ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Notre Dame, a devenit muzeu?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ne pierdem religia?

Oare biserica, instituţia care a reuşit “îmblânzirea războinicului spirit al omului”, de-a lungul a două milenii, prin acele frumoase zece porunci, cea care propovăduieşte pace, serenitate şi temperarea avântului cupid al acestei nestatornice fiinţe altruiste si inteligente, in acceptul ei, numita "om", fără a reuşi s-o facă însă si fara a-i confirma in totalitate epitetele, instituţia care atrage prin monumentele sale unice, mii şi mii de turişti anual, e pusă astazi la zid?

Da, aşa se pare…

Minunatele catedrale gotice, la care s-a muncit din greu, sute de ani, astăzi sunt goale, ignorate, uitate de lume, intri în ele şi ieşi, ba mai primeşti uneori, gratis, şi câte o carte poştală, doar pentru a fi atras ca sa le vizitezi şi "să aprinzi la intrare şi tu câteva lumânări acolo", sau să iei un pliant sau un album, care sunt însă, contra cost. Shopping-ul a intrat si-n locurile sfinte. Intrăm. În interior, vitralii minunate, câteva bazoreliefuri şi statui cu temă religioasă, morminte de piatră, o machetă a catedralei. Vorbim în şoaptă, dar parcă şi şoaptele noastre au ecou si deranjeaza. Catedrala e monumentală. Ieşim. Încerc s-o fotografiez de aproape. Dar nu iese nimic. Dau în “marche arierre, per pedes” cu vreo 50 de paşi…

Bombardamentele din al doilea război mondial au vizat mai ales Normandia, dar, catedralele au scăpat mai mereu de la distrugere. În acele zile când antiaeriana îţi spărgea timpanele, oamenii se refugiau în mod instinctiv in lacasele sfinte, fiind convinsi ca spiritul celest ii va apara. Si n-au gresit, caci putine catedrale au fost avariate in mod intentionat. Catedralele sunt masive, vizibile de la distanta, pilotii din ambele tabere aflate in conflict, zburau cu frica lui Dumnezeu in san. In credinta acestor stapani agresivi ai cerului si pamantului, era de prost augur sa bombardezi o catedrala, asta insemna ca si avionul tau urma sa fie distrus. Dumnezeu a ţinut mereu cu oamenii plini de credinta. Catedralele au salvat, de-a lungul mileniilor, multe vieti. Atata fizic, cat si spiritual. Conducatorii incisivelor si distructivelor popoare migratoare, au ocolit si crutat mai mereu Roma, oprindu-se in fata zidurilor ei, impresonati fiind de lacasurile lui Dumnezeu pe pamant.

"Notre Dame de Paris", a fost scena unui film de excepţie, în care inima diformului Quasimodo a fost zdrobită de graţiile Esmeraldei, o micuţă dansatoare “gypsy”, frumoasă foc, într-o vreme tulbure a istoriei, în care ghicitoarele şi vrăjitoarele erau arse pe rug. Da!, am vizitat o catedrală în faţa căreia te simţi ca un păduche la picioarele unui elefant, ca un ţânţar în faţa piramidei lui Keops, o biserică la care s-a muncit aproape două secole, într-un timp istoric în care nu existau macarale gigantice şi programe pe computer. Se lucra “după ochi”, dar experienţa meşterilor era mare, astfel încât mai toate catedralele Franţei, au durat sute de ani si o mai fac si astazi, transmitandu-ne peste ani, priceperea unor fiinte nelinistite, facute pentrua crea mereu cate ceva nou. Bazoreliefurile exterioare sunt bogat ornamentate. S-a muncit acolo cu migală, nu glumă! Privind aceste creaţii, simţi răbdarea meseriaşilor, privind apoi în sus, spre arcadele gotice, te simţi dintr-o dată, mic şi neînsemnat si incepi sa filozofezi. Noi, oamenii, suntem trecatori, catedralele par a fi vesnice. Am vizitat catedrala în care cei doi mari “N” ai planetei, Napoleon Bonaparte şi Năstase Ilie şi-au oficiat ceremonia religioasă. Sau cel putin asa ne place noua romanilor sa-i asezam alaturi, unul langa celalalt. Primul, a fost imparatul tuturor francezilor, al doilea a fost regele inimilor noastre, ale tuturor romanilor, atunci cand detrona hegemonia si mitul invincibilitatii marilor asi ai tenisului modial.

