ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ati auzit / vizitat Castrul Arutela?

TIPĂREȘTE

Localizare

Ati trecut prin Calimanesti? Daca da, atunci fie ati vizitat Castrul Arutela, fie ati trecut pe langa acesta. Castrul Arutela se afla pe malul stang al raului Olt, in localitatea Pausa, punctul “Poiana Bivolari”, orasul Calimanesti. Mai exact, venind dinspre Sibiu, la intrarea pe Centura Calimanesti, traversati Oltul pe barajul hidrocentralei (Complexul Hidroenergetic Turnu) si imediat dupa aceasta va opriti pe dreapta. Jos in vale, pe malul raului, la 100 metri in aval de baraj, se gaseste Castrul Arutela. Exista un indicator in intersectia unde incepe centura cum vii dinspre Sibiu, nimic cum vii dinspre Bucuresti.

Exista si un drum de pamant pe care se poate cobori cu masina destul de domol pana langa castru. Acelasi drum vi-l recomand si daca mergeti din sosea pe jos, alta optiune ar fi sa coboriti pieptis digul inierbat.

Ce am aflat despre Castrul Arutela

Castrul roman Arutela este inregistrat pe lista nationala a monumentelor istorice din Romania.

A fost ridicat in anul 138 dHr de catre o unitate de arcasi sirieni “Suri Sagittari”, in timpul Imparatului Hadrian, din ordinul guvernatorului provinciei Dacia Inferior, Titus Flavius Constans.

Castrul asigura circulatia pe Valea Oltului spre Transilvania si forma impreuna cu celelalte castre romane din Muntii Cozia, o linie de aparare impotriva atacurilor barbare, numita “limes Alutanus”.

Fortificatia a fost distrusa partial si parasita in secolul al III-lea de o viitura de pe raul Olt (Alutus).

Alte informatii interesante

Inaintea ocupatiei romane, la Arutela a existat o asezare dacica.

Ruinele Castrului Arutela, impreuna cu Baile Romane sulfuroase, au fost descoperite la sfarsitul secolului al XIX-lea cand s-au facut unele sapaturi scotand pentru inceput la iveala monezi romane si obiecte metalice vechi.

In jurul anului 1900 lucrarile de construire a caii ferate Ramnicu Valcea – Raul Vadului au distrus complet / acoperit partial baile romane / castrul Arutela. Sapaturi si restaurari partiale s-au facut dupa anul 1970.

Forma actuala a castrului a fost redata in anii 1982-1983.

Ce a mai ramas?

Castrul se remarca in primul rand prin poarta pretoriana. Aceasta este incadrata de doua turnuri cu sectiune patrata. Constructia in ansamblul ei este realizata din piatra si este de asemenea patrata, cu latura de 60 de metri. La colturi strajuiesc turnuri semicirculare. Pe lateral se ghicesc portile de serviciu.

Pe vremea cand era populat castrul, de la poarta pretoriana, incepea via praetorian, pavata, care se intersecta cu via principalis, langa praetorium (cladirea comandantului). Se mai disting mai multe sali / incaperi.

La 20 de metri spre Est a fost descoperit drumul strategic roman din valea Oltului, pavat si lat de sase metri.

Gratis

In afara unui panou aflat langa castru, de pe care am cules si eu o parte din informatiile pentru acest articol si a unei suite de scari din lemn, care urca pe un zid, nu exista nicio alta amenajare. NU exista nici macar o imprejmuire. Nu exista un punct de intrare, o casa de bilete sau cineva care sa aiba grija in vreun fel de castru si de vizitarea lui. Este lasat in voia soartei si buruienilor, desi cred ca din cand in cand cineva le mai taie, caci nu erau cat zidul de inalte, ci doar in “crestere”.

GRATIS la Arutela!

Pe Google obiectivul amintit inregistreaza nota 4,2 / 5 din peste 300 recenzii.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 19.03.20 05:20:42
Validat / Publicat: 19.03.20 10:04:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 1732 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Inainte de retragerea de la Arutela
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57700 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.03.20 10:03:00]
»

Mutat în rubrica "Castrul roman Arutela, CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[19.03.20 10:17:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.03.20 12:25:32]
»

@webmasterX: pozitionare corecta

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.03.20 12:28:03]
»

@webmaster: multumesc

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.03.20 13:21:22]
»

@Dan&Ema: Salut, Dane! O să răspund la întrebarea ta inițială: Da, am auzit, am și vizitat Castrul Arutela în urmă cu vreo 5 ani! Noi am petrecut atunci câteva zile la Căciulata și am vizitat în fiecare zi câte ceva; îmi amintesc și acum de Cascada Lotrișor, de mănăstirile Turnu, Cozia ori Stânișoara, de Schitul Ostrov. Dar ceea ce ne-a ocupat nouă mare parte din timp a fost complexul Cozia Aqua Park. Ce n-aș da acum pentru o ieșire la Căciulata, pentru o tură pe la toboganele cu apă! Dar, na, e bine și acasă! Sănătatea este mai presus de toate!

Felicitări pentru articol! Numai bine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[19.03.20 14:32:46]
»

@Crazy_Mouse:

Multumesc pentru raspunsul la intrebare! ????

Faine obiectivele enumerate de tine. Am avut si eu placerea sa le vizitez. Nu despre toate am scris.

