ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 60 nopți
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cazari si restaurante exotice pe gustul turistilor, in Costa Rica

TIPĂREȘTE URM de aici

Am calatorit prin Costa Rica 2 luni, am strabatut tara din nord pana in sud-pe coasta Pacificului si m-am cazat, am mancat in diverse locuri... si mai bune si mai rele. Dar toate se incadrau perfect in peisajul zonei, fara a face note discordante, de parca acolo erau de la ,,facerea lumii". Relele erau pt. turisti, ma refer la cei cu pretentii, dar vroiau totul cat mai ieftin... adica subsemnata.

Am gresit numai la inceput, cand m-am lamurit ca nu poti avea si liniste toata noaptea, si baie privata, si MD, la 10$/noapte (in asa zisele backpachers, pt turistii tineri, care sosesc si in cursul noptii sau isi continua petrecerea de la sosire pana in orele tarzii din noapte).

Dupa primul esec, am luat la mana rezervarile facute pe booking.com, in RO si cu un ochi critic am anulat cazarile de acest tip sau cele asezate langa restaurante-baruri-discoteci, artere principale de circulatie (evitati aceste artere, nu din cauza masinilor ci din cauza motocicletelor, motoretelor-adevarate paraitori infernale pe parcursul intregii nopti. Acestea sunt un dezastru, dupa ce ca sunt multe - (cred ca 1 din 2 locuitori sunt detinatori ai acestor paraitori) mai fac si un zgomot ingrozitor. Asa ca va dau sub ce nume sunt aceste locatii, fara sa insist pe descrierea lor (cateva poze o sa va lamureasca despre conditiile de cazare, care pt. tinerii turisti in grup sunt perfecte): guesthouse, hostel, backpakers.

Aceste cazari sunt f. ieftine, intre 10-25 $/noapte, fiind inclus si MD. La hostelurile cu 10 $/noapte se plateste pe un pat in camere cu 4 paturi, fiind convenabil pt grupuri de turisti. Am vazut cazati si o familie de oameni seniori, care au stat in acest tip de camera timp de 3 nopti, fara sa fie deranjati de alcineva, in acea perioada camere comune fiind neocupate. Camera respectiva are si grup sanitar propiu sau in afara camerei, langa camera. Dar sa trec la cazari de top si cu preturi pt. orice buzunar sau la cele de lux.

1 - Hoteluri pentru zona muntoasa, vulcanica - unde temperaturile sunt mai scazute, maximele pe tot parcursul anului nu depasesc 24-25 grade C. Pentru ca aceste zone sunt acoperite cu o vegetatie abundenta si cu paduri virgine, in cea mai mare parte a anului cu umiditate ridicata, cu un strat de nori care imbraca varful copacilor 80 % din zilele anului, aici hotelurile sunt pierdute prin padure si legate de drumul principal (si el tot neasfaltat, doar un drum de pamant batatorit) prin poteci late cat sa ajunga la cabana o masina mica sau un van.

Construite din barne de lemn asezate pe o fundatie de piatra, inconjurate de copaci inalti in care pasari frumos colorate dau adevarate concerte de triluri fara sa le pese de turistii cazati acolo. Cand intri la receptie, in hol vegetatia luxurianta din padure isi continua existenta, mobilierul fiind presarat fara a se incurca unele cu altele.

Camerele confortabile cu paturi king isi pastreaza atmosfera de cabana. Dulapurile ingropate in perete, sunt inchise cu usi ca jaluzelele de la ferestre. Pardoseala de lemn nu este acoperita de carpete, ceea ce face ca intretinerea curateniei sa fie mai usoara. Veiozele sunt niste trunchiuri de copac cu ramuri prin care trec cablurile pana la bec. Tot interiorul camerei e dotat cu obiecte necesare artizanale care te face sa te simti permanent in mijlocul naturii.

In Monteverde sau Fortuna nu ai sa intalnesti hoteluri construite sub forma de blocuri inalte din fier-beton si sticla. Toate cladirile sunt armonizate cu peisajul.

