasemenea castelele pornind de la vest de Tours spre est: Brissac, Montreuil-Bellay, Saumur, Breze, abația Fontevraud, Rivau, Usse, Langeais, Villandry, Chatonniere, Sache, Montpoupon, Beauregard, Valençay, Chaumont.

Câteva sfaturi practice, indiferent de modul în care ajungeți pe valea Loarei, sper să vă ajute în organizarea călătoriilor și excursiilor.

Oficii de Turism

În fiecare oraș/sat există Oficii de Turism foarte bine puse la punct cu pliante, broșuri sau hărți. Unele sunt gratuite altele sun contracost. Tot de aici se pot cumpăra și suveniruri, tot ce vrei și ce nu vrei, magneți, calendare, tricouri, cărți, albume, etc. Progamul lor este de la caz la caz, unele sunt deschise toată ziua, altele au pauza de masă de la 12.30-13.30.

Personalul este foarte amabil, cu răbdare, fără grabă, oferă sfaturi turiștilor, care de altfel sunt destul de mulți la rând.

Este foarte bine, ca primul drum să-l faceți la un astfel de Oficiu de Turism pentru că de aici se pot cumpăra bilete pentru toate castelele cu reduceri de 1 până la 3 euro. Nu este mult, dar se adună, ținând cont că intrările la castele nu sunt foarte ieftine. Biletele sunt valabile până la sfârșitul anului, se oferă frumos și civilizat într-un plic. Pentru copiii până în 15 ani, însă, biletele se cumpără de la castel.

Tot de la Oficiile de Turism se pot cumpăra pass-uri ce cuprind combinații de 3,6 sau 9 castele, de asemenea la prețuri mai mici.

Pentru cei care nu sunt cu mașina personală, Oficiul de Turism și firmele partenere organizează excursii de o dimineață, o după-amiază, sau pentru o întreagă zi cu microbuze de 6-8 locuri. Astfel de excursii costă de la 20-28 euro pentru cele de o jumătate de zi, cu două castele și până la 50 euro, cele de o zi cu patru castele și prânz. Toate excursiile cuprind și câte o degustare de vinuri. Ehe he... !

Noi am beneficiat de serviciile Oficiului de Turism din Tours, de unde am cumpărat bilete cu preț redus, pentru câteva castele. Clădirea este modernă, spațioasă, dotată cu laptopuri conectate la internet, canapele pe care te poți odihni cât aștepți la rând. Personal am fost încântată de ce am văzut, de felul în care se comportă oamenii. Site-urile Oficiilor de Turism sunt bune, cu informații complete și actualizate. Eu am scris Oficiului de Turism din Saumur de la care am primit hărți și pliante cu informații utile în planificare unor excursii. (chateax-france.fr, loire-chateaux.org, touraineloirevalley.com)

De vizitat

Castele, conace, abații, muzee, crame, grădini și parcuri.

Castelele Loarei! Angers, Blois, Chambord, Chenonceau... atâtea nume legate de istorie, cu lupte și amoruri, cu drame sumbre și aventuri romantice, cu rafinament și cruzime. Expoziția de castele începe din partea de vest, cu Angers, continuă cu Brissac, Azay le Rideau, Usse, Vilandry, Amboise, Blois, Chambord, Valençai, Chambord, până spre Gien. După unii există 38 de castele, după alții 66, alții avansează cifra de 300, incluzând și conacele sau proprietățile unde se pot face degustări sau echitație.

La umbra castelelor se află locuințele troglodiților sau “inima pământului” care merită o atenție deosebită prin ineditul lor. Scobite în piatră de tuf, îmbrăcate în verdeață, garnisite cu flori, unele sunt depozite pentru vinuri, altele sunt magazine, altele au termopan și tot confortul.

Se pot vizita două castele pe zi, mai mult nu recomand pentru că este obositor. Un alt motiv ar fi acela că aproape la fiecare castel sunt spectacole de teatru, călărie sau muzică, foarte plăcute și amuzante și care merită să fie văzute. Noi am vizitat unul dimineața, altul după-amiaza, bucurându-ne atât de interioarele lor cât și de domeniile și grădinile generoase. Într-o singură zi am făcut exces de zel și am vizitat 4 obiective avînd în vedere că nu erau castele foarte mari. Oricum am avut un program relaxant, nu am fost contracronometru. Castelele nu sunt aglomerate, domeniile nici atât, fiind foarte mari oamenii se răspândeau foarte rapid care încotro. Francezii sunt foarte bine organizați, nu sunt rânduri mari la casele de bilete pentru că sunt multe ghișee, peste tot se poate plăti cu cardul, există pliante în toate limbile pământului - ei exagerez puțin - și în limba română. În muzee se pot face poze, fără blitz, vizitele sunt libere sau ghidate pentru grupuri. Există parteneriate între castele și astfel se poate beneficia de reduceri de 1-3 euro, prezentând biletul de la un castel la altul.

