ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Alba Carolina, inima oraşului Alba Iulia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În continuarea sejurului făcut anul trecut în judeţul Alba (vezi impresii) am vizitat Cetatea Alba Iulia (Cetatea Alba Carolina), inima oraşului ardelean şi fostă capitală a Moldovei, Transilvaniei şi a Ţării Româneşti între 1600-1601 sub Mihai Viteazul. Cum nu cunoşteam oraşul şi nici adresa cetăţii, am fost inspirat şi am setat GPS-ul pe strada …Cetăţii.

Ajunşi pe Bulevardul Încoronării şi în preajma străzii setate am putut observa intrarea în cetate, am parcat maşina şi ne-am îndreptat spre cetate unde pe un panou am citit că ne aflăm la Poarta de intrare nr. 1.

Prima din cele şapte porţi de intrare ale cetăţii care asigură accesul din partea estică este foarte frumoasă şi are trei intrări. Este construită în formă de arc şi ornată cu basoreliefuri mitologice. În partea superioară se află stema Austriei încadrată de zeul Marte şi zeiţa Venus.

De aici se urcă o mica pantă, încadrată de ziduri şi se ajunge la Poarta nr. 2. La fel de frumoasă, această poartă este realizată în stil baroc, iar intrările (tot trei ca la prima poartă) sunt realizate de patru piloni din marmură cu sculpturi la partea superioară.

Imediat după această poartă se află monumentul în formă de obelisc ridicat în memoria conducătorilor răscoalei ţărăneşti de la 1784, Horea, Cloşca şi Crişan. De pe platoul din jurul monumentului se poate vedea o parte a oraşului, unele ziduri exterioare şi câteva din cele 7 bastioane ale cetăţii.

Următoarea poartă, cea mai mare şi cea mai frumoasă, este Poarta nr. 3 cu ornamente sculpturale deosebite pe ambele faţade. Este construită în dublu arc de triumf, are două intrări pietonale şi una carosabilă.

La partea superioară se află statuia lui Carol al VI-lea, împăratul austriac din timpul construirii cetăţii. În faţa porţii un gardian echipat în costum de epocă face primirea turiştilor ce vin la cetate, iar în interiorul porţii duble se află vechiul mecanism de ridicare al podului ce asigura accesul la poartă.

Înaintând în interiorul fortificaţiei trecem pe lângă o clădire ce adăpostea o unitate militară şi unde citim următoarele: Din această cazarmă a plecat pe frontul antihitlerist eroul pontonier Eftimie Croitoru, care la 17. XI. 1944 fiind în garda tehnică a unui pod de vase peste râul Tisa şi-a sacrificat viaţa explodând o mina plutitoare ce se apropia de pod.

Mergem mai departe, trecem pe lângă Zidul Monetăriei şi intrăm în Piaţa Cetăţii (Piaţa Custozza) unde întâlnim o construcţie în formă de turnuleţ sculptat în stil neogotic, Monumentul Losenau ridicat de Franz Iosif în memoria colonelului austriac Ludovic von Losenau căzut în timpul revoluţiei de la 1848.

Tot în această piaţă se află Monumentul Custozza, ridicat în memoria ofiţerilor şi soldaţilor căzuţi în bătălia de la Custozza dintre austrieci şi italieni pentru posesiunea Veneţiei.

Pe latura estică a pieţii se află Universitatea “1 Decembrie 1918” ce funcţionează într-o clădire istorică, fostă Cazarma Mică a Infanteriei. După ce “stăm de vorbă”cu unele statui din piaţă reprezentând unele personaje istorice (vezi PO 10), intrăm în Piaţa Mihai Viteazul unde în faţa Palatului Princiar (reşedinţa voievodului după intrarea acestuia la 1599 în Alba Iulia) admirăm statuia ecvestră ridicată în memoria viteazului Mihai la 50 de ani de la Marea Unire din 1918.

Următoarea clădire este Sala Unirii, locul unde s-a desfăşurat Marea Adunare Naţională, cea care a proclamat unirea Transilvaniei cu România la 1 dec. 1918. Clădirea a fost construită în secolul XIX şi a fost folosită de către armata austro-ungară drept cazinou. Interiorul adăposteşte exponate din perioada Marii Uniri. Despre Sala Unirii @Creivean a scris un review foarte bun, îl puteţi parcurge aici

Vis-a-vis de Sala Unirii se află o altă clădire istorică ce a servit ca spaţiu de locuit pentru ofiţerii şi subofiţerii garnizoanei. Construită în secolul XIX clădirea Babilon (cum mai era denumită) a fost transformată ulterior în Muzeul Naţional al Unirii.

