ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Sucevei - bastion antiotoman …... si nu numai!

TIPĂREȘTE

Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XlV-lea, în momentul apariţiei pericolului otoman. Sistemul de fortificaţii medievale cuprindea aşezări fortificate (curţi domneşti, mănăstiri cu ziduri înalte, precum şi cetăţi de importanţă strategică), în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având şanţuri adânci. Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitraşcu Cantacuzino. (sursa - Wikipedia).

***

Pentru mine Stefan cel Mare (1433-1504) a fost mereu un personaj istoric aparte. Poate si pentru ca aproape anual la scoala ni se pomenea de el – fie la istorie, fie la literatura, …... Va mai aduceti aminte de < Apus de soare >, autor B. S. Delavrancea sau < Fratii Jderi> de Mihail Sadoveanu? Ni se tot vorbea de vitejia lui in lupta, ca era „mic la stat dar mare la fapt", ca dupa fiecare mare batalie construia o manastire (44 la numar si ridicate la sugestia duhovnicului sau – Daniil Sihastrul) si datorita lui Bucovina de azi reprezinta un principal punct de atractie turistica atat pentru noi romanii cat si pentru straini! Cine a fost in zona e imposibil sa nu fi ramas impresionat de frumusetile locurilor, de incarcatura istorica si spirituala care o fac atat de originala in peisajul turistic mondial! Desi a fost un om dur (timpurile i-o impuneau) a stiut totodata sa pastreze vie traditia crestina romanesca, a fost un excelent strateg si cand a trebuit a facut aliante inclusiv cu dusmanii pentru a putea rezista altora (alianta cu polonezii impotriva turcilor sau alianta cu turcii impotriva polonezilor). Iata de ce a fost – Mare.

Dar dincolo de realizarile lui marete, si Stefan era om si trebuia sa locuiasca undeva pe timp de razboi (resedinta oficiala era la Vaslui). Ei bine, locul de unde „punea tara la cale", locul unde isi facea strategiile de lupta, isi ducea viata ca Domn al Moldovei a fost ceea ce cunoastem azi sub numele de Cetatea de Scaun a Sucevei situata in vecinatatea mun. Suceava de azi si reprezentand desigur principalul punct de atractie turistica al orasului. Domnia lunga a lui Stefan si care a durat 47 ani – neobisnuita pentru acele timpuri (1457 – 1504) s-a desfasurat inclusiv in spatele acestor ziduri care au reprezentat un bastion antiotoman pentru a pastra independenta Moldovei. Nu a putut fi cucerita in vremea lui Stefan si istoria mentioneaza in cronicile vremii ca in 1538, dupa „supliciul” infrangerilor suferite atatia ani de turci in fata lui Stefan cel Mare, insusi Soliman Magnificul a atacat-o insotit de cca 200.000 ostasi si cu ajutorul catorva boieri moldoveni tradatori... reuseste sa patrunda in ea. Iata ce spune Macarie in Letopisetul sau: Oastea barbarilor purta război crunt cu Moldovlahia, prădând casele şi înveselindu-se cu prăzi. Atunci şi preafrumoasa cetate a Sucevei s-a supus turcilor şi ca o mireasă împodobită, ca o roabă au ruşinat-o... Turcii au pus mâna pe bogăţiile domnilor şi pe râuri de averi. De acolo s-a întors ca mare învingător, acel trufaş stăpânitor al turcilor şi s-a dus la cetatea împărătească, lăsând ca stăpân al domniei pe un oarecare Ştefan... (sursa Wikipedia); era vorba de Stefan Lacusta care moare asasinat 2 ani mai tarziu si probabil nu intamplator turcii si-au pus acolo o sluga cu numele tot de Stefan… pentru a-si mai indulci... cosmarul de pana atunci!!!

Ca urmare a atacurilor succesive din partea otomanilor cetatea a avut nevoie de mai multe renovari, iar „imaginea” de azi cu fortificarea de amploare, intarirea zidurilor si latirea santurilor ce o inconjoara s-au facut in vremea lui Stefan cel Mare. Atunci se poate spune ca a fost apogeul ei ca cetate... Dar ce simte turistul cand ii trece pragul?

In primul rand se remarca faptul ca este foarte mare. Multe arcade, zidurile sunt deosebit de groase, foarte multe incaperi unele mai mari altele mai mici desigur si… un beci imens cu o multime de cotloane in care ne imaginam ca acolo erau camerele de depozitare a hranei sau munitia de razboi. Hoinarind printre zidurile ei, cocotandu-ne pe ele si urcand cele cateva trepte ramase intacte... este imposibil sa nu te gandesti ca pasesti pe urmele vechilor ei locatari de acum cca 600 ani. Apoi, scrutand de departe ruinele si incercand sa ne imaginam „fierberea” care o stapanea in vreme de asalt otoman, polonez, tatar... , ne gandeam si la destinele acelor oameni care odata ce intrau in ea nu stiau daca mai ies vii si... am concluzionat inevitabil: Doamne ce e viata! In imensitatea cosmica a timpului suntem doar o „plesnitura de bici"…!!! Dar noi, noi cei contemporani care aflam despre toti acesti inaintasi ce ne-au scris istoria... Noi ce facem azi ca sa meritam idealurile lor? Din comoditatea fotoliului de acasa sau a scaunului de la birou, cum pastram constiinta romanesca formata in atatea sute de ani? Meritam noi oarea azi sacrificiile celor de ieri???