Astazi insa, odata intrat in intunecata catedrala, parca nimic nu îmi mai aminteşte de gloria ei de altă dată. Slujbele se ţin din ce în ce mai rar. În perioada în care am fost noi, seara, era “concert Mozart”. Atragerea turistului străin era totul, religia era lasata pe locul doi. Luni în catedrală era “concert Mozart”, gratuit, pentru atragerea turiştilor austrieci, marţi, seara, era “concert Beethowen”, pentru turiştii germani, miercuri era “concert De Falla”, pentru turiştii spanioli, joi, era “concert Vivaldi”, pentru turiştii italieni, şi-aşa mai departe. În restul timpului, bisericile catolice, sunt aproape goale. În era computerului, e greu să-i convingi pe tineri să mai meargă la biserică. Mai degrabă intră prin baruri şi discoteci şi, din ce in ce mai putin, prin sălile de teatru sau prin biblioteci. La Paris, oferta e mare. Catedralele devin săli de concerte. Oare şi-au pierdut occidentalii credinţa, religia, au adoptat sloganul pragmatic american “Dumnezeul meu, e mâna şi mintea mea, ele imi dau de mancare, prin ele supravietuiesc"... omul zilelor noastre nu mai prea intra in biserica, el se roagă acasă în linişte şi singurătate în faţa unei icoane. Vremurile s-au schimbat. De fapt, nici nu mai are timp s-o facă, e nevoit "sa traga din greu" la patron, uneori sa lucreaze şi în week-end. Concurenţa nu te lasă nici să dormi. Mie, "Notre Dame de Paris", mi se pare mai frumoasă pe dinafară decât pe dinăuntru. Când intri în ea, se face dintr-o dată linişte, agitaţia oraşului dispare. În catedrală e însă mereu răcoare şi întuneric. Chiar si vara. Nu poţi rămâne prea mult. A fost costruită în urmă cu şapte secole şi iat-o, după atâta amar de vreme, ea e încă în picioare. E, ca şi Westminster Abbey din Londra, o catedrală în jurul căreia s-a format un popor. Notre Dame e un fel de biserică “princeps” a neamului francez, un adevarat altar al credintei, la construcţia căreia a participat, întreaga populaţie a Luteţiei, toţi “parisii”, de la rege la pălmaş, de la "vladica la opinca". In jurul unui astfel de simbol, se naste si se consolideaza un popor puternic. Poporul care si-a pierdut credinta, e pierdut! Pe teritoriul Franţei mai sunt multe alte catedrale gotice, una mai frumoasă decât cealaltă. Citisem câte ceva despre concetăţenele noastre cu copii în braţe, care s-au aciuit prin faţa ei, la cerşit. Poveşti! Eu nu le-am vazut! Mr. Sarkozy, fost ministru de Interne, a îndepărtat, toţi urmaşii Esmeraldei din centrul Parisului, pentru a nu strica “faciesul turistic” al urbei-lumină.

Părăsim frumoasa catedrală. Eu caut un breloc cu catedrala, am să-l ataşez la chei, vreau să-mi apară silueta ei, ori de câte ori pornesc maşina. Dar, brelocul cu Notre Dame e masiv, turnul Eiffel e mai zvelt şi mai uşor. Arunc o ultimă privire spre catedrala ce domină Sena. Oraşul Paris, precum multe alte orase din Occident, a fost si el construit în jurul unei catedrale. Apoi plecăm. Franţa e mare şi mai are înca multe biserici. Şi fiecare biserica are povestea ei.

“Au revoir Notre Dame! ”


[fb]
---
Trimis de dorgo in 25.07.13 07:11:14
Validat / Publicat: 25.07.13 10:05:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Normandia, Bretania, Gironde, Vandeea, Loire-Atlantique, Provence
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Notre Dame, vazuta de pe Sena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20449 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[25.07.13 07:33:08]
»

@Web, te rog clipul "Loosing my religion", mersi! http://www.youtube.com/watch?v=xwtdhWltSIg


rezolvat - wb26

Diaura*
[25.07.13 11:27:16]
»

La intrebarea din titlu, stii si tu raspunsul. Multe catedrale si biserici mari au devenit muzeu. Rolul lor educativ, de manipulare a maselor prin religie, si loc de intalnire a comunitatii in zilele de dumica, a apus demult.

Cine isi mai doneaza economiile duminica la biserica? Cine astepata ziua de sarbatoare sa se intalneasca acolo cu toata lumea si la sfarsitul slujbei sa afle noutatile din oras? Cine se mai spovedeste? Cine mai cere ajutorul preotului pentru aplanarea conflictelor din familie? Cine mai aseaza preotii pe un piedestal si ii mai considera persona cea mai importanta din comunitate?

