ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Toamna pe zidurile cetatii (IV)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

In descrierea puternicelor fortificatii din Sibiu am lasat la urma cel mai frumos traseu, intituland Toamna pe zidurile cetatii-partea a 4-a. Este vorba despre a treia incinta de fortificatii de la nord la sud in combinatie cu a doua si prima incinta, zidurile care despart Orasul de Sus cu Orasul de Jos. Este vorba despre o centura care a fost complet exterioara pana nu s-a construit a IV a incinta in jurul Orasului de Jos, dupa aceasta data a devenit o incinta intermediara. A treia Centura de Fortificatii s-a construit intre anii 1357-1366 dar a continuat cu adaugiri, renovari, constructie turnuri de aparare, bastioane, pasaje, porti.

Ma grabesc cu acest articol deoarece trebuie sa fac loc de povestit despre Targul de Craciun care tocmai s-a deschis, nu se poate arunca un ac pe jos in Piata Mare atat de aglomerat este iar ambutejajele in trafic in zona centrala sint la ordinea zilei. Trebuie luata bicicleta sau pejoul (adica mersul pe jos)

Descrierea va incepe in zona nordica din apropierea Bisericii Ursulinelor si putin mai departe de locul unde se afla Poarta Elisabeta (poarta dina a IV a incinta de fortificatii). Este vorba despre continunarea incintei de fortificatii nr. 3. Incinta se intalneste si formeaza zid comun aproape de Piata Mica cu a doua incinta si in zona Huet cu prima incinta de fortificatii. Continuand in dreptul strazii Centumvirilor devine din nou a treia incinta pana ajunge in capatul sudic si se intalneste cu Bastionul Soldisch. De asemenea fotografiile le voi atasa tot in aceasta ordine si mai mult ca sigur vor fi mai mult de 20 bucati (chiar merita vazute si restul). Prima fotografie va fi bineinteles cea istorica in care voi trasa aceasta incinta pentru a recunoaste mai usor pe harta.

Incepem turul din dreptul Bisericii Ursulinelor descrisa intr-un articol anterior. Pana la biserica a treia incinta de fortificatii de la Bastionul Haller se numeste Manejului.De aici pleaca si a patra incinta de fortificatii in directia nord spre zona garii (din pacate nu mai exista), si de aici continua a treia incinta aproximativ 100m pe strada Felinarului (intrare dinspre str Avram Iancu) La intersectia strazii Felinarului cu strada Movilei a fost coltul fortificatiei, de aici urmeaza directia sud-sud/vest. Incepand de aici in dreptul strazii Movilei zidul Cetatii este renovat si avem senzatia ca sintem in anul 1366 cand zidarii tocmai isi adunau sculele. Doar autoturismele din jur tradeaza epoca in care traim.

Continuam drumul pe strada Movilei pe carosabilul pietruit estetic pe partea de jos sau de sus (2 sensuri unul in interiorul cetatii sus si celalalt sens in exteriorul cetatii jos) pana ajungem la o scoala. Aici se afla Pasajul Scolii legatura intre strada Movilei si strada Avram Iancu.

Piata Aurarilor o gasim coborand mai departe pe stradutele inguste de sub centura de fortificatii. O parte din ziduri nu se mai vede dar exista incorporat in fundatiile, zidurile si curtile imobilelor. Pare un labirint intreg si ma fascineaza chiar si pe mine sibian fiind cu acces posibil aproape zilnic aici. La capitolul renovari pot spune ca sint proprietari care au incercat sa redea stralucirea de odinioara, folosind materiale permise (la o renovare, reinnoire in centrul istoric nu este permisa folosirea oricarui material) altii au lasat casele in paragina iar cativa si-au permis sa-si monteze materiale interzise cum ar fi ferestre cu tamplarie PVC)

Piata Aurarilor este o mica piata care face legatura intre scarile care duc in orasul de sus, Pasajul Aurarilor si orasul de jos prin doua strazi istorice Argintarilor si Targului. Denumirile banuiesc ca provin de la mesterii aurari si argintari care isi aveau atelierele aici. Ce putem vedea aici in afara de arhitectura inconfundabila a catorva case istorice este locul unei fantani publice care s-a descoperit in urma unor sapaturi arheologice. Fantana este reprezentata simbolic in mijlocul pietei.

