ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Creatoarea Balcicului - Regina Maria

TIPĂREȘTE

În deschiderea acestui articol vreau să vă mărturisesc ceva : întotdeauna am fost fascinat de monarhia constituţională, ce a condus ţara noastră din 1881 până în 1947.

Fără doar şi poate, Regina României Mari a rămas în inima românilor, într-o vreme în care rolul femeii în politică era extrem de mic.

,,Mama răniţilor´´ a intrat în istorie nu doar prin frumuseţea sa şi nu tocmai fidelă faţă de soţ, farmecul ei, monumentul de curaj şi dăruire din Primul Război Mondial, efortul diplomatic şi politic, prezenţa de spirit extraordinară, i-au făcut pe toţi românii care au întâlnit-o să fie mândri şi plini de speranţă.

Nenumăratele întâlniri cu elita politică europeană în timpul Conferinţei de pace de la Paris a condus la proliferarea României Mari.

De-a lungul celor 45 de ani pe care i-a petrecut în România -din 1893 şi până în anul decesului, 1938 -regina a povestit în toată lumea şi a scris pagini superbe despre poporul său de adopţie şi frumuseţile ţării noastre.

Chiar dacă nu-i o introducere demnă de un site turistic, am să vă rog să-mi suportaţi încă un episod mai puţin cunoscut despre regina Maria Alexandra Victoria.

În anul 1926, regina a început un lung periplu în Statele Unite. Ajunsă la New York, primarul oraşului, James Walker, a fost onorat să-i ofere cheia de aur a metropolei, în timp ce pe marile bulevarde zeci de mii de americani s-au strâns pentru a o ovaţiona. A fost răsfăţată la diferite recepţii date de preşedintele Calvin Coolidge la Casa Albă, ... dar cel mai surprinzător compliment avea să vină de acolo de unde nimeni nu s-ar fi aşteptat.

În drumurile sale, regina a dorit să viziteze la un moment dat şi o rezervaţie a indienilor- iar aceştia, primind-o, au spus că nu au mai avut privilegiul să vadă o femeie atât de frumoasă, drept care au rugat-o să accepte titlul onorific de regină a indienilor nord-americani. Astfel că, suverana României Mari a devenit şi regina tuturor indienilor de peste ocean! :)

Revenind la subiectul articolului, dintre toate castelele din Munţii Carpaţi, regina s-a simţit cel mai bine la castelul Bran. Însă locul în care regina şi-a lăsat cel mai mult amprenta, a fost domeniul din localitatea Balcic (Балчик), de la Marea Neagră, în nord-estul Bulgariei de azi.

Creatoarea Balcic-ului :

Localitatea a descoperit-o abia în anul 1924 într-o vizită în Dobrogea de Sud - teritoriu pe care România îl dobândise în urma Războiului Balcanic din 1913. S-a îndrăgostit iremediabil de acest mic sat de pescari cu nume turcesc (Balçık), transformându-l într-unul dintre cele mai frumoase domenii de pe malul de vest a Mării Negre, frecventat adesea de lumea artistică şi politică românească.

Construcţia celei de a doua capitale regale a României, după Sinaia, a început în anul 1925 cu ajutorul localnicilor, în majoritatea lor familii modeste de turci şi de bulgari - căreia, îi spunea în graiul locului Sultana.

„Tenha Juvah” (Cuibul Singuratic) i-a oferit reginei unele dintre cele mai tihnite, pasionale şi inedite momente ale vieţii sale.

Traseul :

La finalul sejurului din Sunny Beach (vezi rw :vezi impresii) am urmat drumul E87 prin Sveti Vlas - Banya - Obzor - Byala, depărtându-mă de ţărmul mării spre Rudnik şi Bliznak până la Varna. După o vizită fulger la cel de-al treilea mare oraş al Bulgariei, am continuat itinerariul prin staţiunea Sf. Constantin şi Elena spre Albena, până la Balcic. Drumul are aproximativ 140 de kilometri şi se parcurge în două ore.

Am găsit repejor o parcare generoasă, unde siguranţa maşinii era asigurată de doi hăndrălăi vorbitori de limba română, care mi-au înmânat un tichet cu ora sosirii, preţ 2 leva/oră.

