ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 14.09.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castel Balcic - oricand, oricat

TIPĂREȘTE

Datorita faptului ca stau destul de aproape de Bulgaria, am avut ocazia sa vizitez Balcicul de mai multe ori in diverse perioade ale anului. E adevarat ca nu am fost decat strict pentru vizite la Castel, dar citind pe aici si de mancare probabil le vom da o sansa cat de curand.

Nota: din experientele proprii avute, de fiecare data cel mai avantajos curs de schimb valutar a fost chiar la vama. Nu incercati sa platiti nici la suveniruri cu lei, logic ca paritatea o vor face in favoarea lor.

Personal, drumul pana la Balcic si mai ales in Balcic mi se pare destul de prost si prost semnalizat.

Prima data cand am fost (in luna martie) am reusit sa ajungem pe faleza direct, asa ca am intrat pe la Vila Moara.

Pana acum am reusit sa il vizitez in lunile martie, mai si august.

In martie este prea putin populat de florile care il fac celebru, dar este pustiu de lume, ceea ce mi-a placut enorm. Am platit doar 5 lire atunci fiindca nu se vizita si gradina botanica (in timpul sezonului turistic, cand e si gradina deschisa biletul costa 10 leva). Deocamdata nu prea inteleg de ce mai exista si spatiul denumit gradina botanica, in conditiile in care toata locatia este o mare gradina botanica, cu etichete la fiecare planta aproape.

In luna mai este superb, mirosurile te imbata la propriu si inca nu e invadat de vizitatori.

Iar august, da, aglomerat, dar si atunci are farmec cu florile de sezon si tot reuseste sa impresioneze.

Asa ca deocamdata, luna mea preferata de vizita ramane mai. Oricum, oricand ati merge veti pleca impresionati si cu un zambet relaxat intiparit pe fata.

Ca de obicei, mi-am facut temele inainte, imi place sa stiu povestea locatiei pe care o vizitez si am completat cu impresii personale.

Castelul din Balcic a fost construit la ordinul Reginei Maria, în timpul în care Cadrilaterul a aparținut României. Complexul castelului cuprinde un parc botanic, mai multe vile rezidentiale, o sală a fumatorilor, o pivnită, o mănăstire, un izvor de apă si diverse alte clădiri. Castelul, numit si „Cuibul Singuratic“ („Tenha Juvah“ în limba turcă) este de fapt o vilă cu pereti albi, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei. si acoperisuri de tiglă rosie străjuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combină elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgăresti. Este foarte aproape de mare, fiind despărtit de aceasta doar de faleză. A fost locul preferat al Reginei Maria, în care aceasta a locuit, tocmai de aceea rămânându-i denumirea de „Castel“. Ador acest loc fiindca se vede ca nu megalomania a stat la baza alcătuirii acestei resedinte, ci dragostea pentru frumos. Regina Maria a iubit atât de mult acest loc fermecat încât a cerut prin testament ca inima să-i fie depusă aici, la malul Mării Negre. Cum România a fost nevoită să cedeze Cadrilaterul, iar Balcik a devenit o localitate din Bulgaria, caseta respectivă s-a perindat între Castelul Bran si Muzeul National de Istorie.

Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarata gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa. In 1955, gradina a intrat sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii.

Vila dotată cu un minaret este cel mai usor de recunoscut din tot complexul. Acesta nu are un rol religios, fiind folosit cel mult ca turn de observatie, dar vine din respectul pe care regina îl avea pentru civilizatia turcă. În balconul minaretului-far se află si o harpă eoliană. Au mai fost pastrate din acea perioada si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta au fost pastrate intacte. Cei excesiv de curiosi afla cu această ocazie că apa era încălzită printr-o ingenioasă instalatie cu aburi sau că oaspetii cei mai de seamă erau poftiti să se relaxeze aici în stil turcesc. Pe toate obiectele se afla explicatii care spun ca respectivul a apartinut Reginei Maria, dar nu se specifica in ce tara a fost Maria Regina... din pacate:(

Gradina din spatele vilei are o zona care imita celebrul labirint cretan, iar materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta.

Imi place ca din loc in loc exista panouri mari cu o harta in detaliu, care iti arata punctul in care te afli si punctele de interes, ajuta foarte mult in orientare. Mi-a mai placut ca se lucra acolo in orice zi, ora, indiferent de conditiile meteo (am prins si ploaie in luna martie).

Puncte de interes care mi-au placut in mod deosebit:

"Puntea suspinelor"

Este podul care trece peste cascada si uneste cele doua maluri ale canalului. Legenda spune ca, daca aceasta punte este trecuta cu ochii inchisi, in timp ce va puneti o dorinta, aceasta se va implini in foarte scurt timp!

Tronul Reginei Maria

Este un fotoliu din marmura, umbrit de un copac, avand in dreptul sau o masuta din piatra. Era un loc preferat al Reginei, multe dintre fotografiile Reginei, aflate in Castel, fiind facute in acest loc. Era un spatiu preferat al Reginei, de aici putand fi vazuta marea in toata spledoarea.

Templul apei

O constructie cu arcade pictate pe interior, in caramiziu si albastru puternic, sustinute de coloane imense si avand in interior bazine in care altadata se afla apa.

Gradina lui Allah

“Gradina lui Allah” face legatura intre Fantana de argint si Vila Sageata albastra. Gradina nu trebuie ratata deoarece adaposteste o colectie unica de cactusi in aer liber, de fapt cea mai mare colectie din Sud-Estul Europei. Sunt cactusi plantati acum 80 de ani, transformati in copaci. Cu putin noroc ii puteti descoperi in perioada de inflorire (luna august). In aceasta gradina mai pot fi vazute vase antice, banci din piatra si chiparosi zvelti. Aceasta zona are alei pavate cu piatra adusa din Maroc.

Fantana de argint

Aflata la o distanta destul de mica de intrare, usor in stanga, Fantana de argint poate fi usor ratata in lipsa unei harti. Ar fi pacat caci aici, daca aruncati un banut si va puneti o dorinta aceasta se va implini. Cel putin asa spune legenda.

Daca in loc sa o luati direct spre fantana (o puteti vizita chiar si la plecare), imediat dupa intrare faceti un pic dreapta si o luati pe cararuie va veti simti ca niste mici exploratori, este o portiune (de un salbatic bine studiat si amenajat) cu carari, podete de lemn si veti fi doar voi si verdeata / padurea; nici nu-ti mai dai seama ca esti la doar 50 m distanta de civilizatie, asfalt, etc.

Evitati sa mancati in localul de langa moara, este tipic celor aflate in locatii cunoscute: servire proasta, macanre slaba calitativ, preturi imense.

Am preferat in una din vizite o plimbare pe faleza si ne-am oprit la o terasa unde a servit un ayran foarte bun.

Nu am incercat niciodata localurile de la intrare, doar inghetata de la tonetele stradale.


[fb]
---
Trimis de diana-s in 09.03.12 15:25:01
Validat / Publicat: 09.03.12 18:09:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Sofia

VIZUALIZĂRI: 4273 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-s); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P45 Scari in labirintul cretan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana-s, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066277980804443 sec
    ecranul dvs: 1 x 1