Pasajul si Turnul Scarii Aurarilor reprezinta una din punctele de legatura intre orasul de jos si orasul de sus. Turnul Scarii adapostea odinioara o poarta prin care se intra in a doua incinta de fortificatii (Piata Mica). De la Piata Aurarilor si pana in dreptul strazii Ocnei acolo unde se afla si Podul Minciunilor a treia incinta de fortificatii nu prea este vizibila turistilor. Se afla in fundatiile caselor, in curti.

Zona unde se afla Podul Minciunilor este urmatoarea portiune de fortificatii vizibila turistilor. In locul in care astazi se afla acest pod din fier forjat se afla un turn de aparare sub care se afla un tunel care facea legatura intre orasul de sus si orasul de jos. Turnul de aparare construit in secolul 13 a fost demolat in secolul 18. Aici se afla Scara Cetatenilor (Burgerstiege) turistii pot cobora la orasul de Jos pe aceste scari care se afla langa Podul Minciunilor. Pentru a ajunge in acest loc calatorii trebuia sa intre pe Poarta Ocnei (acolo unde se afla Turnul Pulberariei in curtea unei scoli)

Piata Dragoner se afla coborand pe sub Podul Minciunilor si la cca 200m de acesta in Orasul de Jos. Se afla la intersectia strazilor Ocnei, 9 Mai (Fosta strada Elisabeta denumire dupa Poarta Elisabeta) si Faurului. Denumirea pietei provine de la straja dragonilor, o cladire unde isi aveau sediul dragonii un fel de de amestec intre politie locala si forte de interventie rapida de atunci. Cladirea a fost demolata in anii 70, anii copilariei imi aduc aminte de aceasta cladire, drumul spre gradinita ducea pe aici (se pare ca am o memorie buna). In prezent in locul unde a fost Dragonerwache este amenajata un mic parculet chiar pe fundatiile de piatra a acestei cladiri.

Strada Azilului este o straduta istorica care face legatura intre Strada Ocnei si strada Faurului, imediat dupa ce coboram de la Podul Minciunilor, denumirea este de la azilul care a existat si mai exista aici. Biserica Azilului si Azilul dateaza din secolul 13.

Pasajul Scarilor si Poarta Scarilor este cel mai spectaculos loc de pe traseul nostru. Este vorba despre un pasaj de piatra si caramida care duce pana la Turnul de Poarta si de acolo in Piata Huet, Piata Mica si Piata Mare de asemenea accesul pe scari pe sub Turnul Scarilor in Piata Huet. Zidul din stanga Pasajului Scarii este chiar Prima Incinta de Fortificatii.

Turnul Scarilor este un turn de poarta facand parte din prima incinta de fortificatii. Scarile pe care se coboara spre orasul de jos se numesc Scarile Sag. Pentru a ajunge aici calatorii trebuia sa intre pe poarta Turnului (de langa actuala piata Cibin) si sa urmeze strada Turnului existenta si astazi. Coborand pe aceste scari in directia pietei dam de o piata mica la intersectia strazilor Faurului, Turnului, Victor Tordosanu (mergand pe aceasta strada gasim Turnul Pielarilor din a 4 a incinta de fortificatii) si Tg Vinului amenajata cu un parculet, banci si fantana arteziana. Pe vremuri aici a avut loc targul de vite (si probabil se vindea si vin dupa denumirea strazii)

Pasajul Scarilor este cel mai frumos si interesant loc atat in ochii mei cat si in ochii turistilor. Este locul unde se intalneste prima a doua si a treia incinta de fortificatii iar zidurile sint atat de inalte ca probabilitatea unei invazii aici era imposibila. Aici vedem arcade de caramida, contraforturi, pasaje, scari si o placare cu piatra a carosabilului pietonal. Deasupra zidurilor vedem turnul inalt al Bisericii Evanghelice si cladirea colegiului Samuel von Brukenthal. Pasajul pleaca din dreapta scarilor Sag si se termina pe strada Odobescu. Aici pe strada Odobescu era vechiul turn de poarta, in prezent demolat, si Primaria Veche care astazi este Muzeul de Istorie apartinand Muzeului National Brukenthal. De aici ajungem la dreapta pe strada Mitropoliei, la stanga in Piata Huet si in Piata Mica, drept inainte la Piata Mare. In dreptul pasajului putem vedea cateva case istorice (toate sint istorice dar 4 din acestea sint din secolul 15.) Am vazut ca unele se afla in restaurare.