Alarma de pe bolta palatină m-a îndrumat spre o străduţă în coborâre, ticsită de restaurante cu specific pescăresc ce te îmbie cu preţuri scrise în limba română sau atras de reclamele în limba noastră (gen : ,,Se mănâncă ca la mama şi se bea ca la tata! ´´), semn că pe litoralul bulgăresc se găsesc mai mulţi români, decât pe cel autohton. :)

Cu ochii pe suvenirurile de la tarabele amenajate în acest scop comercial, nici nu ştiu cum am ajuns la casa de bilete pentru grădina botanică, situată la capătul uliţei Academician Daki Yordanov.

Grădina botanică : - preţ 7 leva

Se află sub oblăduirea Universităţii Sfântul Kliment Ohridski din Sofia, cel mai prestigios centru educaţional-ştiinţific din ţară.

A fost amenajată după terminarea castelului de un renumit decorator al grădinilor Ţarului Nicolae, pe un deal, dispusă pe şase terase - se spune, ... după numărul copiilor reginei.

Întinsă pe o suprafaţă de 16 hectare, a reuşit să se dezvolte în timp ca un obiectiv turistic, fiind una dintre cele mai apreciate de estul şi centrul Europei, în mare parte datorită unei colecţii impresionante de cactuşi.

,,Ţepoşii´´ se găsesc pe o arie vastă în exterior, dar în mod clar se evidenţiază într-o seră special amenajată, ce cuprinde peste 2000 de specii, de la stadiul de răsad, până la cei înalţi de 15-20 de metri cu flori ce formează ,,lampadare´´ laborioase. Familiile Cactaceae au fost adunaţi din toate colţurile Lumii Noi, din Canada şi până în Argentina, iar florile lor sunt adevărate opere de artă.

O să rămâneţi impresionaţi de florile superbe acestor spinoşi vegetali, iar sera vă oferă prin diferite pancarde, detalii despre evoluţie, cultură, drenaj şi îngrijire.

Grădina conţine pe teritoriul său 700 de plante medicinale din 68 de familii, cum ar fi :salvia, lavanda, echinacea, hyssopus officinalis, aloe vera, cătină etc... etc.

De asemenea, peisagistica este întregită de 70 de soiuri de trandafiri după modelul creat de colecţia de trandafiri englezeşti David Austin. Combinaţiile nesfârşite de o frumuseţe inegalabilă au un miros imbietor, ce-ţi gâdilă simţurile, parfumul omniprezent fiind oferit de specii precum :moss, floriunda, rugosa, gallica, Damasc, provence, thea, wichuriana...

Răcoarea aleilor este asigurată de o varietate de arbuşti ornamentali, ce împrejmuiesc habitatul plantelor decorative şi exotice.

De remarcat sunt grădina prinţesei sau cea a prinţului, Fântâna de argint, grădina lui Allah, colecţia de magnolii, locul de meditaţie ecumenică şi Grădina Karanfil - aflată în vecinătatea căsuţei lui Iordan Tacev, dăruită de regină unchiului acestuia, Jules Janine (proiectantul grădinii).

Vila Prinţul Nicolae (Săgeata Albastră):

A fost refugiul de vară a prinţului Nicolae, al doilea fiu al reginei şi uneori al principesei Ileana, fiica cea mică.

S-a excavat un deal destul de mare, de aceea construcţia din anul 1931, are pe o parte trei etaje, iar pe partea estică unul singur. Primul şi al doilea etaj erau folosite drept dormitoare pentru curteni, iar cel de-al treilea era folosit de priţişori, dotat cu un salon însorit, o baie somptuoasă şi un dormitor.

Mobila sculptată ornamental a fost achiziţionată de către regină de la castelele din Orientul Îndepărtat.

Se vorbeşte prin cercurile celor apropiaţi ai castelului, că în sala mare se afla un tablou imens ce reprezenta o sirenă, un remember al reginei din perioada copilăriei când mama sa, Maria Alexandrovna (fiica ţarului rus Alexandru al II-lea), le citea fiicelor sale despre ,,Mica sirenă´´ a lui Andersen.