Toate aceste activitati se desfasoara in alte locuri si cu alte mijloace, asaca noroc cu libera circulatati in Europa, ca ajung oameni sa vada aceste monumente de arhitectura si totodata locuri in care sute si mii de opere de arta sunt adapostite. Si din acest punct de vedere, Da, pot fi asemanate unor muzee.

pisoi_aluna
[25.07.13 11:52:49]
»

Ai spus foarte frumos ce ai avut de spus... sunt de acord in multe privinte. Insa problema noastra nu este una cu religia ci cu bisericile si reprezentatii ei. Nu pot sa vorbesc despre alte tari, unde poate ca ai dreptate, si viitorul a venit peste ei astfel incat nu mai au timp de asa ceva, dar la noi in tara lumea nu mai are incredere in biserica. Si de ce ar avea? Pentru ca este mai degraba o industrie a slujbelor, lumanarilor si colivei. Poti avea incredere in niste oameni care predica despre niste valori morale pe care ei insisi nu le respecta? In oameni care in loc sa ajute nevoiasii isi atarna kile de aur la gat, umbla cu masini a caror valoare ar hrani mii de oameni si te trateaza ca si cum i-ai deranja? Nu mai intru in subiectul cersitul pe la usi cu fiecare ocazie. Nici in biserica nu ai liniste, pentru ca babele atotstiutoare, atotfacatoare si atotslavitoare sunt mai interesate de cum te imbraci, cum esti machiata si alte nimicuri, uitand cu desavarsire scopul pentru care sunt acolo.

Cata lumea cunosc care chipurile tine post. Mai stie cineva ce inseamna post? Hai sa mancam fasole si cartofi prajiti cu paine si sa injuram, sa bem, sa fim invidiosi si altele de genul, si sigur ne vom curata.

Cred ca problema este mai degraba una de mentalitate, atat din partea figurilor bisericesti cat si a enoriasilor, dupa cum ai spus si mai sus.

cdiana
[25.07.13 15:58:06]
»

Felicitari pentru review!

Mi-a placut foarte mult.

dorgoAUTOR REVIEW
[25.07.13 16:19:21]
»

@Diaura: la liceu invatam ca odata cu "desteptare omenirii", religia ca institutie va disparea, chiar daca edificiile religioase vor dainui, daca urmaresti TV prin cablu, din cateva zeci de canale, exista vreo 5-6 canale de stiinta si nici unul religios... cutumele de acum 2000 de ani, nu mai sunt valabile azi... dar poate nu e chiar asa, religia nu dispare ci se transforma, se adapteaza, chiar daca rolul ei a diminuat in societate... am vazut un sanatoriu la Techirghol, patronat de Parohia Romana, un hotel si o agentie de turism ecumenic, la Durau, manageriate de Parohia din Iasi, in lume a luat avant si e sprijinit turismul religios=pelerinajele de la Ierusalim, Mecca, Vatican, Lourdes, etc iar cea mai vanduta carte din lume, a ramas, Biblia...

dorgoAUTOR REVIEW
[25.07.13 16:30:19]
»

@pisoi_aluna: am vazut ca pe la noi, cele mai multe locuri ramase neocupate, au fost la Facultatile de Teologie, ca exista in tara multe biserici fara preoti, chiar si-n Grecia e tot asa, o tara super-ortodoxa, ca slujbele de duminica au devenit mai scurte, ca la sate se mai respecta obiceiurile religioase dar la oras, nu prea, ca exista dispute intre culte, ca preotii nu mai sunt respectati, ca-n liceu orele de "religie" nu mai sunt obligatorii... dar si ca, oricui in plac sarbatorile de Pasti si Craciun, ca ne bucuram cand mai primim cate o "sfanta" zi libera si ca agentiile de turism, patronii de hoteluri si restaurante asteapta cu nerabdare sarbatorile religioase...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[25.07.13 16:41:53]
»

@dorgo:

Corect - a devenit turism religios, care este cu totul altceva decat era atunci cand au fost construite acele catedrale impozante.

valimi
[25.07.13 17:01:52]
»

Docteur, jos mitra pentru descriere, dar nu te zaresc deloc in frumoasele imagini, ceea ce-mi lasa de banuit ca esti la fel de nedus la biserica dupa cum esti nedus la Paris.

motaneata
[25.07.13 23:55:13]
»

@dorgo:

Bine ai revenit acasa, fiu ratacit (or) !

Sunt de-a dreptul surprins ca ai abordat acest subiect, eu stiam ca la Paris tu nu prea frecventezi locuri din astea, turistico-religioase, si ca iti place sa stai mai mult prin Bois de Boulogne. Gurile rele spun ca nici nu ai vizitat prea de curand frumoasa catedrala si ca impresiile provin de pe vremea cand erai corespondent la Pif Magazine si redactor sef adjunct la celebra revista "Oo La La, Mon Figaro". Apropó, este adevarat ca te-au suspendat (si aia) dupa recentul scandal cu "Le drapeau français utilisé comme papier de toilette"?