Mai am insa unele de povestit de prin zina dar trebuie sa umblu in tolba cu amintiri, schite si poze.

La Cascada Lotrisor am fost de 2 ori si mi-a placut foarte mult. Este spectaculoasa cand are debit mare cum am vazut-o eu in sezonul topirii zapezilor. Si pana la ea am vazut multe alte cascade temporare dar unele chiar faine de tot.

Nasol cu statul asta in casa. Incep sa urlu. Ne vom schimb comportamentul daca dureaza mult. Unele semne le recunosc deja.

Sa fim sanatosi si sa treaca repede! ????

Numai bine intregii familii! ????

tata123 🔱
[20.03.20 09:47:10]
»

@Dan&Ema: Castrul Arutela situat pe Defileul Oltului este una din puținele fortificații romane de acest gen puse cumva în valoare deși e departe de a fi amenajat. Mă refer la faptul că a fost conservat și refăcut parțial pentru a ne da ideea cum arăta ca formă o astfel de tabără militară de supraveghere a drumurilor din teritoriile cucerite. Lipsesc panourile informative și o cale de acces facilă către situl arheologic, în schimb ruinele nu sunt complet năpădite de vegetație (tufele din fotografii sunt pline de zmeură vara).

În România mai găsim câteva castre restaurate parțial și mă refer aici la castrul Jidova de lângă Câmpulung Muscel (vezi impresii), castrul Apulum din Alba Iulia - clădirea Comandamentului (vezi impresii), precum și marele castru Porolissum de lângă Zalău.

Mulțumim de semnalare și numai bine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[20.03.20 10:20:08]
»

@tata123:

Asteptam ecoul tata! ????

Este adevarat ca Arutela nu este “complet parasit” de aceea am si mentionat ideea “cred ca cineva indeparteaza buruienile”.

Ma bucur sa aflu si ca este partial refacut.

Asta explica stadiul in care se gaseste azi pentru vizitatorii sai si asa cum se vede si in pozele atasate.

Panouri - doar 1

Indicatoare - in dreptul obiectivului lipsa, dar dupa baraj este unul dar numai pe un sens de mers.

Ref la alte castre: Porolissumul l-am vizitat de 2 ori si mi-a placut, se prezenta atunci cand am fost eu, mai bine ca Arutela si am gasit si ghidaj amator dar placut in sat.

Multumesc de ecou si lectura.

Numai bine! ????

zapacitu
[20.03.20 20:37:46]
»

Mi-s din zonă și până a-ncepe molima, obișnuiam să ieșim în zona descrisă de dvs. cam la o lună, o lună jumate. Gena egoistă (R. D. !) care zace în ființă, se manifestă uneori cu entuziasm atunci când Castru' nu e călcat de prea mulți. Nu de cantitate, ci de calitatea celor care se aciuiază temporar printre ruine, mă sperii eu...

Bunăoară, am nimerit odată la Castru' pe când un cioban autentic din zona Jiblea -Călimănești, își păștea gânditor, o turmă de mioare, fix în perimetrul vestigiului bimilenar, cu efect de fertilizare a solului cu " măslinele" specifice...

Mai grav a fost, când locul oilor a fost luat de oamenii prinși de oareșce nevoi... mai mult sau mai puțin fiziologice și care n-au găsit loc de exprimare și expunere a unor stări de agregare a materiei (hidrologică/solidă), decât prin ungherele de piatră ale bătrânului Castru' . Ferești copilu' , ferești nevasta și când să te ferești și tu, cu zâmbet larg de-nvingător simt un iz " suav" de pestilențialitate, trimițând ochiul spre propria talpă săltată reflexiv spre inspecția vizuală. Firesc, nu l-am ratat, " norocul" s-a lipit ghiduș de mine, promițându-mi parcă mici compensații la lozu' n plic.

Altădată am găsit curat, locul cosit, pietrele îmbietoare, mirosind a vară târzie. Am adăstat juma de oră, transpus în timp, printre soldați romani și aprigele dace venite în Castru' cu brânză și cu pită.

Mulțumesc pentru impresii!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[21.03.20 00:21:54]
»

@zapacitu:

Ar trebui sa scriu doar “no comment”.

Mi-a placut insa mult imaginea de final

Am adăstat juma de oră, transpus în timp, printre soldați romani și aprigele dace venite în Castru' cu brânză și cu pită.

Este interesant sa incerci sa te transpui / sa iti imaginezi cum arata un obiectiv / un loc in alte vremuri / in vremurile sale de glorie.

Multumesc pentru lectura si ecou!

Numai bine! ????

mishu
[19.04.20 20:11:16]
»

@Dan& Ema:  Eu am ajuns acolo acum cu tine si mi-a placut, asa ca felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[20.04.20 10:04:04]
»

@mishu:   ​​​​

Multunesc, @mishu! Castrul Arutela este hai sa spunem in drum, chiar daca din drum, din masina nu se vede decat daca te uiti anume intr--acolo pe tapsanul plan din aval de Barajul Turnu. ​​​​

​​Cei care se opresc la / pe baraj si coboara din masina il zaresc. O plimbare pe jos pana langa castru este o pauza binevenita de dezmortire dupa niste ore state in masina. ​​

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂCastrul roman Arutela:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091693878173828 sec
    ecranul dvs: 1 x 1