Degustare de vinuri :

Nu trebuie ratată această experienţă! :)

Mai aveam puţin şi deveneam un somelier desăvârşit! După examinarea vizuală am ales vinul din migdale, apoi o ţuică din pepene galben, un digestiv din melon şi miere, un aperitiv din esenţe de trandafiri, vin din dovleac - o delimitare între gust şi miros ce mi-a dat o impresie retonazală.

Puteţi achiziţiona vinuri speciale din rezerva domeniului, precum: Missi, Ducessa la 25 de leva, vinul special cu miere Elleanna (28 de leva), vinul Regina la preţ de 30 de euro, vinul Nikolae (48 de leva), Without a name (60 de leva).

Administraţia şi cinematograful :

Situată în micuţa, dar cocheta Grădină a lui Mircea, clădirea a fost una dintre cele mai renumite din ţinut. Aici se intersectează mai multe alei, într-una din direcţii se află terasele din faţa Săgeţii Albastre, iar altele duc spre Ghereta santinelei (intrarea spre complex) şi Vilele Izbânda, Moara şi Suita. Din grădină porneşte şi cascada, firul apei te trece pe Puntea Suspinelor, drum ce te duce pe ţărmul mării.

Regina Maria şi-a botezat fiul cel mic, Mircea, după numele marelui voievod român Mircea cel Bătrân, fiind reprezentat printr-o statuie calcaroasă, printre gingaşele tufe de trandafiri. Este singura figură masculină din complexul regal de la Balcic!

Cişmeaua din apropiere nu conţine apă potabilă, chiar dacă este ornamentată cu figuri mitologice, ocrotitori ai apelor! :)

În apropiere se află şi barajul morii pe care arhitecţii l-au gândit pentru iluminarea castelului şi al întregului complex. Restaurat, a devenit parte din cinematograful de vară.

Vila Moara :

Amenajată de curând, în zilele noastre vila dispune de un apartament şi patru camere cu două paturi.

Vestibulul este spaţios, oferind găzduire conferinţelor sau seminariilor.

Incrustaţiile de pe uşa din lemn masiv arcuită sunt detalii ce impresionează, fiind cumpărată, la fel cum aminteam mai sus, din Orientul Îndepărtat.

Camera de oaspeţi şi pivniţa regală de vinuri :

De aici se aude cântecul vărsării apei în cascade şi zgomotul valurilor mării.

Deseori regina îşi petrecea serile de vară în compania oaspeţilor. Întotdeauna elegantă şi cu ochii săi albaştri veşnic veseli, avea o aură asupra invitaţilor, dar şi o slăbiciune... cum ar fi, de exemplu, ... o prietenie extrem de intimă cu cea a lui Barbu Ştirbei - şi nu numai! Dar, aşa cum în timpul vieţii inima i-a fost scutită de emoţii, tot aşa aceste peripeţii au continuat şi după moarte. O să revin asupra subiectului la sfârşitul articolului.

De cele mai multe ori masa de seară era servită aici, în frumoase servicii de porţelan. În trecut, pereţii camerei de oaspeţi erau acoperiţi cu tablouri ilustrând scene reliefate, icoane antice, sfetnice superbe şi vase ceramice pline de flori proaspete.

Mobila îmbina elementele decorative cu confortul şi liniştea dată de acest loc.

Castelul sau Cuibul liniştit : -intrare 5 leva

De pe Aleea Vinului treci de o poartă mică din fier forjat, aceasta fiind intrarea principală în castel. Se poate observa veranda de la etaj în care regina îşi servea ceaiul de dimineaţă, alături de talazurile mării, admirând priveliştea din Grădina lui Alexander.

Sala cea mare era socotit dormitorul reginei. Aici, ca şi-n celelalte odăi, se află vase din alamă, acum considerate obiecte de anticariat.

Într-un colţ al camerei se află treptele ce duc spre vârful minaretullui, care nu are o veleitate religioasă, ci, mai degrabă o reverenţă asupra tradiţiilor culturale zonale. În exterior, harpa eoliană metalică din vârful său, face un zornăit la fiecare atingere de briză.

