ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2009
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Cetatea de Scaun - Suceava

    TIPĂREȘTE

    Anul trecut, fiind prin Suceava, am fost sa vad cetatea de scaun. Se afla in partea de rasarit a orasului pe un platou inalt. Desigur locatia a fost aleasa pentru ca de la acea inaltime putea fi supraveghiata o zona mare si vaile raului Suceava. De la sosea am strabatut o mica padure, am trecut pa langa statuia lui Stefan Calare cu sceptrul in mana si am ajuns la zidurile cetatii. Sunt indicatoare si locul poate fi gasit cu usurinta.

    O mai vazusem cand eram copil, si speram ca de atunci sa apara ceva nou…sa fie refacute zidurile si turnurile care lipsesc, sa se fi refacuta lemnaria (ma refer la poduri, la usi si ferestre), poate chiar si acoperisul …Dar nimic nu s-a schimbat inca.

    Auzisem ca in primavara se organizase acolo un spectacol cu muzica folk cu ocazia aniverasarii a 620 de ani de la atestarea sa in scrierile vremii. Si ma gandeam ca o voi gasi in totalitate restaurata…. dar nu a fost asa. Noroc ca vara fiind, totul in jur era verde si peisajul era frumos.

    Moldovenii lui Petru Musat au pus pietrele de temelie cetatii si apoi cu cei ai lui Stefan cel Mare au marit cetatea si au fortificat-o. Multe sute de ani au trecut de atunci. Noroc cu zidurile groase si trainice, …caci altfel doar amintirea ar mai fi ramas din mandra cetate de scaun de la Suceava.

    Am intrat in cetate traversand un pod din lemn. Pentru inceput, un coleg care avea un pliant a citit cu voce tare istoria cetatii. Noi cuminti am ascultat, am retinut cat am putut, apoi am inceput sa colindam zona, in recunoasterea celor povestite de colegul meu.

    La inceput a fost o fortareata, dar Stefan cel mare a marit-o, a inaltat turnuri de veghe, ziduri noi de aparare si astfel rolul ei s-a schimbat din fortificatie, in resedinta domneasca. Peste doua sute de ani, de aici s-a condus Moldova. (aici s-a stins din viata Stefan).

    Cetatea are forma dreptunghiulara si la mare distanta in jurul ei exista un zid gros de aparare, circular. La inceput pe vremea lui Petru Musat cetatea a avut turnuri patrate care s-au dovedit slabe in fata atacurilor. Apoi Stefan a intarit zidurile si turnurilor le-a dat o firma rotunda. In exteriorul zidului de aparare este un mare sant, (foarte lat si adanc de vreo 10 m. ), care la vremea cand cetatea era locuita, era plin cu apa si capcane. Acum nici apa si nici capcane nu sunt, creste iarba si totul este pasnic.

    Multe placute aplicate pe ziduri, indica momentul constructiei sau destinatia incaperilor. Fara ele si in lipasa unui ghid, totul ar fi de neintels…ar fi doar ziduri parasite. Datorita acestor placute am inteles ca a existat o capela…ne-am data seama cam pe unde au fost camerele domnesti… ca cetatea a avut pivnite, chiar si monetarie Exista un zid pe care scrie “loc de executie”, probabil o spanzuratoare era acolo, pentru prizonierii de razboi.

    In curtea interioara pe jos este pamant pe care creste iarba…nu am vazut nici o urma de sapatura arheologica, desi ma gandesc ca ar fi fost pietruita candva si peste acele dale de piatra s-a depus pamant in atatea sute de ani. Cred ca daca s-ar indeparta stratul de pamant s-ar gasi multe lucruri pe acolo... si s-ar constata ca zidurile erau mai inalte decat sunt acum.

    Eu chiar am facut o propunere; dacat sa plateasac intrarea, mai bine turistii ar primi o lopata si fiecare, timp de o ora ar sapa in curte. Cred ca intr-o vara s-ar decoperta cat s-a facut pana acum in 20 de ani. Doar la interior am vazut cateva barne din lemn si vreo doua schele abandonate, care mai mult incurcau accesul.

