ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelele Bavariei - Linderhof

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am parasit Hotelul Schwarzer Adler din mica localitate austriaca Golling (vezi impresii) si ne-am indreptat spre Germania. Urma sa petrecem o zi deosebita in Alpii Bavarezi, vizitand doua dintre cele mai admirate realizari arhitecturale din Europa: Linderhof - fost castel de vanatoare si refugiu al regelui Ludovic II si Neuschwanstein - maretul castel neterminat al aceluiasi rege.

Ca intotdeauna, autocarul ne-a lasat in cea mai apropiata parcare de unde, pietonal, am continuat pana la intrarea in parcul castelului. Achizitionarea biletelor a fost in grija ghidei care le rezervase cu o zi inainte (8 euro/pers. in grup). Vizitarea castelului in interior se face numai la ora programata, de aceea, cu ochii pe ceas, am facut o mica abatere (stanga, din aleea principala) pentru a vedea - exterior - Pavilionul marocan.

Conceput pentru a reprezenta Marocul la o expozitie organizata la Paris in 1878, pavilionul a fost cumparat de regele Ludovic II al Bavariei in acelasi an si instalat in afara parcului Linderhof, aproape de cabana de vanatoare Hunding. Dupa moartea regelui pavilionul marocan a fost vandut, pentru ca mult mai tarziu, in 1982, sa fie readus la Linderhof si instalat in parc. Aceasta este singura realizare arhitectonica a regelui bavarez - in stil oriental - care a fost importata si nu realizata de mesteri europeni. Interiorul pe care l-am vazut doar prin geamurile usilor de la intrare, lucrat cu multa grija pentru detalii, este foarte incarcat si mi-a amintit de celebrele porti marocane de la Fes.

Castelul Linderhof - mai curand o vila regala - a fost construit in opt ani (1870-1878) cu terasa, bazin si fantana, intr-un loc deosebit de frumos, o regiune muntoasa din sudul Bavariei in care regele Maximilian II, tatal lui Ludovic, avea o casa de vanatoare.

Nu voi intra prea mult in amanunte. Site-ul oficial precum si alte surse ofera informatii suficiente si detaliate nu numai despre personalitatea originalului rege bavarez, dar si despre constructia, stilul arhitectural, monumentele si parcul care inconjoara castelul Linderhof.

Voi mentiona doar ca Ludovic II a fost marcat de frumusetea castelului Versailles din Franta si a incercat sa-l copieze in masura in care acest lucru a fost posibil. Personal, inca n-am vazut castelul din Versailles, asa incat nu pot face o comparatie. In asteptarea momentului in care organizatorii ne-au dat unda verde la intrare, am ramas pironita locului contempland cladirea alba, nu prea mare, decorata cu atata migala artistica. Statui, basoreliefuri, coloane decorative, ferestre arcuite, grilaje dantelate aurite la usi si balconase, toate contribuie cu farama lor de frumusete la intregirea bijuteriei arhitectonice care este Castelul Linderhof. Dimensiunile sale atat de reduse se datoreaza faptului ca regele a dorit ca acesta sa fie doar un loc de refugiu pentru el si suita sa. De altfel Linderhof, resedinta preferata a lui Ludovic II, a fost singurul castel terminat pana la suspecta sa moarte din 1886.

In vestibul, prima sala in care am intrat, pe un soclu de marmura neagra, se afla statuia ecvestra, in bronz, a regelui francez Ludovic XIV. Aici am fost intampinati de un ghid care mai intai ne-a atentionat ca fotografiatul este interzis, apoi ne-a insotit prin toate incaperile oferindu-ne - electronic - explicatii in limba romana.

Scara somptuoasa duce la incaperile de la etaj dispuse simetric. Pe una dintre laturi, de o parte si de alta a Salii oglinzilor se afla doua incaperi cu tapiterii dintre care una este denumita si Sala de muzica pentru ca adaposteste un original instrument muzical de epoca. Sala oglinzilor, desi nu este foarte mare, datorita efectului de multiplicare a imaginii produs de oglinzile dispuse peste tot, pare imensa. Bineinteles, totul este foarte bogat ornamentat.