Tot ce-i de vizitat se găseşte la etajul al II-lea. O sală mare însorită în care se află şi patul reginei, biroul unde îşi scria lucrările sale autobiografice, şemineul rustic, tablouri pictate chiar de ea sau de pictori ce o reprezentau în anumite momente din viaţă, icoane şi alte obiecte bisericeşti, provenind probabil de la Capela Stella Maris.

Printr-o uşă îngustă se intră în baia reginei (vezi foto), decorată în stil oriental, destul de luxoasă pentru acele vremuri, cu robinete de apă rece şi apă caldă. Lângă baie se află budoarul reginei, cu un lavoar din marmură îngălbenită de vreme şi o oglindă de mari dimensiuni cu ramă migălos decorată.

O parte din fondurile de construcţie a castelului sunt din vânzarea cărţilor sale. Scrierile sale ,,Viaţa mea ca urmaş la tron´´ şi ,,Povestea vieţii mele´´ sunt arhicunoscute în Anglia, Franţa şi Statele Unite.

Aleea secolelor :

Trecând prin Grădina lui Alexander vei observa o alee cu 20 de pietre de moară, cifră ce reprezintă numărul de secole. Regina îi plăcea s-o alinte Aleea Secolelor.

Coloanele de culoare albă sunt cadoul regelui sârb Alexander I (asasinat de un revoluţionar bulgar), unul din ginerii reginei. După atentatul regelui de la Marsilia, regina şi-a ajutat fiica văduvă, Principesa Maria şi nepotul său Petar (1923 – 1970) să moştenească tronul Iugoslaviei.

În interiorul complexului de la Balcic se mai află o grădină cu valenţe regale sârbeşti :Grădina englezească este cunoscută mai degrabă ca fiind ,,Colţul lui Tomislav´´ (1928 – 2000), al doilea fiu al Principesei Maria şi Alexander I.

În memoriile sale ( ,,Povestea vieţii mele´´- volumul doi), regina aminteşte de încercarea zadarnică de a cultiva crinul, o floare ce-i reflecta anii de copilărie prin simbolistica bogată, puritate şi inocenţă. A încercat de mai multe ori să sădească aceşti bulbi, dar a reuşit pentru prima oară aici, pe Aleea Secolelor.

Capela Stella Maris (Capela Steaua de mare):

Stella Maris (în latină Steaua de mare) este denumirea unei capele în stil bizantin, care a fost construită la Balcic în 1929 la cererea reginei Maria a României, pentru momentele sale de rugăciune.

Construită din piatră calcaroasă, regina şi-a dorit o replică a capelei din Famagusta, observată cu prilejul unei călătorii în Cipru.

În anul 1940, România pierdea Cadrilaterul-inclusiv Balcicul. Potrivit dorinţei sale, la moartea reginei la doar 62 de ani, corpul a fost înmormântat la Curtea de Argeş, alături de regele Ferdinand, dar inima ei a fost depusă în această capelă, într-un sipet octogonal de aur, argint şi pietre preţioase. După pierderea regiunii din Dobrogea de Sud, caseta cu inima regală a fost depusă la Bran. La mijlocul anilor ´60, autorităţile comuniste au luat caseta din Carpaţi şi au depus-o la Muzeul de Istorie din Bucureşti - unde se află şi acum.

Nu ştiu dacă acesta este cel mai potrivit loc pentru inima Reginei Maria - cu atât mai mult că şi-ar fi dorit altceva - dar cine sunt eu să schimb părerea altora mult mai competenţi?!

De menţionat, că o altă replică a capelei se află la castelul Bran, poate că acolo îşi v-a putea găsi liniştea şi falnica inimă, deoarece, aşa cum spunea regina ,,... am îmbrăţişat o nouă naţionalitate şi m-am străduit să fiu o bună româncă. Poate de mine vă veţi aminti, deoarece v-am iubit cu toată puterea inimii mele. ´´

Atenţie:

După ce am trecut de zidurile din piatră ale domeniului, dornic de a simţi trăirile reginei pe plajă, la întoarcere am avut surpriza neplăcută de a nu fi lăsat să trec înapoi. Cu toate că păstrasem tichetele de intrare, am fost refuzat categoric!

