ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stralucirea unei cetati in prag de seara - Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

TIPĂREȘTE URM de aici

In continuare prima zi de concediu curgea linistita pe mai departe (mi-am cam chinuit familia cu sculat devreme si culcat tarziu) si dupa ce am baut un suc cu @Ioana74 am plecat intr-un scurt tur al Cetatii Alba Carolina. Turul a fost atat cat ne-a permis zeul Timp care fara mila se desfasura cu repeziciune.

Am stat si m-am gandit, oare ce as putea vizita din aceasta cetate? si spun asta deoarece ne mai oprisem o data aici si tot pe fuga, in urma cu vreo 4 ani si ceea ce iarasi imi spunea ca nu prea am timp erau cele citite despre aceasta cetate.

Daca saiturile oficiale sunt facute astfel incat sa prezinte cat mai pe larg obiectivele ce pot fi atinse aici, un articol pe AFA ma lasase fara suflare, e clar nu am sa reusesc. Au fost multe articole frumoase scrise de userii AFA insa articolul scris de @Ioana74 este un adevarat Minighid si chiar a primit aceasta titulatura. Si daca l-ati omis cumva, aceasta este adresa unde il gasiti aici si daca pana acum ati ezitat in a vedea aceasta cetate poate ca acest articol va va indemna la drum.

S-au investit multi bani aici in refacere si asta se vede imediat ce ai trecut de portile cetatii indiferent pe unde alegeti sa o faceti si ajungi sa ai impresia ca esti intr-unul dintre orasele lumii si nu la tine in tara. Nu am sa fac descrieri cu date istorice ci am sa prezint pe scurt lucrurile de care m-am bucurat in aceste ore petrecute acolo.

Am intrat pe la Poarta I-a, admirand deja ceea ce vedeam, o poarta stil Arc de Triumf, cu trei cai de acces, avand in partea superioara vulturul bicefal cu spada, coroana si sceptru – simbolul Austriei incadrat de statuile zeitei Venus si a lui Marte.

Ne indreptam mai apoi spre poarta II-a, din care se mai pastreaza astazi doar stalpii si care fac trecerea spre un spatiu larg unde se poate vedea Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan.

Tot din aceasta zona avem o priveliste minunata asupra orasului si de care profitam imediat si tot aici vedem primele semne ale “civilizatiei moderne” o mica terasa la care turistii se racoreau cu o bere sau un suc. Privirile ne sunt atrase si de un panou care ne spunea ca putem face turul cetatii si cu masinute electrice (dar nu cred ca la ora la care am ajuns noi). De asemenea aici se gaseste o macheta a Cetatii (pare a fi din bronz) si cu o legenda in care sunt mentionate punctele de interes.

Pasim pe pod spre Poarta a III-a si profitam sa mai facem ceva poze prin imprejurimi dar si acestei porti la care fiecare element merita toata atentia noastra. Aceasta poarta reprezentand de fapt intrarea in cetate, este parca si mai bogat decorata fata de primele doua intrari si deasupra ei se afla statuia ecvestra a lui Carol al VI-lea. Asa cum am citit din informatiile prezentate pe tot traseul se presupune ca in spatiul de 3 x 3 m aflat in soclul statuii ecvestre ar fi fost inchis Horea, astfel incat acea camera se numeste “Celula lui Horea”.

De aici intrand propriu zis in cetate ai tot felul de obiective fie pe stanga fie pe dreapta astfel incat este destul de greu sa-ti stabilesti un anume traseu astfel incat am luat-o la inspiratie si contratimp si am trecut pe langa Comisariat si manutanta, am ajuns in zona unde se gasesc vestigiile vechii cetati, m-am mai fotografiat cu cate o statuie intalnita in drum, am trecut si pe langa Noua Monetarie construita peste fosta cladire a monetariei, si ce mi-a placut ca pe tot traseul urmat sunt panouri care iti arata pe unde esti, ce poti vedea si totodata cateva informatii in romana, engleza, franceza.

Ajungem intr-o alta zona unde se gasesc vestigii din secolul II-III, unde aflam ca acolo s-ar fi aflat o magazie de grane din castrul roman (Castrul Legiunii a XIII-a Gemini).