Ne-au rasunat cateva zile in minte aceste intrebari dureroase, nu dezvolt subiectul ca nu e locul in acest review, dar cred ca azi ca natie suntem, din nefericire, cam departe de vlahii, razesii, sau taranii romani ardeleni de ieri…, ne-a disparut curajul si demnitatea ca popor si ne lasam cu buna stiinta sa fim o marfa in mana targovetilor occidentali.

Mai au ceva sa ne ia? Poate… dar intotdeauna cetatile vor dainui si cu un ultim strigat de disperare ne vor aduce aminte ca... odata, demult - AM STIUT SA NE FACEM RESPECTATI!

Las cititorul sa admire pozele care la randul lor au explicatii ce completeaza acest review scris cu... o lacrima pe obraz... !


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 15.04.10 10:02:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3744 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea de Scaun a Sucevei - vedere de ansamblu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5900 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[15.04.10 10:07:39]
»

primul vot cu completarea ca incep renovarile si la aceasta cetate.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 10:27:00]
»

mersi draga sanziana ; dar parca era si atunci in renovare !

webmaster77
[15.04.10 10:34:05]
»

mutat la Descopera Suceava, sectiune in care deja mai aveam un review pe acelasi subiect.

magdalena
[15.04.10 10:47:58]
»

Mi-a placut Cetatea de Scaun a Sucevei si padurea prin care ajungi la statuia lui Stefan.

Asa orasul mi s-a parut aglomerat si prafuit. Am fost cazata in centru la hotel Gloria si nu gaseam sa mananc niciunde. Ma trimiteau toti la McDonalds.

Am mancat pana la urma la restaurantul de sus de la cetate, dar trebuia pentru fiecare masa sa urcam pana acolo.

Am plecat cu o zi mai devreme decat planuisem. Nu stiu daca mai ajung acolo.

Pozele tale mi-au adus aminte de concediul in care am fost si am vazut multe lucruri interesante prin Moldova noastra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sanziana
[15.04.10 11:08:19]
»

pacat, sunt foarte multe locuri cu mancare extraordinara in centru si Latino, Conacul Domesc, Taco Loco sunt doar putine din ele. Data viitoare da un buzz.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 11:49:27]
»

@ magda, voi fi putin acida dar nu fac decat sa-mi spun parerea... ; sper sa nu curga rauri de ecouri dupa afirmatiile mele ce urmeaza...

Mie personal Suceava mi-a placut Enorm! Este un oras superb, am filmat, am stat la o pensiune din apropiere (la intrare), nu au decat putin sau deloc accent moldovenesc pt ca sucevenii sunt urmasii lui Stefan, razesi, sunt fff curati (dincolo de apelativul "imputiti " cand se vorbeste de moldoveni la general si care e destul de real pentru zona pana aproape de Piatra Neamt - alt oras incantator) ; Doamne fer. , sa nu se creada ca generalizez, dar asa o saracie, nesimtire si mizerie prin satele si turismul sud-moldovenesc am vazut pana acolo (repet - pana aproape de Piatra Neamt, cum vi din sud) ca am jurat ca in zona aia nu mai calc. Numaram cu sotul meu nr. picioarelor jegoase si ne-a fost mutat nasul de cateva ori de transpiratia locuitorilor... cand treci pe langa ei si ........ reculegerea la o icoana intr-o manastire devine fapta eroica la cat timp trebuie sa-ti tii respiratia... Dincolo de zona mentionata - Piatra Neamt - cand incepi sa urci pana si drumurile devin altfel, esti in TARA LUI STEFAN si pe buna dreptate locuitorii de acolo au si de ce sa fie mandri. Daca m-as muta din Pitesti - un alt oras superb unde incepand de vineri 16 aprilie. va invit la Simfonia Lalelelor, stiti unde m-as duce? La Brasov, Sibiu sau... Suceava. Dupa ce am fost acolo am inteles de ce se vb de N Moldovei si Bucovina (nu Toata Moldova). O sa mi se zica - pai toata Moldova a fost a lui Stefan, el locuia la Vaslui (acum cel mai sarac judet din tara)... daaaaaa, dar pe vremea aia nu ne vizitasera rusii, nu ne fusese luata Republica Moldova de azi, nu era influenta rusa care ne-a calarit cativa zeci de ani si ne-a zapacit constiinta... si bietii razesi s-au retras si ei in sus, ca dacii in Maramuresul de azi; regret ca exista asemenea zone in tarisoara noastra draga, dar sa fim realisti, dincolo de orgoliul de moment... asa e; si din pacate nu e singura zona, dar deja am aruncat gaz pe foc si nu vreu sa "ard" site-ul daca mai spun ca nici zone din Oltenia nu sunt departe; ... na ca am zis-o!

