GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cascais, Sintra, Lisabona - ce merită vizitat și ce greșeli să nu faci
Am alocat pentru vacanta in Portugalia 6 zile si 5 nopti, in perioada lunii iulie. In ciuda temerii ca ar putea fi f cald, am avut temperaturi de maxim 27 de grade ziua si in jur de 17 grade seara, motiv pt care in bagaje e musai sa aveti si lucruri mai groase. In permanenta se simte briza oceanului, iar seara poate fi chiar racoare.
Ne-am cazat in Cascais si din punctul meu de vedere acolo se merita sa te cazezi. Lisabona este prea aglomerata si stufoasa, iar Cascais este cea mai frumoasa statiune din zona si situatia stragetic la 20 de km de Sintra si 30 de km de Lisabona.
In Cascais ne-am cazat intr-un apartament inchiriat, fiind mult mai ieftin si mai comod decat la hotelurile din zona. Apartamentul se gasea pe o straduta linistita, f aproape de centru, la 5-10 minute de mers pe jos (insotiti de un copil mic), langa magazinul Jumbo si foarte aproape de gara. Apartamentul oferea conditii f bune si era mai mult decat decent renovat/organizat.
Am alocat pentru Sintra o zi, desi ar trebui cam doua minim, dar noi fiind cu copilul era destul de obositor, motiv pentru care am vizitat Sintra o zi, dar o zi full de dimineata pana seara, selectand ca obiective de vizitat Castelul Maurilor, Castelul Pena si parcul. Noi am avut masina inchiriata, dar se poate lejer merge cu trenul si cu busurile, deoarece sunt bine organizati.
Cu masina inchiriata este chiar complicat la Sintra, deoarece daca ajungi dupa ora 10 nu mai gasesti niciun loc de parcare langa castele si este imposibil sa o lasi in oras, deoarece trebuie sa ai o conditie fizica extrem de buna ca sa poti urca pana la obiectivele turistice. Cel mai comod este sa iei un tuk tuk sau si mai bine busul local, care te duce din Sintra pana sus pe munte, unde se gasesc castelele. Noi am vizitat prima data palatul Pena, unde am zabovit cam 2-3 ore, apoi o plimbare lunga prin parc, iar ultimul a fost castelul Maurilor, unde am mai zabovit inca vreo 2-3 ore.
Va sfatuiesc sa va luati ceva de mancare la voi, mai ales daca aveti copii mici, deoarece noi am cam facut foamea pe la castele, pentru ca in afara de cate un mic bar la fiecare castel in parte, cu ceva sandvisuri dar mai mult prajituri uscate, nu prea gasesti. Se merita o geanta mica frigorifica de mana, cu 2-3 sandvisuri, sucuri sau ce prefera fiecare, pentru ca dupa ore de urcus si coboras prin padure, te saturi sa rontai biscuiti si mere si chiar simti nevoia de ceva de mancare.
La intoarcere din Sintra, ne-am oprit la Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei continentale, unde am prins un superb apus de soare si am facut cateva poze artistice. Cabo da Roca seamana izbitor cu Capul Kaliakra, mie cel putin asa mi-a lasat impresia si daca esti o fire mai romantica, o sa iti placa foarte mult momentele petrecute acolo in apusul soarelui.
Urmatoarele 2 zile noi le-am alocat pentru a vizita pe indelete statiunile Cascais si Estoril, ramanand la impresia ca cel mai frumos este Cascaisul si cea mai buna alegere pentru a te caza.
Langa Cascais, venind dinspre Sintra am descoperit o plaja minunata la ocean, unde am petrecut aproape o ora in apus, admirand surferii si stand in briza oceanului (cu puloverele pe noi). In Cascais nu prea ai cine stie ce plaje, fiind micute si uratele, la fel si in Estoril, nu este ceea ce noi intelegem prin plaje, adica mari si cu mult nisip. Oricum la ocean baie noi nu am facut, fiind extrem de rece apa.
Insa pentru cei ce vor totusi sa faca plaja, exista o laguna la vreo 40 de km de Lisabona, care se numeste Laguna Albufeira, unde exista si portiuni cu apa foarte calda si unde noi am petrecut o zi minunata de plaja, singurul minus a fost existenta sau mai bine zis inexistenta unor locuri amenajate pentru a manca decent. Exista un singur restaurant, cu un aspect f vechi si care oricum era inchis intre orele 15-18, fiind cred singura zona unde inca se mai respecta programul de masa, tipic mediteranean, adica restaurante inchise intre 15-18.
Ultimele doua zile le-am alocat Lisabonei, unde am vizitat pe indelete obiectivele turistice principale si ne-am plimbat cu tramvaiul 12. In general plimbarea tipica cu tramvaiul in Lisabona se face cu tramvaiul 28, insa vazand coada kilometrica care se face pentru a lua acest tramvai, am ales o plimbare scurta cu tramvaiul 12, care are aproximativ aceeasi ruta ca 28 doar ca mai scurta. Oricum eu nu am fost impresionata, dar copilul a retinut cel mai exact aceasta plimbare, asa ca se merita sa le oferiti acest moment. Este un tramvai cu un singur vagon, care te plimba pintre stradute imposibil de stramte, unde daca vrei poti atinge cu mana cladirile.