    Noi, cei din grupul meu ne-am simtit bine plimbandu-ne pe acolo. Am facut glume; noi fetele am jucat rolul domnitelor, ne-am cocotat pe ziduri si ii priveam pe “ razesii” nosti cum mimau ca vin calare la cetate. Apoi i-am invitat la “masa” (ceva iarba servita pe o batista) …... chiar si o gura de apa au primit cavalerii. Un coleg a recitat versurile lui Bolintineanu (poezia, sau ce mai stia din ea …” Mama lui Stefan cel Mare) …. ce sa spun, ne-am umplut singuri timpul si am creat atmosfera. Noroc ca la acea ora, eram singuri in cetate, caci altfel ne dadea cineva cadou niste camasii cu maneci foarte lungi…

    Ca incheiere eu o recomand; arata mult mai bine decat alte cetati de pe la noi. Pot spune ca mi-a placut in general desi mi-as fi dorit sa fie complet restaurata…. sa i se acorde mai multa atentie, caci nu a fost chiar o cetatuie…... a fost cetate de scaun si resedinta celui mai mare domnitor moldovean.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 02.02.10 23:26:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2863 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 9 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    Valentina69
    [03.02.10 10:44:48]
    »

    Mi-ai adus aminte de vizita pe care si noi am facut-o la Suceava acum doi ani cand am vizitat si cetatea de scaun si aceleasi comentarii le-am avut si noi. Am atasat si niste poze de acolo. Bravo ai 100 pma de la mine

    magdalena
    [03.02.10 10:49:49]
    »

    Si eu am fost acolo, mi-a placut foarte mult drumul prin padure, foarte relaxant!

    Cetatea in sine mi s-a parut fantastica, mi-m tinut putin rasuflarea cat am trecut podul..., este pacat sa nu o vezi daca te afli in Suceava.

    Sanziana
    [03.02.10 11:54:25]
    »

    Diaura, Cetatea de Scaun este loc de intalnire anual pentru mii de oameni cu prilejul sarbatorii de Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele sau Dragaica. Daca nu ma insel anul trecut a fost si un fel de festival medieval. Oricum este foarte frumos acolo si deocamdata apreciem initiativa edililor de a face ceva in oras si poate ca se va face ceva si in Cetate in viitor.

    Pentru noi, localnicii, este un loc de relaxare, de promenada, un loc plin de amintiri placute (eu am fost ceruta in casatorie in fata lui Mircea Radu acolo) asa ca cine vine in Suceava si vrea sa viziteze Cetatea, nu ezitati

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Valentina69
    [03.02.10 12:03:45]
    »

    Foarte romantic Sanziana cui nu i-ar place asa ceva

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.02.10 12:23:48]
    »

    Domnita Sanziana....casa de piatara si cavalerul tau sa faca in fiecare an ceva deosebit pentru tine.

    Cat despre festivaluri medievale..la mai multe si cat mai frumoase. Mie personal imi place cetatea pentru ca e legata de Stefan cel Mare, cel mai drag mie , domnitor al nostru.

    Ioana&Bogdan
    [09.02.10 19:09:01]
    »

    Eu sunt suceveanca, si imi face o deosebita placere sa vizitez Cetatea de Scaun in fiecare anotimp. Peisajul spre oras de la Cetate este foarte frumos, si te relaxeaza foarte mult o vizita de 2-3 ore pe acolo.