Scuze daca am suparat pe cineva!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[15.04.10 12:01:09]
»

Pacat ca trecatorii pe care i-am intalnit nu au stiut sa imi recomande ceva.

Cand m-am dus acolo, m-am dus caine sur la vanatoare.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 12:03:21]
»

Web, adauga tu < Apus de Soare > unde zic de B. S. Delavrancea si nu inteleg de ce nu a aparut ca stiu ca l-am scris... mersi.

ileanaxperta*
[15.04.10 12:04:28]
»

Mirelutza, pe zi ce trece te autodepasesti. Bravo! Sa stii ca si la mine tot domnitorul Stefan cel Mare a fost "slabiciunea" mea, mai ales ca 27 de ani am locuit in Bucuresti pe soseaua ce-i poarta si acum numele. Chiar ma mandream cu asta... deh, copil...

Ai scris foarte detaliat si frumos despre Cetatea Suceava si pentru asta te "pedepsesc" cu 400 pma.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.04.10 12:20:02]
»

@ mirelutza, chiar < Adus de Soare > vrei sa scrie?!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 12:22:56]
»

@ilenushka, nu pot sa nu recunosc ca, fara sa ai intentia desigur, mi-ai devenit profesoara; eu citesc review-urile tale ca un copilas Alba ca Zapada sau Pinochio - adica sunt fascinata de talentul tau unic! Incerc sa-mi dau silinta sa "trec clasa" cu fruntea sus... scriu cu o placere nebuna si recunosc ca aceste impresii, tot postandu-le, devin inclusiv un exercitiu intelectual!

Rog pe web retragerea punctelor la acest ecou care e doar un raspuns.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 12:27:36]
»

#@*^&^%$ bodoganeam si eu

Gata, rectificat.

Dragos, mii de multumiri, plecaciuni si scuze...

webmasterXY*
[15.04.10 12:39:49]
»

Hei, @mirelutza, "capul plecat sabia nu-l taie"! Am adus cuvenitele corecturi textului.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 12:58:19]
»

da web, pai "adusi de soare" erau in constiinta localnicilor doar zeii egipteni...

ha, acum rad - ca sa vezi cum mi-a alunecat degetul- in loc de "apus de soare" am scris "adus de soare" ! ha.

georgiana
[15.04.10 13:04:44]
»

Tot ce ai descris mai sus e... rezultatul scurgerii timpului, sub amprenta locuitorilor, de la Stefan cel Mare, pana la Traian cel Mare!

Am vizitat si eu, in urma cu 15 ani aceasta cetate, dar nu-mi mai aminteam mare lucru, dar mi-ai inprospatat amintirile cu fotografiile tale!

E ciudat cum se estompeaza, uneori, amintirile!

Florina38*
[15.04.10 13:31:32]
»

mirelutza, foarte frumos! Pana la 1918 Bucovina, a fost parte a Imperiului Habsburgic si a avut parte de o dezvoltare economica diferita fata de restul Moldovei. Din cauza asta diferentele sunt atat de mari si in ziua de astazi.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[15.04.10 13:55:13]
»

@georgiana - hai sa mai si glumim: la care Traian te referi? la cel din vremea lui Decebal si care avea cel mai Mare imperiu din timpurile imperiului roman sau la cel ales de popor (zic ei) anul trecut si Mare prin numarul de someri aparuti de la " reinscaunare " si pana in prezent? Am glumit, desigur...

@florina, istoria mea vad ca are ceva lacune - chestia cu Bucovina sub Imperiul habsburgic mi-a scapat - stiam doar de Ardeal... dar cat traieste omul invata; mersi.

georgiana
[15.04.10 14:03:56]
»

La actualul Traian, ma refeream Mirelutza!

ileanaxperta*
[15.04.10 19:19:21]
»

...ce-mi plac glumele voastre!!!...ha ha ha...

(nu puncta ecoul)

cosminp
[16.04.10 09:41:01]
»

@mirelutza, bravo si votul meu.

webmaster26
[04.12.16 19:42:16]
»

@mirelutza: Mutat în rubrica "Cetatea de Scaun a Sucevei, SUCEAVA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, domidoc, georgiana, ileanaxperta*, magdalena, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea de Scaun a Sucevei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064049959182739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1