Toate hoteluri din aceste zone sunt asezate la distanta fata de restaurante, care si ele pastreaza acelasi tipic de constructie, presarate prin luminisuri de padure, asa ca micul dejun este inclus in pretul de cazare.

De cand ajungi la hotel, dupa ce iti prezinta mai multe camere (care sunt libere in ziua respectiva) cu acelasi pret, tu o alegi pe cea care iti face cu ochiul cel mai mult. Apoi este chemat un baiat care iti duce valiza in camera, iar tie ti se prezinta sala restaurantului unde servesti micul dejun, orarul de masa. In fiecare zi ti se face curat in camera, la inceputul calatoriei, am lasat personalul sa faca zilnic curat, dar pe parcurs le spuneam de la cazare ca la mine in camera sa se faca curat la 2-3 zile, pt. ca nu era necesar, iar fetele se bucurau, imi multumeau. Aveau un nr. mare de camere si lucrau non-stop 10 h/zi.

Preturile la hoteluri, erau pe camera, iar in ea sunt 2 paturi sau un pat king, avantajos pt cazul cand camera era ocupata de 2 persoane. Cum eram singura mi se aplica o reducere echivalentul MD, pt cea dea 2-a persoana. Preturile variau in functie de locatia hotelului, ma refer la cele cu 2-3 stele, daca erau in zona linistita, in mijlocul naturii, erau mai ridicate, pt. ca aici beneficiai de liniste, ele erau in jur de 35-45 $. Aceste hoteluri erau cele mai cautate, deoarece toate cladirile au probleme cu izolatia fonica, iar toate nemultumirile turistilor erau legate de zgomotul de cele mai multe ori, cel din strada, de la trafic sau localurile din vecinatate.

Cele amplasate in zona de centru, langa obiective turistice, localuri, aveau clienti pt. 1-2 nopti, timp in care, daca urma sa stea mai mult, cautau noi locuri de cazare. De cele mai multe ori schimbau hotelul pt garsoniere sau camere de inchiriat (unde aveau si oferte cu mic dejun stabilit la intelegere cu propietarul, chiar si variante pt. demipensiune), unde obtineai, daca esti si bun negociator preturi f. bune 15-20 $/noapte, dar sa stai minim 7-8 zile. Am intalnit turisti, mai ales englezi, care inchiriau in apropierea aeroportului, in Alajuela, apt. de 2 camere pt. 2 luni cu 200 $/luna si de aici faceau excursii pe intreg teritoriul Costei Rica. Distantele fiind mici intre 140-200 km, unde faceau rezervari la propietarii care inchiriau. Acestea - am analizat impreuna cu ei - sunt cele mai avantajoase, pt. ca mancarea este f. ieftina, iar pt pranz poti sa-ti cumperi mancare gata preparata, chiar in supermarketurile, din apropierea locatiei. Aceste magazine, pe langa marfa pe care o comercializeaza, dispun de un spatiu, unde poti sa servesti pranzul prin sistemul de auto-servire.

Pt. 2 feluri de mancare, costurile se ridica la 5-6 $. Referitor la zarzavaturi sau fructe, acestea cel mai ieftin le cumperi de la tarabele de pe strada. Bananele, papaya, mango, avogado, platanos, care se cumpara cu trunchiul, care depaseste 1 kg, pretul e de 0,5 $. Mai scumpe sunt rosiile, care ajung la 1 $/kg, dar castravetii, varza rosie, alba, salata sunt iarasi in jur de 0,5 $. Pobabil rosiile erau scumpe in luna ianuarie-februarie, cand am fost eu acolo si pt. ca nu era in sezonul lor. Asta mi s-a intamplat si cu mango, pe care cand am ajuns, in luna decembrie, nu gaseam, doar intr-o mica piata, am reusit sa gasesc, dupa lungi cautari, pretul pe kg, a fost de 700 coloni (1$=530 coloni). Cand am intrebat ce se intampla de nu sunt mango, mi s-a spus ca nu e sezonul lor, ele sunt coapte incepand din mijlocul luni ianuarie. Asa ca am asteptat cu nerabdare sa vina si aceasta perioada, m-am bucursat ca nu mi-a zis martie, pt. ca atunci ramaneam cu dorul lor neimplinit.