In general avand copil mic, care obosea des, noi am vizitat nu foarte multe obiective turistice, insa pe fiecare pe indelete in special din cartierul Alfalma. Nu trebuie ratat acvariul si turnul Belem, precum si manastirea Ieronimilor, chiar dc sunt mai departe.
Pentru cei care au masina inchiriata, e chiar complicat sa o folosesti in Lisabona, deoarece este extrem de greu sa gasesti parcari si devine stresant pentru sofer sa se incurce printre stradutele mici, cu multe sensuri unice si fara sa gasesti parcari. Motiv pentru care, dupa 2-3 curse stresante prin Lisabona, noi am lasat masina in parcarea mall-ului Vasco da Gama si am luat metroul spre toate obiectivele turistice si am strabatut tot centrul pe jos. Pentru cei cu copii f mici, se merita sa aveti un carucior sport sau un sistem de purtat, iar cei cu copii mai maricei se pot descurca cu multe pauze scurte. Noi asa am facut, de cate ori obosea copilul ne aseazam la cate o terasa din multele terase din Lisabona si savuram cate o cafea (cred ca cea mai buna cafea din Europa).
Poti lua si tuk tuk sa faci o plimbare prin Lisabona, dar eu cred ca se merita sa bati centrul cu piciorul, sa admiri in liniste locurile si sa te bucuri de atmosfera.
Noi serile le-am petrecut in centrul vechi al Cascaisului, deci nu pot spune nimic despre viata de noapte a Lisabonei sau distractiile pentru tinerii fara copii. Noi, in general dadeam stingerea destul de devreme (desi chiar si asa era tarziu pentru cel mic). Centrul vechi al Cascaisului are un farmec deosebit, sunt puzderii de terase unde poti manca la preturi relativ decente si este bine sa le schimbi, pentru ca mereu urmatoarea terasa are o mancare mai buna si la un pret si mai bun.
Din punctul meu de vedere mancarea din Portugalia nu se compara cu cea din Spania, care pentru mine este top. In Portugalia au multe feluri de mancare cu cod, bacalau pe limba lor. Nu recomand felul traditional numit Caldera, care este o fiertura cu peste, cartofi, legume, fructe de mare, sos de rosii... ceva absolut oribil, o troaca de ceva fiert si amestecat (desi e considerat un fel traditionat de baza printre localnici si o mancare a vechilor pescari). Noi, desi am schimbat multe terase, am fost relativ dezamagiti de felurile lor de mancare si de modul in care le prepara, care este mult sub cel din Spania. Insa totusi am reusit sa mancam ceva peste proaspat si cateva feluri de fructe de mare (fara a fi insa f impresionati).
Ceea ce este foarte bun in Portugalia este cafeaua, motiv pentru care ne-am ingreunat bagajul de cala cu cateva pachete de cafea din care savurez chiar si acum cand va scriu voua si nu am decat regretul ca nu am mai cumparat un bagaj de cala pentru a lua mai multa cafea.
Trimis de Daiza in 08.08.17 12:09:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuit Estoril - Cascais - Sintra, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
--
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 07&ridAnt=80321
”In Cascais nu prea ai cine stie ce plaje, fiind micute si uratele, la fel si in Estoril, nu este ceea ce noi intelegem prin plaje, adica mari si cu mult nisip. Oricum la ocean baie noi nu am facut, fiind extrem de rece apa.
Ca o rectificare, in zona Cascais - Estoril nu doar ca sunt multe plaje, insa daca intrati aici veti gasi nu mai putin de 8 plaje care au Blue Flag, categorie in care intra doar cele mai bune plaje din lume. Poate nu ati ajuns la ele, insa zona e chiar renumita pentru plajele sale de clasa.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@giuliani:Va multumesc.
Eu am vazut ceva plaje superbe, dar langa Cascais, in sensul ca aveai nevoie de masina/bus pentru a le vizita, in statiune efectiv si aproape de zona centrala, erau doar cateva plaje de maxim 30 m latime si 50 lungime. Pentru o familie cu copii mici, cand ti-ai dori sa cobori din hotel la plaja, eu nu am gasit nimic in apropiere sa ne placa. Oricum apa era rece... Plajele superbe necesitau transport cu masina, eu asta am remarcat la fata locului. Ca si cele din Estoril, unde la fel, aveai nevoie de transport. Am scris acel comentariu pentru cei care ar putea crede ca plaja din Cascais e ceva gen Mamaia, unde cobori din hotel si gasesti o limba uriasa de nisip.
@webmasterX: Da, cum reusesc sa ma organizez cu timpul, postez si cateva poze. Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Estoril — scris în 03.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Circuit Lusitan: Estoril - Cascais - Cabo da Roca - Sintra — scris în 03.11.15 de andreip2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Ultima zi si visul s-a implinit — scris în 09.06.14 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2012 De la Estoril spre Sintra, o salba de nestemate — scris în 09.12.12 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2008 Ce a mai ramas din Portugalia ? — scris în 01.03.12 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