Pasii ne duc in fata Universitatii 1 Decembrie 1918, intr-o piateta plina de obiective de vazut printre care: Muzeul Principia, Monumentele Losenau (un turnulet stil neogotic) si Custozza, vestigii romane, dar si statuete mai noi sau zone de relaxare.

Ne continuam drumul si doar admiram pe dreapta sala Unirii, Muzeul Unirii si Cladirea Babilon, in spatele acestora gasindu-se Palatul Apor si Biblioteca Bathyaneum unde se gasesc carti rare de mare valoare, scrise in multe limbi si unde cartea cea mai valoroasa este Codex aureus (o carte bisericieasca scrisa cu litere de aur, provenind din secolul IX).

Pe stanga ajungem in dreptul statuii lui Mihai Viteazul ridicata la implinirea a 50 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. In spatele acestei statui se gaseste Palatul Princiar, construit pentru a servi drept adapost lui Mihai Viteazul si sotiei lui.

Ajungem incet incet in apropierea portii a IV-a, in dreptul Catedralei romano-catolice “Sfantul Mihail” construita in acelasi timp cu catedrala Notre Dame din Paris, o constructie impunatoare. In spatele catedralei se gaseste Palatul episcopal si care era resedinta episcopilor Transilvaniei.

Poarta a IV-a este parte component a zidului ce leaga doua bastioane (al Sfintei Trinitati si Sfantul Mihail) si e prevazuta cu o singura intrare, iar aici se gaseste si un punct de informare turistica.

Ne mutam privirile pe partea dreapta pentru a admira Catedrala Reintregirii cunoscuta si sub numele de Catedrala Incoronarii. Intrarea spre cadrala se face pe sub turnul clopotnita, un turn inalt de 58 m in varful caruia se afla o cupola sprijinita pe coloane.

Dupa cum aveam sa citim la intrare catedrala a fost construita in perioada 1921-1922 cu prilejul incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria, ca o consfiintire a Marii Uniri.

Aceasta realizare a acestui edificiu intr-un timp atat de scurt a fost posibila si prin eliminarea unor lucrari care ar fi marit timpul de executie, astfel incat aici peretii pictati sunt inlocuiti de marmura si intalnim picturi doar la intrare unde de o parte si de alta regasim portretele regelui Ferdinand I si al Mariei (busturile lor le gasim si la intrarea in acest complex) dar si in altar sau alte zone restranse ca suprafata.

Cam acesta a fost si ultimul obiectiv vazut din scurta incursiune in vasta istorie a acestei cetati. Ce as mai putea spune:

- ca imi pare rau ca nu am putut sa-i acord cel putin o zi acestui loc, o zi in care sa prind si schimbarea garzii

- ca m-am bucurat ca am vazut un loc in care s-a investit mult si frumos si acum sunt culese roadele, am vazut turisti romani sau straini asa cum vedem in muzeele Europei

- ca tot ceea ce vezi iti bucura privirea, ca te poti relaxa daca ai oboist si sa mananci sau sa bei ceva la pretul pe care ti-l poti permite si ca te bucruri ca acestea sunt la tine in tara.

A fost o dupaamiaza mai mult decat reusita, nu treceti nepasator pe langa Alba Iulia, planificati-va o excursie aici, dar pentru noi s-a lasat seara, pornim spre casa si un loc de luat masa, dar despre asta in curand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 25.08.17 11:09:37
Validat / Publicat: 25.08.17 13:29:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta I -a a Cetatii Alba Carolina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

doinafil
[25.08.17 14:19:26]
»

Frumoasă cetate! N-am ajuns (deocamdată) pe acolo. Într-adevăr, poate fi comparată cu oricare loc vizitabil din afara țării.

Mi-au plăcut toate porțile de intrare, curățenia și poza cu „umărul” de sprijin pe care l-ai găsit. M-am întrebat dacă sunt (sau nu) statuile de bronz ale muschetarilor care au dispărut de la intrarea în Parcul copiilor (Tineretului).

Mă bucur că ați văzut așa de multe locuri în vacanța voastră.

