ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAY-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Cetatea Slimnic - mândră odinioară

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Această cetate a vizitat-o din întâmplare, pentru că pur și simplu nu aveam habar de existența ei. În continuare veți afla și cum am ajuns să o vizităm.

    În drumul nostru de întoarcere de la Sighișoara spre casă, mergând pe DN 14, în localitatea Slimnic din județul Sibiu, am zărit în vârful unui deal (după documentare am aflat că se numește Burgbasch) o cetate, moment în care am încetinit viteza de deplasare a mașinii să văd despre ce e vorba. După foarte puțin timp a apărut un panou informativ care ne indica faptul că este vorba despre Cetatea Slimnic sau Cetatea Stolzenburg. Aceasta este denumirea germană a localității (în română Cetatea Mândra), atestată documentar în anul 1282.

    Scurt istoric

    Începuturile cetății trebuiesc căutate în secolul al XIV-lea, când localnicii au construit inițial o capelă gotică. Ulterior au început construcția unei biserici gotice care probabil nu a fost terminată niciodată. Începând din secolul al XV-lea și continuând în următorul, au fost efectuate lucrări de întărire a construcției existente. Întrucât cetatea avea rolul de a apăra drumul Sibiu – Mediaș, pericolul invaziilor turcești explică efectuarea acestor lucrări de întărire în dauna continuării construirii bisericii.

    De-a lungul existenței sale cetatea a fost asediată și cucerită în mai multe rânduri. În anul 1706, în timpul luptelor dintre curuți (participanți la lupta antihabsburgică din Transilvania și Ungaria) și lobonți (ostași care luptau cauza Imperiului Habsburgic), cetatea a fost devastată și incendiată. Treptat și-a pierdut orice rol militar, fiind părăsită în secolul al XVIII-lea.

    În anul 1717 s-a început renovarea zidurilor și a bisericii, dar lucrările nu au fost duse la bun sfârșit din cauza epidemiei de ciumă care a făcut numeroase victime în rândul sătenilor.

    În anul 1959 au fost efectuate lucrări de reparații și conservare a sitului care fusese neglijat foarte mult timp, fapt ce a avut ca rezultat dărâmarea unor ziduri. Cu această ocazie au fost restaurate clopotnița, zidurile și turnul de apărare din nord-vest (informații preluate de pe wikipedia).

    Vizita

    Am parcat mașina pe marginea drumului, într-un loc care ar putea fi considerat parcare neamenajată și după traversarea unui podeț, am început să urcăm ușor pe un drum neasfaltat spre cetate, parcurgând o distanță de aproximativ 300 - 400 m până la aceasta. Această distanță poate fi parcursă și cu mașina, însă cred că se justifică decât în situația în care sunt persoane cu probleme locomotorii.

    După traversarea podețului, pe partea stângă am lăsat în urma noastră o casă monument istoric în care a locuit poetul de origine slovacă Petőfi Sándor, însă este cunoscut ca poet maghiar. Vis-à-vis de această casă este o biserică evanghelică, pe care nu am reușit să o vizităm întrucât poarta de acces era încuiată.

    Continuându-re urcușul prin arșița soarelui am deslușit zidurile cetății. Acestea sunt ”protejate” de un gard din plasă de sârmă, deasupra căreia sunt montate trei rânduri de sârmă ghimpată. Accesul în incinta împrejmuită se face pe o poartă de fier ”obosită” rău (ruptă și ruginită). Am trecut de poarta cu pricina și ne-am apropiat de ruinele cetății ridicate în întregime din cărămidă.

    După o scurtă sesiune foto am ocolit cetatea pentru a găsi o posibilitate de acces în interior. Nu după mult timp am sunat la o soneria montată pe ușa din lemn masiv pe care o văzuserăm din drum la venire. Această ușă este singura posibilitate de acces în cetate. Trebuie să fac mențiunea că pe ușă era afișat tariful de acces în cetate, unul modic: 3 lei / persoană.