De cand ma pregateam sa plec, gandul imi era numai la mango si ca o sa fac o cura, chiar daca ar fi sa mananc numai mango, ma declaram multumita.

Pretul pe camera la hotelurile din centru orasului variaza intre 25-35 $, dar dupa o noapte incepi sa te gandesti serios la o alta cazare, unde sa nu mai fi sculat de bubuiturile basilor din discoteci sau de paraitorile care tot trec prin fata hotelului. Intai propietarul incearca sa te mai castige, oferindu-ti camere in spatele hotelului, ceva mai departe de strada, dar si dupa a 2-a noapte, unde zgomotul e ceva mai atenuat, orbecaind de somn iti cauti un alt loc de cazare. Dar... daca poti sa platesti intre 80-100 $/noapte pe o camera intr-un resort, ai parte de cele mai luxoase conditii, departe de zgomote intr-un cadru feeric. Aceste hoteluri-resorturi le-am gasit numai in zonele de la oceane sau in jurul oraselor: Alajuela, San Jose, Escazu, Heredia.

2 - Hoteluri din zona oceanelor - sunt adevarate oaze de relaxare, amplasate in cele mai munate locuri la malul oceanelor, inconjurate de palmieri cu pipa (nuca de cocos cu apa), cu terase orientate spre ocean, de unde poti admira fiecare disparitie a soarelui in apele de smarald al oceanului Pacific. Camerele dotate cu aparate de aer conditionat, asigura racoarea necesara pe timpul noptii, cand aerul continua sa fie sufocant si pe durata noptii. Paturi king, cu saltele in care corpul se ingroapa. In incinta resorturilos sunt mai multe piscine, pt. a se asigura confortul necesar, fara aglomeratie. Locuri cu nisip pt. cei ce doresc sa simta si la piscina nisipul fierbine sau pajisti de gazon pe care trec sau stau la plaja nestingherite iguanele de toate culorile (albastre, verzi, rosii, portocalii).

Terasele restaurantului resorturilor asezate la marginea nisipului, creaza un climat de liniste in timp ce servesti masa, liniste intrerupta doar de valirile oceanului. Initial am facut rezervarea in Jaco la un hostel, dar dupa prima noapte, am asteptat sa se faca ziua pt. a pleca sa-mi caut o alta locatie.

Budda House - numele acelui hostel, a fost o mare greseala. Camera era in apropierea intrari, o alee pietruita, fara fereastra, o gaura in perete, acoperita de o draperie subtire, care asigura intimitatea din interior, aparatul de aer conditionat (oricum inutil) lipsa, in camera un ventilator atarnat de tavan, incerca sa mai aduca putin aer, plimband aerul fierbinte. In camera imediat de la usa te urcai in pat, mai era un scaun din plastic si din zid intr-o cavitate era asezat un tv model vechi. Baia era in afara camerei, care deservea 2 camere asezate pe aceast mic hol.

Cum intrarea pe hol nu avea usa, cei care intrau pe poarta, pana la receptie, puteau folosi linistiti acest grup sanitar, chiar daca pe usa era atarnata o hartie pe care scria ca este interzis folosirea toaletei. Toata noaptea au tot venit turisti, unii sa se cazeze, alti de la discoteci, asa ca dupa o noapte mai mult alba, urgent am cautat alt loc.

A fost dificil pt. ca locurile ieftine si bune au fost rezervate cu mult timp inainte, dupa ce am cutreierat o multime de hoteluri, pasii s-au oprit la un resort superb care se intindea de la sosea pana la apele oceanului, vilele fiind dupa pajistea de la poarta, dupa cele 3 piscine, aproape de plaja de la ocean.