Strada Mos Ion Roata este o alta straduta istorica care se afla sub zidurile cetatii paralela cu pasajul Scarilor si str Odobescu. Pe langa cateva case istorice dinspre str Turnului gasim o parcare (posibilitate de gasire locuri chiar in sezon si zile de lucru) teatrul de papusi Gong si Scoala de Muzica (o cladire istorica, intrare dinspre Odobescu)

Strada Centumvirilor se numeste locul unde ne continuam traseul fortificatiilor. Vorbim din nou despre a treia incinta, de aici si pana la capatul sudic mai sint doar cateva sute de metri. Este vorba despre un zid de aparare foarte bine conservat, este o placere plimbarea in aceasta atmosfera medievala cu o panorama a orasului de jos vazut de la aceasta inaltime.

Scarile Poschen sint un pasaj intre str Centumvirilor si Odobescu era alt acces intre orasul de Jos si oraul de Sus. Mergand mai departe in directia sud dam de intersectia cu strada Postei o straduta ingusta si pietruita care face legatura cu strada Mitropoliei. Denumirea s-a dat bineinteles din cauza prezentei postei (Posta veche functionala si astazi intr-o cladire istorica) de pe str Mitropoliei la colt cu str Postei. De aici mai sint doar 3 minute de mers pe jos pana la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa Sf Treime. In dreptul strazii Centumvirilor se pot admira cateva case istorice din acelasi secol construirii zidurilor (1357-1366) Strada Conrad Haas este o strada paralela cu Centumvirilor doar ca se afla la partea de jos a zidurilor.

Piata Armelor o gasim plecand din intersectia strazilor Centumvirilor, Conrad Haas, Tribunei si Bastionului. Aici gasim fosta cazarma Kempel in prezent este cladirea Arsenalului. Undeva in aceasta zona trecea a patra incinta de fortificatii care ajungea pana in dreptul bastionului Soldisch.

Strada Bastionului este ultima parte a traseului nostru, in capatul acestuia la intersectia cu Soseaua Alba Iulia gasim bastionul Soldisch (descris intr-un alt articol). Pana sa ajungem la bastion, zidul cetatii de la a treia incinta de fortificatii se mai vede in curti pe proprietate privata. Fiind si locatarii prezenti nu am mai indraznit sa fac fotografii. Este vorba despre o curte din dreptul intersectiei strazii Bastionului cu Tribunei.

Accesul la acest traseu se poate face lasand masina intr-una din parcarile de pe str Bastionului, Tribunei, Mitropoliei, Odobescu, Mos Ion Roata, 9 Mai, sau Avram Iancu platind suma simbolica de 1 ron. la una din automatele din zona.

Locuri de luat masa sint multe pe traseu dar eu voi enumera doar 2 restaurante si 2 cafenele, Butoiul de Aur (integrat chiar in zidurile din prima incinta de fortificatii, restaurantul La Pasaj (visavis de Butoiul de Aur) si Cafeneaua Wiendin curtea Bisericii Evanghelice amenajata chiar pe zidul primei incinte de fortificatii si Kleiner Kafee de sub Turnul Portii. Toate aceste locatii au fost incercate de mine si le recomand.

Traseul poate dura intre o ora si doua in functie de cat de mult timp alocam pentru un obiectiv. Daca traseul se va combina si cu plimbari in alte zone si vizitarea altor obiective, perioada de timp se mareste considerabil.

WM. Rog videoclipul Pink Floyd: Another Brick In The Wall la inceputul articolului, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.11.16 20:56:00
Validat / Publicat: 20.11.16 21:58:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Strada Azilului in fundal curtea cu azilul si biserica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.11.16 21:57:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[07.11.21 14:02:02]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Medievală Sibiu, SIBIU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072029113769531 sec
    ecranul dvs: 1 x 1