Din păcate, incidentul şi ocolul domeniului mi-a dat să văd şi partea întunecată a Balcicului, cu clădiri lăsate în paragină, gunoaie şi o floră sălbatică lăsată de izbelişte.

Rareori un cap încoronat a vorbit atât de frumos despre ţara sa. Prin faptele sale, pioşenia, bunătatea şi prin dăruirea ei, Regina Maria - care deşi nu se născuse în România - a devenit una dintre cele mai demne de aducere aminte românce din istoria acestei ţări.

,,Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele! ´´

Surse de inspiraţie :

- Pliante şi fotografii de la faţa locului

- ,,Cea mai frumoasă poveste´´ scrisă de Adrian Cioroianu - volum primit în dar de la o prietenă de pe site! :)

- ,,Povestea vieţii mele´´ - trei volume scrise de cea născută în comitatul Kent din Anglia, Maria Alexandra Victoria - Regina României.

Vacanţe frumoase, alături de cei dragi!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 12.07.15 10:00:27
Validat / Publicat: 12.07.15 12:42:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Imagine din Grădina Botanică - Balcic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 77800 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.07.15 14:12:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

puiutea
[12.07.15 14:40:20]
»

@Marian Preda: Ca intotdeauna, o adevarata placere -sa citesc review-urile dvs! Mai ales - in acest caz - pentru ca nici mie nu-mi sunt indiferenti acei straini mai ROMANI decat multi, multi altii. Multe felicitari!

Dan&Ema
[12.07.15 14:54:11]
»

Este o destinatie ata de provocatoare care imi lipseste din palmares dar aceast aspect va trebui rezolvat.

Excelent articol

Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.07.15 14:57:45]
»

@webmaster -

Mulţumesc, web! O duminică faină!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.07.15 15:08:46]
»

@puiutea -

Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase, drag prieten!

Recunosc, am lipsit un anumit timp de pe site, dar commentul anumitor utilizatori - inclusiv al tău, m-au făcut să revin. Mi-a fost dor, zău!

Cât despre articol, crede-mă că aş fi fost în stare să scriu de două ori mai mult. Doar că, ... riscam s-o dau în monotonie.

Toate cele bune, alături de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.07.15 15:15:57]
»

@Dan&Ema -

Cum?! Nu ai ajuns acolo?! Mă faci să te şi cred!

Mulţumesc, Dan!

Carmen Ion
[12.07.15 17:10:22]
»

@Marian Preda - Bine ai revenit şi la cât mai multe călătorii şi articole!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.07.15 18:11:14]
»

@Carmen Ion -

Mulţumesc pentru urare! , doar ştii că am tolba plină, nu?

Toate cele bune!

DaRKruCS
[13.07.15 01:07:02]
»

@Marian Preda: ,,Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele! ´´iți cam ridică părul (ala de nu te-a parasit încă ????) când auzi/vezi asta - doar dacă mai simți ceva pentru plaiurile mioritice! Superb articol! Felicitări!

webmasterX
[13.07.15 08:17:17]
»

@Marian Preda - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.07.15 09:30:22]
»

@DaRKruCS -

Regina Maria a României a fost unul dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului XX.

Era dotată cu o inteligenţă deosebită, dobândind încă din copilărie o educaţie desăvârşită, Regina Maria a fost totodată una dintre cele mai frumoase femei care s-au aflat vreodată pe tronul unei ţări.

Morala articolului meu constă în faptul că, nu trebuie neapărat să te naşti în România pentru a putea influenţa creşterea ei, ... iar exemplele sunt destule. Păcat că ,,înţelepciunea ´´conducătorilor din zilele noastre are o altă manieră, terminând uneori cu o vizită de maxim 30 de zile la... Beciul Domnesc!

Mulţumesc!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.07.15 09:32:46]
»

@webmasterX -

Da, acestea sunt coordonatele GPS.

O zi faină!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aurici
[13.07.15 14:14:28]
»

@Marian Preda - Am fost de cateva ori la Balcic. De fiecare data am senzatia ca incurc aleile, ca ne trezim in acelasi loc si ca inca n-am fost peste tot, ceea ce face sa tot revenim. In august avem intalnirea traditionala a grupului la Nisipuri si précis vom mai da o fuga.