Sala de audiente si sufrageria - si ele deosebit de minutios ornamentate - sunt flancate de niste incaperi mai mici denumite dupa nuanta predominanta a tapiteriilor: camera aurie, camera liliachie, camera roz si camera albastra.

Tipic pentru Ludovic II caruia ii placea viata retrasa, in singuratate, sufrageria era dotata cu un fel de elevator pentru masa care cobora in bucataria situata la subsol, apoi urca incarcata cu bucate fara ca suveranul sa fie deranjat de vreun servitor. Ne-a amuzat aceasta idee, dar am fost si surprinsi afland ca slujitorii trebuiau sa puna patru tacamuri. Regelui ii placea sa-i aiba ca oaspeti la masa - imaginar - pe Ludovic al XV-lea, pe Madame de Pompadour si pe Maria Antoaneta, personaje pe care le admira si ale caror portrete erau etalate si pot fi vazute si acum in incaperile castelului.

Dormitorul regelui este cea mai mare incapere din Castelul Linderhof si este de o opulenta fara margini: un candelabru imens, sculpturi in marmura, stucaturi, tavan pictat cu scene mitologice, decoruri aurite si bineinteles un pat regal cu baldachin albastru brodat cu blazonul bavarez.

Dupa terminarea turului interior, iesirea s-a facut prin spate, direct spre o cascada in trepte care incepe la Pavilionul de muzica si sfarseste langa castel, la Fantana lui Neptun. Si partile laterale ale castelului sunt flancate de mici bazine cu apa, flori, statui si un Amor aurit tragand cu arcul din care tasneste apa. Dar cea mai frumoasa parte a gradinii se afla in fata castelului, dincolo de terasa si scarile grandioase.

Un bazin marginit de flori, statui si vase ornamentale, are in mijloc un grup statuar aurit cu zeita Flora din care, la anumite intervale, porneste spre inalturi un puternic jet de apa. Langa bazin, am asteptat cateva minute bune acest moment pe care l-am si imortalizat in cateva etape. Oare din ratiuni economice fantana nu functioneaza continuu? Sau poate cineva s-a gandit sa adauge splendorilor de la Linderhof inca una? In orice caz, in apropierea momentului declansarii jetului de apa care urca treptat pana la o inaltime de vreo 30 de metri, in jurul bazinului se aduna multi admiratori cu aparatele foto pregatite.

In parcul de la Linderhof exista si alte puncte de interes pentru turisti. O alee frumoasa, prin padure, duce la Grota lui Venus si Pavilionul maur.

Grota lui Venus este o pestera totalmente artificiala, cu stalactite si stalagmite, ghirlande de flori, un lac pe care pluteste o barca si un perete pictat, de fapt o ilustrare a primului act din opera Tannhäuser de Richard Wagner, compozitorul mult apreciat de rege. In pestera se intra pe o parte si se iese pe o alta. Strabatand culuare luminate difuz, in armonii wagneriene, se ajunge in zona centrala care - marturisesc cu sinceritate - nu mi-a placut deloc. Fata de frumusetile naturale sau realizate de mana omeneasca vazute pana acum la Linderhof, Grota lui Venus mi s-a parut un kitsch.

Nu foarte departe se afla Pavilionul maur o alta cladire cu influente orientale care da parcului un aer aparte. Realizat de un arhitect berlinez pentru expozitia de la Paris din 1876, pavilionul a fost cumparat, renovat si decorat impecabil in interior creand o ambianta specifica in care regele si suita sa, invesmantati in stil oriental, isi petreceau o parte din timp. Mai presus de orice decoratie, aici impresioneaza tronul. Imbracat in matase, acesta este incadrat de doi pauni, cel de-al treilea, mai mare, fiind in spate. Penajul cozilor deschise in evantai, de foarte mare efect, este realizat din sticla colorata de Bohemia.

