GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
CUZCO=Capitala arheologica a Americii de Sud
Daca pasii va poarta in America de Sud nu ar trebui sa ratati ocazia de a vedea o tara deosebita atat din punct de vedere al reliefului, climei, vegetatiei si faunei cat mai ales din punct de vedere al vestigiilor ramase din vremuri grandioase.
Daca Lima capitala statului Peru este un oras cosmopolit in care globalizarea si-a pus pecetea: printre altele chinezarii in f. multe magazine, marcii si firme din Europa la tot pasul, Cuzco are o infatisare cu totul aparte in care ramasitele vechiului Imperiu Inca se gasesc la tot pasul. Daca voi mai reveni vreodata in Peru in nici un caz nu voi opta pentru a petrece mai multe zile in Lima care din punctul meu de vedere este un oras neatractiv. Chiar daca am fost cazati in cartierul cel mai select: Miraflores (hotel SAN ANTONIO unde este mai multa verdeata impresia generala nu m-a incantat. Smogul care pluteste deasupra orasului de 8 mil. de locuitori datorat in parte si mijloacelor de transport (nu exista metrou!!! ) nu creeaza o ambianta prea placuta si nici obiectivele de vizitat nu sunt atat de deosebite: se vede influenta culturii spaniole aduse de conchistadori dar nu sunt in numar destul de mare iar cladirile mai noi, cu mici exceptii, sunt urate.
Cuzco este cu totul altceva. Este un oras pitoresc. Cladirile au amprenta culturii inca: blocuri mari de piatra care stau la temelia unor case, dar se gasesc si cladiri in care se imbina arhitectura incasa cu cea spaniola. Privind populatia autohtona din cele doua orase: Lima si Cuzco se pot vedea deosebirile evidente de origini. Cei din Cuzco sunt scunzi si au culoarea pielii mai inchisa, trasaturile fetei sunt si ele specifice. Vorbind cu ghidul autohton am inteles ca cei din Cuzco sunt mandrii de originile lor incase si nu au o parere prea buna despre conchistadorii spanioli condusi de Pisaro care le-au schimbat destinul ca natiune si se considera cumva superiori celor din Lima. (O fi ceva de genul: banateanul e fruntea, ardeleanul e mai incet in atitudine, dar un lucru facut e bine facut, olteanul e iute si istet..... . ) Oricum ar fi, cu turistii se poarta deosebit, cu mult bun simt cu zambetul pe buze iar pentru "atentia" pe care le-am dat-o la hotel sau la ghizi am vazut in atitudinea lor cat erau de incantati. (adevarul este ca sunt f. saraci dar stiu sa se bucure de viata).
Este interesant ca pe stradutele din Cuzco te poti intalni cu autohtoni imbracati in portul lor popular insotiti de lame. Ce m-a mirat a fost faptul ca in timp ce merg pe strada sau daca stau pe loc impletesc de zor atat femeile cat si barbatii. Culorile folosite sunt foarte vesele la fel ca si steagul lor care are culorile curcubeului.
Am fost cazati la Casa Andina Private Collection 4* (un hotel deosebit cu interioare minunate iar pentru mine ca femeie cu o multime de consumabile la baie pentru ingrijire corporala din ingrediente naturale de o calitate exceptionala, care m-au incantat)
http: //www.casa-andina.com/peru/hotels/cusco-hotels/private-collection-cusco/hotel. php
Mancarea de la restaurantul hotelului era in special europeana diferentele observandu-se numai la varietatea de fructe servite (In hotel erau cazati exclusiv europeni: englezi, francezi, norvegieni..... de romani din pacate nu avusesera parte?!) Ce a fost interesant pentru mine a fost faptul ca dimineata la micul dejun erai intrebat ce suc de fructe doresti sa servesti: portocale, mango, banane si se storcea proaspat in timp ce mancai. Mancarea era foarte gustoasa si variata, iar ceva ce este specific Cuzco-ului este faptul ca se gaseste in camera de hotel, la restaurant, in livingul hotelului: ceai de coca!!!
da... aceea coca din care se face cocaina (bine trebuie sa fie o cantitate foarte mare...) Consumul de frunze de coca este legal. Frunzele de coca se folosesc sub forma de ceai sau se mesteca ca o guma de mestecat iar ca efect peruani spun ca ii mentin plini de vigoare si au efect in contracararea raului de inaltime. Gustul este neplacut si chiar daca am avut rau de inaltime am renuntat la bautul ceaiului care trebuie sa recunosc ca in cazul meu nu a avut efectul scontat.
Povestea cu rau de inaltime nu este imaginara. Cuzco aflandu-se la 3300 m poate sa-ti dea dureri de cap..... la propriu. Eu am simtit pe propria piele: greata, durere difuza de cap, oboseala accentuata. Cu oxigen tras pe nari din aparatul care se gasea in camera de hotel senzatia s-a diminuat (Nu sunt astfel de aparate in fiecare camera) Poate si diferenta de fus orar amplifica starea respectiva.
In una din seri am incercat sa mancam ceva din bucataria locala si ne-am oprit la o friptura din carne de alpaca. La gust seamana cu carnea de vita in combinatie cu oaie cumva. Bun..... dar nu pot sa spun ca a devenit felul meu de mancare preferat!
Fata de cum crezusem eu ca va fi cafeaua peruana asteptarile mele nu au fost rasplatite. Dimineata daca cereai cafea chelnerul iti punea in ceasca o zeama neagra concentrata peste care turna apa fierbinte!? Ioc aroma cafelei baute acasa!!!
Despre locurile de vizitat in apropiere de Cuzco ar fi: fortareata Sacsayhuaman pe care Juan-Carlos ghidul nostru spunea ca englezii il pronunta Sexiwomen, o minune arhitectonica pre-inca construita din blocuri uriase de piatra care sunt imbinate perfect neexistand crapaturi intre ele, fantana Tambomachay, Kenko un sanctuar de piatra cu un altar monolitic reprezentand o puma; Valea Sacra unde se gasesc ruine incase la: Pisac, Ollantayambo, Vilcabamba. Aici am vazut fenomenul halou: un curcubeu cu susul in jos. O sa atasez peste cateva zile si poze si o sa mai povestesc despre scopul principal al calatoriei: MACHU PICCHU
Trimis de edith simon in 28.05.09 15:36:34
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (edith simon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Edith, ne-ai uitat cu fotografiile si cu cealalta povestire promisa...nu de alta, dar mai rar ajunge cineva pe acolo...iar cand "il prindem" trebuie sa-l exploatam -)). Multumesc de pe acum!
o muzica care te cucereste instantaneu , greu m-am decis la o melodie pentru aceste frumoase impresii
http://www.trilulilu.ro/doridor/e9924880212a18
Multumesc Cristian_h ,pentru sustinerea impresiilor si cu o muzica bine aleasa.
Foarte frumos scris! Si Cusco si Machu Picchu sunt niste comori!
[...]
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 CUSCO – Centrul Universului, Buricul Pamantului — scris în 20.12.16 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Frumoasele situri din imprejurimile orasului Cusco — scris în 09.02.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2009 3 saptamani in Peru — scris în 01.09.09 de stefann22 din ROMANIA - nu recomandă
- May.2001 Cuzco al incașilor — scris în 05.03.16 de alex01 din VăLENII DE MUNTE [PH] - RECOMANDĂ