Articolul mi-a adus si cateva informatii noi. Felicitari si multumim pentru relatarea completa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.07.15 16:24:45]
»

@Aurici -

Mă bucur sincer că articolul meu îţi poate fi de folos.

Muţumesc pentru aprecieri şi-ţi doresc o întâlnire cât mai prolifică!

Toate cele bune!

mirmicu
[14.07.15 22:33:26]
»

Am onoarea super-bonusului!!!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.07.15 12:38:51]
»

@mirmicu -

Mulţumesc, (... şi ca să fiu în contextul articolului)... din inimă!

Michaell
[15.07.15 14:06:22]
»

@Marian Preda - Iar eu imi permit sa-ti spun ca n-am putut sa inghit monarchia si totul ce are de-aface cu ea - inca niciodata. Sa-ti spun si de ce? In timp ce aceasta regina si anturajul ei se plimbau prin lume si se lasau admirati de indieni, in tariile care erau conduse de ei, oamenii de rand, de foame aproape ca mancau pietrii. In plus, acesti oameni de rand, erau furati si mintiti de monarchie impreuna cu biserica si jumuliti pina la oase.

In rest, un articol interesant si foarte bine scris. Deacea l-am si votat.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.07.15 14:49:10]
»

@Michaell -

Dragă Michaell, toţi avem dreptul de a ne exprima!

Cât despre plimbăreală, ... arată-mi un şef de stat s-o n-o facă! Cel mai bun exemplu este chiar Klaus Iohannis, pe care l-am votat cu ,,două mâini´´!

Uite, ca să-ţi mai treacă din acreala monarhică, am să scriu un articol despre Frankfurt! Sper să-l citeşti şi, ... neapărat să-l completezi, fără supărare, ok?

Mulţumesc pentru vizită ! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[15.07.15 17:25:30]
»

@Marian Preda -

Dragă Michaell, toţi avem dreptul de a ne exprima!

Asa este, ma bucur si imi place aceasta gandire.

Cât despre plimbăreală, ... arată-mi un şef de stat s-o n-o facă! Cel mai bun exemplu este chiar Klaus Iohannis, pe care l-am votat cu ,,două mâini´´!

Aici nu mai pot fi de-acord cu tine. Intre o regina / rege si un presedinte, in exemplul tau K. Johannis, este o diferenta ca intre cer si pamint. Diferenta se regaseste chiar in propozitia ta si anume faptul ca este ALES, ceea ce la un monarch nu e cazul. Cit despre vizitele domnului Johannis, imi permit sa cred ca sunt de mare folos pentru imaginea, dealtfel pina in prezent nu prea buna, a Romaniei.

Uite, ca să-ţi mai treacă din acreala monarhică, am să scriu un articol despre Frankfurt! Sper să-l citeşti şi, ... neapărat să-l completezi, fără supărare, ok?

Iar ce priveste acest punct, deci articolul despre Frankfurt - am sa-l astept cu inima la git. Sunt sigur ca voi /vom afla lucruri pina in prezent nestiute despre acest oras.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[15.07.15 17:59:40]
»

@Michaell - o, Michaell, m-am uitat la datele tale personale şi am văzut că ai între 40-50 de ani, să zicem 45. Şcoala ai făcut-o în ţară sub comunişti şi ai înghiţit pe nemestecate toate lăturile pe care le-au revărsat asupra monarhiei. Dacă românii ar fi fost pregătiţi psihologic şi nu cu creerii spălaţi şi dacă am fi avut o Pythie care ne-ar fi anunţat extraordinara longevitate a regelui Mihai, alta ar fi fost soarta noastră în aceşti ultimi 25 de ani. Aşa, am avut parte numai de oportunişti, hoţi, demagogi şi mitocani.

Revenind la articol, Mariane îmi pare rău ca am fost ocupată să scriu un review tot despre regina Maria, de data asta la Pelişor aşa că abia acum ţi-am observat articolul. Este atât de bine scris şi documentat încât merită calificativul excepţional.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[15.07.15 18:25:53]
»

@Michaell -

Tocmai, în articolul meu am amintit importanţa deplasărilor Reginei Maria, care a avut întâlniri ... cu elita politică europeană în timpul Conferinţei de pace de la Paris a condus la proliferarea României Mari, în Statele Unite, Rusia, Anglia etc... etc... Într-adevăr, acesta este rostul unui conducător de stat, ... doar că, regina şi-a asumat toate acestea în acele vremuri.