Pe lângă aceste minunate castele, se pot vizita și orașele de patrimoniu care evident sunt etichetate în funcție de frumusețe, șarm sau caracter. Orașe precum:

-Angers, oraș de artă și istorie;

- Saumur, capitala cailor și locul de naștere al lui Coco Chanel;

-Tours, oraș galo-romanic plin de farmec, orașul în care s-a născut Balzac;

-Amboise, cu mușcate la ferestre, la poalele impresionantului castel;

-Blois, un oraș regal;

-Orleans, orașul Jeannei dArc.

Nu trebuie uitat nici patrimoniul religios remarcabil, biserici, catedrale, abații. De fapt am învățat de acum că în orice localitate din Franța există câte un castel, o catedrală, un muzeu de artă, o grădină sau un parc.

Cazarea

În zonă sunt multe hoteluri cu mai multe sau mai puține stele. De... fiecare după buget. Sunt prezente marile lanțuri hoteliere Ibis, Novotel, Interhotel, BestWestern, Etap, Formula 1. De asemenea la marginea drumului sunt hanuri pitorești care asigură cazare și masă. Sigur, un vis poate fi și cazarea la un castel în cadrul programului „Bienvenue au Chateau”. De prețuri, nu cunosc... Există și campinguri ce oferă odihnă în mijlocul naturii, precum și varianta inedită și insolită de a dormi pe vapor.

Mâncare și băutură

Aici chiar nu este nici o problemă. Pe toate drumurile, la toate răscrucile, sunt terase, mici restaurante unde ne putem răsfăța papilele gustative.

La multe castele sunt terase unde se pot mânca delicioase prăjituri cu ciocolată, tarte cu fructe, cu mere caramelizate, alături de o cafea revigorantă.

Între vizita a două castele se poate mânca și câte o baghetă umplută cu jambon, cașcaval, salată, unt sau pui, după preferințe.

Pentru seară, terasele din zonele pietonale, oferă o varietate de preparate, de la clasicele pizza sau spaghte până la fripturi de vânat sau vită, stropite din belșug cu vinuri locale. Pentru copii există meniuri speciale, mai simple ce includ și un desert. Există și varianta McDonalds sau KFC mai puțin pitorești dar unde este mereu aglomerat.

Poate fi luată în considerare și varianta unui picnic, foarte răspândită printre francezi. În coșulet, mâncarea, iar la castele sunt spații speciale amenajate cu bănci și mese sau pur și simplu pe iarbă și „bon appetit! ”. Noi nu am făcut experimente culinare, am mâncat însă foarte multe dulciuri, prăjituri, pizza, sandwich-uri, înghețate, am băut cafele aromate și am degustat vinuri.

Transportul

Zona este ușor accesibilă cu mașina personală, dar și cu trenul sau cu transportul local. Un alt mijloc pentru a descoperi valea Loarei este bicicleta. Există hărți cu trasee pentru bicicletă așa numitele „Loire a Velo”. De de parte cel mai comod mijloc de transport, pentru așa numiții „vânători de castele”, este mașina personală sau închiriată. Drumurile sunt bune. Există drumuri asfaltate și prin lanurile de porumb.

Castelele sunt semnalizate bine, nu întotdeauna însă coordonatele GPS de pe site-urile castelelor sunt bune. Așa că s-a întâmplat că am mai și rătăcit drumurile. Parcările din zona castelelor sunt gratuite și mari. Tot acolo există și grupuri sanitare amenajate. În orașe există parcări plătite, dar și gratuite, puțin mai departe de centrul orașului. Dar ținând cont că orașele nu sunt foarte mari, asta nu este un impediment. Atât în Tours cât și în Saumur există parcări mari, fără plată pe malul Loarei. Viteza se respectă, 30km/oră în centrul localității, până la 50-80km/oră în afară.

Acum pot să spun că am avut o excursie care m-a impresionat puternic, am fost într-un loc magic, plin de vrajă și poveste, în care istoria și civilizația fac să strălucească castele, conace, biserici și abații. Iar minunata „joie de vivre” este caracteristica oamenilor și este molipsitoare. Când privesc pozele simt cum inima bate mai tare și cum aș dori să zbor spre acest tărâm spectaculos.

Dacă veți ajunge acolo vă veți convinge în mod sigur de aceste lucruri.

Numai bine și călătorii cât mai frumoase.

P. S: Vreau să precizez că primele poze cu castele sunt din anul 2008, sper că pot fi atașate.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 08.03.13 14:55:53
Validat / Publicat: 08.03.13 16:05:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Valea Loarei - Villandry - cele mai frumoase grădini... din grădina Franței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.03.13 15:43:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †
[08.03.13 17:11:43]
»

Frumoase poze. Desi am fost de doua ori la Paris, nu am reusit sa vizitez aceasta destinatie, desi plecasem de acasa cu acest gand.

M-am inciudat tare mult cand am citit review-ul tau, dar mai ales cand am vizionat pozele.

doina_c24AUTOR REVIEW
[08.03.13 17:45:38]
»

@traian. leuca:

Sper ca a treia oara sa fie cu noroc. Pare dificil un astfel de circuit dar in realitate nu este greu deloc de organizat. Mai ales ca am vazut ca ati facut multe excursii in circuit cu masina. Asa ca... la drum!

gettutza
[08.03.13 17:49:32]
»

@doina_c24: Draga mea, am cam așteptat postarea asta, dar recunosc, a meritat asteptarea.