Eu si acum cred ca suspendarea ta a fost abuziva, nedreapta, gestul tau eroic fiind considerat "politically incorrect". Ai deranjat multa lume, dar te-au si prins cu pantalonii in vine: plus.lefigaro.fr/note/oo- ... 20100422-184886

Dar sa trecem la oile noastre (cum spune francezu'). Don' Doctor, am doua nedumeriri:

- cum se traduce (dupa stiinta dvs.) "Notre Dame"?

- de ce ati pus virgula intre subiect si predicat in titlu?

P. S. Cred ca Valimi nu poate sa mai spuna ca nu v-a zarit in frumoasele imagini!

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.13 08:06:57]
»

@motaneata: virgula e mai importanta decat punctul, gestul meu de "revival" e ceva de genul CCWR sau a pasarii Phoenix, stii tu aia care s-a nascut din spuma marii, spre deosebire de Afrodichisita care s-a nascut din cenuse... "life goes on", n-am pus niciodata punct la nimic, sunt o use mereu intredeschisa. Ai-apoi, virgula o separa grafic pe dama noastra cea din titlul si de toate zilelele, mereu mobila si actuala de trecutul muzeografic al Parisului, face o distinctie intre Prezent si Trecut. Si-apoi eu acolo, n-am fost la biserica ci am vizitat-o pe cea mai frumoasa dama din Paris, (dupa dama cu camelii a juniorului Dumas), pe Notre dame, in care incape la o adicatelea tot parisu', si pe care eu acum, din eleganta si cavalerism, n-as mai "traduce-o" niciodata dupa ce am cucerit-o cu atata greutate.

Dar, vaz ca se reface trupa de "chat"

motaneata
[26.07.13 10:20:09]
»

@dorgo:

Je suis très heureux de votre réponse, mon général!

Dar nu am inteles cum de te-ai lasat pozat asa in WC-ul de la Notre Dame. Din poza este evident ca nu mai sunteti "francofil", vi se cam flutura de steagul francez, sa inteleg atitudinea dvs. ca o replica eroica la scheciurile antiromânesti de tipul "S'il vous plaît, Monsieur", vanturate in ultima vreme de televiziunile de pe Sena?

Alors, mes respects, Docteur!

In legatura cu:

vaz ca se reface trupa de "chat",

mi-e greu sa cred ca ea se va reface, nu pentru ca nu am vrea, ci pentru ca ne e teama ca iar ne lasi cand ne e lumea mai draga.

Stii, se vorbeste pe-aici ca ai revenit pe AFA doar manat de mirajul unei excursii intr-o frumoasa insula greceasca. Da' ce, infonuștiucum nu mai are bani sa va trimita acolo?

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.13 13:41:31]
»

@motaneata: maestre, azi dimineata ti-am raspuns la intrebari in timp ce corectam un text despre cetatea din Limenas si au ramas acolo vreo 3-4 greseli ce nu fac cinste unui premiant, rog sa ma scuze "fanii"... sa stii ca ai dreptate, nu mai sunt deloc fracofil, am devenit elenofil, imi place in continuare Franta, dar francezii mai putin, imi place trecutul acestei tari dar prezentul mai putin... in Skiatos am sa aj8ung sau in curand sau la anu", e in plan, cat despre castig, ar fi frumos sa castig 300 de lei (primul meu castig personal pe AFA), dupa 300 de review-uri si sa raman pe locul 3 la general (all times)...

webmaster
[26.07.13 13:43:00]
»

@all

Vă rog continuaţi discuţiile "off-topic" pe privat!

webmaster26
[26.07.13 23:41:21]
»

ecoul postat de userul valimi a fost sters pe motiv de off-topic!

pentru moment a primit un avertisment!!

aviz amatorilor!!!

valimi
[27.07.13 08:20:48]
»

totusi, sa nu ignoram profesionistii!

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.14 07:51:16]
»

Hei, @pipăl, hei @brothers (https: //www.youtube.com/watch?v=6Cp6mKbRTQY) nu @va (limi) e @dor (go) de dialogurile "in smoking si papion", adica de inalta tinuta literara a doi uzeri-amici razboinici cu pene se strut lipite de frunte si tomahawak-uri la centura care tot mai rar scot capul (deodata) din nisipurile de aur ale nepasarii si lenei? ... dar eu cred ca e numai vina saitului care ne da prea multe functii ce ne blegesc, care l-au facut pe munteanul slobozean DJ, adicatelea Director Jenaral, si de-atunci nu se mai uita-n jos, la noi, decat cu mare Jena, iar pe ardelean, mare pretorian, cu auguste perspective de cezarian...

webmaster
[28.11.14 07:28:55]
»

Mutat în rubrica "Catedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană, PARIS" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, Diaura*, dorgo, iulian.chiper, motaneata, pisoi_aluna, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrala Notre Dame, simbol şi emblemă pariziană:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069591999053955 sec
    ecranul dvs: 1 x 1