RĂU
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul ăsta, din cauza pandemiei, de voie de nevoie, am hotărât să rămânem în țară pentru vacanța. Mai retras, cu toate măsurile de precauție, după ce am revăzut marea la Gura Portiței, am decis să vizităm pentru prima dată județul Hunedoara. Are atâtea obiective de atins că nu-ți ajunge o săptămână. Asta dacă vrei să faci măcar 2 trasee montane în rezervația Retezat, unul dintre cele mai frumoase masive montane pe care le-am văzut in viata noastră.
Dar sa va povestesc despre Deva, mai exact Cetatea Devei.
Introducere, ce putea fi.
Am vizitat Cetatea din Deva după ce dimineață am fost fascinați de Castelul Corvinilor, mai ales fetele mele de 9 respectiv 7 ani. Auzisem și că Cetatea Devei a fost restaurată de ceva timp in proporție de 70%.
Am ajuns la poalele cetății în parcarea cu plată. Taxa 2 lei pe ora. Sistem simplu prin apel SMS cu mesajul numărului de Înmatriculare Auto. Cost 2 lei pentru fiecare ora sau un alt număr pentru 10 lei toată ziua. Normal, e un obiectiv turistic important al Devei care trebuie întreținut din contribuțiile noastre, ale turiștilor.
La casa de bilete aveam 2 variante. Fie doar plata accesului în cetate dacă urcai pe jos (10 lei adulți și 5 lei copii), fie urcare cu telegondola dus întors pentru 25 lei adulți și 15 lei copii. Aveam emoții ca nu vă merge telegondola. Dar până la urmă e mijloc de transport in comun, la fel ca autobuzul. Masca era obligatorie.
Am decis totuși să ne bucurăm de o plimbare, mergând pe jos prin pădurea răcoroasă. Calea de acces din pădure a fost foarte întreținută, nu am văzut gunoaie aruncate, dimpotrivă, coșuri de gunoi amplasate frecvent și bănci să-ți poți trage sufletul la urcare. Cred ca erau pana sus peste 30 de bănci.
În fine am ajuns la poarta cetății unde ne așteptau, cu poarta închisă, 2 soldați îmbrăcați în uniforme ale anilor 1600-1700 cu lăncii și săbii la brâu. De filmat și făcut poze cu ei. Am prezentat biletele de acces dar surprinzător mă întreabă unul din ei cum mă cheamă și de unde suntem.
- " Mă da curios om, îmi spun".
Le-am spus până la urmă, ca apoi să-l aud strigând către garnizoana de pe zid (un fel de superior):
-Sunt Logofătul Aurel cu doamna Mihaela și domnițele Maria și Miruna din cetatea Bucureștiului. Vor să înnopteze în cetate.
- Lasă-i să intre, se auzi răspunsul autoritar de sus.
Și am intrat. Parcă în același timp și călătoream în timp. Și-au jucat bine rolul paznicii cetății. Excelentă strategie de marketing. Pe fete le-au cucerit maxim.
În clădirea de la poarta cetății era un fel de han, cu răcoritoare, înghețată și bineînțeles suveniruri diverse. Personalul angajat, frumos îmbrăcat în haine ale anilor 1700, cu gust, care întregeau peisajul. Erau oameni cetății. Ce mai, călătoream în timp.
Am început să urcăm pe alee. Din loc în loc pe stative de piatră, era așternută în limba română și engleză povestea cetății, a oamenilor care au trecut pe acolo. Pana la urma aceste povești dau viața unor bolovani și te fac să simți că ești într-un loc încărcat de istorie. Parcă vezi personajele timpului plimbându-se. Iancu de Hunedoara, Horia Cloșca și Crișan și mulți alții.
Am ajuns în partea superioară a cetății. Foarte animată mai ales seara. Am găsit și programul fiecărei seri afișat. E amenajată un fel de scena mică ușor acoperită unde, în fiecare seară sunt recitaluri live ale elevilor școlii de muzică dar și alți artiști și instrumentiști invitați săi delecteze pe vizitatori cu acordurile lor.
Nu lipseau nici artiștii plastici dar nici clovnii cu baloanele lor în formă de sabie, dar ce m-a fascinat mai mult au fost soldații în uniforme care patrulau. Am aflat că erau gardienii publici angajați ai primăriei dar în altă uniformă, care asigurau ordinea în cetate. La fel erau și cei de la poarta.
Am ajuns la muzeul din incinta care bineînțeles prezenta o colecție de arme și uniforme militare din diferite epoci. Cele mai multe dintre ele erau reproduceri. Într-una dintre încăperile muzeului era un fel de popotă. Din loc în loc angajații cetății îmbrăcați în uniforme militare medievale.
