ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mirifica cetate a Aiudului

TIPĂREȘTE

Periplul nostru din luna aprilie, în județul Alba, s-a îcheiat cu vizitarea cetății Aiudului. Am trecut de multe ori prin Aiud, dar până acum nu am oprit niciodată să vedem cetatea. Am ajuns la Aiud, venind pe DN1 de la Teiuș, am găsit loc de parcare chiar pe o laterală a cetății. Această parcare are următoarele coordonate GPS: N – 46.309219 și E – 23.717149. Am parcat mașina și am pornit spre cetate.

Cetatea din Aiud este una dintre primele cetăți din Transilvania. A fost construită în două faze. În prima fază, în secolul al XIV-lea s-a construit o biserică fortificată, iar în următoarele două secole s-a definitivat construcția. Cetatea Aiudului are o formă poligonală cu ziduri groase din piatră brută de 1,2 metri. De-a lungul zidurilor sunt nu mai puțin de 9 turnuri. Aceste turnuri au fost atribuite breslelor meșteșugărești care aveau obligația să le întrețină și apere. Din rândurile fiecărei bresle se alegeau ofițeri de breazlă, care erau conducătorii turnului. Legătura între turnuri se făcea prin drumul de strajă de pe zid. Cele 9 turnuri poartă următoarele nume: porții, fierarilor, olarilor, dogarilor, blănarilor, cizmarilor, croitorilor, măcelarilor și turnul Kalendas.

Turnul Porții. A fost construit încă din prima fază a construcției cetății, pe sub el asigurându-se accesul în cetate. În aceea perioadă cetatea era înconjurată de un șanț plin cu apă. Accesul în cetate se făcea trecând peste un pod mobil care făcea legătura dintre mal și turnul Porții.

Turnul fierarilor. Se află în partea de nord-vest a cetății. Breasla fierarilor este cea mai veche breaslă din Aiud. Pe peretele turnului se află încrestată în piatră stema breslei. Bresla fierarilor s-a ocupat de acest turn începând cu secolul XVII.

Turnul olarilor. Fundația turnului datează din secolul al XIV-lea. Bresla olarilor a fonst una dintre cele mai renumite bresle din Aiud.

Turnul dogarilor. Turnul dogarilor este dispus în colțul de sud-vest. Bresla dogarilor aiudeni apare pentru prima dată în anul 1519, fiind de-a lungul timpului una din cele mai redutabile bresle din Transilvania. Ultima reparație a turnului a avut loc în anul 1744, acest fapt fiind consemnat pe un perete al turnului, alături de stema breslei.

Turnul blănarilor. A fost construit în a doua fază. A apraținut acestei bresle de la început.

Turnul cismarilor. Are o formă rectangulară. A parținut mai întâi breslei fierarilor, din secolul al XVIII-lea a fost atribui cismarilor. Pe peretele turnului sunt vizibile trei înscripții: prima aparține breslei lăcătușilor, a doua breslei cismarilor, iar a treia amintește că turnul a fost reparat de către cismari în anul 1734, după ce în anul 1706 a fost distrus și părăsit de către fierari.

Turnul croitorilor. Este amplasat pe partea de est a cetății. A fost construit în faza a doua de costrucție a cetății.

Turnul măcelarilor. Face parte din prima fază de construcție a cetății. A fost dat spre îngrijire breslei măcelarilor chiar de la început și a aparținut doar acestei bresle.

Turnul Kalendas. Turnul a fost construit deasupra unui contrafort de susținere a zidului vestic. A aparținut asociației Kalendas, sau ”Sfântului Spirit”.

Am dat un ocol zidurilor exterioare și am admirat zidurile de piatră și turnurile. Am ajuns la Turnul porții, cum nu mai exista podul mobil și nimeni de pază am pătruns ușor în interiorul zidurilor. Aici am dat peste mai multe construcții datând din secolele XIV și XVI, printre acestea amintesc două biserici și un palat.