    Ne-a deschis paznicul, am achitat prețul biletelor, iar odată pătrunși în curtea interioară parcă am ajuns într-o lume inedită: zidurile mai bine sau mai puțin bine conservate, un car cu două ghivece de flori, grădina de zarzavaturi, o zonă cu păsări domestice, viță de vie și pomi fructiferi înfloriți. Dacă v-ați gândit că paznicul cetății a amenajat mica gospodărie de aici, ați ghicit. Întrucât acesta locuiește temporar aici, în perioadele în care nu sunt vizitatori (și nu sunt foarte mulți) valorifică astfel timpul pe care îl are la dispoziție.

    Am cercetat zidurile cetății, am făcut fotografii și am ajuns la concluzia că se pot vizita doar Turnul Clopotniță și Camera Împăcării.

    Am început cu Camera Împăcării unde erau închise cuplurile care intenționau să divorțeze și erau ținute aici până găseau o soluție și se împăcau. Această metodă a dat roade de-a lungul timpului, legenda spune că în Slimnic au fost înregistrate foarte puține divorțuri.

    Ne-am continuat periplul și am ajuns la Turnul Clopotniță, care este construit pe trei niveluri. În turn sunt trei clopote, dintre care mai sunt utilizate doar două (cele mici), cel mai mare dintre acestea a ”amuțit” de ceva timp, întrucât s-a fisurat.

    Am urcat cu grijă treptele de lemn și am ajuns la ultimul nivel care oferă o panoramă frumoasă asupra curții interioare și a satului. Imaginea care se înfățișează în fața ochilor este foarte frumoasă, să nu o ratați dacă ajungeți aici. Am făcut numeroase instantanee de acolo de sus.

    După vizitarea interiorului cetății nu am mai dat un tur al zidurilor exterioare, le-am observat la urcare și am constatat că acestea sunt sprijinite de contraforturi în trepte.

    Despre faptul că se impune reabilitarea Cetății Slimnic nu are rost să mai vorbim. Cu toate acestea recomand vizitarea cetății, nu necesită mult timp, nici mulți bani, nici efort. În schimb veți parcurge o filă din istoria acestei mici localități.

    Să aveți drumuri bune și vacanțe frumoase!

    Webmaster rog atașați următorul videoclip: www.youtube.com/watch?v=7fRC4eetfvQ


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 06.06.16 18:37:07
    Validat / Publicat: 06.06.16 19:31:48
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLIMNIC / ȘEICA [SB].

    VIZUALIZĂRI: 1975 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 O parte a satului Slimnic văzut din Turnul Clopotniță
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [06.06.16 19:31:05]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    costy69*AUTOR REVIEW
    [06.06.16 19:38:05]
    »

    @webmasterX - Mulțumesc!

    Radu Tudoran
    [06.06.16 21:22:01]
    »

    Ma bucur sa mai aflu care ceva interesant din tara. Noroc ca sunt inca multi turisti adevarati.

    Mi-a placut si clipul si sper sa ajung si eu acolo.

    Vacante interesante in continuare.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [06.06.16 22:19:53]
    »

    @Radu Tudoran - Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

    În Transilvania sunt multe cetăți și biserici fortificate care merită vizitate. Bine, în România găsim foarte multe zone frumoase, unele cunoscute, altele mai puțin.

    În ceea ce priește sintagma ”turiști adevărați”, vă situez înaintea mea. V-am citit câteva articole, ați vizitat locuri interesante, iar calitate fotografiilor trebuie remarcată și ea. Nu în ultimul rând, vă apreciez pentru faptul că bicicleta vă e ”tovarăș de drum”.

    Numai bine și călătorii frumoase!

    AZE
    [06.06.16 22:21:45]
    »

    @costy69: Felicitari pentru vizita si descrierea cetatii. Fiind sibian pt mine este foarte accesibil acest loc (chiar si cu bicicleta) si nu ratez (daca am timp) nici o ocazia de a vizita daca am drum pe acolo.