Si apoi, când era mai plin muzeul, am crezut ca fac infarct:
- Căpitane, au năvălit turcii. Sunt deja lângă Mureș.
- Dați alarma în cetate și trage câteva salve de tun să știe că nu pot trece pe aici.
Am simțit că actorii, care și-au jucat excelent rolul, chiar ne-au transmis atmosfera anilor de mult apuși. Parcă eram acolo.
Și în fine am ajuns și în partea destinată uniformelor și ținutelor medievale reproduse in atelierele muzeului, unde genial, pentru 40 lei de persoană pute-ai să-ți alegi o ținuta completă, fie militară fie o rochie medievală pentru domnișoare, să o îmbraci și apoi sa faci poze, fotograful profesionist fiind la datorie contra cost sau pur și simplu să te fotografiezi singur, ceea ce am și făcut. Frumoase amintiri de păstrat.
Cam asta a fost o vizită la Cetatea Devei, dar, din nefericire, doar în imaginația noastră.
 
Acum, realitatea tristă.
Parcarea într-adevăr gratuită dar pustie.
Telegondola nefuncționala, am fost îndrumați sa găsim Poarta 1. Am găsit-o cu dificultate (foarte prost semnalizată), după o drumeție ocolitoare prin codrul de la poalele cetății. Nu am avut siguranța ca suntem pe drumul cel bun pana in momentul in care am văzut Poarta 1. Prin codru, mizeria era prezentă, fără bănci sa-ti tragi sufletul și coșuri de gunoi obligatorii.
Intrarea în cetate era gratuită, ceea ce a fost oarecum corect, servicii zero, taxare zero. Cetatea partial și frumos restaurata.
La poartă nu ne aștepta nimeni, totul era pustiu. Ideal era doar ca puteai să faci poze nestingherit. Nu-ți apărea nimeni în cadru. Putinii turiști, toropiți de apriga căldura, păreau mai mult coloniști pe o planeta de piatra, stearpa. Poveștile despre trecutul cetății, ingredientul miraculos ce face piatra cenușie, dăinuind de veacuri, diamant, erau probabil in concediu, nici urma de ele. Excepție fac desele pancarte cu "Atenție vipere", uniform distribuite cu grija pentru a nu creea responsabilitate, și ele tot o poveste.
Deshidratați din cauza căldurii, am întrebat pe cineva de unde putem cumpăra apă. Ni s-a indicat singurul automat de răcoritoare. Apa lipsea însa cu desăvârșire. Câteva sucuri obosite se topeau la soare, dar noi, căpoși, le evităm. Automatul era strategic plasat in plin soare, garantând temperatura propice produselor și protejând compresorul. Turnurile de apărare frumoase, cu suficienta umbra și bănci, ar fi fost o alegere mult mai buna. Ce cârciumi, restaurante și alte locuri de adus bani in comunitatea Devei, poate pentru nepoții noștri...
Ne-am întors la mașina epuizați, deshidratați, dar mai ales dezamăgiți. As spune chiar ca am fugit de la "locul accidentului".
Aceasta este Cetatea Devei în realitate. Un petic de Românie, cu munca de restaurare multa și bani de mentenanța zero. Ce e mai trist este proximitatea cu fenomene gen cetatea Corvinilor si cetatea Carolina Alba Iulia, unde ardeleanul gospodar bate strainatea. Si, probabil, banii munciți și încasați îi sunt tovarăș permanent.
Trimis de aurelcristescu in 10.08.20 14:43:53
- A fost prima sa vizită/vacanță în DEVA
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aurelcristescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.88848500 N, 22.89747500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun review de debut, merită remarcat
@aurelcristescu: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
-
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 00439&hid=17970.
Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat pe acolo, ar fi zuper-util — link încărcare video.
Fain articol, bine ai venit printre noi! Am fost de 2 ori la Cetatea Devei dar nici vorba de animația de care ne vorbești tu aici. Ce-i drept sunt niște ani de atunci. Week-end-ul trecut eram și noi în Deva dar nu ne-am gândit deloc ca am putea verifica ce mai face cetatea. Ghinion! Dar țin minte pentru data viitoare, Deva e pe lista mai des decât altele din cauza unor prieteni buni.
Numai bine, vara frumoasa în continuare și sa ne mai scrii ca o faci foarte bine.
@aurelcristescu: Hai măi!
Tocmai îi citeam si soțului meu și pe la jumătatea articolului mi-ai tăiat elanul.
Am fost de doua ori acolo, citind prima parte a articolului tău doream să mai merg odată și să fiu și eu domniță din cetatea Bucureștiului
Excelent scris! Bravo!
Superb, prefer aceste abordări decât date tehnice copiate din reviste!
Să ne mai povestești, îmi place stilul!