Ai văzut 15 castele și nu le încurci, mai știi care-i unul și care-i altul???

Toate sunt superbe și locurile și grădinile, tare mult imi doresc să ajung și eu să le văd.

Dacă ar fi să faci un top 10 în ordinea frumuseții și importanței lor istorice, cum le-ai clasifica???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24AUTOR REVIEW
[08.03.13 19:25:33]
»

@gettutza:

Scuze pentru întârziere, dar sper că este un frumos cadou de 8 martie.

Acum despre castele, de fapt am vizitat 24 de castele, incluzându-le și pe cele din 2008. Multe sau puține, toate sunt impresionante, copleșitoare, frumoase. Peste tot auzeam cuvinte precum: magnifique..., merveilleux...

Fiecare castel este unic în felul său, este foarte greu de făcut o ierarhizare, dar încerc:

1. Chenonceau, pentru cadrul natural deosebit, pentru aranjamentele florale interioare, pentru personalitatea Dianei de Poitiers;

2. Villandry, pentru grădinile ca o broderie;

3. Montpoupon, pentru că la fiecare colț al castelului și anexelor erai întâmpinat de muzică de vânătoare;

4. Brissac, pentru că este un castel privat, în care ghidul ne-a introdus în atmosfera medievală sunând din clopoțel;

5. Clos - Luce, pentru impresionanta expoziție de schițe și machete realizate de Leonardo da Vinci;

6. Saumur, datorită poziției sale elegante pe o stâncă deasupra Loarei și pentru spectacolul de călărie văzut aici;

7. Chaumont, cumpărat de Catherina de Medicis, în care se întâlnea într-o sală secretă cu astrologul Ruggieri;

8. Chambord, prin bogăția de decoruri ,,scări, ornamente, pe măsura unui rege glorios- Francois I;

9. Langeais, construit de sângerosul Foulques Nerra, care nu a ezitat să-și ardă soția infidelă;

10. Chatonniere, unde am sunat la sonerie, grădinarul ne-a întâmpinat în ciuda orei târzii la care am ajuns, cu o grădină de vis în care am mâncat căpșune. Castelul nu se vizitează.

Aș mai putea continua...

Cu drag!

webmaster13
[09.03.13 08:52:30]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

TraianS
[09.03.13 09:21:12]
»

O 'vale' foarte interesanta, despre care aud/citesc tot mai des. Am trecut-o pe lista 'keep in mind, think for the future'

Foarte frumoase pozele si foarte utile sfaturile. Sper ca pe viitor sa fiu obligat de circumstante sa recitesc acest review: asta insemnand ca ma indrept si eu intr-acolo

Multumim.

doina_c24AUTOR REVIEW
[09.03.13 14:01:33]
»

@TraianS:

Mulțumesc și eu. Vă doresc drum bun spre aceste locuri. Cu o documentare bună este ușor de ajuns și de vizitat obiectivele de pe valea Loarei.

O zi excelentă!

iulianic
[10.03.13 13:39:20]
»

@doina_c24: Am şi eu în vedere pentru viitor un circuit în Franţa, iar informaţiile tale privind Valea Loarei cu minunatele sale castele îmi vor fi de folos. Chiar dacă nu pentru acest an (în acest an planurile sunt deja trasate), crele scrise de tine sunt un bun documentar. Mulţumesc pentru informarii, iar dacă ai şi alte detalii despre Franţa şi obiectivele sale turistice, le aştept cu interes!

doina_c24AUTOR REVIEW
[10.03.13 14:10:23]
»

@iulianic:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri. În măsura timpului voi încerca să detaliez obiectivele pe care le-am vizitat.

O zi bună!

alinaro
[11.03.13 13:56:32]
»

@doina_c24: Felicitari, frumos martisor ne-ai dat in dar de 8 martie... O descriere amanuntita si placuta!

doina_c24AUTOR REVIEW
[12.03.13 21:42:03]
»

@alinaro:

Cu toată plăcerea pentru toți prietenii de pe AFA!

calatorul
[29.10.15 15:25:30]
»

Minunate locuri, frumoase poze si captivanta relatare, o citesc si eu abia acum. Nu am reusit sa vad decat Chambord si Blois, unde am avut ocazia unui spectacol nocturn foarte interesant, inca nu l-am povestit pe AFA, care nu era pe vremea aceea. Si intr-adevar chiar drumul prin zona, de la un castel la altul, este o adevarata desfatare, nu pierzi niciun minut in toata aceasta excursie. De acord si cu recomandarea de a nu aglomera mai mult de 2 obiective pe zi ca le poti vedea pe indelete, noi chiar asta am patit. Dar pentru urmatoarea vizita in zona, informatiile sunt foarte folositoare si bune de completat documentarea pentru calatorie. Multumim si vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, calatorul, doina_c24, gettutza, iulianic, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂCircuit Valea Loarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075474977493286 sec
    ecranul dvs: 1 x 1