Şi, da! Articolul despre Frankfurt a fost validat, aşa că, ... dă-mi bătăiţă acolo... Sunt doar pe terenul tău, nu?

@Mama Michi;

Subscriu la cele afirmate de dumneavoastră! Doar că trebuie să le mai aducem aminte colegilor de importanţa monarhică în acele vremuri de războaie, în care Casa de Hohenzollern şi-a lăsat amprentele politico-economice în România, în detrimentul şvabilor de origine.

Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Mi-e dor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[15.07.15 18:31:36]
»

@Michi - OH, Michi, draga colega... - repet cu aceasta ocazie ce am mai spus la adresa ta, in alt context, si anume am un respect anume fata de virsta ta care este aprox. aceea a mamei mele - asta ma face sa ma aptin in ati da un raspuns pe cinste. Ma jignesti atunci cand imi spui ca am inghitit neamestecat toate latuiriile...

Inteleg c-o fi naduv rau in Bucuresti, sau a fost, dar te rog totusi, fa la fel ca mine si incearca sa nu jignesti.

Daca mi-ai studiat datele personale si mi-ai citit review-urile si ecou-rile, respectiv repliciile pe care le dau de obicei, ar fi trebuit sa realizezi ca nu sunt o persoana care ,,inghite laturi,, sau se ia dupa ceea ce i se spune.

Sunt o persoana care am avut de suferit in regimul de care spui ca mi-a spalat creierii, un regim pe care l-am urit si caruia m-am opus din cea mai fragada virsta. Am fost unul din singurii care n-am purtat nici macar cravata de pioner. Am avut ,,norocul,, sa fiu judecat si condamnat de conationalii tai ptr. o gandire si un comportament pe care nu stiu daca ai avut-o matale in acele vremuri. Am fost, daca vrei, un mic ,,Pirvulescu,, peste tot si intodeuna cand am avut de-aface cu cei de ,,sus ,,.

Si totusi, in ciuda la toate astea, nu port ura in suflet fata de nimenea - din contra, imi petrec concediile in Romania, imi cheltui acolo banii, ba chiar investesc acolo, deci platesc impozit si ce ma bucura cel mai mult - am reusit sa-i arat copilului nostru partea frumoasa a Romaniei.

Asa ca, te rog inca odata. Daca tie cald tare, poate de nervi ca nu-ti place cum gandesc sau scriu - inainte sa jignesti, fa un dus rece.

Michi
[15.07.15 19:05:30]
»

MICHAELL A SCRIS:

In timp ce aceasta regina si anturajul ei se plimbau prin lume si se lasau admirati de indieni, in tariile care erau conduse de ei, oamenii de rand, de foame aproape ca mancau pietrii. In plus, acesti oameni de rand, erau furati si mintiti de monarchie impreuna cu biserica si jumuliti pina la oase.

Păi, ce era să scriu? Hai să terminăm polemica, momentul monarhiei a trecut, să vedem ce se mai întâmplă... Ai auzit de expresia ˝Trăiesc in România şi asta îmi consumă tot timpul?˝. Hai, pa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[15.07.15 19:21:22]
»

@Michi - Ce era sa scri? Pai ceva ce reflecta cei 80 traiti.

Iar in privinta expresiei care spune ca faptul ca traiesti in Romania iti consuma tot timpul. DA, se poate, daca spui tu asta. Dar nu prea stiu la ce bun aceasta zicala si ce are de-aface in contextul nostru. La urma urmei TU traiesti in Romania, nu eu. Daca acest lucru te preocupa atit de mult - cauta o solutie. Inscrie-te la loteria vizelor ptr statel unite. Acolo oamenii au o mare afinitate fata de tot ce are de-aface cu monarchia - pentru ca ei n-au avut norocul sa cunoasca binefaceriile acestui model de guvernare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Carmen Ion, Dan&Ema, Marian Preda, Michaell, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074786186218262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1