@Aurici: , in prima parte textul descrie ce am fi dorit sa fie. A doua parte descrie realitatea. Sper sa nu ramai cu o impresie gresita.
@aurelcristescu: Păi de ce crezi că aș fi înțeles greșit? Nu m-am declarat fan? Am înțeles exact și prima parte și a doua și mi-a plăcut teribil cum ne-ai povestit. Uimirea era pentru faptul că pe acolo s-au schimbat lucrurile de cum le știu eu și îmi pare rău că nu am mai ajuns, mai ales că, așa cum spuneam, a trecut puțin peste o săptămână de când ne-am întors și noi de acolo.
Toată lumea te înțelege foarte bine, scrie-ne în continuare că ne place...
@aurelcristescu: Bine ai venit printre noi! Mi-a plăcut textul... original, bine conceput. Aș fi dorit și eu niște poze recente de la Cetatea Devei, dar - pe de altă parte - te-ai fi desconspirat. Sunt persoane care își aruncă ochii mai întâi pe poze și apoi, dacă li se pare interesant locul ilustrat, purced la citirea textului.
Noi am fost la Cetatea Deva în urmă cu câțiva ani, nu prea mulți, atunci când lucrările de refacere erau aproape de final. Îmi amintesc de faptul că se putea face urcarea pe cablu. Probabil era în rodaj. La urcuș, pe lângă noi au mai fost doar două persoane, iar la coborâre am fost singuri. Nici nu ne venea a crede că nu va trebui să mai așteptăm și pe alții.
You had me in the first half, not gonna lie. *
*E un meme faimos de pe net
Buna povestea, ar trebui să o trimiteti celor care administrează cetatea ????. Si noi urmează să mergem în Hunedoara, va rog sa imi spuneti, daca se poate, unde v-ati cazat si cum a fost.
Si cum a fost la Castelul Corvinilor, s-au respectat măsurile de prevenție Covor? Masca se poartă si in afara si in interior?
Mulțumesc anticipat!
@aurelcristescu: Bravo, te felicit pentru modul ingenios de a face o descriere captivanta. Am fost intr-un vis frumos si m-am trezit la final la o realitate dureroasa. Aum doi ani am fost si noi acolo, nu-mi aminteam nimic din ce ai scris. Ma gandeam ca lucrurile au evoluat in bine intre timp... din pacate au evoluat dar doar in poveste sau imaginatie.
La mai multe vacante si daca se poate cu amintiri demne de a fi povestite. Succes!!
@anamaria86: Am stat in Nadastia de Sus la Casa Bunicilor (https://www.facebook.com/pages/category/Hotel/Casa-Bunicilor-2242008875822155/). A fost grozav, gazdele sunt extraordinare si ai de toate. In contextul Covid, pensiunea ofera izolare (sunteti doar voi si gazdele). Dar ofera si caldura sufleteasca si surprize (palinca, piscina, gratar etc.). Ne-am simtit ca la noi acasa iar acum consideram gazdele prieteni. Iara un avantaj este ca e aproximativ in centrul tuturor atractiilor hunedorene, 1h drive catre orice obiectiv.
Recomand cu mare caldura masivul Retezat, traseele Poiana Pelegii - lacul Bucura (2h one way) si Rausor - Vf Retezat (sau macar lacul Stevia 3h one way) . Din punctul nostru de vedere, au batut tot. Si facute cu copii, 7 si 9 ani, deci chinuiala. Atentie la Stevia daca mergeti, e un platou plin de stanci si sari din stanca in stanca pana la lac vreo 50-70m (Stevia e grozav, dupa ce iesi din padure pe rau de munte e gradina Domnului, apoi stancile, yummy!).
La Corvini a fost decent. Se intra doar cu masca (dar na, mai e cate unu' care si-o tine drept suport de barbie). Inside e cam stramt dar te feresti cat poti. Noi am prins osteni, barzi cantand la instrumente medievale (PE BUNE ASTA) si o sceneta care il evoca pe Iancu de Huniade si ce facu jupanu' . Locul 3 la noi dupa cele doua din Retezat.
@aurelcristescu: Multumesc tare! Voi tine cont de sfaturi și de experienta voastră
@aurelcristescu: Bun venit! si succes in continuare. Ai povestit frumos si cu umor, felicitari, votat c mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Recomand vizita Cetății Deva — scris în 24.08.21 de roxette13 din PITESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Cetatea Devei, punte peste timp și istorie! — scris în 26.06.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cetatea merita vizitata din plin, pacat de orasul ce o gazduieste... — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cetatea Deva - după mulți ani și cu un alt chip — scris în 04.11.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Sa urcam la Cetatea Devei! — scris în 03.03.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Vizitând Cetatea Deva — scris în 12.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 Cetatea Devei - 2016 primavara — scris în 13.06.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