Cele două biserici sunt: biserica reformată calvină și biserica evanghelică luterană. Biserica reformată calvină – este biserica mai mare din curtea cetății. A fost ridicată în anul 1480, în stilul gotic. Ocupă partea de sud a cetții. Biserica este compusă dintr-un naos central și două laterale. Din stilul gotic de la început s-au păstrat până astăzi zidurile bisericii spijinite de contraforturi și ferestrele de diferite dimensiuni și tipuri. Biserica are un turn clopotniță înalt de 64 de metri. Turnul este prevăzut cu ferestre care asigură iluminatul interior și cu metereze pentru folosirea armelor de foc. Diferitele distrugeri suferite de biserică de-a lungul timpului au determinat executarea unor reparații ale construcției inițiale. Cel mai grav eveliment a fost distrugerea acoperișului în urma unui incendiu. Biserica a fost restaurată în anul 1731, în locul bolții executându-se un tavan drept. În 1800 s-a lucrat la interiorul bisericii, atunci au apărut stâlpii care separă navele și stâlpii care sprijină boltirile în arce semicirculare specifice stilului baroc.

Biserica evanghelică luterană. Este biserica mai mică din curtea cetății, din această cauză este denumită și ”biserica mică”. Prin 1597 cele două culte prezente aici, au hotărât în liniște și pace să își împartă bisericile din cetate. Cea mare a revenit luteranilor (pentru că erau mai mulți) iar cea mică calvinilor. După un secol numărul enoriașilor s-a inversat iar biserica mare a trecut la calviniști iar cea mică luteranilor, cu promisiunea că dacă se schimă proporția să se revină la starea inițială. Dar luterani s-au impuținat și nu au mai revenit în biserica mare. Prin anii 1850 biserica mică a ajuns într-o stare avansată de degradare, atunci comunitatea luterană a luat hotârărea să dărâme vechea biserică și să construiască una mai mică. Astfel între 1865-1866 a fost construită noua biserică. Aceasta avea forma de biserică sală cu nava aproape pătrată cu laturile de 13 metri, și o absidă mică poligonală, fără contraforturi. Nava a fost boltită, ferestrele au primit forme semicirculare, apoi în 1872 a construcției i s-a adăuguat un pridvor.

Tot în curtea cetății se află și Palatul Voievodal, construit în secolul al XVI-lea, în care a locuit principele Gabriel Bathory, astăzi fiind sediul episcopal.

La ieșirea din cetate, nu poate trece neobservată clădirea liceului din localitate, fiind printre cele mai frumoase clădiri care au acestă destinație.

Un lucru bun e faptul că au început lucrări de renovare a zidurilor cetății, s-au reparat căteva turnuri și părți din zidul cetății. Din păcate în interiorul cetății nu s-a renovat nimic.

Dacă ajungeți în zonă vizitați cetatea Aiudului, dar și celelalte obiective turistice din oraș.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 28.09.17 09:08:05
Validat / Publicat: 28.09.17 10:49:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 2205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 partea laterală a cetății Aiudului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.09.17 11:31:13]
»

@zlatna: pima poza imi este foarte cunoscuta , la acest indicator am facut stanga spre Buru in drum spre Turda (drum pe care il recomand doritorilor de peisaje de vis) insa asa, cotind doar mi-ar fi fost drag sa si oprim sa vedem cate ceva dar nu era timp.

Astfel incat nu pot decat sa ma bucur de acest articol, felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱
[28.09.17 14:53:49]
»

@zlatna: Cetatea Aiudului se află de ceva vreme în restaurare și, așa cum am mai scris în câteva ecouri, modalitățile de restaurare au fost criticate de mai multe ori. Până să se ajungă la finalul restaurărilor, așa cum reies ele dintr-un plan al Primăriei, va mai curge multă apă pe râul Aiud (vezi aici planurile autorităților locale: aiud.ro/Informatii%20util ... e%20publica.pdf). Muzeul de istorie din incinta cetății este închis momentan (tot din cauza lucrărilor).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[18.10.18 20:43:45]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Aiudului [Aiud], AIUD & TEIUȘ" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

zlatnaAUTOR REVIEW
[19.10.18 08:34:08]
»

@webmaster26: E ok pozitionarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Aiudului [Aiud]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062376022338867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1