    ANILU
    [07.06.16 08:09:35]
    »

    @costy69 - Am citit articolul cu plăcere şi m-am uitat la poze şi uite aşa am vizitat Cetatea de la Simlic.

    De curând am fost la Mediaş şi ne-am plimbat prin locuri pe unde nu am mai fost - am scris impresii, binenţeles că am trecut şi prin Simlic, de unde am mers la Ocna Sibiului.

    Am observat în toate localitaţile de la Mediaş până la Sibiu că sunt biserici sau cetăţi vechi.

    La următorul drum la Mediaş sunt pe lista noastră de vizitat.

    Toate cele bune.

    Dan&Ema
    [07.06.16 16:53:47]
    »

    Astazi citesc despre cetati. Dupa Fagarasul lui Crazy_Mouse vine Slimnicul tau.

    Foarte frumos. Imi plac cetatile in genberale, fie vechi, fie noi, mai mult sau mai putin intretinute, desi as vrea ca toate sa faca parte dintr-un program solid de conservare. Important este sa gasesc o usa deschisa la cetate, un paznic sau un ghid si preferabil documentatie si informatie.

    Felicitari pentru articol si poze!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [07.06.16 17:30:25]
    »

    @AZE -

    @ANILU -

    @Dan&Ema - Vă mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    În Transilvania (și nu numai) sunt multe cetăți și biserici fortificate (@AZE - județul Sibiu are câteva) mai bine sau mai puțin bine conservate. Și mie îmi plac Dan și le-aș vizita pe toate. Programul solid de conservare al cetăților e vis frumos la noi, din păcate, la alții se poate.

    Numai bine și călătorii frumoase vă doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [08.06.16 11:24:42]
    »

    Cred ca avem intr-adevar cu ce ne mandri, am citit cu placere despre aceasta cetate, despre care nu stiam, insa surpriza adevarata mi-au oferit-o pozele.

    O imbinare perfecta intre trecut si prezent, ai surprins in niste cadre minunate totul, ai senzatia ca te afli intr-o lume paralela.

    Nu am vazut inca filmuletul deoarece am vrut ca mai intai sa ma bucur de ce ai transmis tu si am avut de ce sa ma bucur. Ma voi uita insa si la filmulet deoarece am vazut ca a fost apreciat.

    Felicitari, votat cu mare placere.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [08.06.16 17:24:03]
    »

    @mishu - Cred că e nevoie să repet ce v-am spus în ecoul anterior, în România sunt multe locuri frumoase, iar despre unele aflăm cu stupoare că ”au fost sub nasul nostru” și nu știam nimic despre ele.

    Din păcate această cetate nu avut norocul altora care au fost renovate / conservate. Am să-l parafrazez pe @Dan&Ema spunând că ar fi frumos să existe și la noi un program național pentru conservarea cetăților și bisericilor fortificate.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    calatorul
    [12.08.16 13:22:35]
    »

    @costy69 - Interesante locuri, multumim pentru relatare, am retinut informatiile pentru o viitoare vizita.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [12.08.16 14:26:02]
    »

    @calatorul - Cetatea Slimnic este doar una din cetățile din Transilvania care merită vizitate, chiar dacă nu este întreținută așa cum trebui.

    Chiar dacă e mare sau mică, întreținută sau nu, fiecare cetate sau biserică fortificată are o poveste a ei și consider că aceasta ar trebui cunoscută de câți mai mulți oameni.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    calatorul
    [12.08.16 15:01:42]
    »

    @costy69 - Am vazut cateva din ele si in general multe prin Romania, si multumesc pentru informatiile completate, utile pentru planificarea unor noi excursii interesante prin frumoasa noastra tarisoara.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, AZE, calatorul, costy69*, Dan&Ema, mishu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Slimnicului Stolzenburg [Slimnic]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072042942047119 sec
    ecranul dvs: 1 x 1