ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Castelul Karoly din Carei

TIPĂREȘTE

Anul acesta, cu ocazia unui weekend în Maramureş, la recomandarea unei cunoştințe, am făcut o oprire şi la Castelul Karoly din Carei. Am fost plăcut impresionată, neştiind că un orăşel atât de mic precum Carei are un muzeu atât de frumos amenajat.

În loc de introducere, încep cu câteva rânduri despre istoria oraşului Carei, extrase de pe Wikipedia pentru că numele familiei căreia i-a aparținut castelul se leagă de istoria oraşului:

“Numele orașului (villa Karul) apare într-un document datat din 1320, dar întemeierea localității este anterioară acestei date. În secolul al XIV-lea localitatea era o așezare mică, cu câteva străduțe, casele țăranilor fiind făcute din chirpici și acoperite cu trestie, în jurul domeniului familiei Károlyi. [… ] În secolul al XVIII-lea, orașul avea un caracter agricol (marea majoritate erau iobagi și jeleri), se dezvoltă comerțul și meșteșugurile. În anul 1784 în oraș existau 370 de meseriași care practicau 54 de meserii și erau uniți în bresle meșteșugărești. [… ] În 1754 contele Karolyi Ferenc înființează în oraș prima tipografie a comitatului Satmar, iar în anul 1765 se deschide prima farmacie a orașului (farmacia Jclinek) ”.

Numele oraşului se leagă, iată, de numele familiei Karoly, care era principala familie nobiliară din zonă.

Castelul Karoly se află într-un parc – fostul domeniu al familiei – situat în centrul oraşului.

Intrând în castel, am ajuns inițial într-o sală mare, cu scară interioară, şi ne-am interesat de unde luăm bilete. Am fost îndrumați să vizităm expoziția de la parter, după care să urcăm la etajul superior.

Expoziția de la parter conținea obiecte religioase şi diverse obiecte folosite în farmacii şi cofetării, acestea dezvoltându-se în oraş de-a lungul timpului. După cum am arătat mai sus, prima farmacie din oraş s-a deschis în 1765.

După vizitarea micii expoziții de la parter am urcat scările. Ni s-a spus că intrarea în muzeul de la etaj este gratuită, dar că avem posibilitatea de a face o donație.

Muzeul era o înşiruire de încăperi menită a ilustra viața unei familii nobiliare din Imperiul Habsburgic în secolele XVIII-XIX.

Am început vizita cu biroul contelui, sala de aşteptare şi biblioteca. În aceste prime încăperi am văzut şi o serie de portrete ale conților Karoly.

Din aceste încăperi de lucru şi studiu ne-am continuat traseul prin sala de jocuri, unde domnii de odinioară jucau cărți şi biliard.

Ne-am continuat apoi vizita prin salonul de muzică, dotat cu un pian şi fotolii confortabile pentru audiență, după care am intrat în sala de bal. Un bal în secolul al XVIII-lea nu era uşor de organizat, presupunea găzduirea multor invitați cărora trebuia să li se asigure suficient spațiu pentru a-şi schimba toaletele şi a se pregăti de bal, astfel că organizarea unui bal arăta şi potența financiară a familiei, precum şi abilitățile de gazdă ale doamnei, în special, un bal fiind, aşadar, un eveniment deosebit.

Am vizitat şi sufrageria castelului, în care familia nobiliară obişnuia să ia masa, precum şi alte încăperi în care familia îşi petrecea timpul. Din loc în loc, erau amplasate manechine îmbrăcate după moda secolului al XVIII-lea, pentru a reda atmosfera de familie de odinioară.

În ultimele încăperi ale castelului era amenajată o expoziție de animale împăiate din Africa. Din câte am înțeles, unul dintre ultimii proprietari ai castelului, probabil urmaş al familiei Karoly, un om de afaceri de origine maghiară care, printre altele, a introdus franciza Fornetti în România, a fost pasionat de vânătoare şi a vânat mult în Africa. Personal, îmi displace vânătoarea şi nu sunt de acord cu vânatul animalelor sălbatice doar pentru plăcerea de a ucide. Animalele împăiate integral – lei şi struți – păreau vii. Animalele mai mari fuseseră decapitate şi erau expuse doar capetele acestora, prinse de pereți: elefant, girafă, rinocer, zebră, lamă etc. Prefer să le văd în viață la televizor sau cel mult la grădina zoologică.

Picioarele unui elefant şi ale unei girafe vânate fuseseră transformate într-un fel de tabureți şi măsuțe, tabureții servind şi ca spații de depozitare.

Încăperile castelului mai servesc şi ca spații de expunere pentru diverşi artişti plastici, la momentul vizitei noastre fiind în curs de pregătire o asemenea expoziție.

Cred că acest castel este un obiectiv care merită vizitat în Carei şi, chiar dacă sunteți doar în trecere, merită să faceți o oprire.


[fb]
---
Trimis de corinka in 20.07.15 19:40:25
Validat / Publicat: 20.07.15 21:50:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAREI.

VIZUALIZĂRI: 2315 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Una dintre frumoasele sobe ce incalzeau incaperile in trecut
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.07.15 21:49:48]
»

Mutat în rubrica "Castelul Karoly, CAREI" - nou-creată pe sait în noua secţiunea dedicată oraşului CAREI

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Karoly:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048230171203613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1