In gradinile terasate care se afla in fata castelului, dincolo de fantana, Templul lui Venus, un edificiu rotund, adaposteste statuia zeitei sculptata in marmura alba. Desi mai aveam doar putin timp pana la reunirea grupului pentru plecare, am dat fuga pe scari pentru a vedea constructia mai de aproape si bineinteles pentru a fotografia castelul si din aceasta perspectiva.

La plecare, in autocar, ghida ne-a spus ca in parc se afla un tei de 300 de ani. Acesta a dat numele domeniului si castelului lui Ludovic II (in germana linden = tei). Bineinteles, pentru a picanta prezentarile turistice, se vehiculeaza ideea ca excentricul rege a avut un adapost in copac si lua uneori micul dejun ascuns printre ramuri, dar nu exista nici o dovada in acest sens.

Inchei relatarea fara a va spune daca mi-a placut si fara a va face recomandarea de a vizita castelul. Stiu ca veti merge si acolo daca va veti afla in Bavaria. Sa-mi spuneti daca v-a placut!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 08.10.12 09:40:48
Validat / Publicat: 08.10.12 10:54:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Linderhof - Fatada principala si scarile spre terasa exterioara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

abancor
[08.10.12 12:41:38]
»

Mie mi-au plăcut foarte mult castelul și grădinile. Grota am găsit-o și eu cam extravagantă, dar mi-o explic ca pe intenția de a aduce pe cît posibil la viață lumea poveștilor, legendelor și mitologiei. Din cîte reținusem eu (am fost acolo în 1995), în grotă se dădeau reprezentații de operă, barca fiind loja regelui. Scena era unde este peretele pictat.

Fîntînile cred că merg intermitent pentru că sînt gravitaționale, adică fără mijloace mecanice sau electrice, așa că probabil se așteaptă un timp, să strîngă suficientă apă în rezervor.

Ce e de remarcat pentru anul 1995, cînd am vizitat eu castelul, este faptul că aveau ghid audio în limba română. Prin ghid audio înțelegînd casetofoane portabile, cu baterii, cu difuzor, și casete cu ghidajul imprimat în diverse limbi. Dădeai drumul la casetă, ascultai explicațiile pentru încăperea unde te aflai, după care vocea de pe casetă sugera să apeși pauză și să treci în camera următoare, unde dădeai iar drumul la casetă și tot așa.

Și au mai fost locuri în Europa unde am avut surpriza, enormă pentru acei ani, să găsesc, dacă nu ghid audio, măcar o foaie cu explicații în limba română, ca de pildă într-un muzeu al satului de lîngă Amsterdam, cu un an înainte (în 1994).

iulianicAUTOR REVIEW
[08.10.12 13:16:01]
»

@abancor: Ghidajul s-a modernizat si mai mult. Nu mai este nevoie ca fiecare turist sa manevreze un aparat portabil. Ghidul local face acest lucru pentru toata lumea (se presupune ca este un grup din aceeasi tara). Exista un aparat in fiecare sala, explicatiile se aud de la difuzorul din incapere, iar la semnalul sonor (un clinchet de clopotel), se trece in urmatoarea incapere.

Nu ni s-a explicat fenomenul declansarii fantanii arteziene de la grupul statuar. Tot ceea ce ni s-a spus a fost ca la o anumita ora (regret ca n-o mai tin minte exact) sa fim la bazin.

Intr-adevar, castelul - atat exterior cat mai ales interior - este o bijuterie. Cat despre parc… nu stiu ce i-ar mai putea lipsi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[08.10.12 13:48:34]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

webmaster26
[11.11.16 17:45:15]
»

@iulianic: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Castelul Linderhof (Schloss Linderhof) [Linderhof, Ettal], GARMISCH-PARTENKIRCHEN" (nou-creată pe sait)

===

Ilustrația muzicală sau video-muzicală a fost înlocuită , link-ul vechi nu mai era disponibil. (vezi sus, imediat sub titlu).

iulianicAUTOR REVIEW
[11.11.16 19:00:22]
»

@webmaster26: Cred că este OK. Am privit și imaginea de pe satelit și am recunoscut parcul cu palatul și construcțiile anexă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Linderhof (Schloss Linderhof) [Linderhof, Ettal]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11733484268188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1