Deşi este un muzeu intitulat al unirii, pe parcursul celor peste 100 de încăperi dispuse pe 2 etaje am admirat exponate din diferite perioade istorice (statui din mitologia antică, fragmente de basoreliefuri, arme etc. majoritatea găsite pe teritoriul judeţului Alba şi bineînţeles în interiorul cetăţii.

Într-o încăpere se află roata, instrumentul de tortură cu care au fost ucişi Horea şi Cloşca, doi dintre capii răscoalei ţărăneşti de la 1784. Alături se află haina pe care a purtat-o Horea, precum şi alte obiecte ce au aparţinut răsculatului.

Alături, pe partea stângă, se află Catedrala Romano-Catolică, o clădire gotică cu elemente romanice, cu trei turnuri şi o frumoasă capelă pe latura de nord. În interior se află osemintele lui Iancu de Hunedoara alături de cele ale fratelui şi a fiului cel mare.

Unul din obiectivele care mi-a plăcut cel mai mult la cetate a fost Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, un complex care pe lângă catedrală are unele construcţii deosebite, cu pridvoare, terase, balcoane în arcadă amintind de stilul brâncovenesc şi multă verdeaţă între clădiri. Catedrala Ortodoxă în stil bizantin a fost construită cu sprijinul casei regale şi aici a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, catedrala numindu-se şi Catedrala Încoronării.

Catedrala are trei turle (două mai mici în pronaos şi unul mare în naos), iar intrarea se face printr-un pridvor deschis cu arcade imense sprijinite pe patru coloane. În nişele laterale sunt patru inscripţii comemorative din care una este cea a unirii de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul.

De pe platoul din faţa catedralei am avut ocazia să vedem nişte imagini superbe asupra cetăţii, am făcut poze, apoi am mers la Poarta nr. 4, o construcţie barocă la fel de frumoasă ca precedentele ce leagă 2 bastioane şi ornată cu basoreliefuri. Are o singură intrare, iar deasupra se află o clădire ce în trecut adăpostea camera de gardă.

Aceasta a fost ultima poartă pe care am vizitat-o. O ploaie deasă ce ne-a sâcâit şi dimineaţa la plecarea din zona Cheilor Turzii a reînceput şi ne-a pus pe fugă amânând pentru altă dată vizitarea altor puncte de atracţie din cetate. Un loc care ne-a plăcut, vi-l recomandăm şi dumneavoastră şi vă dorim vizionare cât mai plăcută.

.


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 30.04.14 23:08:08
Validat / Publicat: 01.05.14 07:31:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 3421 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 "La taclale" cu personajele istorice de la Cetatea Albă Carolina, Alba Iulia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.05.14 01:51:46]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.05.14 09:17:47]
»

@webmaster: Mulţumesc webmaster!

krondia*
[01.05.14 10:10:38]
»

Cetatea este într-adevăr foarte frumoasă. Eu am vizitat-o ultima oară toamna trecută într-o zi cu mult soare şi pur şi simplu parcă totul strălucea. Pe aleile din jurul cetăţii localnici şi turişti deopotrivă se plimbau în tihnă fie pe jos fie cu nişte maşinuţe interesante acţionate cu pedale, asemănătoare cu cele pe care le văzusem pe insula Margareta din Budapesta unde este interzis accesul auto.

Când am fost eu schimbarea gărzii a avut loc şi în timpul săptămânii la orele 12:00, chiar dacă într-un ceremonial mai restrâns.

Mă bucur pentru aceste impresii, Alba Iulia este o destinaţie care nu trebuie ratată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.05.14 19:52:46]
»

@krondia: Mulţumesc pentru vizită!

Din păcate, chiar dacă am fost la cetate în sezon, timpul nu a ţinut cu noi, am avut parte de o vreme cu ploaie, vânt şi frig şi în aceste condiţii am mai scurtat din vizită.

msnd
[02.05.14 00:04:05]
»

Excelent articol. Mă bucur ori de câte ori este prezentată o locație de la noi care merită atenția. Iar dacă îmi pot da și eu cu părerea, cu atât mai bine.

Se pare că, în cele din urmă, încercăm și noi să ne punem în valoare trecutul. Sper ca Alba Carolina să fie doar începutul. Refăcută substanțial în ultimii ani, după câte știu eu cu fonduri europene (oare de ce nu aplic și aici teoria cu „toporul bunicului” povestită cu alte ocazii), cetatea este un obiectiv turistic de maxim interes pentru orice categorie sau nație de turiști. În urmă cu doi ani când am văzut-o ultima dată se mai lucra pe ici pe colo. Sper că acuma este gata.