Neancrezatoare m-am apropiat de receptie, timid am intrebat daca au o camera single pt. 4 zile. Raspunsul negativ pt. o camera single a fost urmat de un raspuns pozitiv pt o camera dubla, singura libera si destul de scumpa. Pretul pe noapte 100 $, inclusa demipensiune. Un calcul rapid imi spunea ca am scos si mancarea in cele 4 zile si sub starea de oboseala in care eram am raspuns ca iau camera daca ma lasa sa ma cazez imediat ce rev in cu bagajul. Mi-a propus sa vad camera, inainte de a da raspunsul final.

Era superba, mai ales ca nu as mai fi putut sta acolo unde ma astepta bagajul, aveam tot ce-mi trebuie in baie, prosoape pt baia si pt. plaja, terasa minunata, de priveliste nici nu mai spun.

Va las singuri sa vedeti si sa apreciati, pozele acestui resort. Dar si alte resorturi sunt la fel de spectaculoase si cu costuri mai mici, o camera asemanatoare cu cea pe care am avut-o aici, avea pretul intre 70-80 $. Dar pe ultima suta de metri, erau ocupate. Daca vine un grup de mai multi turisti, preturile sunt negociabile.

Restaurantele alese de turisti sunt cele cu mancare tipic costa ricana, bazata pe orez amestecat cu carne de pui, peste, fructe de mare, alaturi de care ti se serveste salata de rosii, castraveti sau de varza rosie si alba, iar langa orez pe aceeasi farmurie ai fasole neagra si platanos gratar (este o banana mai mare si cu miezul mai dur decat banana).

Orezul si fasolea neagra sunt alimentele de baza in mancarea acestei populatii. Aceste restaurante sunt cunoscute sub numele de Soda. In afara de aceste localuri frecventate de turisti, la mare cautare sunt Pizzeriile, patiseriile-unde poti servi placinte cu carne de pui sau peste si la sfarsit cafea la preturi f. mici.

Am sa fac o sinteza a costurilor pe care le-am avut cu aceasta vacanta prelungita pe 2 luni de zile, obtiune aleasa dupa ce am platit pe biletul de avion 1030 euro (cel mai ieftin cu compania American Airlines).

Cazarile, cu excesele facute au fost de 2000 $ (inclus MD). Mancarea incluzand si excesele facute (un pranz la un restaurant brazilian, cu tot tipicul lor, platesti la intrare 60 $ si mananci cat poti de mult, binenteles daca nu te lasi tentat prea tare la inceput de multitudinea de aperitive si treci direct la tepusele cu carne venita de la gratar-vita, porc, sortimente de carne de pui, oaie, berbecuti, iar daca mai poti te infrupti din feliile de tort. Eu am lasat putin loc pt o felie de tort de ciocolata si bine am facut-a fost deosebit de bun.) - 500 $.

Transferurile intre localitati, aeroport, obiective turistice - 200 $. Intrarile la muzee - care dupa mine sunt prea scumpe -, la Parcurile Nationale cca 100 $. Cumparaturi de suveniruri, cadouri si alte nimicuri - 100 $. Rotunjit aceasta frumoasa vacanta s-a ridicat la suma de 4000 $. Costurile sunt mult mai avantajoase daca sunt 2 persoane, pt. ca se suplimenteaza doar pt. mancare, intrari la muzee, Parcuri Nationale si transport intern, adica max 600-700 $.

De aici las pozele sa spuna tot ce eu nu am putut sa va prezint.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 18.04.15 18:33:01
Validat / Publicat: 18.04.15 22:22:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 taraba cu mango-preferatele mele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.04.15 22:17:41]
»

Mutat în rubrica "Cazări diverse, #CĂLĂTORII COSTA RICA" (nou-creată pe sait)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

luciaoradea
[19.04.15 00:47:05]
»

Foarte frumoase pozele, felicitări! Cele cu dulciurile m-au atins drept în inima ????. Tortul de ciocolata arată nespus de bine, cred că a fost un deliciu...