Vă urez să aveți, în continuare, noroc de zile și de locuri frumoase! Vă pupăm pe toți!

mishuAUTOR REVIEW
[25.08.17 14:39:14]
»

@doinafil: Mai am destule de povestit si totul a fost vazut cu mare drag, dar timpul isi face de cap. Multumesc de vizita si aprecieri, o zi frumoasa si calatorii minunate.

krisstinna
[25.08.17 19:57:01]
»

@mishu: Hai măi că ai reuşit, ai descris ceea ce ai simţit şi văzut tu acolo, fiecare vede şi simte altfel.

Alba Iulia este pentru mine cel mai frumos oraş din ţară. Am vizitat Cetatea de două ori, la interval de mulţi ani între cele două vizite şi pot spune că emoţiile m-au copleşit de fiecare dată.

La Horea, la Obelisc, eram deja desculţă dar nu-mi păsa, era mulţumită de ceea ce văzusem.

Felicitări! Eu mă chinui să scriu despre Reghin, nu e ''domeniul" meu dar sper şi eu, ca şi tine, că voi reuşi

Ţie ţi-a reuşit!

Făceai referire la articolul Ioanei când spuneai că ţi-a tăiat răsuflarea?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[25.08.17 20:09:37]
»

@krisstinna: In momentul in care vezi un loc incarcat de istorie, si ai mai si citit cateceva inainte, nu stii piatra pe care calci ce istorie ascunde, cine a mai calcat pe ea, ce a vazut in viata ei (binenteles ca nu ma refer si la cele noi ????). Am mai povestit odata, am ajuns prima data pe acolo in 2013 daca nu ma insel si asta deoarece fiind cu parintii fostei partenere a celui mare cautam comori prin cetate si-mi doream o a doua ocazie sa mai ajung pe aici. Acum imi doresc o a treia ocazie ca sa petrec o zi intreaga pe aici sa ma bucur de fiecare locsor si chiar mi-ar placea sa fiu doar eu cu gandurile mele.

In acest concediu am avut multe plimbari solo la prima ora a zilei si este atat de placut.

Multumesc frumos de vizita si aprecieri, astept sa povestesti despre Reghin pe care asa cum am povestit l-am vazut pe repede 'nainte, insa suficient ca sa apreciez acest mic orasel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda
[28.08.17 07:44:08]
»

@mishu: Buna Mishu, îti voi urma îndemnul de a vizita acest obiectiv, sper sa aloc un weekend întreg, sunt multe de vizitat. Pâna atunci ma bucur de rw-ul tau si de fotografiile reusite.

Calatorii multe si frumoase.

mishuAUTOR REVIEW
[28.08.17 09:59:58]
»

@Yolanda: In mod sigur mai ales daca vei avea parte de o zi frumoasa nu vei regreta, iar eu iti multumesc de vizita si aprecieri si-ti doresc o zi frumoasa.

elviramvio
[29.08.17 15:44:11]
»

@mishu:

Pe aici n-am calcat de ceva ani si chiar imi doresc sa ajung cumva.

mishuAUTOR REVIEW
[29.08.17 16:46:21]
»

@elviramvio: Iti va placea in mod sigur, au reusit sa faca ceva frumos.

Zoazore
[31.08.17 21:08:37]
»

@mishu: Tu ai observat că planul cetății AlbaCarolina seamănă cu cel al cetății Palma Nuova, descris de @elviramvio?

Eram micuță când am vizitat-o! 1979. Cine știe ce va fi?

tata123 🔱
[06.09.17 14:22:15]
»

@mishu: Orașul Centenarului Marii Uniri din 1918 are cu ce se lăuda. În ultimii ani brandul „Alba Carolina” s-a impus pe piața turistică românească și străină - standurile de la târgurile de turism și materialele de informare/promovare sunt edificatoare. Alba Iulia are un site specializat de turism foarte bine pus la punct și o pagină de FB deosebit de activă. Pentru a „gusta” puțin din surprizele turistice oferite de oraș cred că ar trebui cel puțin două zile lumină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[06.09.17 14:46:51]
»

@Zoazore:

Stii ca nu e singura din Romania care seamana cu Palmanova dar nu la acelasi nivel? Una poate vom avea sansa sa o vizitam impreuna! Vom vedea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079636096954346 sec
    ecranul dvs: 1 x 1