Dar de fapt, eu vroiam să atrag atenția asupra unui element al cetății ce nu trebuie ratat în vizitele ulterioare. Este vorba de ”PUB 13 - Restaurant medieval”. Acesta este amplasat la circa 100 m nord de Poarta nr. 3 (informații pe care nu am avut posibilitatea să le verific spun că deasupra ei este celula unde au fost închiși Horia, Cloșca și Crișan), unde un pod peste șanțul de apărare te conduce direct în restaurant.

Pe lângă calitatea restaurantului, căruia nu pot să-i acord decât nota 10, foarte interesantă mi s-a părut istoria locației. Aceasta am primit-o pe o hârtie format A3 ce servea drept suport farfuriilor la masă. Încerc să o anexez la prezentul articol, dar nu sunt sigur că reușesc.

Pe scurt, la început a fost ”Barbacana Porții Sf, Gheorghe”, conform unui plan din 1687, din care azi a mai rămas numai o parte din pardoseală. Ulterior, în timpul lui Carol al VI-lea (1715 - 1738), a fost transformată în ”Pulberăria Rotundă”, loc de depozitare a armamentului și muniției aferente. După 1849 a fost transformată în ”Moara cetății”, fiind acționată de 4 cai. Locașurile unor grinzi se mai văd și azi. În 1968 a fost transformată în cramă, iar PUB 13 s-a deschis în noiembrie 2003.

Sper să vă simțiți acolo la fel de bine cum m-am simțit eu.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.05.14 10:27:35]
»

@msnd: Mulţumesc pentru apreciere şi pentru completările deosebit de interesante!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.05.14 12:39:41]
»

@traian. leuca: Încă o frumoasă prezentare a Cetăţii Alba Carolina pe care "o vezi, o iubeşti, n-o uiţi"! Încă un vizitator care apreciază acest obiectiv cu nota maximă, excepţie făcând @abbilbal care - trăind dintotdeauna în Alba Iulia, ştiindu-i suişurile şi coborâşurile - îl depunctează puţin.

Eu am vizitat Alba Iulia de mult, în anii de liceu, cu ocazia unei excursii şcolare. Deşi îmi doresc, n-am văzut încă Cetatea Alba Carolina aşa cum arată acum, după renovare. Mă mulţumesc cu ceea ce s-a scris pe AmFostAcolo şi cu un pliant frumos ilustrat, cu un DVD ataşat, pe care le-am primit la un Târg de Turism.

Constat că ai făcut voluntariat întărind corpul de strajă al cetăţii - P06 - şi că ai reuşit să stai "la taclale" cu personajele istorice - P10. Sunt curioasă ce aţi discutat. Ce spun strămoşii noştri despre "noua" Cetate Alba Carolina?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[04.05.14 21:04:32]
»

@iulianic: Mulţumesc pentru apreciere!

Într-adevăr am stat "la taclale" cu personajele istorice din piaţa cetăţii, "am discutat" despre unire şi am făcut un schimb de impresii despre vremurile de ieri şi de azi.

Erau mulţumiţi, că în restaurările aduse cetăţii s-a ţinut cont de arhitectura specifică începutului de secol XVIII şi nu au transformat-o în "toporul bunicului", cum s-a întâmplat de altfel cu unele obiective istorice.

Şi mi-au dat ca exemplu poarta nr. 2, care deşi a fost demolată pentru a fi transportat obeliscul Horia, Cloşca şi Crişan, s-a refăcut la loc în aceeaşi formă arhitecturală.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dabator
[04.06.14 08:23:19]
»

@traian. leuca: Am tipărit articolul tău l-am împăturit și am un minighid în plimbarea mea prin Alba Iulia. Mulțumesc!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[04.06.14 08:43:26]
»

@Dabator: Mă bucur că cele câteva informaţii de la Cetatea Alba Carolina vă pot fi de folos. Vă doresc o vizită cât mai plăcută!

adrianaglogo
[11.07.15 23:04:35]
»

@traian. leuca - Peste o saptamana voi fi la Alba Iulia, avand in geanta acest articol si inca vreo cateva de pe AFA. Asa ca, MULTUMESC!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.07.15 23:33:22]
»

@adrianaglogo - Luați-vă o zi întreagă pentru vizită, eventual și o noapte de cazare în Alba Iulia, și nu veți regreta. Dacă nu mă credeți întrebați-o pe sunflower.

adrianaglogo
[11.07.15 23:43:46]
»

@traian. leuca - Din pacate traseul e batut in cuie, cu rezervari pt 8 nopti, tinta fiind Maramuresul.

Alba Iulia am mai vizitat-o de vreo doua ori, dar nu am vazut cetatea dupa renovare. Asa ca vom vedea cetatea si apoi mergem la Turda.

webmaster15
[26.07.15 11:31:14]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Alba Carolina, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, iulianic, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058166027069092 sec
    ecranul dvs: 1 x 1