Rodel
[19.04.15 10:54:47]
»

Un SPERBONUS meritat pentru o excursie deosebită și un review pe măsură.

mprofeanu
[23.04.15 18:03:36]
»

Excelente reviewuri ai scris despre Costa Rica. Sunt binevenite pentru cine vrea sa calatoreasca acolo dar si pentru cine doreste sa cunoasca lumea prin altcineva.

Frumoase si pozele!

Daniel35
[17.05.16 11:36:10]
»

Am citit si eu aceste reviewuri sunt intr-adevar frumoase si detailate la fel si pozele. Mi-a placut mult ca ai pus si preturile de cate ori ai avut ocazia ceea ce e foarte bine in ati face o parere cat costa viata acolo ca turist...

Nu ai descris plajele... Sunt acolo plaje cu nisip alb si fin ca si la plajele gen Bavaro beach din Republica Dominicana?

Si noua ne-ar place sa mergem o luna in CR dar mai mult la plaja. Si sa ne bucuram de fructele lor exotice si cu adevarat delicioase. Ce locatie ne recomanzi? Ce perioada a anului e cea mai buna? Mango am inteles ca incepe sezonul lui de la jumatea lunii ianuarie... pana cand ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[17.05.16 18:07:20]
»

@Daniel35 - o sa-ti dau toate aceste raspunsuri, dupa ce imi revin dupa o gripa cu simtome respiratorii. Am lipsit mult de acasa, anul acesta si am revenit pe 10 aprilie, din Panama, Costa Rica (partea a 2-a, coasta de est si unele locuri facute in fuga anul trecut, e cu totul deosebit. Aici am fost numai in zone de plaja, caraibiana, insule pe care am ajuns cu piroga si acolo traiai o viata cu totul aparte), apoi am debarcat in NYC, la fiul meu. Dar nu am ajuns bine si mai bine spus nu mi-am revenit la noul fus orar, ca am plecat de Paste in Corfu. De acolo am venit daramata. Dar azi a fost prima zi cand respir ca lumea si mi-a revenit energia. Am multe de scris despre Costa Rica, anul trecut am fost pioner in zona, dar anul acesta am mers la sigur, acolo unde mi se recomandase sa cunosc adevaratele frumuseti ale acelei zone. Promit ca in 2 sapt. imi termin de scris rw-urile si vei avea ceva peisaje exotice, jungla si plaje. Dar sa stii plajele din CR, nu sunt spectaculare, cu nisipuri albe, dar sunt in interiorul parcurilor tropicale, cu vegetatie luxurianta, pasari exotice, maimute de toate tipurile (am poze cu toate spaciile), crocodili, papagali... Mango gasesti tot timpul anului, dar sezonul lor e intre ian-martie, cand cumperi de la tarabe la pret de 0.50$/kg. Sunt vreo 4 soiuri de mango, dar cele mai gustoase (de care europenii nu stiu sunt sunt cele galbene) O sa am multe scris, dar trebuie sa incep sa scriu, sper sa-mi revina cheful, pt ca am ramas tare in urma cu scrisul, nici pozele nu le-am descarcat pe CD, am in aparat aproape 2000 poze. Perioada cea mai frumoasa, cand nu este ff cald, nu ploua si in special nu bate vantul prea tare, in Monteverde (f. frumos acolo) e sfarsit de ian-februarie. Toate rezervarile e bine sa le faceti cu 6-10 luni inainte (cu anulare gratuita), de asemenea am multe locatii f. frumoase unde am carti de vizita si promisiunea de la patron, ca romanii care vin din partea mea, vor avea preturi si conditii la fel de bune, cum le-am avut eu. Toate o sa le pun in rw. Daca mergeti acolo, o sa va dau la timpul potrivit tel meu prin mesaj privat, pt detalii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniel35, grecudoina, luciaoradea, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂCazări diverse:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061519861221313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1