    Sanziana
    [09.02.10 23:17:32]
    »

    bine ati venit, suceveni dragi. Ar mai fi de precizat multe despre Suceava dar despre asta voi reveni in week end cu un traseu turistic

    Ioana&Bogdan
    [09.02.10 23:38:27]
    »

    Multumim sanziana_m, cu mult drag o sa facem comentarii, si o sa aducem completari la traseul turistic expus de tine. Spor la treaba.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [10.02.10 00:07:29]
    »

    Fetelor (daca imi permiteti, daca nu imi cer scuze ca sunt prea prietenoasa), abia astept sa votez ceva povesti moldovenesti. Au fost ani in care daca nu faceam si turul Moldovei, nu simteam ca a fost o vara reusita. Abia astept noutatile, sa vad pe unde mai merita sa merg, si ce s-a mai schimbat prin " tara lui Stefan".

    magdalena
    [10.02.10 08:07:57]
    »

    Diaura, chiar ma bucur ca esti prietenoasa, eu simt acelasi lucru fata de noi fetele (si de unii baieti...), voi avea ce povesti ceva mai incolo.

    Am fost si eu de cateva ori prin Moldova, dar amintirile nu sunt tocmai proaspete si doresc sa vin cu informatii "la zi".

    Asa ca, undeva prin vara ne "regasim" prin "tara lui Stefan"! Am unele de spus si abia astept sa vi le impartasesc, locuri minunate care m-au facut sa descopar cum se formeaza norii, locuri mirifice unde te bronzezi 10 minute, ca mai apoi sa te imbraci din cauza frigului si, eventual, sa te adaposesti de ploaie... , apoi, iar sa te dezgolesti pentru o partida de bronz!

    Am fost intr-un asemenea loc magnific prin natura sa si am trecut printr-o gramada de peripetii ca sa ajungem acolo.

    Abia astept sa vi le impartasesc si sa imi spuneti ca veti ajunge si voi...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sanziana
    [10.02.10 22:22:44]
    »

    Dragii mei este oficial! Tocmai s-a aprobat de catre Guvern suma de 52 de milioane de lei pentru reamenajarea si restaurarea Cetatii de Scaun Suceava. Printre modernizarile care vor fi efectuate se numara si un centru de informare turistica. Lucrarile vor dura 5 ani, dupa care vom vedea o fata noua a Cetatii.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [10.02.10 22:59:47]
    »

    Din cate am mai auzit, si in anii trecuti bani au fost " alocati" pe hartie dar nu s-au gasit si in conturi. Raman la parerea mea; sa luam toti cate o lopata si o ora .....la treaba cu toti turistii.

    Sanziana
    [10.02.10 23:12:22]
    »

    Diaura , stiu din surse sigure si mai nou s-a facut si public si diferenta este ca acestea sunt fonduri guvernamentale , nu de la Uniunea Europeana.Dar cum ai spus, niciodata nu vom sti ca un lucru e 100% sigur, deci asteptam sa vedem.

    babycris42*
    [15.02.10 22:20:13]
    »

    stii cumva in ce an a fost restaurata cetatea?

    Ioana&Bogdan
    [15.02.10 22:42:15]
    »

    Restaurarea Cetatii de Scaun Suceava a inceput undeva in jurul anilor 1950, si momentan exista un panou in zona cetatii unde se mentioneaza mai multe detalii. promit ca data viitoare cand trec pe acolo o sa vin cu niste date mai concrete

    cristi82d
    [02.10.10 19:54:11]
    »

    Vizitati si Cetatea Neamtului, e diferenta mare fata de Cetatea e Scaun a Sucevei, a fost reabilitata recent... o suma cu multe zerouri in euro, incaperile sunt amenajate la interior, tot felul de scene expuse cu manechi, uniforme, arme, etc... ar trebui reabilitate toate asemenea monumente din tara, sa ne gandim si la generatiile viitoare

    webmaster26
    [04.12.16 19:42:30]
    »

    @Diaura: Mutat în rubrica "Cetatea de Scaun a Sucevei, SUCEAVA" (nou-creată pe sait)

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    babycris42*, cristi82d, Diaura*, Ioana&Bogdan, magdalena, Sanziana, Valentina69
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea de Scaun a Sucevei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081015110015869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1